Man besteg berg med torktumlare på ryggen

  • Svenska Molgan

Vadfalls? En man besteg ett berg med en torktumlare på ryggen? Nu har jag väl fått din uppmärksamhet?

Torktumlare på ryggen - redo för berget!
Torktumlare på ryggen - redo för berget!

Ben Nevis är ett välkänt berg i Skottland, som med sina 1325 meter över havet dessutom är det största (högsta) berget i Storbrittanien och en populär turistdestination. Över 100,000 personer bestiger berget varje år, vanligtvis via den ganska behagliga fårstigen som går från dalen Glen Nevis. Temperaturerna går sällan över 10°C, inte ens på sommaren och under det mesta av året ligger temperaturen kring nollan.

Ben Navis och de närliggande bergen är även den primära destinationen för isklättring i Skottland, men det dyker även upp andra märkliga bergsbestigare på vandringsleden från Glen Navis. Förra året (2017) var det en man som besteg berget i högklackade skor. Han nådde dock inte toppen, utan gav upp efter två tredjedelar, vilket är förståeligt inte bara för att han hade 5-tums klackar, utan även för att det var första gången han besteg ett berg.

En märkligare syn sågs dock i Augusti 2018, då folk på vandringsleden möttes av en man som var på väg upp… Med en torktumlare på ryggen. En kommentar skämtade att han bara ville försäkra att kläderna var torra på vägen tillbaka. Det är ju trots allt ganska fuktigt där uppe. En bra torktumlare väger vanligtvis 40-80 kg, men denna sägs väga cirka 25 kg, så han tog förmodligen ur motorn först.

Det är ändå väldigt imponerande, med tanke på att stigen från besökscentrumet är ungefär 16 kilometer lång och tar den genomsnittliga vandraren 7-8 timmar att genomföra en rundtur. Men varför besteg någon ett berg med en torktumlare på ryggen? Det visade sig att det var något som Gary Hooson gjorde för att dra in pengar till sin vän Donna Evans, vars man nyligen gick bort. Här finns deras insamling.

Det konstigaste är kanske att det inte var första gången en torktumlare besökte toppen av Ben Navis. En annan välgörenhetsinsamling utfördes av veteraner från brittiska armén 2009, då de bar upp en torktumlare och några andra vitvaror på berget. Om vitvarorna står kvar länge nog så lär de förvirra framtidens arkeologer rejält…

Ett hett tips om du är sugen på att sätta rekord är att bestiga Kebnekaise med en torktumlare på ryggen, det har nämligen aldrig gjorts förut. Det kanske är för att berget är ungefär 50% högre än Ben Navis, eller för att ingen ens har tänkt tanken? Tänk på att det inte finns några eluttag på toppen, så klä dig varmt och torrt från början.

Kommentoi kirjoitusta

Jos sinulla ei ole vielä tunnusta Cityssä tai Facebookissa, luo tunnus Cityyn. Se käy käden käänteessä ja on täysin ilmaista.

Luo ilmainen tunnus