Kotimaisen rahapelimonopolin pelastus on lisenssijärjestelmä?

  • Poliittinen

Veikkauksen monopoliasema on isketty Suomen rahapelimarkkinoilla lähes kanveesiin. Millainen on valtio-omisteisen rahapeliyhtiön tulevaisuus?

Kuinka Veikkaus pärjää alati kovenevassa rahapelimaailman kansainvälisessä kilpailussa, jossa alaa dominoivat suuret kansainväliset peliyhtiöt? Kovassa kilpailussa Veikkauksen tulee myös huolehtia sen monopoliasemasta, joka on riippuvainen peliongelmien hoidosta ja vähentämisestä.

Veikkaus on ollut asiakasmäärään suhteutettuna vuosikausia yksi Euroopan tuottavimmista rahapeliyhtiöistä. Osa Veikkauksen tuotoista, noin miljardi euro vuodessa, suunnataan liikunnan, kulttuurin, taiteen sekä tieteen tukemiseen.

Joidenkin arvioiden mukaan Veikkauksen vuosittainen nettotuotto saattaa pudota jopa 600 - 700 miljoonaa euroa. Suurin vaikuttava tekijä tähän on rahapeliautomaattien merkittävä vähentäminen tulevaisuudessa. Kauppojen auloista ja kioskeilta löytyvät rahapeliautomaatit muodostavat kokonaisuudessaan jopa lähes puolet Veikkauksen liikevaihdosta.

Veikkaus ilmoitti aiemmin poistavansa jopa 8000 peliautomaattia vuoden 2020 loppuun mennessä. Tämä saattaa johtaa siihen että yhä useampi siirtyy pelaamaan peliautomaatteja netistä löytyvillä kasinoilla, joita pyörittävät usein ruotsalaiset pelialan pörssiyhtiöt.

Paine Veikkauksen rahapelien vähentämiseen lähti kasvamaan kesällä 2019, kun Veikkauksen kohumainos totesi rahapelaamisen kuuluvan "päivärutiineihin". Kohu nostatti paljon keskustelua rahapeliriippuvuudesta, sillä suomalaiset rahapelaajat aloittavat pelien pelaamisen yleensä juuri Veikkauksella.

Kohun jälkeen Veikkaus joutui muuttamaan mainontaansa ja laittamaan osan mainoksistaan tauolle. Veikkaus on kuitenkin jatkanut edelleen mainontaa esimerkiksi TV:n välityksellä, joten vastaavia kohuja saatetaan nähdä tulevaisuudessakin.

Veikkauksen asemaa on haluttu hallitusohjelmakirjauksen mukaan vahvistaa, mutta tiettävästi osa hallintoneuvoston edustajista ei ole asiasta samaa mieltä.

On myös huhuttu mahdollisen Ruotsin mallin käyttöönotosta. Ruotsissa rahapelimarkkinat toimivat nykyisin lisenssijärjestelmänä, ja lisensoituja pelitoimijoita on jo lähes 100. Lisenssijärjestelmän avulla Ruotsi pystyy keräämään lisenssi- ja veromaksuilla itselleen jopa satoja miljoonia euroja vuodessa.

Ruotsissa toimii tätä nykyä vajaat 90 kansainvälistä rahapeliyhtiötä, joilta valtio kerää lisenssi- ja veromaksuilla tuloja itselleen.

Lisenssijärjestelmä saattaa olla pitkällä aikaväli myös paras vaihtoehto Veikkauksen pelastamiseksi, sillä moni suomalainen pelaaja pelaa jo nyt rahapelejään kansainvälisillä pelisivustoilla.

Lisenssijärjestelmällä Suomeen saataisiin ainakin rahapelien verotulot, joita voidaan tarvittaessa kohdentaa myös Veikkauksen toiminnan tukemiseen. Tätä kautta Veikkaus saisi myös kilpailuetua kansainvälisille pelimarkkinoille, joihin se saisi todennäköisesti hyvin helpolla toimintaluvan monopolijärjestelmän purkautuessa.

Kommentoi kirjoitusta

Jos sinulla ei ole vielä tunnusta Cityssä tai Facebookissa, luo tunnus Cityyn. Se käy käden käänteessä ja on täysin ilmaista.

Luo ilmainen tunnus