LED-valaisimet kotiin – 5 syytä, miksi LED-valoja kannattaa suosia

  • Markono

LED-valaisimet ovat yhä luonnollisempi valinta kotiin. Nykyisin yhä useampi ympäristöasioista tietoinen kuluttaja valitsee LED-valaisimen perinteisen hehkulampun tai energiansäästölampun sijasta. Myös monet rakentajat ovat alkaneet suosia LEDejä valaistusratkaisuna uusissa kiinteistöissä.

Tämä ei ole myöskään sattumaa eikä mikään markkinointikikka, vaan LED-valot todella ovat järkevä valinta useastakin syystä. Olipa kyse sitten sisä- tai ulkotilan valaistuksesta, niin LEDeillä voit säästää selvää rahaa sähkölaskussa ja luoda tunnelmaa täysin uudella tavalla. Tässä kirjoituksessa avaan hieman sitä, miksi sinunkin kannattaa hankkia LED-valaisimet kotiin.

1. LED-valaisimien energiankulutus on olematon

LED-valot ovat uusi energiansäästölamppu. Vaikka energiansäästölamppuja on tuputettu kuluttajille jo vuosia, niin fakta on se, että LEDit kuluttavat kotona vieläkin vähemmän sähköä. Esimerkiksi, LED-valot.info -sivuston tekemän vertailun mukaan LED-valaisin kuluttaa sähköä vain noin puolet siitä, mitä esimerkiksi energiansäästölamppu. Hehkulamppuun verrattuna ero on jopa seitsemänkertainen.

Esimerkkivertailu (700 lumenin valoteholla):

• Hehkulamppu: virrankulutus 60W
• Energiansäästölamppu: virrankulutus 15W
• LED-valaisin: virrankulutus 7W

2. Kestävyys ja käyttöikä

Kun ostat LED-valaisimet kotiin, niin voit käytännössä unohtaa lampunvaihdot. Tämäkään ei ole mikään vitsi, vaan ero on kirjaimellisesti huikea. Perinteinen hehkulamppu kestää käyttöä keskimäärin 1000 tuntia ja energiansäästölampulla kestävyys on noin 10 000 tuntia. Uudet LED-valot kestävät puolestaan jatkuvaa käyttöä jopa 100 000 tuntia. Ero energiansäästölamppuunkin on siis jopa kymmenkertainen.

Käyttöikää vertaillessa on kuitenkin hyvä muistaa se, että LED-valot menettävät valotehoaan tasaisesti. Kun LED on tullut ”käyttöikänsä päähän”, niin se tuottaa valoa enää vain 30% siitä mitä uutena. Vastaavasti hehkulampun valoteho on sama alusta loppuun.

3. LED-valaisimet eivät tuota lämpöä

Iso ongelma erityisesti hehkulamppujen kohdalla on se, että niiden teho-hyötysuhde on todella heikko. Hehkulamput tuottavat merkittävän paljon lämpöä, joka ei ole tarpeen moderneissa kodeissa. LED-valojen kohdalla tätä ongelmaa ei ole lainkaan. Jopa suurempitehoiset LED-valaisimet tuottavat tasaisen valon, mutta eivät lämmitä ympäristöä samalla.

LED-nauhaa käytetty keittiön valaisuun.
LED-nauhaa käytetty keittiön valaisuun.

4. Pieni koko ja monipuolinen käyttö

Kattovalaisimen kohdalla lampun koolla ei usein ole niin paljoa väliä, mutta monissa muissa käyttötarkoituksissa LED-valojen pieni koko on suuri etu. Sen ansiosta LED-valot toimivat hyvin esimerkiksi pieninä spottivaloina tunnelman luomiseen tai esimeriksi LED-valonauhoissa. LED-nauhat ovat teipillä kiinnitettäviä (pinta-asennettava) nauhoja, joita voit käyttää tunnelman luomiseen erilaisissa tiloissa tai sitten ahtaissa paikoissa, kuten keittiökaappien alla.

5. LED-valaisimet kotiin ovat edullinen hankinta

Kuten edellä mainituista asioista voi jo päätellä, niin LED-valaisimet kotiin ovat melko itsestään selvä valinta. Ne kestävät huomattavasti pidempää käyttöä, niiden valoteho on nykyisin sama kuin muiden vaihtoehtojen kohdalla ja ne kuluttavat paljon vähemmän sähköä. Sitten viimeinen kynnyskysymys onkin hinta.

Kun koko kodin valaistusta uusitaan, niin on sanomattakin selvää, että LED-valaisimet eivät tule ilmaiseksi. Alkuinvestointi on siis huomattava. Kuitenkaan yksittäisen valaisimen hintaero ei ole kovin suuri energiansäästölampun ja LEDin välillä. Esimerkiksi, hyvä energiansäästölamppu irtoaa kaupasta noin kympillä, kun taas vastaavan LED-valon hinta on 15 euroa. Jos tarkoituksena on ostaa spottivaloja tai muita erikoisvalaisimia, niin hinnat ovat korkeammat.

Jos harkitset hehku- tai energiansäästölamppujen vaihtamista lähiaikoina, niin LED-valaisimet kotiin ovat parempi ratkaisu. Kuitenkin valaistuksen suunnitteluun kannattaa varata hieman aikaa, sillä LEDien avulla mahdollisuuksia on huomattavasti enemmän. Suomessa LED-valoja myy edullisesti muun muassa LED-talo.fi kauppa.

Suurimmat syyt LED-valaisimet kotiin:

• Todella pitkä käyttöikä (jopa 100 000 tuntia)
• Kuluttaa sähköä puolet vähemmän kuin energiansäästölamppu
• Hyvä hinta-käyttöikä-teho suhde
• Toimii sekä yleisvalaistukseen että tunnelmavalona

Loppuun vielä muutamia ideoita LED-valojen käyttöön:

1 kommentti

Anonyymi

5.12.2021 10:28

Täältä löydät pian seksiä, suhteita, Deittailua --> http://dating24.me

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Jos sinulla ei ole vielä tunnusta Cityssä tai Facebookissa, luo tunnus Cityyn. Se käy käden käänteessä ja on täysin ilmaista.

Luo ilmainen tunnus