Opas valaisimien valintaan: Kuinka valita sopivat LED-alasvalot kotiin?

  • Markono

Alasvalot täytyy valita käyttökohteen ja tilan mukaan mutta tällä hetkellä valoja on tarjolla valtava määrä useilta eri valmistajilta, joten valaisimen valinta voi olla vaikeaa, etenkin silloin, jos led-valoihin ei ole perehtynyt tarpeeksi. Yritän tässä tuoda esiin niitä asioita, mitä ottaa huomioon LED-alasvalon valinnassa.

Watit

Energiaa säästävät valaisimet vähentävät valaisimessa käytettävää wattimäärää ylläpitäen kuitenkin samaa valotehoa. Esimerkiksi tavallinen halogeenivalo, joka käyttää 55 wattia, voidaan korvata LED-alasvalolla, jonka teho vaihtelee 4.5 – 14 watin välillä.

Lumenet

Lumen on standardi valon määrän mittari. Valaisimien tuottamaa valoa ei voi ledien, energiansäästölamppujen sekä muiden nykyaikaisten energiatehokkaiden lamppujen vuoksi mitata enää wateissa. Watit kertovatkin nykypäivänä ainoastaan valaisimen sähkönkulutuksesta. LED-alasvalot täytyykin valita niiden lumen luvun mukaan. Esimerkiksi jos katossasi oli aiemmin 60 watin hehkulamppu, niin sinun tulee valita LED-alasvaloksi valaisin, jossa on vähintään 800 lumenia.

Valaisusäde (Beam angle)

LED-alasvalon valinnassa on tärkeä kiinnittää lumenien lisäksi myös siihen, mikä kyseisen valaisimen valaisusäde on. Valaisusäde ilmoittaa valon tulokulman valonlähteestä. Jos alasvalossa on kapea valaisusäde, kuten esimerkiksi 20 astetta, niin se sopii paremmin yksityiskohtien korostamiseen ja tunnelmavalaisuun. 120 asteen valaisusäteellä olevat LED-alasvalot levittävät valon tasaisemmin, joten ne sopivat oleskelutiloihin.

Värilämpötila – Lämmin valkoinen ja kylmä valkoinen

LED-valoissa on usein ilmoitettu värilämpötila kelvineinä. Itsekin joskus ostin väärän värilämpötilan LED-valot, kun en tiennyt, eri värilämpötilojen merkityksestä. Värilämpötila vaikuttaa huomattavasti valaistavan huoneen tunnelmaan. Kodin yleisvalaistukseen sopii lämmin tai puhtaan valkoinen valo. Sisätilojen valaistukseen kannattaakin valita pääsääntöisesti 3000 – 4000 Kelvinin LED-alasvalo. Ulkotiloissa toimii yleensä kylmä valkoinen valo. Valoa valitessa kannattaakin pitää mielessä, että mitä korkeampi kelvin-arvo on, niin sitä kylmempi ja kirkkaampi valo on kyseessä. Lisään tähän vielä asteikon, jota voit käyttää apuna LED-valoa valitessa.

2000 K – Todella lämmin, melkein keltainen valo

2700 K – Vastaa perinteistä hehkulamppua

3000 K – Lämmin valkoinen värilämpötila, sopii sisätiloihin

4000 K – Hieman kirkkaampi, sopii keittiöön, kylpyhuoneeseen ja työskentelytiloihin. (Ei välttämättä ideaali ratkaisu olohuoneeseen)

5000 K – Päivänvalo, sopii terassille tai ulkovaloksi

10 000 K – Todella kirkas ja kylmä värilämpötila. Koko pihan valaisuun esim. valonheittimessä.

Yhteenveto – Minkälaiset LED-alasvalot sinun kannattaa valita kotiin

Kun haluat kotiisi energiatehokkaat LED-alasvalot, niin valojen lumen-arvon tulee olla noin 800 lumenia, jotta se vastaa normaalia hehkulamppua, eli sitä valotehoa mihin me suomalaiset olemme tottuneet. Värilämpötilana kannattaa suosia 3000 – 4000 K lamppuja ja sisätiloihin soveltuvien LED-valaisimien valaisusäteen on hyvä olla 120 astetta.

1 kommentti

Anonyymi

5.12.2021 10:28

Täältä löydät pian seksiä, suhteita, Deittailua --> http://dating24.me

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Jos sinulla ei ole vielä tunnusta Cityssä tai Facebookissa, luo tunnus Cityyn. Se käy käden käänteessä ja on täysin ilmaista.

Luo ilmainen tunnus