Reponiemi

Näytetään blogin kirjoitukset, joissa aiheena on laina.

Korkokaton kiristys - auttaako se suomalaisten velkaantumisen ehkäisemistä?

Vuodesta 2005 saakka Suomessa toimineet pikavipit saivat alkuvuosina suomalaiset velkaantumaan huimaa vauhtia. Nämä amerikkalaisista payday loans -lainoista ideansa saaneet lainat olivat teoriassa hyvä idea, mutta pahaa-aavistamattomat ja sinisilmäiset suomalaiset luottivat liikaa yhtiöiden rehellisyyteen. Niinpä pikkuhiljaa sadat tuhannet suomalaiset velkaantuivat huimien korkojen ja kulujen seurauksena.

Vaikka vuonna 2013 korkokattoa kiristettiin ja todellinen vuosikorko oli sallittu maksimissaan 50 prosenttiin, se ei auttanut itse ongelmaa. Se nimittäin päti vain alle 2000 euron lainoille, jolloin pikavippityritykset katosivat markkinoilta viuhahtaen ja tulivat takaisin tarjoten suurempia lainoja, tai joustoluottoja sekä kulutusluottoja.

Niiden avulla yritykset kiersivät korkokattoa ja tarjosivat suomalaisille suurempia lainoja. Tämä ei siis auttanut velkaantumisessa - päinvastoin. Suomalaiset ottivat suurempia lainoja ja velkamäärä vain kasvoi. Nykyään suomalaisilla on velkaa niin paljon, että sitä pursuaa ovista ja ikkunoista - monen luottotiedotkin ovat menneet.

Vuoden 2019 korkokatto asetettiin 20% ja se pätee nimelliskorkoon. Lisäksi se koskee ihan kaikkia lainoja, eikä ainoastaan pienlainoja. Tämä oli hyvä veto ja se pakottaa yritykset alentamaan korkojaan ja asettamaan kulutkin asiallisiksi niin, etteivät ne saa ylittää 150 euroa vuodessa. Lisäksi nykyään yritysten pitää tutkia lainanhakijoiden taloudellinen tilanne paremmin kuin ennen. Siksi lainan saaminen on nykyään hankalampaa, mikä voi loppujen lopuksi olla hyvä asia ainakin suomalaisten kannalta.

Toisaalta sitä on vaikea sanoa, kuinka paljon tämä uusi korkokatto tulee vaikuttamaan velkaantumisen ehkäisemiseen. Ehkä uudet yritykset keksivät taas tavan kiertää korkokattoa. Tällä hetkellä suomalaisten keskuudessa suurin ongelma lienee kuitenkin se, että velkaa on liikaa ja niiden pois maksaminen on monelle vaikeaa tai jopa mahdotonta.

Takuusäätiö voi auttaa velkojen pois maksamisessa ja budjetoinnissa. Tällä hetkellä pitäisi kannustaa suomalaisia maksamaan velkoja pois ja tekemään tehokkaita velkajärjestelyjä, jotta vanhat pikavipit ja muut lainat saadaan maksettua pois.

Vaikka vuodesta 2005 on jo tovin aikaa, monet maksavat edelleen pois lainoja siltä ajalta. Pikavippi- ja lainakierteeseen joutuneet ovat monet edelleen loukussa ja ne saattavat seurata vielä vuosi tolkulla. Millä tavalla suomalaiset saadaan maksamaan velat pois ja laittamaan talous kuntoon? Ja tuleeko uusi korkokatto auttamaan suomalaisten velkaantumisen ehkäisemisessä tulevaisuudessa?