Johannes on lähtemättömän vaikutuksen tekevä ravintola Espoon ja Helsingin rajalla, Hanasaaressa.
!["Merimaisema! Upea paikka syödä myös ulkona, saksalainen asiakas oli aivan myyty."](https://image.citycdn.fi/01/47/43/25/349a9d8aa4d57cbd5fdda1219f608379.jpeg)
Ravintola Johannes sijaitsee Hanasaaressa, Länsiväylän varrella. Aikaisemmin Espoon seutuliikennebussit pysähtyivät aivan saaren viereen, mutta Länsimetron myötä monella jää tämä kohde huomaamatta. Johannes ja Hanasaari ovat kuitenkin kokonaisuudessaan niin vaikuttava kokemus, että sen eteen kannattaa nähdä vähän vaivaa. Hanasaareen voi saapua metrolla Koivusaaren kautta, omalla autolla, taksilla, veneellä, kävellen tai pyörällä. Valitsimme kulkuvälineeksemme metron ja kävelimme Koivusaaren metroasemalta noin kilometrin matkan Hanasaareen upeata rantamaisemaa ihastellen. Hanasaareen on myös kaavailtu kaupunkipyöräasemaa, jolloin metroaseman ja Hanasaaren välinen kulkuyhteys helpottuisi huomattavasti. Hyvä vaihtoehto on toki myös yöpyminen Hanasaaren hotellissa, jolloin auton voi jättää hyvin mielin parkkiin.
!["Erittäin hyvä ravintola. Viehättävä merellinen miljöö, tyylikäs design, huipputaidetta ympärillä, luksusruokaa ja loistoviinejä sekä erinomaista palvelua."](https://image.citycdn.fi/01/47/43/39/5b9e1d4452cbc5ab5b700d48d5c26caa.jpeg)
Pelkästään Johanneksen sijainti on ainutlaatuinen. Kun istut Johanneksen terassilla tai katselet ravintolan ikkunasta aukeavaa merimaisemaa, tuntuu kuin olisi kauempana saaristossa, piilossa suuren kaupungin vilskeeltä. Auringonpaiste, luonnonrauha merimaisemineen ja hyvä seura avaavat aistit uudelle kokemukselle. Johannes tarjoaa ainutlaatuiset puitteet esimerkiksi romanttiselle illalliselle tai ulkomaisen vieraan säväyttämiseen.
![Hanasaaren sisustuksessa perinteinen design on sovitettu hyvin yhteen ympäröivän luonnon kanssa.](https://image.citycdn.fi/01/47/43/28/1a60c4103ea051b3df898a1d6366b542.jpeg)
Illallinen Johanneksessa kannattaa aloittaa hotellin aulan vieressä sijaitsevasta viinibaarista, josta löytyy mm. vaikuttava valikoima erilaisia samppanjoita. Illallisemme osui ajankohtaan, jolloin kesämenu ei ollut vielä voimassa. Kesämenu 25.6.-2.9. on luettavissa tästä...
Nautimme alkuun kuohuvat ravintolan terassilla merimaisemasta nauttien, minkä jälkeen siirryimme sisätiloihin syömään. Ravintolan ruokafilosofia perustuu kauden raaka-aineista valmistettuihin pohjoismaisiin annoksiin, joissa Johanneksen keittiömestari Lukas Hemnell on yhdistänyt eettiset arvot ja kestävän maatalouden puhtaisiin makuihin. Halusimme mahdollisimman kattavan kuvan Johanneksen osaamisesta, joten nautimme illallisen pitkän kaavan mukaan ja tilasimme maistelumenuun juomapaketilla.
![Amuse: Hiillostettua perunaa, keltuaiskreemiä, muikunmätiä ja savusilakkaa.](https://image.citycdn.fi/01/47/43/29/771c7d899ebd0a2bbb2cbd5b8119ee52.jpeg)
Maistelumenuun amuse oli erinomainen yhdistelmä merellisiä makuja. Amusen nautimme kuivan kuohuvan kera, mikä osoittautui erinomaiseksi yhdistelmäksi. Amusen kanssa pöytäämme tuotiin kuminanäkkileipää, saaristolaisleipää ja vaaleaa leipää sekä merisuolalla maustettua voita. Leivät korostivat mainiosti annosten ja viinien kokonaisuutta.
![Alkuruoka: Savugraavattua karitsan ulkofileetä, savustettua kermaviiliä ja paahdettua kukkakaalia.](https://image.citycdn.fi/01/47/43/30/2c8eea7c074cc097d4557513b1980603.jpeg)
Savugraavattu karitsan ulkofilee oli ehdottomasti maistelumenuun kohokohta. Hienostuneet savun aromit ja karitsan koostumus yhdistettynä porkkanajauhon tuomaan lisätekstuuriin oli erinomainen makuelämys.
![Väliruoka: Ahvenmureketta, savuparsakaalipyreetä, jokiravunpyrstöjä ja sitruunassa marinoitua parsakaalia.](https://image.citycdn.fi/01/47/43/31/37492fcd851160c441c83a8083a2f42b.jpeg)
Väliruokana tarjoiltiin ahvenmureketta, jossa savuparsakaalipyree nosti aliarvostetun ahvenen ansaitsemaansa arvoon. Annos oli todella näyttävä ja komponentit oli aseteltu selvästi harkiten. Pienenä miinuksena todettakoon, että jokiravut olivat uineet mertaan katkarapuina.
![Toinen väliruoka: Maa-artisokkaa, maa-artisokkapyreetä, hiostettua tomaattia, tattaria ja parsaa.](https://image.citycdn.fi/01/47/43/32/7a3a3b33da8170ea7fb71ef1ee11b7cd.jpeg)
Toisena väliruokana oli kasvisannos maa-artisokasta. Monesti sekasyöjälle kasvisannokset saattavat varsinkin muun menuun annosten välissä jäädä mauttomiksi, mutta Johanneksen keittiö oli loihtinut annokseen hyvän kokonaisuuden, joka lunasti paikkansa maistelumenuussa. Maa-artisokan hienostunut maku yhdistettynä jopa hieman yllättävästi tomaatin sisältämään happoon osui ja upposi, etenkin seurassani olleen paremman sukupuolen hienostuneempiin makuhermoihin.
![Pääruoka: Kuhaa, porkkana-inkivääripyreetä, rapuliemessä haudutettua porkkanaa ja tumma rapukastike.](https://image.citycdn.fi/01/47/43/33/33e528e821d9c496a4619bc917ade513.jpeg)
Pääruokana oli kuhaa. Kuha oli hyvää, mutta ehkä hitusen ylipaistettu. Annoksen kruunasi rapukastike, jonka ravun aromi ei kuitenkaan jyrännyt annoksen muita makuja.
![Jälkiruoka: Suklaa namelaka, mustaherukkasorbé, marinoitua mustaherukkaa, suklaalastu ja pähkinägranola](https://image.citycdn.fi/01/47/43/35/7653614dd4f4be598caf10a1ca2f2bb3.jpeg)
Jälkiruoassa yhdistyivät suklaan makeus, sorbetin raikkaus ja mustaherukan kitkeryys. Jälkiruoka kruunasi täydellisen illallisen hyvässä seurassa ja mitä mainioimmassa ympäristössä. Ruokalajeihin yhdistetyt viinit olivat hyviä ja makupareina korostivat ja muuttivat annosten kokonaisuutta oikeaan suuntaan, mutta olivat kuitenkin melko yllätyksettömiä.
Kun viereisen tilausravintolan puolelta kantautui ruotsinkielinen Allsång på Skansen -tyylinen yhteislaulu, iltamme oli kruunattu. Olimme onnellisia, täynnä ja tyytyväisiä kokemaamme. Johannekseen palaamme ehdottomasti uudelleen.
!["Helmi Espoossa! Helsingissäkään ei moni yllä tälle tasolle, Espoota nyt ei tarvitse tässä yhteydessä edes mainita. Loistava kokonaisuus, joka onnistui kaikissa annoksissa tasaisesti. Hintalaatusuhde pääkaupunkiseudun kärjessä. Onnea!"](https://image.citycdn.fi/01/47/43/38/6ac6870ede1d7adbc232933f6fde9673.jpeg)
Veneilijät huom. Saaren länsipuolella sijaitseva laituri on käytössä vierasveneille. Samaa laituria käyttävät saaristo- ja tilausveneet ja yksittäisille pienveneille on varattu laiturin pohjoispuoli (Keilaniemen/Länsiväylän puoli).
Kulttuuria Hanasaaressa:
- Hanasaaren rantavedessä sijaitsee Ruotsin lahja 100-vuotiaalle Suomelle, Anna Uddenbergin ”Free Fall”-suihkulähdeteos. Hanasaari on osallistunut kyseisellä teoksella valtakunnalliseen #100 syytä matkailla Suomessa -kampanjaan.
- Svensk Tennin näyttely on rantautunut tänä kesänä vahvasti Suomeen: Hanasaaren Galleria on avoinna joka päivä klo 10-20, ja Svenskt Tennin näyttely jatkuu aina sunnuntaihin 26.8.2018 asti.
Väliotsikoihin poimitut lainaukset ovat TableOnlinen asiakkaiden jättämiä kommentteja käynnistään Johanneksessa.
___________________________________________________________
Tee pöytävaraus Hanasaaren Johannekseen tästä...
___________________________________________________________
Late/TableOnline
Kuvat: Markus Heinonen Photography
TableOnline.fi – Löydä ravintola makusi mukaan – online-pöytävarauspalvelu, joka on vahvasti mukana suomalaisen ravintolakulttuurin kehittämisessä. TableOnline perustettiin kesällä 2010 muutaman yrittäjähenkisen ystävyksen kesken ajatuksena tuoda tasokkaat ravintolat ja ulkona syöminen lähemmäksi suurta yleisöä, oppia uutta ja kasvaa Suomen suurimmaksi ravintoloiden näkyvyyden edistäjäksi. TableOnline.fi on osa City-lehden mediarypästä.