Oman talouden takaa

Normaalin veronmaksajan ajatuksia oman talouden hoidosta.

Näin laadit budjetin

Budjetti, eli talousarvio, on perustyökalu oman taloutesi suunnitteluun. Budjetin laatiminen saattaa kuulostaa vaikealta ja aikaavievältä, mutta modernien apuvälineiden avulla sen laatiminen sujuu pienen alkuharjoittelun jälkeen kuin itsestään ja siitä saamasi hyöty on korvaamaton,.

Ensimmäinen asia on selvittää paljonko tuloja on käytössä. Laske siis yhteen kaikki saamasi tulot esimerkiksi kuukauden ajalta. Tähän kuuluvat niin palkka kuin mahdolliset muut tulot, kuten erilaiset etuisuudet.

Tämän jälkeen selvitä kaikki menot aina pieniä ostoksia myöten. Laske ensin yhteen kaikki kiinteät pakolliset menot, kuten asumiskustannukset (vuokra tai asuntolaina, yhtiövastike, sähkö, vesi, vakuutukset jne).

Vain kirjaamalla kaiken ylös, joko paperille, tietokoneelle tai vaikkapa puhelinsovellukseen, saat selville mihin rahasi kuukauden aikana menevät. Vasta sen jälkeen pääset tekemään varsinaista budjettia.

Jos menojen jälkeen jää vielä ylimääräistä rahaa, säästä ainakin osa siitä vararahastoon ns. pahan päivän varalle yllättäviä menoja varten. Jos menot pyrkivät ylittämään tulot, selvitä mistä pystyisit säästämään tai hankkimaan lisätuloja.

Jos lainan hakeminen on kuitenkin välttämätöntä, jonkin äkillisen menon vuoksi, muista ehdottomasti vertailla mahdollisimman montaa lainaa, jotta et turhaa ota liian kallista lainaa. Tässä hyvä opas lainanhakuun.

Jos sinulla on jo enneestään paljon erinlaisia lainoja, kannattaa miettiä lainojen yhdistämistä. Voit lukea lisää yhdistelmä lainoista ja niiden avulla säästämisestä täältä: https://www.forssanlehti.fi/kaupallinen/yhteistyo/lainojen-yhdistaminen-on-jarkevaa-samalla-saastat-selvaa-rahaa-58698


Sain velkani hallintaan lainojen yhdistämisellä

Onko sinulle kertynyt kalliita pikavippejä tai kulutusluottoja joiden lyhenteleminen ei etene ja maksat lähinnä lainoista aiheutuneita kuluja joka kuukausi?

Lainojen yhdistäminen yhdeksi suuremmaksi lainaksi voi auttaa huomattavasti!

Lainojen yhdistäminen tarkoittaa kahden tai useamman, suhteellisesti pienemmän, velan yhdistämistä yhdeksi suuremmaksi lainaksi. Eli käytännössä otat uuden lainan, joka kattaa aiemmat velat. Suomeksi: säästöt siis syntyvät, kun maksat uudella lainalla aiemmat pois ja tämän jälkeen maksat korkoa ja muita lainaan kuuluvia kuluja ainoastaan yhdestä lainasta.

Tämä tulee yleensä huomattavasti halvemmaksi kuin samojen kulujen maksaminen monesta lainasta samaan aikaan. Suuremmalle lainalle voi myös saada huomattavasti edullisemman koron.

Itse törmäsin lainojen yhdistämiseen googlen mainoksen kautta. Tällä lainavertailu sivulla oli hyvä artikkeli aiheesta: https://matchbanker.fi/laina/lainojen-yhdistaminen/ päädyin siis uusien pikavippien metsästämisen sijaan hakemaan lainan yhdistämistä, jotta saisin aiemmat velkani maksetuksi.

Homma on lähtenyt ihan hyvin käyntiin ja vaikka laina on iso, on pelkästään yhdestä lainasta huolehtiminen jo iso helpostus.

Suosittelen siis vastaavaa useamman lainan kanssa tuskaileville.

Kannattaa tosin vähän vertailla mistä tuon uuden lainan hakee, koska jos se on kallis niin säästöt jäävät myös pienemmiksi.