Toptaste

Tervetuloa ihmettelemään ruokatrendejä, tapaamaan mielenkiintoisia ravintola-alan ihmisiä, viihtymään ja nauttimaan herkullisista ruokakuvista. Tämä on Toptaste.fi blogi, joka asustaa nyt myös täällä Cityn ytimessä.

Edellinen

Ilta ranskalaisten makujen äärellä Porvoossa

Bistro Gustaf on melko tuore ravintola historiallisessa rakennuksessa Porvoon vanhankaupungin rajamailla. Odotukset ovat korkealla, sillä Bistro Gustafin keittiö on ranskalainen ja kyseinen paikka lupaa palan Pariisia Porvoossa.

Ravintolan miljöö on rauhallinen ja elegantti, mutta myös kotoisa. Ystävällinen tarjoilija kertoo, että pinkkiin vivahtava rakennus on alun perin rakennettu 1800-luvulla sokeritehtaaksi, mutta tiloissa on vuosien varrella toiminut apteekki ja useita eri tyylisiä ravintoloita 1980-luvulta lähtien. Tarjoilijan ote on huomaavainen, henkilökohtainen ja kiireetön, mikä antaa odottaa miellyttävää ravintolaelämystä.

Päätämme ottaa alkuun lasillisen kuplivaa ja giniä. Skål!

Ravintolan edessä on mukavan kokoinen terassi, johon paistaa ilta-aurinko. Vaikka terassi on vilkkaasti liikennöidyn Mannerheiminkadun varrella, on etäisyyttä katuun sen verran, että terassilla näyttävät viihtyvän myös ruokailijat. Ravintolan sisälle liikenne ei kuulu paksujen kiviseinien ansiosta lainkaan ja taustalla vaimeasti soiva ranskalainen musiikki luo juuri oikeanlaisen tunnelman.

Tutkaillessamme ruokalistaa, tarjoilijamme kertoo, että Bistro Gustaf on lyhyessä ajassa vakiinnuttanut asemansa Porvoon ravintolakentässä ja saanut hyviä arvoita mm. Trip Advisorissa. Suosituimpia annoksia ovat sinisimpukat, tartarpihvi ja paahdettu karitsa. Sinisimpukat toimitetaan bistroon tuoreina ja moni asiakas soittaa jo etukäteen, onko niitä saatavilla.

Olen päätymässä alkuruuan osalta paistettuun Camembertiin hunajan kera, mutta onneksi tarjoilijamme varoittaa, että se on todella runsas (seuraavaan ruokalistaan lisätään juustokiekon koko), joten valitsen kylmäsavustettua lohta, marinoituja kantarelleja ja piparjuuriranskankermaa. Kuvaajan on helppo valita tartarpihvi, piparjuurta ja tillimajoneesia. Hän nimittäin kertoo maistaneensa Puolassa taivaallisen tartarpihvin, jonka veroista hän ei ole vielä Suomesta saanut. Odotukset ovat korkealla.

Pöytään kiikutetaan söpö pussukka talon leipää hummuksen ja tapenaden kera. Tapenade ei ole liian suolaista, hummus tuoretta ja leipä maukasta. Tarjoilija kertoo, että leivän koostumus vaihtuu sen mukaan kuka on keittiössä. Nyt tarjolla on mukavan sitkoa leipää, jonka päällä on seesaminsiemeniä. Hyvää!

Miten ilta jatkui ja lunastiko Bistro Gustaf odotukset myös ruuan suhteen? Lue Mia Heiskasen kuvaus loppuun osoitteessa https://www.toptaste.fi/blogi/ilta-ranskalaisten-makujen-aarella-porvoossa/


Clarionin terassi on Jätkäsaaren uusi olohuone

Se tiedetään, että Clarionin Sky Barista avautuu upea näkymä Helsinkiin, mutta kesästä ja merimaisemasta voi nyt nautiskella rennoin fiiliksin myös Clarionin Living Room & Bar olohuoneessa, joka ulottuu terassille saakka.

Jututimme Clarionin Living Room & Barin avajaisissa markkinointikoordinaattori Tuulia Hyväristä, joka kertoi mitä Jätkäsaaren tornihotelliin näin kesän kynnyksellä kuuluu. – On ollut kiva huomata, että Clarionin rohkea, erilainen ja huumorintajuinen tapa toimia on avautunut hienosti niin hotellivieraille, kaupunkilaisille kuin tapahtuma- ja kokousasiakkaillekin. Sky Room on lunastanut paikkansa kaupungin ykkösnäköalabaarina, mutta nyt myös Kitchen&Table-ravintola saa uuden ulottuvuuden kun ruokailusta pääsee nauttimaan ravintolan omalle terassille meren äärellä.

Tuulia Hyvärinen
Tuulia Hyvärinen

Sateenkaarivaloja ja design-penkkejä

Uusissa Clarion-hotelleissa (Clarion Hotel Helsinki ja Clarion Hotel Helsinki Airport) on ehtinyt tapahtua avajaisten jälkeen paljon. Hyvärisen mukaan clarionilaisille on tärkeää ottaa kantaa ja tehdä hyviä asioita yhdessä. - Hotellimme valaistiin sateenkaarivaloin tasa-arvoisen avioliittolain kunniaksi, jouluna keräsimme lahjoja Helsinki Mission kautta yksinäisille vanhuksille ja siivouspäivänä siivosimme Aviapoliksessa hotellin ympäristöä. Uusimpana yhteistyöprojektina Aalto-yliopiston Taideteollisen korkeakoulun opiskelijat ovat muotoilleet meille kaksitoista uniikkia, kiteeläisestä puusta valmistettua terassipenkkiä rantapenkereelle, jossa kuka tahansa voi ihastella edessä avautuvaa maisemaa, Tuulia kertoo.

Musiikkia, koirabileitä ja poppareita

Clarionin väki on odottanut innolla tulevaa kesäkautta, kun Living Room baarin rento olohuonetunnelma jatkuu nyt terassin muodossa ulos. - Toivomme, että kokonaisuudesta muodostuu uusi kohtaamispaikka hotellivieraille ja kaupunkilaisille. Liikenneyhteydethän ovat meille erinomaiset, kun ratikkakin pysähtyy aivan viereen. Toivottavasti myös kesän risteilyvieraat malttavat pysähtyä meillä, sillä tulevasta risteilykesästä on tulossa ennätysvilkas.

Clarionin kesäolohuone on nimensä mukaisesti myös Living-terassi, jossa tapahtuu läpi kesän. –Torstaisin on luvassa musiikkia ja kaikenlaista hauskaa alkaen nyt. Clarion on tunnetusti myös lemmikkiystävällinen hotelli, joten iloiset hännänheiluttajat ovat luonnollisesti tervetulleita myös baarin puolelle ja terassille, jossa huomioimme heidät vesikupein ja snacksein. 8.6. meillä on myös koirien ikiomat bileet, jonne toivotamme tervetulleiksi kaikki koirat omistajineen. Ja pikkuvinkkinä: meiltä löytyy baarin puolelta myös pehmis- ja popparikone!.

Clarion Living Roomissa tapahtuu:

1.6. DJ tunes at Living Room Bar & Terrace

Torstain parhaat afterwork-bileet löytyvät Jätkäsaaren rannalta, kun DJ nostaa soundin ja fiiliksen kattoon Living Room Bar & Terracella.

8.6. DOG DATES: Swinging Tails & DJ

Tämä on kutsu kaikille Stadin karvaturreille, jotka haluavat tulla viettämään mukavaa alkukesän iltaa omistajiensa kanssa. Jätkäsaaren rannalla, Living Room Bar & Terracella vietetään nimittäin koirien omaa terassijuhlaa 8.6. klo 16 alkaen.

Teksti: Mia Heiskanen

Kuvat: Clarion ja Mia Heiskanen


Gourmet-kävelyä Turun kauneimmilla kulmilla

Iida Ruohonen on ammattibarista, joka innostuessaan unohtaa juoda tarkkaan tehdyn pour over-kahvinsa ja lämmittää sen sitten mikrossa uudelleen

Turun ravintolamaailma antoi taas yhden hyvän syyn karata Helsingistä pitkälle lounaalle.

On rauhallinen lauantai-iltapäivä Turussa. Taivaalta sataa lunta kämmenen kokoisina rätteinä ja vappuun on enää muutama päivä. Olen viettämässä laatuaikaa äitini kanssa. Ravaamme pitkin Aurajokirantaa kuin maatuskat perunapellolla.

Olen saanut käsiini Visit Turun Food Walk-kortin. Lipareessa esitellään 10 ravintolaa, joista saan valita viisi. Listalla ovat Brahen Kellari, Café Art, Café Brahe, di Trevi, Grill it! Marina, Panimoravintola Koulu, Pinella, Sevilla & Co, Smör ja Svarte Rudolf.

Suuntaamme ensimmäisenä entuudestaan tuttuun Panimoravintola Kouluun. Food Walk-kortilla saa kustakin kuppilasta ennalta määritellyn annoksen. Joissain paikoissa saa alkuruokaa, jossain pääruokaa ja jossain jälkiruoan. Juomat eivät kuulu kortin tarjontaan.

Tilaamme Koulussa Food Walk-annoksen lisäksi pienen oluen. Tajuan samalla, että tulimme Kouluun todella typerään aikaan. Kello on neljä iltapäivällä. Iltapäivän luminen ja kirkas valo paljastaa paikan nuhjuisuuden ja koko henkilökunta näyttää olevan ruokatauolla samaan aikaan.

Saamme tovin odottelun jälkeen pöytäämme makkaralautasen, jossa on kaksi haaleaa makkaraa, sinappia, hapankaalia ja kotitekoista perunasalaattia. Pettyneinä koko paikan tunnelmaan syömme pian kylmettyneet makkarat vaitonaisina. Toteamme, että Kouluun pitäisi tulla illalla, kun valaistus on hämärä ja tunnelma oikea. Huuhtelemme viimeiset oluet ja suolakurkut alas ja rynnistämme Aurakadulle di Treviin.

Miten Iidan ruokakävely Turussa jatkuu? Kääntyykö fiilis haaleista makkaroista ja räntäsateesta huolimatta positiiviseen? Lue juttu loppuun...
Kesä on virallisesti avattu Erottajan Aurinkoterassilla!

Auringon säteiden saattelemana Pöpsyt saapuivat Erottajan Aurinkoterassille ilman ollessa mitä mahtavin! Terassi olikin jo tupaten täynnä juhlakansaa! Paikka oli koristeltu kesäisillä ilmapalloilla ja tunnelmaa piti yllä rento musiikki.

Koko postauksen löydät näppärästi Toptasten blogista:
https://www.toptaste.fi/blogi/kesa-on-virallisesti-avattu-erottajan-aurinkoterassilla/

Jos Pöpsy olisi vaahtokarkki, se näyttäisi tältä.
Jos Pöpsy olisi vaahtokarkki, se näyttäisi tältä.

Pöpsyjen vapputunnelmat Hernesaaren avajaisista

Tänä vappuna Pöpsyt kävivät kurkistamassa Hernesaaren avajaisten tunnelmaa. Paikan päällä oli lukuisia juoma- ja ruokakontteja.

Käy tsekkaamassa Hernesaaren herkullisin annos Toptaste-blogin puolelta.......

Tässä linkki Pöpsyjen vappuseikkailuun:

https://www.toptaste.fi/blogi/popsyjen-vapputunnelmat-hernesaaren-avajaisista/

Pöpsyt livahtivat keittiön puolelle vakoilemaan ruoan valmistusta.
Pöpsyt livahtivat keittiön puolelle vakoilemaan ruoan valmistusta.

Singer's, Stadin kuumin karaokebaari!

Singer'siin saavuttuamme tupa olikin jo aivan täynnä hyväntuulisia ihmisiä ja laulu raikasi pitkin tunnelmallista karaokebaaria. Tunnelma oli erittäin kuuma ja paikalla olikin paljon tuttuja. Terassialue ei ollut vielä niin kovassa käytössä kuin mitä kesällä tulee olemaan, mutta nyt se oli Pöpsyjen pelastus kuumilta tunnelmilta. :D

Sisustuksen takana ovat Tuula Railonkoski ja Teuvo Loman. Ihania yksityiskohtia olivat mm. katosta tunnelmallisesti roikkuvat hehkulamput.

Anna-Leena Härkönen laulamassa yhtä Pöpsyjen lempi biiseistä; Nahkatakkinen tyttö!
Anna-Leena Härkönen laulamassa yhtä Pöpsyjen lempi biiseistä; Nahkatakkinen tyttö!

Löysimme ystävämme Jannen puuhastelemasta erikoisen laitteen äärellä. Janne tiesikin sivistää meitä Pöpsyjä ja kertoi, että kyseessä on karaokebiisien elektroninen varauslista. Nykypäivää!

Hunks-Janne neroilemassa.
Hunks-Janne neroilemassa.

Pikimmiten Pöpsyt säntäsivät ruoan pariin! Tarjolla oli mitä maukkaimpia Pöpsyjen lempparereita; mozzarellatikkuja! Lisäksi tarjolla oli muita ihania pikkusuolaisia! Siellä missä ruoka, siellä Pöpsyt!

Maanmainiot mozzarellatikut.
Maanmainiot mozzarellatikut.
Kana-ceasarsalaattikuppeja.
Kana-ceasarsalaattikuppeja.
Kana-ceasarsalaattikuppeja ja kevätkääryleitä.
Kana-ceasarsalaattikuppeja ja kevätkääryleitä.

Ovella ihmisiä ilahdutettiin drinkkilipuilla sekä pikkuisilla jekkupulloilla.

Pöpsyt käsiojossa tilaamassa kuplivaa cocista!
Pöpsyt käsiojossa tilaamassa kuplivaa cocista!
Lunasta oma Happy-korttisi.
Lunasta oma Happy-korttisi.
Baarimikkojen omalta tiskiltä kuikuili pelle-tikkari....
Baarimikkojen omalta tiskiltä kuikuili pelle-tikkari....

Illan karaoketarjonta oli erittäin monipuolista; iskelmästä rokkiin, räppiin ja poppiin! Laulajat olivat erinomaisia ja todellisia karaokeammattilaisia. Äänentoistoakin kehuttiin moneen kertaan.

Ilta oli erittäin kiva ja oli mukava nähdä paljon tuttuja ja kuunnella loistavia esiintyjiä. Jos Pöpsyjen karaokejalkaa alkaa vipattaa, suuntaamme ehdottomasti Singer'siin ...välittömästi!

Jucci ja Pöpsyt!
Jucci ja Pöpsyt!
Sauli ja Pöpsyt!
Sauli ja Pöpsyt!
Tervetuloa!
Tervetuloa!

Hyviä hetkiä karaoken parissa ja kiitos Singer'sille upeista avajaisista!

Halauksin

Pöpsyt


Seikkailullisen kriittinen Kinder-valkosuklaajuustokakku

Elina luoma on Toptasten uusi bloggari Porista: kala- ja kasvisruuista syttyvä porilainen freelancetoimittaja, -valokuvaaja, joka jättää aina tilaa jälkiruualle. Suklaaleivonnaisten ja hampurilaisten suurkuluttaja pyrkii kotikeittiössään valmistamaan terveellistä ruokaa heittelemällä aineksia sekaisin mutu-tuntumalla ja upottamalla pelottomasti kädet taikinaan.

Hei vaan ja tervetuloa lukemaan tällaisen kolmenkympinkriisiä kuumottelevan tädin ruokaisasta elämästä!

Olen ammatiltani toimittaja, ja kun minua pyydettiin mukaan Toptaste-blogiverkostoon, ajattelin, että no mikä ettei! Enhän minä tarpeeksi vielä saakaan kirjoittaa. Heh heh! Olen elämäni aikana pitänyt niin lifestyleblogia kuin luovaan kirjoittamiseen painottuvaa sivustoakin. Haaveissa olen pitänyt myös muotiblogia, mutta valitettavasti minulla ei ole ollut ketään, joka olisi innostunut seisoskelemaan kanssani räntäsateessa asukuvia ottaen. Siispä se haave sai jäädä.

Ruokablogin pitäminen kuulosti hauskalta ajatukselta, sillä ruuanlaitto on aina ollut hyvin lähellä sydäntäni. Inhoan kaikkia muita arkiaskareita, kuten imurointia, vaatteiden viikkaamista ja varsinkin tiskaamista, mutta ruokaa laittelen mielelläni joka päivä. Olen joskus jopa suunnitellut ryhtyväni kokiksi. On mahtavaa, että ruokablogin kirjoittamisessa yhdistyvät molemmat intohimoni.

Suhteeni ruokaan on seikkailullisen kriittinen. Sairastuin 9-vuotiaana ykköstyypin diabetekseen ja siitä asti olen saanut katsoa aika tarkasti mitä suuhuni laitan ja kuinka paljon. Lautasmalli on iskostunut päähäni hyvin syvälle ja 400g karkkisäkin ahmimisesta minulle tulee vain kamala olo. Minulle on hyvin tärkeää, että ruoka on terveellistä ja samalla taivaallisen herkullista. Se joka väittää, että näitä kahta asiaa ei voi yhdistää, on auttamattomasti väärässä.

Blogissani tullaan siis näkemään paljon kasvisruoka-annoksia ja -asiaa. Se ei tietenkään estä myös sekaaneja lukemasta blogiani, sillä kasvisruokapäivä sopii kenen vain ruokalistalle.

Kun kerroin, että suhteeni ruokaan on seikkailullinen, minä todella tarkoitin sitä. Inhoan ohjeita. Oli kyse sitten Ikea-hyllyn kasaamisesta tai lahjaksi saadusta keittokirjasta, tungen ne molemmat yleensä syvälle pursuilevan kaapistoni uumeniin.

Minusta ruuanlaitosta tekee hauskaa juuri se, että voi soveltaa. Vain kokeilemalla, erehtymällä ja onnistumalla voi tulla hyväksi ruuanlaittajaksi. Hyvä esimerkki tästä on se, kun eilen tein melonisalaattia, johon hetken mielijohteesta tungin kasan mausteita muun muassa mustapippuria. Ajattelin, että nyt mentiin varmaan metsään, mutta ei. Salaatti oli todella hyvää!

Koska minusta tuntuu, että jonkun tuntemattoman löpinät eivät aivan kaikkia niinku ihan hirveästi kiinnosta, ajattelin tarjota teille pääsiäisen kunniaksi Kinder-valkosuklaakakkua, koska ah suklaa! Nappaa resepti Toptaste.fi-sivustolta!

PS. Runsassuklaisuutensa lisäksi tässä kakussa on hyvää se, että sen tekemiseen ei tarvita liivatetta. Toki kakun olisi voinut tehdä hieman enemmän kasvispainotteisemmin esimerkiksi kasviskermaa käyttämällä, mutta laitapa mies kauppaan niin käy näin ;) Onneksi pääsiäisenä tulee sukuloitua, joten kakkua voi tuputtaa heillekin.


Ragu – ruokafilosofiana pirun hyvä safka

Tätä iltaa on odotettu. Vuorossa on illallinen Ragussa. Rakastan italialaista ja skandinaavista keittiötä. Ludviginkadulla sijaitsevassa kolmevuotiaassa ravintolassa yhdistyvät molemmat. Toinen Ragun keittiömestareista, Antti Asujamaa, on luvannut juttutuokion, vaikka ravintola tulee olemaan täynnä.

Olen ensimmäistä kertaa Ragussa, joten haluan tutustua miljööseen, ennen kuin pääsen nauttimaan viiden ruokalajin illallista. Hetkessä selviää, että viinit ja taide ovat suuressa roolissa tässä arvokiinteistössä. Eri taiteilijoiden teoksia roikkuu seinillä toistakymmentä. Taide tuo kaivattua lämpöä muutoin neutraaliin sisustukseen. Tarjoilijat hymyilevät huvittuneina, kun säntäilen ympäriinsä kameran kanssa.

On aika istahtaa alas ja siirtyä itse asiaan, ruokaan. Illallinen aloitetaan proseccolla. Heti käy ilmi, että Ragussa viini otetaan hyvin tosissaan. Suurin osa viineistä tuodaan itse Italiasta. Kuulen myös, että annokset suunnitellaan viinin ympärille, ei toisinpäin. Tämä antaa odottaa illalta paljon.

Jos minulta kysytään mikä on suomalaisten kansallisruoka, vastaan leipä. Leipää mussutetaan noin 40kg vuodessa. Ragussa tämä tiedetään, joten leipäsortimentti levitteineen lasketaan itseoikeutetusti pöytään. Silmät kiiluen valitsen parmesaanimuffinssin korista. V o i j e s t a s. Tarjoilija hymähtää reaktiolleni ja kertoo, että herkku on yksi ylistetyimmistä. Jos muffinssi maistuu tältä, mitä tapahtuu kun ensimmäinen ruokalaji tuodaan?

Ensimmäinen ruokalaji on luomulampaanlihasta valmistettu tartar. Tartarin kanssa tarjoillaan verilettu. Eniten minua miellyttää annoksen tasapaino. Liha on pääroolissa, kaikki tukee toisiaan, eikä mikään maku jyrää muita. Annos tarjoillaan puhdaspiirteisen ja heleän punaisen Lambruscon kanssa. Vahva startti. Pieni kehu on annettava myös henkilökunnalle. Kysyn raaka-aineiden alkuperää, joka kerrotaan minulle hetkessä. Hyvästä ravintolakokemuksesta palvelu on vähintään puolet.

Kukapa ei rakasta vohveleita. Seuraava annos on niin kaunis, etten meinaa malttaa syödä sitä. Perunavohvelia, muikunmätiä, maa-artisokkaa ja pikkelöityä omenaa. Kylkeen sylvaner-rypäleestä valmistettua viiniä. Sylvaneria sanotaan usein hieman persoonattomaksi. Niin tai näin, tähän annokseen se sopii loistavasti.

Pääruokaa varten pöytään raivataan tilaa. Tilaa tarvitaan, sillä pöytää lasketaan kokonainen kukonpoika, nokkosrisottoa, maustekurkkumajoneesia ja kevätkaalisalaattia. Kokonaisuus näyttää rustiikkiselle. Jostain syystä odotin jotain erilaista, mutta olen positiivisesti yllättynyt. Kukon kumppaniksi on valikoitu Eisacktaler Kellerein Blauburgunder. Kokonaisuus toimii. Erityisesti risotto miellyttää omaa makupalettiani.

Antti saapuu paikalle. Herra on paitsi mielettömän hyvä kokki myös mukava persoona. Kysyn pääruoan esillepanosta. Antti kertoo, että haluaa asiakkaan näkevän sekunnissa, että kyseessä on pääruoka. Annos saa olla rustiikkinen ja yksinkertainen ulkoasultaan. Ennen kaikkea hän haluaa tarjota suunmukaista, tasapainoista ruokaa, jota ei kuitenkaan kaikki osaa tehdä kotona. Hintalappu pitää aina olla selitettävissä laadukkailla raaka-aineilla ja valmistustekniikoilla.

Tykkään Antin suorapuheisuudesta. Kysyn ruokafilosofiasta ja Anttia naurattaa. Heillä ei ole tiettyä ruokafilosofiaa, Ragussa keskitytään tekemään puhtaasti pirun hyvää ruokaa. Asiakaslähtöisyys ei ole heille pelkästään sana. Se on kaiken lähtökohta. Jos kehuja ruoasta ei kuulu, se menee vaihtoon. Egoilu on paitsi tyhmää myös turhaa. Asiakkaan takia keittiössä ollaan.

Ruoasta puhuttaessa viini nousee väkisinkin esiin. Antista villinmakuiset alkuviinit ovat usein asiakkaan ja ruoan aliarviointia. Ragussa valitaan elegantteja ja aromikkaita viinejä, jotka ovat tasapainossa ruoan kanssa. Makusillat rakennetaan, mikäli niitä ei heti löydy.

Puhumme vielä hetken kasvisruoasta. Antti tekee kotona paljon kasvisruokaa vaimon ja lasten kanssa. Ihmettelemme kumpikin, kuinka vähän kasvisruokaa edelleen menee ravintoloissa. Ragussa on odotettu vaa’an kallistumista kasvisruoan puoleen, mutta sitä ei ole vielä tapahtunut. Asiakkailla on jo mahdollisuus tilata viisi ruokalajia kasvisversiona tai täysin vegaanisena.

Antti kiiruhtaa takaisin keittiöön ja me jatkamme jälkiruoan parissa. Valkosuklaa-pannacotta saa kaverikseen lakkasorbeeta, marenkimuruja ja kinuskikastiketta. Siemailen lasin pohjalta viimeisen tilkan Pieropanin viinitalon Le Colombare Recioto di Soavea. Täydelliselle illalle täydellinen lopetus.

-Reetta

Edellinen