Federer ja muut luovuttajat

  • Tuomari


KYSYMYS: Aikamoinen tapaus tuo Federerin luovutus Lontoossa. Onko vastaavaa aiemmin sattunut?

VASTAUS: Ei Masters-finaalissa, mutta tenniksessä yleensä luovutukset ovat toki hyvin tavallisia. Major-turnauskin on voitettu luovutuksella, tosin vain kerran.

Ranskan Amélie Mauresmo voitti Australian avoimet vuonna 2006 kahden peräjälkeen sattuneen luovutuksen ansiosta. Semifinaalissa Kim Clijsters joutui jättämään leikin kesken nilkkavamman vuoksi ja finaalissa “kaatui” Justine Henin-Hardenne belgialaisen vatsatulehduksen seurauksena. Luovutushetkellä Mauresmo tosin johti molempia otteluita.

Aivan puskista Mauresmon voitto Australiassa ei tullut, sillä olihan ranskalainen voittanut jo edellisenä vuonna Masters-turnauksen. Australian jälkeen hän voitti uransa toisen ja viimeisen majorin Wimbledonissa, joten ihan rehtikin voitto ranskattarelta löytyy.Futiksessa on nähty moniakin erikoisia luovutusvoittoja. Ehkä kuuluisin on Neuvostoliiton ja Chilen välinen “ottelu” vuonna 1973.

Augusto Pinochet oli vain kahta kuukautta aiemmin syössyt vallasta vaaleilla valitun vasemmistopresidentti Salvador Allenden. Nyt Pinochet'lla oli kuitenkin ongelma: Stadionia, jolla MM-karsinnan toinen osaottelu piti käydä, käytettiin sotilasvallankaappausta vastustaneiden chileläisten vankileirinä ja teloituspaikkana. Neuvostoliitto kieltäytyi pelaamasta veren tahrimalla stadionilla ja pyysi Fifaa tarkastamaan pelipaikan.


Fifan tarkastajat kävivät paikan päällä tsekkaamassa olot, mutta eivät jostain syystä löytäneet vankeja, jotka piilotettiin stadionin pukuhuoneisiin ja huoltotunneleihin. Heidät vaiennettiin aseilla uhaten. Ottelupäivänä Chile marssi kentälle yksin, lönkötteli pallon maaliin ja eteni vuoden 1974 MM-lopputurnaukseen.

Tuoreehko luovutusskandaali sattui Aasian kisoissa Etelä-Koreassa, kun Qatarin naisten koripallojoukkue ei saanut pelata turnauksessa hijab-huiveihin sonnustautuneina. Kansainvälisen koripalloliiton FIBAn säännöissä kielletään päähineet ja korut otteluasussa. Aiemmin tänä vuonna FIFA kumosi jo huivikiellon jalkapallo-otteluissa, joten ehkä FIBAkin on pian pakotettu muuttamaan säännöstöään.

1 kommentti

VRafa

20.11.2014 16:22

Federerin kolmas luovutus, pelattuja pelejä 1221! Esim. Djokovicin vastaava luku on 11 luovutusta ja pelejä 744.
Alla kuva, joka kuvaa pelattuja otteluja jokaista annettua luovutusta kohden. Federer aivan omassa luokassaan. Todellinen teräsmies.
http://i.imgur.com/y95aFnD.png

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi