Legendaarinen "Russian Five"

  • Tuomari

KYSYMYS: Mitä kuuluu entiselle Detroit-puolustaja Vladimir Konstantinoville?

VASTAUS: Oi niitä aikoja. Nuoren Tuomarin oli vaikea herätä kevätaamuisin kouluun, kun Detroitin “Russian Five” taiteili öisin NHL:n pudotuspeleissä – ja vielä ilmaiskanavilla. Red Wingsien meno ja matsit etenkin Coloradoa vastaan olivat huimia. Ja Konstantinovin niitit karuja.

Vuonna 1997 Detroit toi Stanley Cupin Michiganiin ensimmäistä kertaa 42:een vuoteen. Kolmikymppisen Konstantinovin ura kuitenkin päättyi traagisesti limusiinionnettomuudessa mestaruusjuhlien kuudentena päivänä. Samassa kyydissä olivat myös joukkueen hieroja Sergei Mnatsakanov ja Vjatseslav Fetisov, joka myöhemmin väitti limokuski Richard Gnidan ajaneen kolarin tahallaan.

Konstantinov vajosi viikoiksi koomaan mutta selvisi elävien kirjoihin. Fetisov selvisi murtumilla ja puhjenneella keuhkolla, ja pelasi jo seuraavalla kaudella. Mnatsakanov halvaantui vyötäröstä alaspäin.

17 vuotta onnettomuuden jälkeen Konstantinov tarvitsee edelleen hoitoa kellon ympäri. Hän asuu yhä Michiganissa vaimonsa Irinan kanssa. Irinan mukaan hänen miehensä muistaa joitakin hetkiä uraltaan jq erityisesti kolme vuotta nuoremman pakkiparinsa Nicklas Lidströmin, yhden suosikkipelaajistaan.

Samaan aikaan draftatut ja Detroitin kokoonpanoon nostetut Lidström ja Konstantinov olivat molemmat äärimmäisen tärkeitä pelaajia Scotty Bowmanin mestarijoukkueessa. Vaikka Red Wingsillä oli kirjoilla myös Larry Murphyn kaltainen pisteitä tekevä pakki, Konstantinov toi takalinjoille sekoituksen taitoa ja kovuutta. Lidström teki Detroitissa loistavan uran, mutta Konstantinovia seura ei oikeastaan koskaan ole kyennyt korvaamaan. Detroitin kokoonpano on viimeiset 20 vuotta ollut täynnä taitoa, mutta usein joukkue on jäänyt pudotuspeleissä juuri ilkeämpien vastustajien jalkoihin.

Nykyään Konstantinov nähdään toisinaan Joe Louis Arenalla Red Wings -omistajan ja pizzakeisari Mike Ilitchin aitiossa. Vladinator on myös tehnyt maalauksia joiden myymisestä saadut tuotot hän on lahjoittanut Michiganin osavaltion aivovammaliitolle. Vuodenvaihteessa järjestetyn Detroitin ja Toronton välisen Talviklassikon yhteydessä Konstantinov myös palasi pitkästä aikaa jäälle “Russian-Fiven” muiden jäsenien – Fetisov, Sergei Fedorov, Igor Larionov ja Vjatseslav Kozlov – kanssa. Omin jaloin muttei sentään luistimilla.



Lähteet: Yahoo Sports, Mlive

Seuraa Tuomaria myös Facebookissa ja Twitterissä @casinosportsbar

Kommentoi kirjoitusta

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi