Mihin hävisivät mustat futiskengät?

  • Tuomari
Kuva: Niek Beck / Flickr.com
Kuva: Niek Beck / Flickr.com

KYSYMYS: Mihin hävisi mustat futiskengät ja mitä eroa on nahka- ja keinomateriaalisilla kengillä?

VASTAUS: Jälleen kerran Tuomaria pommitetaan erinomaisella kysymyksellä. Huomasin saman ilmiön katsellessani erästä La Liga -matsia. Aikani katsottua miljoonamiesten neppailua, huomasin ainoastaan yhdellä vasemmalla pakilla olevan vähän mustaa väriä nappulakengissään ja tämäkin piti tarkistaa muutaman kerran.

Vanha laji, vanhat tavat. Lähes vuosisata on nappulakenkien historian aikana pelailtu mustilla jalkapallokengillä. Vasta 2000-luvun vaihteessa markkinoille ilmestyivät värilliset nappulakengät.

Ennen kaikki jalkapallokengät tehtiin nahasta ja niiden nappulat oli tarkoitettu vain nurmikentille. Kaikki pelasivat samanlaisilla kengillä alustasta riippumatta. tämä aiheutti paljon ongelmia polvien ja nilkkojen kanssa. Ongelmat alkoivat lisääntyä varsinkin tekonurmikenttien yleistyessä. Nykyään on paljon vaihtoehtoja erilaisille alustoille. Voit siis säästää jalkojasi valitsemalla oikeat kengät oikeille alustalle. Myös kenkien käyttöikä pidentyy, kun niitä käytetään tarkoituksenmukaisella alustalla.


Nykyaikana jyllää värit futiskentillä. Synteettisen keinomateriaalin saapuessa futiskenkämarkkinoille bisnesmiehet äkkäsivät värien tuovan enemmän massia isoille firmoille ja näkyvyyttä lajiin. Synteettiset kengät poistivat markkinoilta lähes kokonaan mustat kengät, mutta yksi merkki sentään säilyi. Monien mielestä maailman kaikkien aikojen paras nappulakenkä on Copa Mundial. Adidaksen kengurunnahkainen kenkä on jo 30-vuotias ja musta. Iästään ja väristään huolimatta se on edelleen hyvin suosittu kenkä. Kysy vaikka Litiltä.

Onko synteettinen sitten nahkaa perempi? Molemmilla materiaaleilla on omat hyvät ja huonot puolensa. Nahka on perinteinen materiaali jalkapallokengälle. Nahkakengät ovat usein pehmeämpiä ja muotoutuvat käytössä paremmin jalkaan. Ne myös venyvät hiukan käytössä, joten kannattaa ostaa kengät usein tiukkana. Huono puoli nahkakengissä on, että usein ne ovat raskaampia kuin keinonahkaiset synteettiset jalkapallokengät. Paino myös lisääntyy kengän kastuessa, koska nahka imee sisäänsä kosteutta. Nahkakengät vaativat myös enemmän hoitoa.

Synteettiset keinonahkakengät ovat usein kevyempiä kuin nahkaiset. Keinomateriaalin avulla kengän pinta voi olla myös pitävämpi paremman pallokontrollin saamiseksi. Synteettiset kengät eivät usein muotoudu samalla tavalla kuin nahkaiset. Tosin keinomateriaalit ovat kehittyneet paljon ja jotkut keinomateriaalit alkavat nykyään muistuttamaan käyttäytymisellään suurilta osin nahkaa. Keinomateriaali kestää usein nahkaa kauemmin tekonurmella pelatessa.

Adidas, Nike ja Puma ovat suurimmat merkit nappulakenkäbisneksessä. Tähtipelaajista käydään kovaa kisaa, jossa raha ratkaisee. Miljoonat tilille, oma kenkämalli, neonväriä kylkeen ja parit kuvaukset. Näillä taataan, että isä ostaa pikku-litille parin sadan kumpparit ja kaikki ovat tyytyväisiä.

Tuomaria lämmitti, kun Roman Eremenko sai Yaya Touren hiiltymään ja näkemään punaista. Copa Mundialien ansiosta ja kentän ainut, joka käytti mustia kenkiä.

Seuraa Tuomaria myös Facebookissa ja Twitterissä @casinosportsbar

1 kommentti

LahelaneHesas

6.2.2015 22:31

Diadora Brazil -nappiksia sai mustaa, punaista, vihreää ja sinistä mallia jo #nevöföget95

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi