Vähän kaikkea siltä väliltä

Minun ajatukseni eivät juokse tai lennä. Ne pärskähtelevät ympäriinsä parvina lentokaloja. Omia kokemuksia, harrastuksia, mielenkiinnonkohteita, runoutta.

Näytetään blogin kirjoitukset, joissa aiheena on uusi vuosi.

Haaste: kokeile jotain uutta joka päivä

Tipaton tammikuu, vegaaninen tammikuu, viljaton tammikuu, kiukuton tammikuu, karkiton tammikuu, tammikuuton tammikuu... Onhan näitä.

Oletko halunnut aina kokeilla jotain uutta muttet ole vain saanut aloitettua? Miten olisi jos tarttuisit haasteeseen? Ei ton-päätteisen tammikuun haasteeseen, vaan kokeilemaan jotain uutta joka päivä. Yksi uusi juttu per päivä, ja jos haluat voit jatkaa sitä tammikuun jälkeenkin. Ei toki tarvitse hiki otsalla puurtaa jonkin asian eteen.

Rutiinista poikkeava tekeminen voi piristää
Rutiinista poikkeava tekeminen voi piristää

Oletko halunnut kokeilla värityskirjan värittämistä, muttet ole kehdannut, buumista huolimatta? Oletko ärsyyntynyt roskista maassa, muttet ole ikinä noukkinut niitä roskiin? Oletko aina halunnut laittaa jotain uutta ruokaa? Entä jos kokeilisit jousiammuntaa, uutta kuntosalilaitetta tai menisit tutustumaan johonkin ihan uuteen kaupunginosaan? Miten olisi hampaiden harjaaminen toisella kädellä tai päivän Facebook-annoksen skippaaminen?

Uusien kokeilujeni kuukausi on alkanut eilen omien rajojen tunnistamisella ja liiasta tekemisestä luopumisella, ja tänään kokeilin tehdä uppomunia. Eivät olleet oppikirjamaisia, toinen oli litteä soikio ja toisesta jäi jäljelle pelkkä keltuainen. Mutta tuli kokeiltua.

Uusien asioiden kokeileminen piristää mieltä, eikä kokeiltavien asioiden tarvitse olla isoja. Myös epäonnistumista on hyvä harjoittaa, eikä sitä tarvitse pelätä niin paljon. Kaiken takana on elämän eläminen, ei suorittaminen.


Miten olisi ekologisempi uusi vuosi?

Tinan valamista, confetteja, paperihattuja, tähtisadetikkuja ja ilotulitteita. Siitäkö on uusi vuosi tehty? Ne voivat ilahduttaa pienen hetken, muutaman tunnin, mutta käytännössä nautit roskaamisesta.

Miten voisit sitten viettää vähemmän kuormittavaa uutta vuotta? Pitääkö kaikki hauska kieltää?

Ei tarvitse. Tina kuuluu vaaralliseen jätteeseen, mutta myrkyllisten hevosenkenkien ostamisen sijaan voisit joko käyttää edellisten vuosien käytetyt tinat uudestaan tai valaa sokeria. (Jos sulatat sokeria ja harkitset sen syömistä, älä sulata samalla kauhalla millä olet käsitellyt tinaa.) Kun sokeri on sulaa, se kaadetaan nopealla liikkeellä vesiämpäriin kuten aiemminkin on toimittu. Uudenvuoden sokerin voi syödä tai laittaa biojätteeseen.

Tähtisadetikut ja raketin ammutut, jäähtyneet jämät menevät sekajätteeseen. Älä ainakaan jätä tähtisadetikkuja luontoon, sillä niissä on metallia. Käytännössä metalli ei maadu koskaan, vaikka se säiden pieksemäksi joutuukin.

Jos ymmärrät arvostaa lähiympäristöäsi ja luontoa, voi vuoden alussa kerätä rakettien jäämiä maasta. Rahaa et niistä saa, toisin kuin pantillisista juomatölkeistä ja pulloista, mutta hyvän mielen ja luonto kiittää. Naiivia olisi kuvitella, että roskaamalla työllistäisit siivoojia. Eiköhän maailmassa ole jo ihan tarpeeksi siivottavaa muutenkin, eikä siivoojia synny kuin sieniä sateella.

Lyhyt ilo näkyy luonnossa
Lyhyt ilo näkyy luonnossa

Pahvikääreet, kuten mäyräkoiran kotelo ja Juissi-tölkki menevät pahvinkeräykseen uusiokäytettäväksi. Nestettä sisältäneet pahvihylsyt pitää kuitenkin huuhtoa.

Lasipulloja ei kannata rikkoa, vaikka lasimurska niin kauniisti kimmeltäisikin ilotulitteiden valossa. Lasimurska on vaarallista eläimille, kuten ulkoilutettaville koirille, ja lasi ei maadu KOSKAAN.

Näillä pienillä eroilla teet jo enemmän. Tehdään yhdessä seuraavasta vuodesta parempi.

Hyvää uutta vuotta,
toivoo Erinaceus.

(kuvat: Gratisography)