• Erinaceus

Värien symboliikka: vaaleanpunainen

Vaaleanpunaista ja pinkkiä näkee nykyään hyvin sukupuolitetusti. Tyttölapsiksi identifioituvilla ja naisten asuissa ja asusteissa. Joskus miehellä saattaa olla vaaleanpunainen paita tai kravatti.

Vaaleanpunaisen liittyminen nykyaikana juuri feminiinisiin piirteisiin on aika hassua, sillä vielä 1800-luvulla juuri pojat puettiin vaaleanpunaiseen.

1800-luvun Englannissa vaaleanpunaista käytettiin poikalasten vaatetuksessa ja aikuiset miehet suosivat tummanpunaista. Vaaleanpunaista pidettiin maskuliinisena värinä, ja tytöt puettiin usein valkoiseen ja siniseen. Nykyään vaaleanpunainen yhdistetään tyttöihin ja naiseuteen ja vastaavasti sininen poikiin ja miehuuteen. Tyypillisesti tytöille suunnatut lelut tehdään vaaleanpunaisiksi. Vaaleanpunainen on muuttunut maskuliinisesta väristä feminiiniseksi väriksi 1930- ja 1940-lukujen aikana, jolloin myös sininen on muuttunut poikien väriksi. -Wikipedia
Vaaleanpunainen tytöillä ja naisilla on siis kutakuinkin uusi asia, joten sekin miksi siitä meuhkataan niin paljon, on jokseenkin naurettavaa.

Ja kyllähän pinkki näyttää tosi hyvältä miesten päällä. (Kuvakaappaus)
Ja kyllähän pinkki näyttää tosi hyvältä miesten päällä. (Kuvakaappaus)

Itse liittäisin vaaleanpunaisen ihastumiseen, pehmeään rakkauteen ja herkkyyteen. Ja onhan se yhdistelmä punaista ja valkoistakin. Yhdistelmä rakkautta ja viattomuutta ehkä?

Kirja "Symbolit ja merkit - alkuperä ja merkitys" (Gummerus) kertoo vaaleanpunaisesta hyvin lyhyesti ja kapea-alaisesti:

Vaaleanpunainen symboloi aistillisuutta. - - - Vaaleanpunaisen värin yhteys homoliikkeeseen sai alkunsa toisesta maailmansodasta, jolloin natsit pakottivat homot käyttämään vaaleanpunaisia kolmioita. Väri on nykyisin Gay Pride -liikkeen symbolinen tunnus.
Tosin eipä taida olla enää virallisin väri, vaan sateenkaaren kaikki värit liitetään Prideen. Kirjan tekijä oli hyvin niukkasanainen vaaleanpunaisen suhteen ja kuvituskuvina oli Roosa-nauha sekä kuva homoparista. Hyvin kapeakatseista. Tosin tuo kirja on vain yksi symbolikirja, ja monissa muissakin symboliikkaan liittyvissä jutuissa on puutteellista tietoa.

Roosa-nauha (kuvakaappaus)
Roosa-nauha (kuvakaappaus)

Vaaleanpunaista ja pinkkiä näkee siis nykyään suurimmaksi osaksi naissukupuolelle suunnatuissa tuotteissa (vaatteet, kynsilakka, lelut ((mikä taas on ristiriitaista, sillä lelut kuuluvat kaikille, itse leikin autoilla ja Legoilla, ja ihan normaali minusta on kasvanut ;) )), jopa tavalliset vasarat saattavat olla vaaleanpunaisia. Mikäs siinä jos joku sellaisen haluaa, ei se ole minulta pois. Silti ärsyttää kun sitä vaaleanpunainen = tyttömäisyys alleviivataan niin kauheasti.

Vasara tämäkin, Clas Ohlson (kuva Googlesta)
Vasara tämäkin, Clas Ohlson (kuva Googlesta)

Jospa unohdetaan sukupuolitukset ja mennään luontoon. Luonnossa vaaleanpunaista näkyy siivekkäissä (linnut, perhoset, kuoriaiset, hämähäkit jne.), auringonnousussa, auringonlaskussa, kukissa ja kasveissa. Flamingot ovat vaaleanpunaisia väriltään, koska ne syövät katkarapuja, joiden sisältämä karotenoidi värjää höyhenet. Ilman kyseistä ruoka-ainetta flamingot ovat arkisemman näköisiä.

Mitä enemmän karotenoidia, sen voimakkaampi väri (kuvakaappaus)
Mitä enemmän karotenoidia, sen voimakkaampi väri (kuvakaappaus)
"Crab spider" (kuva Googlesta)
"Crab spider" (kuva Googlesta)
Auringonlasku Tapaninpäivänä, 2014
Auringonlasku Tapaninpäivänä, 2014

Vaaleanpunainen on väri siinä missä muutkin. Ja taiteessa sitäkin käytetään. Mielestäni tätä väriä pitäisi kohdella yhtenä väreistä. Maailmasta tulee liian mustavalkoinen, jos värit sidotaan tiukasti tiettyihin rooleihin.

Ystäväni tilaama työ, 2014
Ystäväni tilaama työ, 2014

Kirjoitettaessa soi P!nk - Trouble

Kommentoi kirjoitusta

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi