Jos hallitusta kiinnostaa lasten ja naisten asema, sen tulee helpottaa perheenyhdistämistä

  • Veronika Honkasalo

Hufvudstadsbladet nostaa eilen julkaistussa hienossa artikkelissa esille hallituksen epäinhimillisen politiikan, josta soisi puhuttavan enemmän. Hallitus haluaa tiukentaa perheenyhdistämistä, vaikka jo nyt yhdistäminen on kiristetty äärimmilleen. Huolestuttavaa on, että nyt perheenyhdistämisen osalta halutaan toissijaista suojelua saavien kohdalla ottaa käyttöön toimeentuloedellytys.

Tämä siitä huolimatta, että esimerkiksi Euroopan komission perheyhdistämisdirektiivin soveltamisohjeissa todetaan selkeästi, että toissijaista suojelua saavia on kohdeltava samoin kuin pakolaisaseman saaneita, eli heidän kohdalla ei tule säätää tulorajoja.

Käytännössä hallituksen kaavailemat ja sisäministeri Petteri Orpon ajamat perheenyhdistämisen tiukennukset tarkoittavat seuraavaa. Jos ihminen saa Suomessa oleskeluluvan toissijaiseen suojeluun liittyen, on hän oikeutettu perheenyhdistämiseen, mutta omalla kustannuksellaan ja niin että hän osoittaa tienaavansa tarpeeksi perheensä elättämiseen. Maahanmuuttoviraston kriteereiden mukaan tämä tarkoittaa, että jos esimerkiksi Irakista Suomeen tullut ja täältä oleskeluluvan saanut haluaa Turkissa pakomatkalla olevan vaimonsa ja kahden lapsensa Suomeen, hänen tulee tienata 3000 euroa kuukaudessa.

Jokainen ymmärtää, että 3000 euron tienaaminen hauraassa elämäntilanteessa syrjivillä työmarkkinoilla on lähes mahdotonta.

Jos perheenyhdistämiselle osoitetaan vihreää valoa, tulee Turkissa olevan perheen puolestaan hakeutua lähimpään Suomen suurlähetystöön, Turkissa Ankaraan. Kun suurlähetystöverkostoa on viime vuosina supistettu, tarkoittaa se kriisialueilta paenneiden osalta usein matkaa satojen ellei tuhansien kilometrien päähän.

Käytännössä Suomen hallitus haluaa siis tehdä perheenyhdistämisen mahdottomaksi. Tämä siitä huolimatta, että oikeus perhe-elämään säädetään Euroopan ihmisoikeussopimuksessa ja Lapsen oikeuksien yleissopimuksen mukaan sopimusvaltiot takaavat, ettei lasta eroteta vanhemmistaan tahdon vastaisesti ja että ”lapsen tai hänen vanhempiensa hakemukset jotka koskevat sopimusvaltioon saapumista tai sieltä lähtemistä perheen jälleenyhdistämiseksi käsiteltävä myönteisesti, humaanisti ja kiireellisesti. Sopimusvaltiot takaavat lisäksi, että tällaisen hakemuksen esittämisestä ei ole epäedullisia seurauksia hakijoille eikä heidän perheenjäsenilleen.”

Niin, Suomessa lasten oikeuksien sopimus astui voimaan 1991, mutta ilmeisesti kaikki kansainväliset sopimukset ovat tämän hallituksen mielestä tarkoitettu ohitettaviksi. Lisäksi on aiheellista kysyä, miten lapsia ja naisia autetaan, jos heidän turvalliset reitit Suomeen halutaan näin perusteellisesti torpata?

6 kommenttia

Iskeekö_sensuuri?

5.10.2015 14:26

Ei hyvänen aika nyt taas, mistä rahat? "No emminä noista oo lukenu, hoitakoon joku joka tietää paremmin".

Mikset ole vain hiljaa, jos et osaa ratkaista ongelmia, joita ITSE luot?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

shiwan8

6.10.2015 17:51

Hallitus siis linjaa, että tämä ei ole globaali sosiaalitoimisto. Hirveän vaikea olla sitä linjausta vastaan.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Järkevää apua

6.10.2015 22:01

"Käytännössä Suomen hallitus haluaa siis tehdä perheenyhdistämisen mahdottomaksi. Tämä siitä huolimatta, että oikeus perhe-elämään"
Joku on joskus tuhertanut puumerkkinsä papruun, jolla ei silloin ollut juuri mitään merkitystä. Koska tyhmistä sopimuksista irtisanoutuminen on muka niin kauheaa, tuollainen käytäntö on hyvä. Kukaan ei kiistä oikeuksia, porukan saapuminen vain tehdään käytännössä mahdottomaksi. Hyvä pikaratkaisu tulpata tulijavirtaa.

"Lisäksi on aiheellista kysyä, miten lapsia ja naisia autetaan, jos heidän turvalliset reitit Suomeen halutaan näin perusteellisesti torpata?"
Auttamiseen ei mitenkään automaattisesti liity muuttaminen Suomeen. Sellaista ihmisoikeutta ei ole olemassa. Kriisiapua pitää antaa älykkäällä tavalla, jossa ei tuhlata rahaa ja haalita Suomeen ongelmia. Tavalla, jolla asia pitäisi hoitaa koko Euroopassa. Kaikki pakolaiset, turvapaikanhakijat, "toissijaiset" ja mitä nimikkeitä joku on keksinytkin, sijoitetaan nykyistä paremmille leireille esim. Libyaan. Leirit eivät ole "pakolaisleirejä", vaan "turvapaikkoja". Tällöin ei tarvitse erotella, kuka on "oikeutettu turvapaikkaan" ja kuka ei. Turhaan paperinpyörittelyyn siis ei tuhlata resursseja. Kaikki Välimereltä ja Euroopasta tavatut asylum seekerit viedään Libyan leireihin. Nuoret miehet saavat mielekästä tekemistä maanviljelystä, kalastuksesta, kompostivessan tyhjennyksestä, kadunlakaisusta ynnä muista erilaisista kunnostus- ja ylläpitotöistä. YK-sotilaat pitävät järjestystä, jotta jihadistit, rikollisjengit tai vastaavat eivät kaappaa resursseja. Sotilailla on samanlaiset oikeudet kuin sotatila-alueella eli sabotöörit voi ampua paikalla.

http://www.hs.fi/ulkomaat/a1433480590053
"Oxfordin yliopiston professori palauttaisi pakolaisia leireihin
Kehityspolitiikan asiantuntija Paul Collier pitää EU:n toimintaa moraalittomana"

"Välimerta ylittävien ihmisten pelastamiseksi on tehtävä kaikki mahdollinen, professori sanoo. Sen jälkeen heidät tulee lähettää takaisin pakolaisleireille.

"En näe ihmisten palauttamisessa eettistä ongelmaa, kunhan leirit pitävät yllä heidän arvokkuuttaan ja valmistavat heitä palaamaan Syyriaan sodan jälkeen."

Tällä hetkellä näin ei ole. Collierin mukaan leirien suurin ongelma on, että ihmisiltä riistetään autonomia.

"YK:n pakolaisjärjestö on täysin pihalla. Se kohtelee pakolaisia kuin avuttomia lapsia. Tilanne on raivostuttava", tällä viikolla Helsingissä vieraillut Collier puhisee.

Hän mainitsee esimerkkinä sen, että pakolaisten ei anneta tehdä töitä. Monet lapset eivät käy koulua, koska heitä ei kiinnosta Jordanian järjestämä opetus. Samaan aikaan leireillä on satoja työttömiä syyrialaisia opettajia.

Olosuhteita olisi professorin mukaan helppo parantaa. Aivan suurimman pakolaisleirin vieressä sijaitsee valtava käyttämätön teollisuusalue.

"Sinne voisi keskittää kevyttä teollisuutta, joka työllistäisi pakolaisia. Siihen tarvittaisiin länsimaisia yrityksiä ja mahdollisuus viedä tuotteita tullivapaasti EU:n alueelle.""

http://www.hs.fi/ulkomaat/a1433480569352
"Suomen kehitysapulinja saa kiitosta Collierilta"

http://www.elisa.net/oxford-professori-suomella-jarkeva-linja-irakista-tulevien-suhteen/
"Suomen linja Irakista tulevien turvapaikanhakijoiden suhteen on järkevä, sanoo brittiläisen Oxfordin yliopiston Lähi-idän tutkimuksen professori Eugene Rogan. Professorin mukaan Irakissa on alueita, joilla voi elää normaalia elämää."
"On rajallista, kuinka paljon maanne voi ottaa vastaan (pakolaisia), Rogan sanoo."

http://yle.fi/uutiset/vayrynen_pakolaiskriisin_ratkaisusta_lisaa_leireja/8312742?ref=leiki-uup
"Europarlamentaarikko Paavo Väyrysen mielestä pakolaiskriisi voidaan ratkaista tukemalla enemmän YK:n nykyisiä leirejä ja perustamalla uusia leirejä. Leireillä käsiteltäisiin myös turvapaikkahakemukset ja myönteisen päätöksen saaneita otettaisiin maahan oman kansallisen pakolaiskiintiön puitteissa."
"Väyrynen on tehnyt parlamenttiryhmälleen muistion Pohjois-Afrikasta ja Lähi-Idästä Eurooppaan suuntautuvan hallitsemattoman ja laittoman maahanmuuttoliikkeen saamiseksi hallintaan."

http://www.msn.com/fi-fi/uutiset/ulkomaat/miljard%c3%b6%c3%b6rin-ratkaisu-pakolaiskriisiin-%e2%80%9dkreikka-tai-italia-myyk%c3%a4%c3%a4-minulle-saari%e2%80%9d/ar-AAdWsmM
"Välimeren ympäristön pakolaiskriisiin on kaipailtu uusia ratkaisuideoita. Yhden sellaisen tarjoilee egyptiläinen miljardööri Naguib Sawiris, joka haluaa ostaa Välimereltä saaren Lähi-idän pakolaisten asuttamiseksi.
– Kreikka tai Italia, myykää minulle saari. Vaadin sille itsenäisyyttä, majoitan sinne siirtolaiset ja tarjoan heille työtä uuden valtion rakentamisessa, Sawiris kirjoitti Twitter-tilillään"
"– Hullu idea... Ehkä, mutta ainakin väliaikaisesti, kunnes he voivat palata kotimaihinsa? Sawiris lisäsi saatuaan palautetta.
Egyptin kolmanneksi rikkaimmaksi mieheksi sanottu Sawiris vahvistaa uutistoimisto AFP:lle olevansa tosissaan. Hän sanoo uutistoimiston haastattelussa tarkoittavansa asuttamattomia saaria, joille voisi asuttaa ”satoja tuhansia pakolaisia”.
Miljardööri arvioi, että tällainen saari voisi maksaa 10–100 miljoonaa dollaria, mutta merkittävämpi kustannus muodostuisi investoinneista saaren infrastruktuuriin. Alkuun perustettaisiin väliaikaisia suojia, sitten pysyvämpiä rakenteita, hän suunnittelee.
"Sawiris perustelee hankkeen mahdollisuuksia perheensä perustaman hurghadalaisen al-Gouna-lomaresortin esimerkillä. Alue oli asuttamatonta aavikkoa, jossa asuu nyt 32 000 ihmistä."

http://www.amusingplanet.com/2014/08/mina-city-of-tents.html?m=1
"Mina is a small city located inside a low lying valley in the province of Makkh, in western Saudi Arabia, about 8 km to the east of the Holy city of Mecca. Inside the 20 square km valley, tents cover every open space, as far as the eye can see, neatly arranged, row after row. It is in these tents Hajj pilgrims stay overnight during the five days of each Haj season. For the rest of the year, Mina remains pretty much deserted.

There are more than 100,000 air-conditioned tents in Mina providing temporary accommodation to 3 million pilgrims."

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Äly hoi

7.10.2015 20:38

Hetkinen, mitä minä juuri luin? Uskomatonta shaibaa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

7.10.2015 23:55

Ongelma on näköjään, se ettet tiedä tarpeeksi. Nämä valitettavasti jokainen OLIVAT esimerkkejä, jotka olivat hyvksyttyjä ja tavanomaisia, kulttuurin sallimia. Maallinen laki ei niitä salli, mutta käytännössä vallitseva laki sallii eli viranomaiset sallivat, kyllä. Nostin ne esiin siksi että MIKÄÄN niistä ei ole yksittäistapaus vaan niille on runsaasti rinnakkaisesimerkkejä ja niiden olemassaolo johtiuu juuri siitä että ne käytännössä sallitaan.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

järki käteen nyt

10.10.2015 11:11

Emme voi avata ovia köyhyyspakolaisuudelle (!), niitä tulee sen jälkeen miljoonittain ! Jopa Virosta ja Venäjältä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi