Joulukuun kuudes

  • late_k

Mitä olisi Suomen itsenäisyys ilman sotia? Minkä puolesta me liputtaisimme? En missään tapauksessa vähättele niitä, jotka tämän maan itsenäisyyttä puolustivat, toiset omalla hengellään, mutta kun tuntuu, ettei muita ylpeyden aiheita Suomen ja suomalaisuuden puolesta ole olemassa. Sodatkaan eivät olleet avain itsenäisyyteen, ne vain takasivat sen säilymisen 22vuoden jälkeenkin.

Ennen sotia oli vain itsenäisyyspäivän vastaanotto. Silloin ei ollut vielä televisiota, vaan kansa pääsi nauttimaan juhlista elokuvateattereissa varsinaisen elokuvan edellä esitettävinä lyhytelokuvina. Voisi varmasti olla toimiva ratkaisu vielä tänäkin päivänä. Seremonian tuominen suoraksi lähetykseksi on sangen outo keksintö. Mutta vielä oudompaa on formaatin toimivuus. Katsoa miten ihmiset kättelevät presidenttiä, jolla ei enää nykypäivänä ole edes valtaa juuri mihinkään. Vaikka ei olisi kiinnostunut katsomaan, ei sitä pakoon pääse. Seuraavat päivät asiasta uutisoidaan melkein jokaisessa lööpissä ja lehdissä. Ja siinäkin huomio kiinnittyy toimittajien omiin näkemyksiin siitä, ketkä olivat parhaita pukeutujia ja ketkä epäonnistuivat. Kuka mokasi ja miten. Kuka tuli yksin ja miksi? Kuka otti mukaan seuralaisen ja kuka se oikeastaan oli? Millainen suhde heillä on. Oliko se vain ”etikettikumppani”. Kun kutsussa sellaisen saa ottaa, otetaan joku. Media on päättänyt asian niin, että linnaan ei voi mennä avecin kanssa muuna kuin parina ja yrittää saada ihmiset luulemaan niin. Toisaalta juuri uutisoitiin, että me suomalaiset emme luota mediaan kovin paljon. Ehkä niin on parempi.

Mitä itsenäisyyspäivänä sitten pitäisi muistaa ja tehdä. Ajoitus joulukuulle ei anna mahdollisuutta huviretkeilyyn toisin kuin Yhdysvalloissa, mutta sitä varten on vappu. Suomaisia keksintöjä ovat mm. Abloy-lukko, AIV-rehu, ksylitoli, sykemittari, astiankuivauskaappi, tekstiviesti ja kolesterolia vähentävä margariini. Saunamaista hikoilukylpykulttuuria on muuallakin, mutta Suomella on siitä hyvin omalaatuinen näkemyksensä. Ai niin ja Afrikan tähti -peli. Että siinä vähän vinkkejä itsenäisyyspäivänviettoon, jos ei tiedä, miten juhlistaa sitä kotioloissa. Abloy takaa, että kotiovet pysyvät lukossa. AIV-rehu takaa, että lehmät joiden maitoa juomme, saavat talvellakin ruokaa. Ksylitoli pitää hampaat ehjinä. Astiankuivauskaapin ansiosta ei tarvitse kuivata lattialla, kuten esimerkiksi Britanniassa. Tekstiviestillä voi toivottaa kaikille tutuille hyvää itsenäisyyspäivää vaivattomasti, ei tarvitse soittaa asiakseen. Jos on ongelmia kolesterolin kanssa, voi syödä alentavaa levitettä ja lenkkeillä sykemittarin kanssa. Koska on kylmä, voi olla sisällä ja pelata Afrikan tähteä ja illalla saunoa oikein pitkän kaavan mukaan ja juoda viskiä ja olutta. Ja miettiä linnan boolin reseptiä, vähintään yhtä salainen kuin ranskalaisten liköörien.

Sitten oli vielä se Tuntematon sotilas. Nyt kun päätös jonka mukaan K12 ohjelmia ei saa esittää ennen Pikku Kakkosta on kumottu, voivat lapsetkin katsoa elokuvaa, jonka yhdessä kohtauksessa haavoittunut sotilas työntää kiväärin pistoolin suuhunsa ja lopettaa omat tuskansa. Lapsilla on oikeus tietää miten julmaa sota on. Mutta siinäkin tulemme taas siihen pisteeseen, että television puolella perinteeksi on muodostunut sotaelokuvan näyttäminen. Eikö siihen rinnalle voisi laittaa mukaan jotain vähän iloisempaakin Suomikuvaa? Mitä olisi suomalainen viihdeteollisuus ilman Spedeä? Kummeli tuli vasta paljon myöhemmin ja on jo aikansa elänyt. Mutta Speden saavutukset eivät koskaan unohdu. Eli lisätään sinne itsenäisyyspäivien tv-ohjelmistoon joko Uuno tai vanha Speden suomifilmi. On niitä toisinaan nähty, mutta ei joka vuosi. Ei ainakaan tänä vuonna. Tai mihin ovat unohtuneet klassiset Pekka Puupäät? Mitä on tänä vuonna tarjolla jos Tuntematon on jo liian usein nähty tai ei vain kiinnosta. Ampumahiihtoa! Sillai kai! Olisi ollut hauska nähdä, millainen jakso Putouksesta olisi tehty itsenäisyyspäiväksi. Kaikki entiset ja nykyiset hahmot kättelemässä Sauli Niinistöksi pukeutunutta ei Joonas Nordmainia, vaan Salme Pasia. Presidenttipuolisonaan Marja Tyrni. Putouskin on suomalainen keksintö, jonka kiinalaiset ovat löytäneet. Samalla tavalla kuin japanilaiset löysivät aikanaan Muumit.

1 kommentti

Anonyymi

5.12.2021 10:31

Täältä löydät pian seksiä, suhteita, Deittailua --> http://dating24.me

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Jos sinulla ei ole vielä tunnusta Cityssä tai Facebookissa, luo tunnus Cityyn. Se käy käden käänteessä ja on täysin ilmaista.

Luo ilmainen tunnus