Kolmas tekijä

  • late_k

Moni on varmasti kuullut lasten sadun jäniksen ja kilpikonnan välisestä kilpajuoksusta. Nopea jänis on voitostaan niin itsevarma, että päättää ottaa torkut kesken kaiken. Sillä aikaa hidas kilpikonna matelee itsensä maaliin kaikessa rauhassa ja voittaa. Jänis voi juosta yli 60 km tunnissa samalla kun kilpikonna etenee huikean kilometrin tunnissa. Satu ei kerro, kuinka pitkä kilpamatka oli, mutta rivien välistä se oli pitkä. Jos kuvitellaan että se olisi kymmenen kilometriä, jänis olisi päässyt puoliväliin viidessä minuutissa ja nukkunut kymmenen tuntia, jotta pystyi häviämään.

Entä jos jänis olisi juossut suoraan maaliin ja ottanut sitten kymmenen tunnin torkut odotellessaan kilpikonnaa. Kun konna viimein pääsisi maaliin, asiasta keskusteleminen olisi täysin turhaa. Nopea jänis voitti hitaan kilpikonnan, kuten ennen juoksua sanoi. Silti kilpikonna otti haasteen vastaan ja pääsi maaliin. Ei lopettanut kesken.

Jokainen meistä on varmasti nähnyt joskus kilpikonnia jänisten keskellä. Niitä jotka eivät tehdessään juoksuaskeleita liiemmin ota. Asiat etenevät omalla painollaan ja nopeammat ympärillä kiristelevät silmät kierossa hampaitaan kun toinen on niin hidas, että itse joutuu tekemään kaiken muun. Mutta miksi valittaa, jos kerran valmista tulee ajallaan. Vaikka apulainen teki yhden suhteessa kolmeen, se riitti. Koordinaatio toimi.

Mutta onko jäniksellä syytä olla ylpeä kilpikonnan voittamisesta? Entä jos jäniksen apuna häärisi toinen jänis? Onko se mahdollista? Toinen on aina mielestään toista nopeampi ja ahkerampi tekijä ja näkee avustajansa kilpikonnana. Katsoo miten toinen tekee työtään. Toteaa, että hitaampaakin on nähty, mutta voisi tuo nopeamminkin sujua. Puhu vähemmän, tee enemmän. Luota itseesi, kyllä sinä osaat. Itseluottamuksen puute voi tehdä jäniksestä kilpikonnan. Puhumisen ei tarvitse olla kiellettyä, mutta se on osattava koordinoida yhteen työn kanssa. Toisilla on taito puhua paljon ja tehdä samaan aikaan vähintään yhtä paljon, mutta ihminen ei ole kone. Kun keskittyy liian moneen asiaan yhtä aikaa, virheiden mahdollisuus kasvaa ja joskus niitä voi sattua. Taas tuli töitä kolmannelle.

Sama pätee kahteen kilpikonnaan. Toinen on toista nopeampi, mutta ei tee siitä numeroa. Ei kilpikonnalla ole aikaa surra että toinen liikkuu häntä nopeammin. Hän tekee töitä omalla tahdillaan, koska tietää saavansa ajoissa valmiiksi. Hän on kilpikonna, ei etana. Joskus jänikselle voi sattua liian pitkä pysähdys ja hän saa pitkän nenän. Kilpikonna sai työnsä valmiiksi ja teki siinä sivussa vähän jäniksen töitä. Taas tuli töitä kolmannelle. Kysymys kuuluu, oliko kolmas tekijä jänis vai kilpikonna? Ja kumpaa hän auttoi?

2 kommenttia

Franny_Berry

25.10.2015 12:06

Sinäkin mietiskelit tehokkuutta! Kiva. Minustakin tärkeintä on lopputulos.

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

5.12.2021 10:30

Täältä löydät pian seksiä, suhteita, Deittailua --> http://dating24.me

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Jos sinulla ei ole vielä tunnusta Cityssä tai Facebookissa, luo tunnus Cityyn. Se käy käden käänteessä ja on täysin ilmaista.

Luo ilmainen tunnus