Punainen valo

  • late_k

Pelikonetta pelaa pelaaja, jonka myyjä tulkitsee alaikäiseksi ja pysäyttää koneen kaukosäätimellä. Nuori ihmettelee hetken ja marssii näyttämään henkilöllisyystodistuksen. Hän olikin täysi-ikäinen ja peli jatkuu. Olen aika monta kertaa nähnyt tällaisen tilanteen tapahtuvan näinä tehostettujen valvontojen aikana. Ensin otettiin käyttöön pelikoneiden etälukittava kaukosäädin ja kohta ikäraja nostettiin 15:sta 18:sta ja aivan turhaan. Onhan viikkorahojen pelaaminen todella typerää, mutta enemmän kannattaisi olla huolissaan vanhusten pelaamisesta. Ensin tehdään 50vuotta töitä hyvän eläkkeen toivossa ja sitten huomataan että rahaa on liikaa. Muuhun paitsi pelaamiseen. Tai kerrytetään säästöjä ulkomaan matkaan, käydään ja aletaan säästää heti uuteen niin usein kuin jaksaa. Että perilliset eivät vahingossakaan saisi liikaa rahaa, kun kuolema pakottaa antamaan. Ja kaikki vain siksi että yksi on joukossa onneton tunari, joka ei hallitse rahojaan. Ei halua jakaa omaisuuttaan epäsymmetrisiin osiin, niin antaa mieluummin kaikkien kärsiä yhden tyhmyydestä, kuin hyötyä toisen viisaudesta.

Lapsia ja nuoria halutaan suojella peliriippuvuudelta näillä ratkaisuilla. Kerran nousi hirmuinen halo siitä, että lauantain lottoarvontaa seurattiin koko perheen voimin. Myös alkoholimainonnan rajoittamista on perusteltu lasten ja nuorten suojelulla. Voi kuoleman syksy. Ukki luki meille joskus iltasatua kaljapullon kanssa ja teki siitä osan lukuprosessia. ”Ja nyt lukijalle kaljaa”. Meitä nauratti, eikä kukaan ajatellut, että isona meistäkin tulee tuollaisia. Se oli kuitenkin kohtuullista käyttöä. Kaikessa kohtuus, paitsi juhlan kunniaksi vähän enemmän ja kerran vuodessa liikaa.

Eikä vanhusten juomista ole syytä mennä rajoittamaan. Ei se terveys siitä tule yhtään sen paremmaksi. Voi vapaasti lisätä suolaa ruokaan maistamatta ja mitä ne vanhat nyt keksivätkään, koomisia kun yleensä ovat. Juice Leskinen nautti alkoholin mausta viimeiseen asti, vaikka terveys oli pahasti miinuksella. Kun muut joivat vettä, oli Juicella olutlasi vieressä. Olosuhteisiin nähden taisi kuitenkin juoda kohtuullisesti, sanoi lääkäri mitä tahansa. Viimeisinä sanoinaan hän pyysi antamaan viiniä. Huumorimies viimeiseen asti, kuten asiaan kuuluu.

Koulujen alkamisen ja päättymisen aikoina poliisi valvoo nuorten alkoholin käyttöä tavallista tehokkaammin. Asiasta kerrotaan oikein tv-uutisissa, että nuoret osaavat varoa poliisia tavallista tehokkaammin. Aina se ei riitä ja juomat kaatuvat maahan. Ja hyvä niin, jos on tosiaan niin tyhmä, että lähtee varoituksista huolimatta julkiselle paikalle sekoilemaan. Muutenhan sinne ei vaivautuisi mitenkään, kun yhteyttä voi pitää sosiaalisella medialla ja skypellä. Alle 18vuotiailla ei edelleenkään ole laillista oikeutta alkoholin nauttimiseen. Mutta ei ole tupakan polttamiseenkaan ja sille edes poliisi ei tee yhtään mitään.

Kommentoi kirjoitusta

Jos sinulla ei ole vielä tunnusta Cityssä tai Facebookissa, luo tunnus Cityyn. Se käy käden käänteessä ja on täysin ilmaista.

Luo ilmainen tunnus