Runoudest´ suvén

  • late_k

Runon ja suven päivä. Suvella tarkoitetaan ilmeisesti kesää eli vuodenaikaa, jossa suurin osa väestöstä on lomalla ja sääolosuhteet ovat mitä ovat ollaksensa. Joko liian kuumaa tai liian sateista. Aina on vara valittaa.

Mikä sitten on runo? Se on sanataideteos, kuten taulu on kuvataideteos. Sanotaan että yksi kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa, mutta näinköhän. ”Lapissa kaikki kukkii nopeasti, maa ruoho, ohra, vaivaiskoivutkin”. Miten nämä Eino Leinon kirjoittamat klassikkosanat sanat voisi esittää kuvana? Sanat joita kriitikot soimaisivat epäloogisuudesta. Ensin sanotaan, että kaikki kukkii nopeasti ja sitten kerrotaan, mitkä neljä kukkivat. Ja miten maa kukkii? Mutta kyse ei ole siitä, mitä kriitikko näkee, koska he näkevät vain kaiken epäloogisen, kuten se sanotaan. Mutta ehkä itse sanat eivät aina kerro koko totuutta, vaan suurempi merkitys on sillä, mitä ei sanota tai ilmaistaan metaforalla. Se on aina tulkintakysymys. Ei oikeaa tai väärää vastausta, vain tulkitsijan näkemys.

Onnittelukortteissa näkee usein runoja. ”Nuorelta näyttää, vaikk´ paljon jo täyttää”. Jokainen päättäköön itse, mitä jäi sanomatta, mutta ei tuosta luulisi kenenkään ajattelevan mitään negatiivistä. Varmaa on vain se, että joka rohkenee omalla kädellä runoja raapustaa ja lukea ne ulos, vaatii samanlaista rohkeutta kuin mennä vilkkaalle kesätorille soittamaan haitaria ja laulaa huonolla suomella suomenkielisiä lauluja. Laulutkin ovat runoja, vaikka niissä esiintyykin paljon epäriimejä, jotka musiikki peittää alleen. Mutta miksi jokaisen riimin pitäisi olla kohdallaan, jos teksti puhuu. Onko se muka niin vaikeaa?

Kommentoi kirjoitusta

Jos sinulla ei ole vielä tunnusta Cityssä tai Facebookissa, luo tunnus Cityyn. Se käy käden käänteessä ja on täysin ilmaista.

Luo ilmainen tunnus