Selkä ja sauna

  • late_k

Olen kuullut enimmäkseen kauhistelua uutisesta, että Pakistanissa vaaditaan aviomiehelle oikeutta vaimonsa lievään kurittamiseen tarvittaessa. Mutta mahtuipa tähän ilman ruokaa verikokeeseen jonottavien vanhusten keskusteluun myös huumoria samasta aiheesta. Sama laki myös Suomeen, mutta myös naisella olisi oikeus kurittaa miestään tarvittaessa. Se olisi hyvä jatke näille Yhdysvaltojen osavaltiolaille. Alabamassa vaimoa saa kurittaa, kunhan ei käytä pidempää keppiä kuin on oma peukalo. Arkansasissa on sallittua kerran kuussa, Kaliforniassa on kielletty yli kaksi tuumaa leveällä vyöllä ilman lupaa, Etelä Kaliforniassa on sallittu sunnuntaisin oikeustalon portailla ja Michiganissa ei saa tiuskia vaimolle sunnuntaisin.

Mutta onhan se jo olemassa. Tunnetaan nimellä sadomasokismi. Kunhan ensin päästään demokaraattisella keskustelulla yhteisymmärrykseen siitä, mitä tehdään, kuka tekee, mitä tekee, mikä on turvasana ja tekoväline, niin kyllä se siitä sitten iloksi muuttuu viimeistään seuraavana aamuna.

Selkäsauna onkin aikuisten välinen leikki, jolla he rankaisevat toisiaan tuhmista teoista sen mukaan, millaiseen sopimukseen päästään, ellei halua antaa toiselle vapaita käsiä. Ei siihen mitään lakia tarvita, mutta ei tarkoittaa siinäkin asiassa samaa kuin lopettamispyyntö. Sitä pitää totella tai silmänräpäyksessä sallitusta väkivallasta tulee laitonta väkivaltaa ja sinua voidaan syyttää rikoksesta.

Kesäaikaan mökillä koivusta tehdään varmasti vielä tänäkin päivänä saunavastoja ja niillä sitten hakataan joko itseä tai saunakaveria selkään. Siitä termi on siirtynyt jotenkin yleiseen puhekieleen, jolla selkäsaunalla tarkoitetaan yleisesti ottaen fyysistä kurittamista. Suomi on varmaan ainoa kieli maailmassa, jossa lyömiselle löytyy kulttuurillinen kiertoilmaus. Siinähän ollaan selin piiskaajaan nähden. Ei tarvitse enää ihmetellä nimeä. Piiskaaminen olikin osa suomalaista kulttuuria. Vuosien saatossa se oli luonto mikä ajoi ihmisen piiskaamaan juuri takapuolta. Mutta lapset ovat siihen epäkypsiä, joten laki kieltää sen hyvästä syystä.

Hyvää alkavaa kesää ja mikä ikinä olikaan teidän tapanne pitää hauskaa, muistakaa käyttää kumia.

Kommentoi kirjoitusta

Jos sinulla ei ole vielä tunnusta Cityssä tai Facebookissa, luo tunnus Cityyn. Se käy käden käänteessä ja on täysin ilmaista.

Luo ilmainen tunnus