10 x uskomaton matkakohde! Lähde hiljaiseen autiomaahan, kuumille lähteille tai safarille

Nämä matkakohteet ovat saavutettavissasi, vaikket ole uskaltanut edes unelmoida niistä.

Kuva: Kseniya Ragozina/ Fotolia

Lomamatka tuo sanana mieleen pursuavan matkalaukun, puhallettavan rantapallon ja mauttoman yhdistelmän sandaaleja ja tennissukkia. Ranta- ja kaupunkilomat ovat kerrassaan rentouttavia, mutta niistä useimmiten puuttuu jännitystä.

Koska maailma on upea ja jännityksellinen paikka, keräsimme toimituksen kesken kymmenen uskomattoman hienoa matkakohdetta, joihin suomalaistenkin on mahdollista matkata.

1. San Pedro ja Atacaman aavikko, Chile

Reppureissaajien suosikkipaikka Chilen pohjoisosissa. San Pedro on vanha ja merkittävä paikka Chilen kulttuurihistoriassa. Kaupunki on pieni, joten sen lähettyvillä sijaitsevia tuhansia vuosia vanhoja raunioita pääsee tutkimaan kävellen tai vuokraamalla pyörän. Noin 80 kilometrin päässä kylästä sijaitsee geysiralue El Tatio, jonka kuumat lähteet kutsuvat matkailijat rentoutumaan.

Atacaman aavikko on nimetty maailman kuivimmaksi paikaksi. Sinne pääsee sadetta noin 1mm verran vuodessa. Jotkut alueet eivät ole nähneet pisaraakaan yli 400 vuoteen. Alue herää kuivasta olemuksestaan eloon öisin luoden uskomattoman näyn: taivas täyttyy tähdistä ja niiden eri muodostelmista eri sävyin. Atacamaa pidetäänkin yhtenä parhaimpana paikkana tutkia tähtiä ja siellä sijaitsee kaksi observatoriota: Euroopan eteläinen observatorio Paranal ja La Silla, jotka ovat avoinna vierailijoille tietyn ajoin. Aavikolla on näyttäviä figuureja, kuten Atacaman Jättiläinen sekä hiekasta kohoava Aavikon käsi, jotka ovat alueen must see -kohteet.

Kenelle: Tähtitieteestä kiinnostuneille, reppureissaajille, hiljaisista ja historiallisista paikoista sekä avarasta tilasta nauttiville.

Kuva: Flickr

Kuva: European Southern Observatory

2. Salar de Uyunin suola-aavikko, Bolivia

Jos menet jo Chileen asti, voit yhtä hyvin käydä samalla reissulla rajanaapuri Boliviassa, jossa sijaitsee maailman suurin suola-aavikko Salar de Uyuni. Noin neljän kilometrin korkeudessa oleva laaja valkea suolatasanko kannattaa iskeä omalle to do -listalle, sillä jo kuvat kielivät sen harmonisesta upeudesta. Pieniä suolakasoja on muodostunut ympäri aluetta ja nopeasti vilkaisemalla voisikin luulla sen sijaitsevan pohjoisessa. Suolan paikalla oli ennen järvi, joka kuihtui noin 10 000–15 000 vuotta sitten.

Kaikista helpoin sekä paras tapa matkata suolatasangolle on yhdistää se samaan reissuun Atacaman kanssa, sillä San Pedrosta voi varata jeeppiajelun suoraan paikalle, joka maksaa vain noin sata euroa. Jeeppi vie suoraan Bolivian Uyunin kaupunkiin. Jeepissä istuessakaan ei välty hengensalpauksilta, sillä matkan aikana ohitetaan vuoristolla olevia järviä, kohoavia tulivuoria ja kuumia geysiralueita. Yötä voi viettää paikallisessa Luna Salada -suolahotellissa.

Kenelle: San Pedrossa vieraileville ja seikkailunhaluisille.

Kuva: Travelbusy/Flickr

Kuva: Nico Kaiser / Flickr

3. Temppelikierros Myanmarissa

Matkaamalla näin upealla alueelle voit olla oman elämäsi arkeologi. Maynmar, toisella nimellään Burma, tarjoaa terapeuttisen yhdistelmän villiä luontoa ja mystisiä temppeleitä, joihin pääsee astumaan muun muassa Yangonin ja Baganin kaupungeissa.

Yangon on Myanmarin suurin kaupunki, joka johdattaa maan monikulttuurisuuteen. Siellä sijaitsee myös Shwedagon-temppeli, joka on Kaakkois-Aasian suurin buddhalaistemppeli. Samasta kaupungista löytyy kiinalainen ja intialainen kortteli, jotka ovat näkemisen arvoisia.

Rauniokaupunki Bagan taas kerää sisälleen yli 2500 buddhalaisen monumentin jäännökset. Mielenrauhaa voi hakea Anandan temppelistä, jossa on upeat, jopa 9,5 metriä korkeat buddhapatsaat. Alueen jokaisessa temppelissä on vähintään yksi buddhapatsas. Auringonnousu on aivan jumalainen katsottuna esimerkiksi Pyathadar Hpaya temppelistä.

Kenelle: Buddhalaisuudesta kiinnostuneille, mielenrauhaa hakeville, arkeologiasta ja mystiikasta kiinnostuneille. Lue lisää Myanmar: Burmalainen miljoonakaupunki Bagan.

Kuva: shinnji / Fotolia

Kuva: Polda Smith / Flickr

4. Tansanian villieläinsafari

Eläimet ovat aina kauneimmillaan niiden luonnollisessa ympäristössä. Mikäli villieläimet kiinnostaa, suosittelemme matkaamaan Tansaniaan. Itä-Afrikassa sijaitsevan Tansanian kuuluisimpiin kansallispuistoihin Serengetiin, Ngorongoroon sekä Lake Manyaraan pääsee kätevästi ja turvallisesti eri matkanjärjestäjien tarjoamilla matkapakeilla, johon kuuluu puistoajot luonnonsuojelualueilla. Näillä ajoilla voi bongata eläimiä mangusteista kissapetoihin ja elefantteihin. Eläimet eivät toki ole ainut näkemisen arvoinen asia Tansaniassa: samalla reissulla hoituu kätevästi katsaukset Kilimanjarolle ja Ngorongoron kraatterille.

Safarimatkalle osallistuvan täytyy kuitenkin huomioida poikkeava sähkön- ja vedenjakelu. Myös tiet voivat olla huonossa kunnossa, joten varaudu pomppuiseen matkaan. Jännittävän safarin päätteeksi voi veneillä rentoutumaan lähettyvillä sijaitsevalle Intian valtameren trooppiselle Sansibar-saarelle, joka oli muun muassa Freddie Mercuryn syntypaikka 1946.

Kenelle: Eläinrakastajille, luonnonsuojelusta kiinnostuneille ja seikkailunhaluisille.

Kuva: Mike Price / Flickr

Kuva: J.S / Flickr

5. Joogaa ja puhdistautumista Intiassa

Joskus sitä vaan huutaa saada rauhaa. Kun kaikki meinaa käydä päälle, rauhoitu, ja suuntaa kohti Intiaa. Intia on oivallinen paikka puhdistautumiselle, koska siellä on monia joogaretriittejä, jotka tarjoavat eri pituisia healing-paketteja. Näitä ovat muun muassa jooga, aromaterapia, erilaiset hieronnat ja kukkaishoidot, mietiskely ja oikea ruokavalio. Apua haetaan usein myös stressiin tai esimerkiksi vaikeaan ihotautiin. Mikä onkaan parempi paikka hakea kehon ja mielen hyvinvointia kuin tyyneyttä huokuva ympäristö.

Intia kuhisee näitä paikkoja, mutta mainitsemisen arvoiseksi nousee Lake Mulshin läheisyydessä oleva Kare ja Ananda Himalajalla. Googlettamalla löydät sata muutakin paikkaa. Useimmat paikoista ovat hyvinkin hintavia, mutta iskun jättämää punaista jälkeä kukkarossa hellittää ajatus siitä, että mielenrauhalle ei voi loppujen lopuksi laittaa hintaa.

Kenelle: stressaantuneille, rauhallisuudesta nauttiville, elämänmuutosta hakeville ja joogaajille.

Kuva: anyaberkut / Fotolia

Kuva: Ivan Kmit / Fotolia

Kuva: anyaberkut / Fotolia

6. Islannin kuumat lähteet

Islannissa on useita kuumia lähteitä, joista tunnetuin on Sininen Laguuni (Blue Lagoon). Keskellä autiota laavakenttää sijaitsevan mieltä ja kehoa rauhoittava geotermisen lähteen vesi on erittäin mineraalipitoista ja terveellistä iholle, joten siellä kelluminen on vähintääkin antoisaa. Puhumattakaan höyryn läpi näkyvästä, ympärillä vallitsevasta luonnosta. Uinti kraatereiden keskellä on takuuvarma elämys, mikä päihittää perinteisen kylpylän mennen tullen.

Jos Islantiin menee, suosittelemme samalla tekemään retken merelle, sillä Islanti on yksi maailman parhaita paikkoja valaiden bongaamiselle. Valasretkiä järjestetään ympärivuoden kysynnän mukaan.

Kenelle: Kylpylätunnelmasta ja luonnosta pitäville, lihaskivuista ja ihottumasta kärsiville.

Kuva: Michael / Fotolia

Kuva: Neurobite / Fotolia

7. Viinitarhat Italiassa

Italia on kaunis kaikin puolin: upea kieli, liiankin maukkaat pastat ja pizzat sekä tietenkin maistuvat viinit. Italialaiset ovatkin koko maailmasta eniten viiniä kuluttava kansa, keskimäärin noin 70 litraa vuodessa ja kilpailevat tuotannon ykköspaikasta vaihtelevin tuloksin Ranskan kanssa. Saapasmaassa on useita viinitarhoja, noin 20 isoa, joissa lukuisat turistit käyvät vuosittain maistelemassa ja rentoutumassa. Tunnetuimpia tarhoja on muun muassa Toscanassa, Veronassa, Piedmontissa ja Sisiliassa. Viinitarhat ovat paitsi luonnollisen kauniita, myös hyvä ikkuna koko viinikulttuuriin.

Mikäli suuntaat viinireissulle Italiaan, suosittelemme matkaamaan pohjoiseen, sillä siellä tuotetaan suurin osa Italian menestyksekkäistä viineistä. Kohteesta tekee mainion se, että sen voi joko suorittaa päiväreissuna tai viikon pituisena retkenä. TripAdvisorin sivuilla on kattava listaus Italian parhaista viinihotelleista. Viva la Vino!

Kenelle: Viiniä ja kulttuuria rakastaville, sivistystä hakeville ja alan parissa toimiville.

Kuva: Javarman / Fotolia

Kuva: Fyle / Fotolia

8. Vampyyrimyyttien Transilvania, Romania

Kaikki tietävät tarinan Kreivi Draculasta Transilvanian linnassa, mutta tiesitkö mistä vampyyrimyytti on saanut alkunsa? Kirjahahmo on saanut innoituksensa Vlad Seivästäjästä (Vlad III Dracula), joka hallitsi alueella 1400-luvulla. Transilvania on historiallinen paikka, jossa on monia Romanian monumentteja ja Unescon maailmanperintökohteita. Nämä kohteet avaavat hyvin Romanian historiaa ja johdattelevat vampyyrimyytin alkulähteille.

Transilvaniassa on ehdottomasti vedettävä linnakiertue. Historiallisia linnakohteita siellä on muun muassa Branin linna (johon Dracula useimmiten liitetään, vaikka todellisuudessa vietti siellä vain vankeusaikansa), Sighisoaran linna, Peles-linna, Rasnovin linnoitus, Cartan luostari ja Biertan kylä. Näiden lisäksi Transilvaniassa on kilometrin pitkä Karhun Luola ja ensimmäisen maailmasodan aikana pystytetty, 36 metriä korkea sankarien muistoristi Caraimanin huipulla. Historiallisen retken päätteeksi voi suunnata kohti itää, jossa on paratiisimainen Mustanmeren rannikko.

Kenelle: Vampyyrien rakastajille, historiasta ja vanhoista linnoista kiinnostuneille.

Kuva: Jason Rogers / Flickr

Kuva: Paul Beattie / Flickr

9. Keskiaikaista tunnelmaa Český Krumlovissa, Tšekissä.

Tšekissä lähellä Itävallan rajaa, eteläisessa Tšekissä sijaitsee pikkukaupunki nimeltään Český Krumlov, joka on upeasti säilyttänyt keskiaikaisen tunnelmansa vaikka vuosisatojen saatot ovat heitelleet maata miten sattuu. Se on selvinnyt niin koskemattomana, että se nimitettiin yhdeksi Unescon maailmanperintökohteista. Český Krumlovissa asuu tällä hetkellä noin 15 000 asukasta.

Paikalle saavutaan kirskuvalla vanhalla höyryjunalla, joten se jo täyttää vanhanaikaisen tunnelman kolon. "Keskusta" on täynnä pieniä tavernoja, joissa kestitään vierailijat hyvin riittoisilla annoksilla. Kylän must see -nähtävyys on Vltava-joen jyrkänteelle rakennettu Český Krumlovin linna. Rakennus, joka on 40 eri rakennuksen kompleksi, yhdistää viisi suurta linnanpihaa yhdeksi kokonaisuudeksi. Rakennustyöt alkoivat jo 1200-luvulla. Linnasta tuli valmistuessaan yksi Keski-Euroopan suurimmista. Iltaisin linna on valaistettu upeasti.

Kenelle: Keskiajasta kiinnostuneille, romanttisille ja kiireettömille.

Kuva: oben901 / Fotolia

Kuva: Andrey Shevchenko / Fotolia

10. Valokuvausmatkalle Espanjaan, Maltalle, Portugaliin – tai lähes mihin vaan

Mietitkö koskaan lehteä tai nettiä selailessasi että "wow mikä kuva!" Mitä jos ottaisit seuraavan wow-kuvan itse? Kamera on yksi matkalaukun vakio varusteista, mutta jos et tiedä mitä kaikkea kuvata ja millä asetuksilla, voit sulauttaa lomasi yhteen kamerakurssin kanssa. Monissa eri maissa järjestetään erikseen valokuvausmatkoja, joissa matkustaja viedään suoraan upeiden kohteiden luokse. Lista on loputon ja matkanjärjestäjiä on laidasta laitaan, joten kehotamme tutkimaan useampia vaihtoehtoja ennen päätöksen tekoa. Hyviä vaihtoehtoja löytyy muun muassa Intrepid Exposures -sivustolta ja Responsible Travel-sivulta. Matkaajilla on myös mahdollisuus päästä kiertämään mantereita National Geographic -kuvaajien kanssa. Ammattilaisten valitsemat kohteet ovat täynnä uskomattamia asioita, joista saatamme vain unelmoida.

Reissu on paras, kun siihen kasaa oman jengin. Ota huomioon, että useimmat järjestäjät pyytävät saman hinnan, osallistui reissuun kaksi tai kuusi henkilöä. Joten kaverit ja kamerat kainaloon ja kohti lentokenttää.

Kuva: Witthaya / Fotolia

Kuva: Yotrakbutda / Fotolia
Yhteistyössä: Lainanvälittäjä.fi 
Lainanvälittäjä etsii sinulle edullisimman lainan Suomen pankeilta. 
Kilpailuta kulutusluotto helposti, nopeasti ja ilmaiseksi 
suoraan netissä. Yhdellä hakemuksella kymmeniä lainatarjouksia.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi