18 säästövinkkiä arkeen

Säästämällä rahaa säästät myös luontoa sekä vähennät hysteriakulutusta. Katso vinkit!

Kuva: tuk69tuk / Fotolia

Yhteistyössä Financer.com

Rahan ja kulutuksen kanssa kannattaa olla järkevä. Valoja ei tule pitää päällä huoneissa, joissa ei vietetä aikaa ja televisio ja muu elektroniikka tulee sammuttaa aina, kun niitä ei käytetä. Uuden hankinnassa vertailemme hintoja ja ostopäätökseemme vaikuttaa usein se, onko tuotteesta kustannuksen verran hyötyä. Edellämainitut keinot ovat mainiota peruskauraa, mutta säästää voi myös monella muullakin tapaa. Listasimme 18 helppoa niksiä, joiden avulla sentinvenytyksestä tulee helposti osa arkea.

Ruoka

1. Älä mene kauppaan nälkäisenä! Nälkäisenä kaikki vaikuttaa hyvältä ja teet turhia heräteostoksia. Uskallamme väittää, että tämän virheen on tehnyt jokainen enemmän kuin kerran.

2. Tunnista ero viimeisen käyttöpäivän ja paras ennen -päiväyksen välillä. Maito ei mene pilalle heti, kun parasta ennen päiväys ylittyy. Monet ruuat ovat syömäkelpoisia vielä monta päivää sen jälkeen, kun niiden päiväys umpeutuu. Silmämääräisesti voit katsoa onko tuote kunnossa. Tarkista kunto haistamalla ja pientä palaa maistamalla. Älä missään nimessä heitä hyvää ruokaa pois!

3. Janoisena juo vettä, älä limua tai mehua. Kehomme ei tarvitse ylimääräistä sokeria, saati sitten makeutusaineita. Vesi on paras janonsammuttaja ja se on lähes ilmaista.

Veden ja sähkön käyttö

1. Jos sinulla on puutarha, katso säätiedotukset. Mikäli huomiseksi on luvattu vesisadetta, ei puutarhaa tarvitse ehkä tänään kastella.

2. Kun imuroit, älä pidä imuria täydellä teholla, ellei kyseessä ole esimerkiksi kissankarvaa keräävä matto. Siivoa pienet roskat pois harjalla ja säästät energiaa.

3. Täytä pyykkikone ja astianpesukone aina täyteen. Puolitäydet koneet käyttävät aivan yhtä paljon sähköä ja vettä kuin täydet. Pyykkien kanssa kannattaa lajitella ne todella likaisiin ja vähemmän likaisiin ja valita pesuohjelma ja lämpötila sen mukaisesti – lämmin vesi maksaa enemmän.

Kodin hyödykkeet

1. Älä maksa lehdistä kestotilaushintaa. Tosiasia on, että kestotilaajat maksavat lehdistä kovimman hinnan. Kestotilaus kannattaa peruuttaa, jonka jälkeen saat ihan varmasti puhelun lehtimyyjältä, joka tekee suosikkilehdestäsi huipputarjouksen.

2. Ryhdy tuotetestaajaksi, niin saat käyttää tuotteita ilmaiseksi. Tuotetestaajaksi voi hakea verkossa, näitä palveluita ovat esimerkiksi Hopottajat sekä Buzzador. Näin pääset kommentoimaan ja vaikuttamaan siihen kannattaako muiden ostaa tuotetta tai ei.

3. Kokeile tuotteita ennen kuin maksat kokonaisversiosta. Hyödynnä palveluiden ja ohjelmistojen ilmaisia kokeiluversioita, ja päätä vasta sitten tarvitsetko tuotetta pidemmäksi ajaksi. Ehkäpä tarvitset kuvankäsittelyohjelmaa vain viikon pituiseen projektiin?

Vaatteet

1. Ennakoi! Kesän lopulla vaatekaupat myyvät kesävaatteita alennettuun hintaan. Talvivaatteita saa puolestaan halvemmalla keväällä. Seuraavan kesän/talven vaatteet kannattaa siis ostaa jo valmiiksi alennusmyynneistä. Kirpputorit ovat aina hyvä paikka "uuden" hankintaan.

2. Merkkivaatteet ovat monien mielestä turhake, mutta merkin mukana tulee hyvin usein myös laatu. Ostaessasi kenkiä, kannattaa laatuun panostaa. Halvat kengät kestävät korkeintaan yhden kesän/talven, mutta laadukkaat kengät kestävät käyttöä useamman vuoden, kun pidät niistä huolta.

3. Jos valkoiset vaatteesi ovat menettäneet puhtaan valkoisen värinsä, voit valkaista vaatteet sen sijaan, että heität ne menemään. Vaatteita voi valkaista esimerkiksi ruokasoodalla tai kloorilla.

Elektroniikka

1. Ostaessasi tietokonetta, mieti, mihin tarkoitukseen haluat sitä käyttää. Tuhannen euron kone ei pyöritä Facebookia yhtään sen paremmin kuin viidensadan euron kone.

2. Tietokonepelejä saa ostettua halvemmalla sähköisinä versioina esimerkiksi Steamista. Pelejä kannattaa myös kierrättää. Esimerkiksi GameStop-myymälät ostavat ja myyvät käytettyjä pelejä.

3. Monet elektroniikkaliikkeet, kuten esimerkiksi Gigantti, myyvät edullisesti myymälöissä esittelyssä olleita puhelimia, kameroita ja muita elektroniikkalaitteita. Näytekappaleita voi kysellä myös operaattoreiden shopeista.

Matkustaminen

1. Matkustaminen on usein halvempaa, kun varaat lennot ja majoituksen itse. Matkatoimistosta tilattu matka on helpompi vaihtoehto, mutta usein myös kalliimpi. Varaa hotellit netistä, esimerkiksi Hotels.comin sivuilta tai Airbnb-palvelusta.

2. Ulkomailla ollessa ei kannata välttämättä valita isoimman valokyltin omistavaa ravintolaa vaan siirtyä hieman syrjemmälle. Syö siellä, missä paikalliset ihmisetkin syövät. Ruoka on usein maittavampaa sekä halvempaa kuin turisteja kalastelevissa ravintoloissa.

3. Ota matkalle mukaan käteistä rahaa, sillä ulkomailla tehdyistä käteisnostoista peritään lähes aina lisämaksuja. Varmista myös, ettei maksukorttisi peri lisämaksuja eri valuutalla tehdyistä ostoista.


Lue lisää säästövinkkejä: 195 säästövinkkiä jokaiseen tilanteeseen

5 kommenttia

Maisa45

10.2.2023 11:33

Mielenkiintoinen artikkeli :)

https://www.xäänikirjat.net/

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Maisa45

10.2.2023 11:34

https://www.äänikirjat.net/

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi