20 kuumaa matkavinkkiä

Missä kaikki leffatähdet käyvät? Mikä on mukavin lentokenttä nukkua? Miksi Minigrip-pusseja kannattaa pakata rinkkaan?

Uinu, uinu lentokentällä
Missä nukkua, kun rahaa ei ole? Lentokenttä on kohtuullisen turvallinen paikka. www.sleepingairports.net-sivuilla lentokenttäkuorsaajat arvostelevat lentokenttiä kautta maailman. Sivuilta käy ilmi, että Lontoon Heathrow’n terminaali 3:ssa pääsee suihkuttelemaan.

Missä kaikki julkkikset ovat?
Kuinka näyttelijä Gwyneth Paltrow aina tietää, missä muut julkkikset ovat? Hän lukee Nota Bene -opasta. Se kertoo, mistä baareista ja hotelleista juuri nyt supistaan. Oppaan kirjoittajat matkustavat omalla kustannuksellaan ja opas elää tilausmaksuilla. Vuoden tilaus maksaa 195 puntaa. Näytenumeron saa 15 punnalla. Tilaajat pääsevät tsekkaamaan kohdepäivitykset netistä. NB on vieraillut mm. Venetsiassa, Pariisissa, Lontoossa ja New Yorkissa. Opasta on tehty syksystä 2000. Tilaa: www.nbreview. com

Matkapaketti
Partiolainen paljastaa: näin pakkaat rinkkasi oikeaoppisesti. Kaikki tavarat pistetään muovipusseihin: erikseen t-paidat, pikkuhousut, housut, villapaidat, sampoot. Ei ole väliä, vaikka rinkka kastuisi. Minigripit ovat pusseista parhaimpia, koska niistä voi painaa ilman ulos eli ne vievät vähiten tilaa. T-paidat vievät vähiten tilaa, kun ne rullaa tiiviiksi patukoiksi. Sukat kannattaa pakata kenkiin. Kun olet käyttänyt vaatetta, pistä se likavaatepussiin. Pakkaa painavat tavarat pohjalle, siten rinkan painopiste on siellä missä pitääkin.

Rinkka lukkoon
Jos rinkka on verkon sisällä, rinkan taskut eivät taatusti houkuttele pitkäkyntisiä. Lisäksi rinkan voi kiinnittää vaijerilla esimerkiksi bussin hattuhyllylle. Rinkkavaijeri 65–92 e.

Vältä jet lag
Älä juo lentokoneessa. Yksi alkoholiannos 3 000 metrin korkeudessa vastaa kolmea annosta maan pinnalla.

Rahaa kaikista automaateista
Kansainvälisellä pankkikortilla nostat tilitäsi rahaa missä tahansa. Kulut ovat yhtä suuret kuin rahaa vaihtaisi pankin tiskillä, mutta pankkikortin käyttäminen on turvallisempaa. Pidä tunnuslukua vaikka hotmail-osoitteessasi. Kansainvälisen pankkikortin saa esimerkiksi Nordeasta.

Pussilakana
Pussilakanan päällä ja sisällä voi nukkua. Kuumassa ilmastossa pussilakana
on valmis matkamakuupussi. Suojaa myös hyttysiltä.

Savotta selässä
Partiolainen paljastaa, osa 2. Partiolaiset käyttävät 30 vuottakin kestäviä, Savotta-rinkkoja. Niissä on raudoitetut tuet. Tärkeää rinkan kantamisessa on se, että puolet painosta on vyöllä ja puolet olalla.

Rahaa rintaliiveihin
Jos olet nainen ja joudut kuljettamaan paljon rahaa mukanasi epämääräisissäkohteissa, laita rahat push up -rintaliiviesi taskuihin ja sulje taskut hakaneulalla. Taskuissa olevat pehmusteet voit heittää menemään.

Halvalla Tukholmasta tai Tallinnasta
Ulkomaalaiset lentävät halvemmin. Mikset lähtisi matkaan Tallinnasta tai Tukholmasta? Ruotsissa matkoja saa edullisesti matkatoimisto Jadesta. Esimerkiksi 21.1. edestakainen lentomatka Pekingiin maksoi Jadesta ostettuna 5 200 kruunua eli noin 600 euroa, kun se suomalaisessa matkatoimistossa maksaa yli 800 euroa. Myös Tallinnasta saa matkoja edullisesti. www.jade.se

Osta Suomessa
Helsinki-Vantaan lentokenttää kehutaan kansainvälisesti hyväksi ja edulliseksi. Parin vuoden ajan ostoksista ovat saaneet nauttia myös Suomeen palaajat. Nyt verottaja on lopettanut huvin ja ostokset täytyy tehdä jo lähtiessä.

Space the final frontier
Ota tuntumaa avaruusmatkailuun. Nasan sivuilta voit seurata, kun sukkulat lähtevät, ei nyt ihan Venukseen asti, mutta kuitenkin avaruuteen. Sivuilla myös sukkula-aikataulu ja multimediashow.http://www-pao.ksc.nasa.gov/kscpao/schedule/schedule.htm

Skannaa passisi
Jokaisessa maailmankolkassa on tätä nykyä internet. Väriskannaa passisi nimisivu ja lähetä se omaan hotmail-osoitteeseesi. Jos passisi varastetaan, voit aina printata passisi nimisivun, jolla on mm. passisi numero. Hotmail-osoitteeseen on hyvä lähettää myös pankkikortin ja Visa-kortin salasanat.

TUMI on ykkönen
TUMI:n matkalaukut ovat erinomaisia, mutta tietävät myös arvonsa. Yhdysvaltain johtava ykkösluokan matkalaukkujen tekijä antaa laukuilleen ikuisen takuun. Laukkujen päällysmateriaali on nahkaa tai ballistista nylonia (eli samaa materiaalia kuin luotiliiveissä). Pyörällisissä laukuissa pyörät ovat samanlaiset kuin huippurullaluistimien pyörät. Golfbägille, lemmikille ja vaipoille on omat laukkunsa. TUMI:a myyvät M-boxit, Pohjois-Esplanadi ja lentokenttä. Bägit ovat korkean hintansa arvoisia. Trolleyt 600 eurosta ylöspäin, matkalaukut 1 000 eurosta ylöspäin

Vaihda operaattoria
Soitat kohdemaassasi paikallispuhelun hinnalla, kun vaihdat puhelimesi asetuksistasi operaattoria. Mene asetukset-valikossa yleisiin käyttöasetuksiin. Valitse valikosta ”verkon valinta”. Näin puhelusi eivät kierrä Suomen kautta.

Lounge-tunnelmaa
Diner’s club -korttia vilauttamalla pääsee Diner’sin omiin lentokenttäloungeihin. Yleensä mukaansa voi viedä yhden vieraan lisämaksutta. Loungeissa tarjotaan ruokaa ja lehtiä. Diner’sin loungeja on mm. New Yorkissa Newarkin lentokentällä, Pietarissa, Tukholmassa, Berliinissä, Stuttgartissa, Rio de Janeirossa ja Sao Paulossa. Lisää kenttiä: www.dinersclub.com

Sano muikku kompaktille
Unohda järjestelmäkamera matkalla. Kompakti on nopea ja helppo kuljettaa. Ammattikuvaajista moni käyttää Olympuksen myy kakkosta, jossa on miinuksena vain kiinteä linssi. Suomen menestynein kuvaaja Lauri Eriksson on tykästynyt Leican minilux-pokkariin. Myy kakkonen 169 e, Leican pokkari 839 e.

Haloo kaikilla mantereilla
Nokian 5100, 6310I, 6100, 7250 ja 7210 kuuluvat kaikilla viidellä mantereella eli ne ovat kolmitaajuuspuhelimia. SonyEricssonin monikuuluvat ovat T68I, T300, T200, P800, T600. Siemensin continental-puhelin S55 on tulossa.

Historiaa matkailijoille
Haluatko tietää, mitä matkakohteessasi tapahtui ennen kuin sinä saavuit sinne? History for traveller’s -kirjasarjassa kerrotaan matkakohteesi muinaiset käänteet. Sarjassa käsitellään mm. Yhdysvallat, Pariisi ja Intia. Luvassa muinaisia karttoja, lista presidenteistä ja muita kohteen pikakursseja. Häikäise paikalliset tiedoillasi. Akateemisesta kirjakaupasta 24 euroa.

Lentävää leffamatkaa
Moni lentoyhtiö tarjoaa nykyään pitkän matkan lennoillaan kokonaisen leffaputken. Oma yksilöllinen moviescreen on edessäolevan tuolin selässä ja kauko-ohjaimesta voi valita, mitä elokuvaa haluaa juuri nyt katsoa. Oma moviescreen on vakiovarustuksena yleensä Boeing 777 -mallisissa koneissa. Cathay Pacificin ja Singapore Airlinesin koneissa oma screen on lähes aina. Yhdysvaltalaisissa koneissa saattaa joutua maksamaan jopa kuulokkeista.

6 kommenttia

lentokortti

6.1.2003 21:42

"Soitat kohdemaassasi paikallispuhelun hinnalla, kun vaihdat puhelimesi asetuksistasi operaattoria."

Ei pidä paikkaansa.

Et soita missään maassa paikallispuhelun hinnalla jollet kirjaimellisesti vaihda operaattoria vaihtamalla puhelimesi SIM-kortin. Etukäteen tosin kannattaa selvittää minkä operaattorin verkossa on halvimmaty puhelut ja käyttää sitä mutta ei puhelu missään tapauksessa "kierrä" suomen kautta vaan ihan paikallisen operaattorin verkossa liikutaan roaming-hinnastoa noudattaen..

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Matkaaja_

8.1.2003 18:56

Tekstissä oli: "Pakkaa painavat tavarat pohjalle, siten rinkan painopiste on siellä missä pitääkin." Täh???

Ja tämähän sopii hotellilomalle. Jos rinkkaa on myös tarkoitus kantaa, niin painavimmat lähelle selkää ja painopiste ennemmin ylös kuin alas. Harviten tarvittavat kamat pohjalle. Tämä siis toimii pitkilläkin vaelluksilla - hotellilomalle rinkan voi pakata vaikka miten. Minkäköhänlaista matkustamista ´partiolainen´ oli tarkoittanut?

"Kun olet käyttänyt vaatetta, pistä se likavaatepussiin".. Kannattaa kuitenkin laittaa käytetyt ja todella likaiset vaatteet vähintään kahteen eri pussukkaan likaisuuden mukaan. Läheskään aina ei ennätä vaatteitaan pesemään, silloin kun niin pitäisi tehdä ja on ikävä vaihtaa vähän likainen t-paita päälleen, jossa onkin sukista tarttunut hajut ja alushousuista vatsavaivajäljet.

"Savotta selässä".. Siitä ei pääse mihinkään, että Savotta on hyvä rinkka, mutta kokeilepa sillä putkirunkoisella savotalla mennä ruuhkassa tai liikkua tiheässä viidakossa. Putkirunkoisissa on puolensa, esim. pakkaaminen helpottuu. Putket tosin painavat lisää ja tekevät osasta rinkoista kölmpelömpiä ja tilaa vievempiä (tyhjempinä). Itse suosittelisin kysymään käyttäjälle itselleen tarkoitukseen ja rahatilanteeseen sopivaa rinkkaa asiantuntevasta kaupasta.

"Tärkeää rinkan kantamisessa on se, että puolet painosta on vyöllä ja puolet olalla".. Ja että se sopii selkään, on oikein pakattu, oikean kokoinen/painoinen, ei hiosta, on säädettävissä ja painoa VOI pitää JOKO vyöllä tai olalla (pitkillä matkoilla yl. 50/50, mutta vaihtelee matkan aikana useasti).

Tuntui useimmat muutkin ehdotukset aika heppoisilta ja oudoilta tässä artikkelissa - ideaa kyllä, mutta...

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

viivi*

9.1.2003 20:55

Elkää ihmeessä laittako luottokortin numeroa tai passin kopiota hotmailiin eikä mihinkään muuhunkaan mailiin. Ei todellakaan kannata luottaa! JA vielä vähemmän noin, että samaan paikkaan kaikki pistäis.. hyvästit rahat ja muut..

(useinkin koneen muistiin jää tieto vierailluista sivuista.. eli hyvästit sitten kaikelle.. tais jäähä matka kesken.. jos ees takas Suomeen pääsee)

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

jaguar fan

11.1.2003 03:48

sinansa hyva idea sailyttaa kopio tarvittavista papereista yms. jostain mihin saa yhteyden netissa. mutta EI hotmail. mika tahansa muu. sen turvallisuus on liian huono. mika tahanas muu osoite. pida kunnollinen password. mika tahansa muu osoite!!!!

itse saan tarvittaessa dokumenttini ssh:lla omasta koneesta.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

kviinelisapet

15.1.2003 00:54

matkailusta etenkin omatoimisellaisesta kuten reilauksesta kiinnostuneet ihmiset, käykää tsekkaamassa osoite http://www.poyhtari.com/interrail/index.php , paljon kätevää tietoutta matkailusta, hyvä linkkikokoelma ja hyvä keskustefoorumi alkeista himoreissaukseen...

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Asikami26

8.4.2003 12:38

www.kylanpaa.net/halpamatkat

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi