20 vinkkiä nuoreen kotiin

Vinkkejä lattiasta kattoon

Kapea ikkuna leveämmäksi

Jos kapeaan ikkunaan ripustaa kapeat verhot, vaikutelma on - kapea. Kapeaan ikkunaan saa leveyden illuusion leveillä verhoilla. Kukaan ei arvaa, että suurimman osan matkaa ne peittävät pelkää seinäpintaa. Vaikutelmaksi jää, että siinä on verhot vedetty melkein kokonaan leveän ikkunan peitoksi.

Ainoa paljastumisen vaara on silloin, jos joku yrittää vetää verhoja enemmän auki...

Lainaa taidetta

Taidetta ei ole pakko ostaa, sitä voi myös vuokrata. (Mikä helpotus niille, jotka vaihtavat sisustusta usein.) Juhliinsa voi vuokrata teemaan sopivaa taidetta seinälle. Tai nimekkään tekijän työ seinälle anopin vierailun ajaksi, niin loppuvat mutinat. Tuhannen markan arvoisen taideteoksen saa kotiinsa kuukaudeksi viidelläkympillä. Jos miellyt teokseen niin kovasti, ettet vuokra-ajan päätyttyä enää hennoisikaan siitä luopua, maksetut vuokrat vähennetään myyntihinnasta.

Taidetta saa vuokralle Galleria Brondasta tai Rikhardinkadun kirjaston taidelainaamosta.

Nahkakantinen ylpistelykirja

Yhdysvalloissa nahkakantista, kultauksin koristettua Shakespearen Koottuja sonetteja ei piiloteta kirjahyllyyn vaan kaunis kirja asetetaan sohvapöydälle vieraittenkin ihailtavaksi ja selattavaksi. Kunnon coffee-table book on kovakantinen, suurikokoinen, upeasti kuvitettu ja kallis. Suomalaisesta kirjakaupasta löytyy tarkoitukseen sopivia kirjoja muun muassa New York Interiors (198 mk), Paris Interiors (198 mk), Star Trek Encyclopedia (275 mk) ja Ferrari Formula 1 (245 mk). Myös näyttäviä sisustuslehtiä kannattaa harkita.

Hang over-tuoli

Wallpaper-aikakauslehdessäkin esitelty Hang Over -tuoli on tyylikäs ja tuntuu hyvältä vaikkei olisikaan krapulassa. Aivomyrskytiloistaan tunnetun Vertti Kiven suunnittelema uutuustuoli roikkuu katosta koukun ja jousen varassa. Jos lattiatilaa tarvitsee muuhun, tuolin voi irrottaa siksi aikaa. Tuoli menee rullalle ja putkeen, mitä usein muuttava osaa arvostaa. Riipputuoli käy kehdosta ja keinutuolista, siihen voi istuttaa niin juniorin kuin anopinkin.

Värivaihtoehtoja on tulossa muitakin kuin valkoinen.

Hang Overia 1 870 mk. Skanno, Kluuvikatu 4.

Tilaa kylppäriin

Suomi on varmasti ainutlaatuinen siinä suhteessa, että täällä pyykinpesukone ahdetaan muutenkin minimaaliseen kylpyhuoneeseen, joka on sitten kroonisesti kostea ja ahdas kuin trooppinen sademetsä. Muualla maailmassa pesukone sijoitetaan oikeaoppisesti keittiöön, missä se ei ruostu. Kun pesukone lymyää tiskipöydän alla, kylppäriin jää enemmän tilaa, myös pyykin kuivatukselle, eikä mikään estä kuivattamasta pyykkiä keittiössäkään. Ja pesukonekin pysyy kauemmin kunnossa. Edellytyksenä on tietysti, että pesukone on edestätäytettävää mallia. Piiloon verhon taakse
Jos makkarin ikkunaa vastapäätä asuu se tyyppi, jolla on kaukoputki, voi olla hyvä idea hankkia kunnon rullaverhot. Jos kauppojen valikoimat tuntuvat rajoitetuilta, voit teettää oman rullaverhon valitsemastasi kankaasta. Ihan mikä tahansa tekstiili ei tarkoitukseen käy, mutta kangaskaupassa opastetaan mielellään.

Pelkän mekanismin ja asennuksen saa tilata Kaihdinkulmasta. Rullaverhoja ompelee ainakin Ompelimo Anna Pérez.

Kaihdinkulma Hämeentie 85 ja Ompelimo Anna Pérez Väinö Auerin katu 3 B.

Vain rumia laatikoita?

Säilytyslaatikot ovat yleensä rumia, ja jos ne ovat hyvännäköisiä, ne ovat yleensä kalliita. Ikävänkin näköisen laatikon saa hyvännäköiseksi, kun sen päällystää sanomalehtipaperilla, vaikkapa Le Figaroilla. Ja näin se käy: levitä tapettiliisteriä laatikon pintaan, päällystä laatikko sanomalehdillä ja levitä liisteriä uudestaan sanomalehditetyn laatikon päälle. Anna liisterin kuivua päivä ja sinulla on News-ravintolan vessan seinien tyyliset laatikot. Vau, mikä ovistoppari!
Humoristisista muovitavaroistaan tunnettu Koziol tuo joka vuosi markkinoille jotain uutta kaikille oudon, mutta käytännöllisen sisustustilpehöörin ystäville. Tänä syksynä mainittavia uutuuksia ovat hyvännäköinen ovi-stopperi (kuka haluaa rumaa harmaata muovikoroketta kotiinsa?) krokotiiliveitsi, ilmeikäs juustohöylä, hunajaotin ja pähkinänsärkijä.

Koziolin tuotteita saa Helsingistä Bulevardin Day-kaupasta sekä Kämpin Life-liikkeestä. Tampereella ja Turussa Day-liikkeistä.

Originelleja design-tavaroita

Annankadulle on avannut ruotsalaisen mallin mukaan muotoilutori Disa. Siis muotoilutori? Kyseessä on kauppapaikka, johon muotoilutorin hyväksymät disainin ammattilaiset voivat tulla myymään tavaraansa. Pöytä pitää vuokrata vähintään viikoksi. Disa muotoilutori on suositeltava kaikille niille, jotka haluavat ostaa design-tavaroita, ennen kuin niistä tulee hittejä...ja liian kalliita. Kaupan on kaikkea avaimenperistä lapasiin.

Disa Arts and Crafts Annankatu 8 puh 09-611 280.

Liian vähän huoneita?

Seiniä on tunnetusti vaikea siirtää, siksi pienessä (lue alle 40 neliöisessä) asunnossa onkin parempi olla seinättä. Väliaikaiseksi seinäksi voi kyhätä esimerkiksi kirjahyllyn, jonka kummallekin puolelle voi asetella kirjoja. Tällainen kirjahylly toimii esimerkiksi makuuhuoneen ja olohuoneen väliseinänä. Suositeltavaa on, että tällaisessa kirjahyllyssä olisi myös pyörät, jotta "seinää" voi siirtää.

Maaleilla farkkuseinä

Benettonin maalikarttaan kuuluu 18 "tavallista maaliväriä" ja 28 erikoispintamaaliväriä. Lisäksi Benettonin valikoimaan kuuluu metalliefektimaalia, räsymaalausteloja ja välineitä, joilla saa aikaan farkku- ja vakosamettipinnat. Maaleja saa 2,5 litran pakkauksissa, epäröivät voivat aluksi kokeilla 100 millilitran näytepurnukkaa.

Benetton-maaleja saa muun muassa K-Raudasta (esim. Herttoniemi, Vantaa, Turku) ja Starkista (Tampere, Lahti, Espoo) Maalit noin 200 mk.

Piirrä seinään kuvia

Harmittavatko asuntosi tylsät yksiväriset seinät? Tässä tulee osa 2. Maalaa seinillesi kuvia! Tapetti-, maali- tai rautakaupoista saa erilaisia näyttäviä koristesabluunoita. Aseta sabluuna seinälle haluamaasi kohtaan ja sitten vain tuputtelemaan.

Toinen vaihtoehto on luovan mielikuvituksen käyttäminen. Eräskin sörkkalainen nuoripari sai lahjakkaan ystävänsä maalaamaan seinälleen peiteväreillä metrin korkuisen kuvan South Park -sarjan Kennystä. Guess who killed Kenny this time?

Piristä valkoista kylpyhuonettasi

Valkoinen laatta ei varmasti ärsytä koskaan, eikä ketään. Valkoinen laatta voikin satunnaisesti kaivata piristystä. Hätiin tulevat Octopus-"siirtokuvat". Kuvat on helppo kiinnittää laattaan ja ne lähtevät pois föönin ja veden avulla. Mikäli kuviointi on suihkukopissasi, sait juuri toisen hyvän syyn olla föönaamatta suihkussa. Siirtokuvilla voi tehdä myös boordeja. Kuvavalikoima on suuri; on kohokuvaa, pikkukuvaa, isoa kuvaa, värikästä ja hillittyä. Kuvia voi liimailla myös peilin reunaan.

Octopus-pakkaus maksaa 30 mk ja siinä on kaksi tai kolme kuvaa.

Vain tarpeellisia huonekaluja

Kun huonekalut vähenevät niin huoneet paranevat. Vanha huhu kertoo, että huonekalusuunnittelija Ilkka Suppasen kotona ei olisi huonekaluja ollenkaan. Näin äärimmäiseen minimalismiin ei tarvitse mennä, mutta kannattaa miettiä, ennen kuin ahtaa kotinsa täyteen. Jokainen huonekalu tai muu sisustuselementti on viesti, jonka huomioarvo kasvaa sitä enemmän, mitä vähemmän niitä on.

Vähän niin kuin neonmainokset; jos niitä on vain yksi, sen huomaa varmasti, jos niitä on sata, ne hukkuvat valomereen.

Herkkuja Frendien tapaan

Frendit-kaipuusta kärsivät voivat odotella uusia jaksoja kokkaamalla Frendit-testattuja ruokia Frendit, kokkausta ja sydänystäviä-kirjasta. Frendit-keittokirja ei ole huono kyhäelämä sarjan ympärille rakennettuja reseptejä, vaan reseptit ovat katsaus nykyiseen yhdysvaltalaiseen ruokakulttuuriin. Mukana muun muassa parsakaalia sitruuna-valkosipulikastikkeessa ja beigeleita ja kotitekoista kevätsipuli-tuorejuusto -levitettä sekä George Stephanopaulusin pizza.

Frendit, kokkausta ja sydänystäviä-kirja 156 mk (WSOY)

Hyvä tuoksu juhlien jälkeen

Jos järjestät paljon juhlia, olet varmasti huomannut, että etenkin tupakoivista vieralijoista jää inhottava haju. Se haju olisi mukavaa saada eliminoitua. Sama tietenkin pätee myös, jos olet alle 18 -vuotias ja poltat tupakkaa vanhempiesi tietämättä. Febreze on ensimmäinen markkinoille ilmestynyt suihku, joka poistaa tunkkaisen hajun huonekaluista.älä suihki vettä kestämättömään nahkaan tai silkkiin.

Febreze 500 ml 30 mk.

Televisio voi olla kaunis

Näin todistaa Philips uudessa katalogissaan. Video ja televisio seisovat tyylikkäällä tasolla ja toimivat osana huoneen sisustusta.

Tyylikkään ja ilmavan tason ansioista televisiota ei tarvitse piilottaa kaappiin, joka on epäkäytännöllinen tai kirjahyllyyn, joka on tarkoitettu kirjoille.

Tuoli jota saa halata

Enrico Balerin ja Denis Santachiaran pehmeät munanmuotoiset tuolit/jalkarahit eivät lähde pyörimään istujan alta. Pohjassa on tukeva muovilaatta. Pyöreät, pehmeät muodot ovat rentouttavia; ei tarvitse pelätä, että löisi otsansa terävään kulmaan. Sisällä on styroksia ja polyuretaania. Vahvat tuolit kestävät yli satakiloisen istujan. Sarjaan kuuluvat munanmuotoinen Tato, pallomainen Tatino ja kiekkomainen Tatone. Kankaan voi pestä koneessa.
Tuoleja Funktiosta, Lönnrotinkatu 7. Tato maksaa 2220 mk, Tatino 1930 mk ja Tatone 3360 mk.

Korostaisitko lattioita

Lista-asiat eivät ole mitään yksinkertaisia asioita. Nimittäin lattialistalla voi halutessaan korostaa joko seinää tai lattiaa. Jos sinulla on tyylikäs lattia, kannattaa lista valita samasta materiaalista kuin lattia. Lattian värinen lista toimii erittäin hyvin, mikäli huone on matala. Seinän värinen lista kannattaa taas valita, jos haluaa korostaa korkeaa seinää. Tee tyylikäs joulukuusi
Joulukuusi on perinteisesti koristettu palloilla tai olkikoristeilla. Mutta jos tänä vuonna koristelet sen kristallipaloilla, on kuusi tyylikäs sopii pelkistettyynkin kotiin ja – mikä parasta – koristeita voi käyttää vielä joulun jälkeenkin.

Kristallipaloja Mokosta.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi