25 vinkkiä kotiin

Nuoren kodin kuumat kapineet

Leffasisustus

Hollywood-elokuvat ovat yleensä viimeistä piirtoa pitkin mietitty – tämä koskee myös sisustusta. Viimeisimpiä mielenkiintoisia elokuvia Sköna hem -suuntautuneille elokuvakatsojille ovat olleet Salaisuus pinnan alla ja American psycho ja beauty. Salaisuus pinnan alla -elokuvassa kannattaa kiinnittää huomiota esimerkiksi porraskaiteeseen, jossa on yhdistetty puuta ja valkoiseksi maalattua puuta. Elokuvassa on myös tyylikäs tassuamme. American beautyssa huomionarvoisia olivat tyylikkäät keittiö, olohuone ja ruokahuone, erityisesti seinien maalipinnat ansaitsevat maininnan.
Suosittelemme videokatselua; kuvan kun voi pysäyttää tarkempaa tarkastelua varten.

Koti toimistotaloon

Lisää leffasisustusasiaa. Metropolitan Home -lehden mukaan Richard Geren uusimman Autumn in New York -leffan koti rakennettiin Wall Street -toimistotalon kattokerrokseen. Nyt samainen toimistotalo myy asuihuoneistoja. Ja kauppa ilmeisimmin käy.
Miten olisi asunto Aleksanterinkadun toimistotalon ylimmässä kerroksessa?

www-sisustajalle

www.ikea.se
Ruotsalainen sisustusjätti. Yksityiskohtaisia vinkkejä joka huoneeseen.

www.potterybarn.com
Yhdysvaltalainen sisustusketju. Sivuilla voi kiertää Pottery Barnin sisustamassa talossa, jokaisessa huoneessa erikseen. Yksityiskohtaista tietoa klikkaamalla tavaraa.

www.lexingtoncompany.com
Ruotsalainen amerikkalaistyylisiä liinavaatteita myyvä yritys.

www.marimekko.fi
Suomalaisen klassikon sivuilla uudet kankaat ja klassikot.

www.wallpaper.com
Britti trendilehti, joka esittelee tyylikkäillä ja epäkäytännöllisillä sivuillaan mm. Wallpaper-talon yksityiskohtaisesti. Myös pohjapiirros.

www.designersguild.com
Brittiläisen sisustusgurun Tricia Guildin yrityksen sivut.

Mulberry opastaa

Romanttisen sisustajan raamattu on Mulberry-koteja esittelevä kirja Mulberry at home. Sekä yksinkertaisia että monimutkaisia vaihtoehtoja. Vaikkei 100 prosentin Mulberry-sisustuksesta välittäisi, modernissa kodissa Mulberry-yksityiskohta näyttää hyvältä. Kiinnitä huomiota kirjan kotien lattioiden ja seinien viimeistelyyn. Se joka Suomessa osaa tehdä tuollaisen lattian, ilmoittautukoon Cityn toimitukseen.
Mulberry at home 420 mk. Mulberry, Fabianinkatu 12.

Ei eteistä

Tv:stä tuttu: kodit, joissa ei ole tule eteistä. Vai muistatko yhtään sarjaa, jossa tultaisiin eteiseen sisään? Frendit, Hei olen Susan, Dharma&Greg, Bill Cosby, Jesse ym. Kaikissa tullaan olohuoneeseen sisään. Joissain jopa keittiön.
Televisioratkaisu on nyt todistettavasti päässyt reaaliaikaan, kun töölöläinen neliötietoinen pariskunta remontoidessaan kaatoi eteisen seinät. Nyt tupaan tullaan avokeittiö-olohuoneen kautta. Hyvä tuli.

Ritzenhoffille suomalainen lasi

Suomalainen Rurik Mahlberg on suunnitellut saksalaiseen Ritzenhoffin samppanjalasisarjaan oman lasinsa. Ritzenhoffin samppanjalaseissa on aina eri teema, esimerkiksi nuotit. Rurik on ensimmäinen pohjoismaalainen, joka on kutsuttu disainaamaan oma lasi. Hän on ollut Oiva Toikan ja Kerttu Nurmisen assistentti. Siitä lasista. Siinä on sydämiä ja nimi on Big love.
Ritzenhoff Big Love samppanjalasi 99 mk, Sokos ja Stockmann.

Ikean valaistuskoulu

Ikea opettaa nettisivuillaan yksityiskohtaista valaistussuunnittelua. Olohuoneen valaistuksessa neuvotaan näin. Huoneessa tulee olla 5-10 valaisinta. Osan tulee olla suunnattuja ja osan yleisvalaistusta. Katso, miten valo laskeutuu. Television takana tulee olla yksi valaisin. Jos lukee sohvalla, sen vieressä tulee olla säädettävä lamppu. Lisää esimerkiksi keittiön ja makuuhuoneen valaistuksesta sivulla: www.ikea.se

Ilkat Suppanen ja Terho Residencessä

Suomi-design on taas esillä. Ruotsalainen uusi sisustuslehti Residence, joka kehuu kannessaan olevansa årets succétidning, kehuu suomalaisia suunnittelijoita Ilkkaa Suppasta ja Terhoa, Suomi-muotoilun vallankumouksellisiksi. Poikien breakthrough oli 1997 Milanon messuilla, tuote oli tietokonendivaani Netsurfer.
Residence 39 mk.

Kirjakerho

Kirjailtamat ovat nyt se juttu, mikäli on Wallpaperia uskominen. Eli viidestä kuuteen kaveria kotiin ja sitten kaikki vuoronperään lukemaan ääneen jotain klassikkoromaania. Mutta mitä kirjailtamilla pitäsi lukea? Rikhardinkadun kirjastosta suositellaan lukupiireihin Dostojevskin koko tuotantoa, erityisesti Idioottia ja Rikosta ja rangaistusta, Tolstoin Anna Kareninaa ja Honore de Balzacin Leikkisiä tarinoita. Wallpaperin kirjakerho kuvissa suomalainen Kim Herold.

Tapio Wirkkalaa

Vielä ehtii käydä katsomassa mestarillisen Tapio Wirkkalan hengentuotteita Taideteollisuusmuseossa. Wirkkalan näyttely Silmä, käsi ja ajatus on käynnissä vielä tammikuun puoleen väliin. Wirkkalan lasia ja huonekaluja.
Taideteollisuusmuseo 14.1.2001 asti.

Beada life

Naisten vaateliike Beadalla on tätä nykyä oma kodintavaramyymälä Unioninkadulla. Vaihtelevassa valikoimassa on kivaa hipelöitävää, persoonallinen valikoima nykysisustuksen ykköstavaroita, huonekaluja vähemmän. Koko kotia täältä ei siis saa. Kivaa tilpehööriä kylläkin.
Beada Life, Unioninkatu 21.

Harri Koskiselle näyttely Tokioon

Nyt tytöt ja pojat, ostamaan Harri Koskisen suunnittelemia tavaroita. Ne ovat pian keräilyharvinaisuuksia. Koskinen on hyvää vauhtia maailman huipulle, kun ensimmäinen yksityisnäyttely järjestetään marras-joulukuussa Tokiossa muotiguru Issey Miyaken omistamassa MSD-G-galleriassa. Koskinen on suunnitellut mm. Block-valaisimen ja Iittalalle Relations-sarjaa. Block-valaisimesta on juuri tullut babyversio.

Benetton heittää pyyhkeet kehään

Merkkitavarateollisuus jatkaa yhä koti-invaasiotaan. Syksyllä kauppoihin saapuvat Benettonin liinavaatteet: pyyhkeet, lakanat, kylpytakit. Kylpytakeissa kymmenen ja pyyhkeissä kaksitoista eri väriä, mm. vihreä, lime ja turkoosi.
Lakanoita on japanilaisvaikutteisia että värikkäitä. Pussilakanoita saa sinkku- ja tuplatäkeille.
Kylpytakit 399 mk, isot pyyhkeet 179 mk ja pussilakanat 329-399 mk. Stockmann ja Sokos.

Laura Ashley on yksinkertaista

Laura Ashley ei ole vain ruutua, raitaa ja kukkaa, vaan myös yksinkertaista. Tästä todisteena kuva. Hyvää Laura Ashleyssa on alusta loppuun – tapetit, kankaat, kaakelit – mietitty värimaailma. Seinään löytyy varmasti sopiva kangas, ilman piinallista etsiskelyä. Valitettavasti värimaailmaspesialisti Designer´s Guildilla ei ole Suomessa omaa liikettä.
Laura Ashley Pohjoisesplanadi 23. Verhokankaat 140-355 mk/m.

Marimekon Unikko Amerikan Elle Decorissa

Muistatko Marimekon, kysyy yhdysvaltalainen Elle Décor artikkelissaan. Elle ilmeisesti siis muistaa, kun esittelee Marimekon Unikko-kangasta sivun kokoisessa jutussaan. Unikko-designiahan saa nykyään niin mukeina kuin kankaanakin.

Wave! Aino Aallon astiat

Perinteistä Aino Aallon astiastoa saa taas harmaana. Bölgeblickinä syntynyt astiasarja aloitti taipaleensa jo 1930-luvulla, ja harmaana. Nyt Ainoa saa sekä vihreänä että harmaana.
Aino Aalto Stockmannilta ja Sokokselta.

Armani Casa

Onko sinulla on rahaa? Kotiin itsensä lanseerannut muotiguru Giorgio Armani ja hänen Armani Casansa haluaa ne. Armanin tavaratalo avaa Milanossa. Kolmikerroksisessa Armani tavaratalossa on myös 900 neliötä tilaa Armani Casalle, siis liinavaatteita, huonekaluja, astioita.
Armani Casa Via Manzoni 31, Milano.

Octopusin kylpymatolla pyyhkii hyvin!

Jos elämäsi yksi ongelma on niinkin vähäinen kuin sopivan kylpymaton löytäminen, et varmaan ole ainoa. Laattavallankumouksen aloittanut kylpyhuonetarraspesialisti Octopus on kehitellyt myös kylpyhuonemattoja. On kuviollista ja hieman porvarillisempaa. Molempi parempi.
Octopusia Sokokselta ja Stockmannilta. Kylpymatot 330 mk. www.octopus-bath.com

Brad Pittin sisustajan vinkit

Yhdysvaltalainen In Style -lehti kertoo Hollywood-sisustajien sisutusvinkkejä. Leonardo DiCaprion ja Brad Pittin kodit sisustanut Kevin Haley suosittelee daalioita ja ultrasuedea – eli eräänlaista keinomokkaa – verhoiluna. Michelle Pfeifferin ja Cindy Crawfordin kodit sisustanut Michael Smith taas pitää valkoisista pyyheliinoista, värikkäistä astioista ja kulhoista, joissa kelluu gardenioita vedessä.

Eko-shower

Hyvä ekoihminen suihkusi on keksitty. Se on Oras Electra, suihku, jonka lämpötilaa, virtaamaan ja suhkuaikaa on mahdollista säännellä elektronisesti. Suihku sopii hajamieliselle, sillä se ei voi jäädä yksinään suihkuttelemaan.
Ekosuihku ei ole Jacuzzin flexa tower. Siinä on muun muassa vesiputoussuihku (200l/min.), kello, höyrysauna, radio. Hinta yli 50 000.
Oras Electra 3950 mk. Lisätietoja www.oras.com. Flexa towerista lisätietoja www.aquapool.se

Ratian tuikut

Tuikut myy totesi suomalaisen muotoilun huippu Harri Koskinen pari vuotta sitten. Jokaisella itseään kunnioittavalla suunnittelijalla on oltava siis tuikku. Ristomatti Ratia on suunnitellut omansa Muurlan lasille. Tuikkujen nimet ovat Takka ja Dreams. Erityisesti takka sävähdyttää: se on kirkkasta lasista valmistettu mini-takka, jonka säilytyslokerossa on halkopino. Illat pimenevät, älä sinä.
Takka 98 mk, Dreams 129 mk, Stockmann.

Disney-tauluja

Pop-kodin ehdoton taulu on Disney-hahmoinen. Ja miksei nyt lastenhuoneenkin. Jie Artin Disney Collectionissa on niin kolmiulotteista Hessua, Minniä, Mikkiä kuin Akuakin. Mikkejä saa myös Warholl-tyylisenä eriväritoistona.
Tehokkain Disney-taulu on yllättävässä ympäristössä. Antiikin joukossa?
Life-liike 349-749 mk.

Eläimellinen tarjotin

Professori Antti Eklundin Animal design järjesti taannoin suunnittelukilpailun ja voittaja on nyt löytynyt. Animalin eläintarha kasvoi Tracy Horse –tarjottimella, jonka äiti on turkulainen Ulla Kujansuu. Strategiset mitat: halkaisija 400 mm, kiillotettu ruostumaton teräs.
Syys-talven uusia Animal-tuotteita ovat Cheezy-juustonappi ja Shaky-sirotin.

Lexingtonin liinavaatteet

Amerikka myy Ruotsissa. Ainakin siitä päätelleen, että periruotsalainen yritys Lexington myy kodin liinavaatteita – pyyhkeet, kylpytakit, viltit, tyynyliinat, pyjamat ja lakanat - nimellä American Fall by Lexington. Valikoimassa on viisi kokoelmaa: authentic, romanttinen country, sporttinen seaside, sivistynyt city ja rento soho. Kuvia sivuilla www.lexing toncompany.com. Helsingissä tuotteita myyvät Stanza ja Stockmann.

Ihme: Tyylikäs vedenkeitin

Enää ei kiehu yli, kun ei tarvitse kiduttaa itseään rumalla vedenkeittimellä. Krupsin tyylikäs ”terässarja” jatkuu vedenkeittimellä. Keittimessä kiehauttaa 1,7 litraa vettä. Terässarjaan kuuluu myös termoskahvinkeitin ja leivänpaahdin.
Krups Aquastyle-vedenkeitin 495 mk.

1 kommentti

Dude1

17.12.2004 16:12

USA:ssa ei ole eteisiä!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi