ADHD-potilas luo omat ärsykkeensä – taipuvuus päihdeongelmaan on korkeampi kuin muulla väestöllä

Riippuvuuden syyt ovat monisyisiä. ADHD:n ja päihdeongelmien välillä on havaittu yhteys.

Kuva: Syda Productions/Fotolia.com

Riippuvuuksien päällä leijuu yhä stigma yhteiskunnassamme. Usein unohtuu, että syyt riippuvuuden kehittymiselle ovat monimuotoisia. Riippuvaiseksi voi myös tulla moneen eri asiaan nettipelaamisesta päihteisiin tai väärän porukan seuraan: on olemassa sosiaalista, kemiallista, psyykkistä ja fyysistä riippuvuutta.

Riippuvuus voi syntyä haastavassa elämäntilanteessa, mutta myös perimä voi altistaa addiktioille. Poikkeuksellisen hyvän alkoholin sietokyvyn on todettu olevan jossain määrin perinnöllinen ominaisuus, joka altistaa alkoholiriippuvuuden kehittymiselle.

Vicen haastattelema Niall Greene kärsi teini-iästä asti huumeongelmasta. Hänellä oli ongelmia sopeutua, eikä hän pärjännyt hyvin ryhmissä. Greenelle tämä tarkoitti sitä, että hän menetti muistinsa joka kerta aina 15-vuotiaasta saakka, kun joi. Hän käytti kokaiinia ja ekstaasia pakonomaisesti. Käyttö ei kuitenkaan johtunut hauskanpidosta vaan epätoivon tunteesta. Vasta ADHD-diagnoosin saatuaan Greene löysi vakauden elämäänsä.

A Sobering Fact: ADHD Leads to Substance Abuse -tutkimuksen mukaan jopa noin 15-25 prosenttia aikuisista, joilla on todettu ADHD, kärsii myös päihdeongelmista. Riski väärinkäyttöön on noin kaksi-kolme kertaa korkeampi kuin ihmisillä, joilla ei ole ADHD-diagnoosia. ADHD-potilaat voivat kääntyä helpommin huumeiden puoleen paikatakseen dopamiinin puutetta aivoissaan.

Myös Valvira korostaa, että ADHD-potilailla esiintyy muuta väestöä enemmän päihdeongelmia. Heidän aiempi päihteiden käyttönsä on selvitettävä huolellisesti, jotta ADHD:n lääkehoito voidaan arvioida ja toteuttaa asianmukaisesti.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi