Aina joku kurkkaa

Lentokentille on ilmestynyt ns. nakuskannereita. Moni on valmis valitsemaan skannauksen  kopeloinnin sijaan. Samantyyppisiä, vaatteiden alle kätketyt esineet paljastavia skannereita on jo käytössä erityisesti Yhdysvaltojen poliisissa ja oikeussaleissa. Kansalainen on huolissaan: tallentuvatko nakukuvani jonnekin? Eivät tietenkään, vastaavat laitevalmistajat ja -tilaajat. Niitä ei voi eikä saa tallentaa. (Tiedätte, miten tässä käy.) Pian löydettiin yli 35 000 nakukuvaa, jotka oli otettu floridalaisen poliisin skannerilla. Yksittäistapaus, tämä ei toistu! (Tiedätte, että toistui.)

Pitkin bittiavaruutta risteilevät nakukuvat ovat vain yksi ongelma. Laajempi kysymys on tämä: aina, kun ihmisten yksityisasioita kerätään ja säilötään, joku käyttää rekisteriä väärin. Olipa kyse bonuskorteista, sairaalasta, poliisista tai työkkäristä, työntekijät käyttävät rekisterejä sääntöjen vastaisesti. Tietoja katselevat ihan tavalliset ihmiset: uteliaat, tirkistelynhaluiset, tylsistyneet. Harva vakoilee pahuuttaan. Tässä lehdessä väärinkäyttäjät (jotka eivät ole työyhteisössään poikkeuksia) kertovat, miten ja miksi he käyttävät rekisterejä väärin.

Rekistereitä tarvitaan jatkossakin. Muistetaan vain tämä: aina, kun rekisterin ylläpitäjä väittää, että henkilökunta on täysin luotettavaa, hän on väärässä tai valehtelee. Aina joku kurkkaa.

1 kommentti

Sw8

12.4.2012 14:21

Joo, verottajakin käyttää tietojani määritelläkseen mikä on minulle sopiva veroprosentti, niinq.

Käytännössä tällekin maalle 10 vuotta poliisivaltiota ja häpeärangaistuksia tekisi pelkkää hyvää.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi