Aktivismin nousu ja uho

Makasiineilla leimahti, mitä seuraavaksi?

Talonvaltaaja ja Oranssi ry:n toiminnanjohtaja Vesa Peipisen mielestä kansalaistottelemattomuutta ei pidä sekoittaa ilkivaltaan.
Talonvaltaaja ja Oranssi ry:n toiminnanjohtaja Vesa Peipisen mielestä kansalaistottelemattomuutta ei pidä sekoittaa ilkivaltaan.
Makasiineilla leimahti, ja nyt pitäisi kiivaasti miettiä, kertooko tulipalo yhteiskunnallisesta murroksesta vai keskikaljan vaikutuksesta spontaaneihin tihutöihin. Entä mitä seuraavaksi tapahtuu?

Seison äitini kanssa Stockmannilla, kun kuulen takaamme hentoa tytön ääntä.

Kaksi noin 11-vuotiasta aktivistia tapittaa meitä. He näyttävät vakavilta lähetystyöntekijöiltä, jotka käännyttävät eksyneitä sieluja kiiltävien kosmetiikkatiskien kadotuksesta.

"Turkismurhaaja!" he sanovat ja osoittavat turkkiin pukeutunutta äitiäni sormella.

Varmistettuaan katsekontaktilla, että sanoma meni perille, tytöt kääntyvät ja häviävät elektroniikkaosaston suuntaan. Meihin on juuri kansalaisvaikutettu.

Kansalaisaktivismi on kunnioitettavaa työtä, jossa ihmiset uhraavat omaa vapaa-aikaansa yhteisten asioiden hoitamiseen, useimmiten palkatta.

Aktivismilla on saatu aikaan mahtavia tekoja: naisten ja värillisten äänioikeus, kolmannen maailman vapautusliikkeet, Amnestyn aikaansaannokset, ympäristöasioiden tuominen valtavirtaan…

Mutta aktivismi ei ole automaatti.

Helmikuussa 2003 11 miljoonaa ihmistä 800 kaupungissa ympäri maailman marssi Irakin sotaa vastaan. New York Times julisti tämän julkisen mielipiteen maailman "toiseksi supervallaksi."

Jassoo, tuumasi ensimmäinen supervalta, ja jenkkiarmeija vyöryi pian Bagdadiin.

Myös valtavan mediahehkutuksen kuorruttaman Live8-konsertin konkreettiset aikaansaannokset jäivät vähiin, jos ei puhuta Gwyneth Paltrowin ja Chris Martinin vauvasta otetuista valokuvista.

"Yksittäinen mielenosoitus saa harvoin aikaan poliittisia muutoksia. Se voi kyllä onnistua nostamaan asioita yleiseen keskusteluun, mutta muuttaako joku maa toimintatapojaan keskustelun seurauksena, on toinen asia. Mielenosoitukset ja tapahtumat kuitenkin pitävät järjestöjen pyörät pyörimässä ja houkuttelevat niihin uusia jäseniä", sanoo Helsingin yliopiston sosiologian laitoksen tutkija Tuomas Ylä-Anttila.

Konkreettisilla muutoksilla mitattaessa ympäristöliike on yksi harvoja modernien aikojen aktivistiblokkeja, jolla on aihetta ylpeilyyn.

Koijärven klassisessa mielenosoituksessa bussillinen helsinkiläisiä luonnonsuojelijapioneereja kahlitsi itsensä suon kuivatuspuuhiin tulleisiin kaivinkoneisiin saaden aikaan valtavan mediahässäkän, järven suojelupäätöksen ja alun Vihreälle liitolle.

20 vuodessa vihreistä on tullut puolue, jolla on ministerit ja presidenttiehdokkaat siinä missä muillakin, ja ympäristöasiat ovat korkealla jokaisen puolueen agendalla.

Politiikka vs. aktivismi

Kansalaistoiminta ja politiikka näyttäytyvät usein vastavoimina, vaikka kumpikin ajaa yhteiskunnan tärkeäksi koettuja asioita.

"En erottele aktivistia ja poliitikkoa itsessäni", poliittiseksi toimijaksi itsensä määrittelevä Vasemmistonuorten ex-puheenjohtaja Paavo Arhinmäki sanoo.

"Kansalaistoiminta nostaa yleiseen keskusteluun aiheita, joista tehdään puoluepolitiikassa aikanaan päätöksiä."

Arhinmäen mukaan pelkkä kansalaistoiminta ei riitä vaikuttamisen keinona.

"Vähintään äänestämässä pitää käydä, koska äänestämättä jättäminen keskittää valtaa niille, joiden äänestäjät käyvät uurnilla joka tapauksessa."

Arhinmäki oli järjestämässä Kauppatorille Kuokkavieraiden kansalaistoria vuonna 2000 protestina eriarvoistumista vastaan. Kansalaistorilla kritisoitiin myös Linnan juhlia, mikä seuraavina vuosina jalostui kuuluisiksi mielenosoituksiksi. Kahden vuoden päästä kritisoitiin Arhinmäkeä, joka käveli itse vieraana Linnan ovista sisään.

"Vaikka en ollut mukana edellisvuoden mielenosoituksessa, kieltämättä mietin osallistumistani juhliin pitkään. Joidenkin mielestä osallistuminen oli takin kääntämistä, toisten mielestä vain järkevää käytöstä, koska olin silloin Vasemmistonuorten puheenjohtaja, jonka pitikin osallistua tällaisiin tilaisuuksiin. Mutta ristiriitaista se oli."

Vaikka Arhinmäen poliittinen ura tyssäisi tähän päivään, ainakin hänellä on osoittaa hyvin konkreettinen aikaansaannos: 13 350 jääkaappia, jotka Helsingin kaupunki on lupautunut hankkimaan vuokra-asuntoihinsa.

"Tarvittiin siinä toki muitakin, mutta minä olin se, joka painosti hankkimaan ne. Eihän kukaan kehdannut sanoa, että köyhät voivat laittaa ruokansa parvekkeelle."

Arhinmäen suurimpiin pettymyksiin vaikuttajana ovat lukeutuneet viidennen ydinvoimalan rakentaminen sekä Makasiinien purkupäätös. Empatiaa vapun hulinoille Arhinmäeltä ei silti heru.

"Lähinnä ihmettelen heidän toimintamuotojaan. Palomiesten heittely pulloilla ja ikkunoiden rikkominen eivät ole kansalaistottelemattomuutta. Kansalaistottelemattomuus on aktivismia, jota tehdään omilla kasvoilla, toisia ihmisiä tai omaisuutta vahingoittamatta."

Suoraa toimintaa

Aktivismi koetaan selkeästi nuorten tavaksi vaikuttaa. Nuorilla on maailmanparantamiseensekä aikaa että kyynisyydeltä vielä piiloon jäänyttä idealismireserviä. Nuorilla on myös hanakkuutta suoraan toimintaan, joka on hiipinyt suomalaiseen aktivismiin 90-luvulta saakka.

Mieleenpainuvimpia akteja oli Oranssi ry:n talonvaltaus Kumpulassa.

"Koimme suoran toiminnan oikeutetuksi tavaksi tuoda esiin nuorten asuntopula. Tiesimme tekevämme myös laittomuuksia, mutta vastasimme kuitenkin itse myös seurauksista, omalla nimellämme ja naamallamme. Teimme myös kaikille mukana olleille selväksi, että seurauksia voi tulla. Toiminta oli ehdottomasti väkivallatonta, eikä päihteitä saanut tuoda", kertoo Vesa Peipinen, Kumpulan valtauksesta Pengerkadun putkaan kuskattu nykyinen toiminnanjohtaja.

Hän ei pidä marginaaliryhmien tavasta pistää mielenosoituksissa rähinäksi.

"Kansalaistottelemattomuutta ei pidä sekoittaa ilkivaltaan! Rakentavan kansalaistoiminnan keskeisiä periaatteita ovat väkivallattomuus ja osallistujien vastuu omista teoistaan. Valtaosa kansalaisaktivismista toimii perinteisissä ja laillisissa puitteissa, se on tärkeä osa yhteiskunnallista keskustelua. Minulle kansalaisvaikuttaminen on pyrkimistä johonkin rakentavaan: uuden luomista tai vanhan säilyttämistä, jos kyse on vanhoista rakennuksista. Miellän anarkian hajottavaksi voimaksi, sitä en ole koskaan harrastanut."

Uhkaava tulevaisuus?

Aktivismi on myös murrosikäistä yhden asian vastustamista, tai anarkismin kanssa flirttailevaa uhoa, kuten EuroMayDay-mielenosoituksessa ja sitä seuranneessa makasiinien tulipalossa, (jota HS:n Vieraskynäpalstalle kirjoittanut dosentti kutsui "ulkoistetuksi raivoksi" – mikä loistava pseudotermi ilkivallalle! Siitä vain tikut käteen ja ulkoistamaan, kun vituttaa!)

Mielenosoituksen järjesti prekariaatti.org-niminen löyhä liike, joka vaatii pätkätyöläisille oikeuksia ja kansalaispalkkaa hengittämisestä.

Vappu herätti valtavan kiinnostuksen prekariaatti.orgia kohtaan, mutta liike vetäytyi julkisuudesta yhtä nopeasti kuin se sinne tuppasikin. Miksi, vaikka juuri nyt heitä kuunneltaisiin, vaikka he lukisivat vain puhelinluetteloa ääneen?

"Tämä kertoo liikkeen organisoinnin vajavuudesta. Mediapuhujia on vain muutama, eikä mikään puolue tai muu sidos tue heitä, joten kommentoijat ovat ehkä vain jo kyllästyneet edustamaan asioita omalla naamallaan. Sinänsä kyllä yllättävää, että he jättävät asiat nyt tähän pisteeseen", Ylä-Anttila ihmettelee.

Ylä-Anttila ei pidä Makasiinien tapahtumia välttämättä merkkinä suuremmasta yhteiskunnallisesta murroksesta.

"On vaikea uskoa, että mielenosoituksen avainhenkilöt olisivat olleet masinoimassa tappeluja tai ilkivaltaa. Todennäköisintä on, että riehujat olivat aktivistimiljööseen löyhästi liittyviä porukoita, jotka toimivat tilanteessa spontaanisti."

Hän ei myöskään usko, että aktivistien otteet olisivat ylipäätään kovenemassa, vaikka yksittäisiä kahakoita syntyykin silloin tällöin.

"Makasiinien yhteydessä sanottiin, että poliisi ja palokunta olisivat provosoineet yhteydenottoja. Se on standardinomaista aktivistipuhetta, jota syntyy aina tämän kaltaisten yhteydenottojen jälkeen. Poliisin toimintaa vapun tapahtumien yhteydessä on turha kritisoida, se kestää tarkastelun. Sen sijaan olisi tärkeää, ettei episodiin reagoitaisi kiristämällä mielenosoituksia koskevia lakeja tai lisättäisi poliisivoimia, vaan ajattelua mitä tällaisten asioiden kanssa tehdään vastaisuudessa."

Uuden työlain Ranskassa kaataneet mielenosoitukset on nähty innoittajiksi prekariaatti.orgin vappumarssikutsuissa.

"Ei kuitenkaan voi päätellä, että poliittisen väkivallan aalto olisi rantautumassa ulkomailta Suomeen. Muualla Euroopassa poliittinen väkivalta on päinvastoin laantunut huomattavasti 1960- ja 70-lukujen punaterrorismin ajoista. Esimerkiksi Italiassa, Saksassa ja Ranskassa mielenosoituksissa kiviä heittelevät autonomiryhmät ovat nykyisin löyhästi organisoituja, eivätkä ryhdy kivenheittoa kummempiin tekoihin. Merkkejä organisoidun poliittisen väkivallan paluusta Euroopassa ei ole näkyvissä."

Politiikan tutkija Jarmo Rinne Tampereen yliopistosta taas sanoo, että ääriliikkeiden radikalisoitumisesta on merkkejä, mutta toistaiseksi kovemmat otteet ovat jääneet lähinnä retorisen puheen ja asenteiden tasolle.

"Tutkimus laahaa aina perässä, joten on mahdoton ennustaa, mitä vastaisuudessa tapahtuu. Suomen EU-puheenjohtajakauden aikana saattaa ilmetä vastaavanlaisia tapahtumia kuin nyt vappuna. Ongelma on siinä, että tapahtumia organisoivat tahot eivät masinoi levottomuuksia, mutta tapahtumat voivat houkutella liepeilleen ainesta, jonka ainoa tavoite on aiheuttaa sekaannusta."

Vässykät.org

Prekariaatti.orgin lyhyt oppimäärä: Suomi on paska maa.

Ja nyt vain nauhurit tanaan ja perusteluja kuulemaan! Vihdoin saamme tietää, mikä prekariaattia edustavan valioaineksen viesti täsmällisesti ottaen on ja mitkä ovat liikkeen tavoitteet ja toimintatavat niiden saavuttamiseksi.

Tiedotusstrategia on arveluttava, mutta kadehdittavan tehokas, sissimarkkinointia potenssiin sata: pidetään mielenosoitus, potkitaan ikkunoita, dissataan huonotuloisia kutsumalla heitä paskahommien tekijäksi ja sytytetään tulipalo keskelle kaupunkia.

Mutta. Kukaan ei vastaa. Prekariaatin mainostama perustuloseminaari peruttiin kaikessa hiljaisuudessa ja haastattelupyyntöihin vastaaminen on nihkeää.

Prekariaatin edustajat vetäytyvät maan alle koska "media vääristelee", vaikka täsmällisempää olisi todeta, että "emme tykkää negatiivisesta julkisuudesta".

Prekariaatti.org ei ala, koska media ja yhteiskunta eivät ala sen curling-vanhemmiksi.

Se, mikä näytti raflaavalta kansanliikkeeltä, onkin päivänvalossa ja pään selvittyä joukko nynnyjä elintasohippejä, joiden saaman uhmiskohtauksen pohtiminen merkkinä jostain suuremmasta on lähinnä ajanhukkaa.

Sinänsä tärkeä perustulokeskustelu voidaan siis rauhassa siirtää takaisin niihin piireihin, jotka ovat tottuneet asumaan kalustetuissa huoneissa ja argumentoimaan asioista älyllisesti rehellisin perustein.

Vaikenemisesta voi vetää vain yhden johtopäätöksen, sen vanhan: ideologia, joka ei kestä kritiikkiä, ei ole kestävä. Itse asiassa retorisen mussutuksen ja kivien heittelyn nimeäminen ideologiaksi on liioittelua.

"Prekariaatille jää vain stressi, riittämättömyys, kipeä selkä ja tulevaisuutta koskeva ahdistus", sanotaan liikkeen sivuilla.

Kipeä selkä. Voi voi.

Hei, me vaikutetaan!

Rauhanpuolustajat

 • Tavoite: edistää pasifismia.
 • Sanoma: Aseet auroiksi tai tulee turpaan.
 • Tyypillinen jäsen: pitkähiuksinen, ujohko sivarimies.

Greenpeace

 • Tavoite: luonnonsuojelu.
 • Sanoma: "Mä kahlitsen itseni nyt tähän valaaseen."
 • Tyypillinen jäsen: tyhmänrohkea ydinvoiman vastustaja.

Seta

 • Tavoite: ajaa seksuaalisten vähemmistöjen asiaa.
 • Sanoma: Ulos kaapeista.
 • Tyypillinen jäsen: ei ainakaan valkoinen heteromies, Tarja Halonen.

Urheiluseurat

 • Tavoite: edistää urheiluharrastusta.
 • Sanoma: Lapset pois kaduilta, jotta he olisivat aikuisina kuin Jere ja Matti.
 • Tyypillinen jäsen: seuran makkaramyyntiin osallistuva juniorin äiti.

Naisasialiitto Unioni

 • Tavoite: naisten aseman parantaminen yhteiskunnassa.
 • Sanoma: Naisten elämä on helvettiä.
 • Tyypillinen jäsen: ahdistunut naistutkimuksen opiskelija.

Animalia

 • Tavoite: eläintensuojelusta
 • Sanoma: Äänioikeus kissoille.
 • Tyypillinen jäsen: 14-vuotias heppahullu, Hannele Luukkainen.

Maan ystävät

 • Tavoite: ekologinen yhdistys.
 • Sanoma: Älä osta mitään. Ikinä.
 • Tyypillinen jäsen: ekotrippailija.

Reilun Kaupan Liitto

 • Tavoite: Kehitysmaissa asuvien perhetuottajien köyhyys pois kaupan avulla.
 • Sanoma: Kirkon on siirryttävä reilun kaupan öylätteihin.
 • Tyypillinen jäsen: klassinen maailmanparantajahörhö.

Pelastusarmeija

 • Tavoite: auttaa vähäosaisia.
 • Sanoma: Kun olet syönyt, juteltaisiinko vähän Jeesuksesta?
 • Tyypillinen jäsen: pelottavan hyvä ihminen.

Raittiuden ystävät

 • Tavoite: ehkäisevä päihdevalistus.
 • Sanoma: Turmiolan Tommi tappaa teidät kaikki.
 • Tyypillinen jäsen: jotenkin epäilyttävä, koska ei juo viinaa.

19 kommenttia

Elsewhere

26.5.2006 14:23

Olipas paska artikkeli, varsinkin lopussa olleet väsähtäneet stereotyypit. Mikä on City-lehden kanta politiikkaan ja yhteisiin asioihin, ihan sama kunhan saa bilettää?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

ilkkarabies

26.5.2006 16:06

Koska teksti oli äidinmaidossa amfetamiinia saaneen viulunkielen, Anna Perhon, onhan se selvää ettei edes urheiluseurojen tai pelastusarmeijan toiminta ole sellaista, mitä jo vuosia sitten "parhaat" kolumninsa kirjoittanut latte-primadonna ei voisi väheksyä...Kyllä irtiotto nykyisestä duunista tekisi hyvää tällekin "toimittajalle".

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Oh_I_think_they_like_me

26.5.2006 19:35

Mikä helvetin "värillisten" äänioikeus..?! Eiköhän se ole kuitenkin etnisten vähemmistöjen/ryhmien äänioikeus kun on ns. sivistyneistä länsimaista kyse!!! Termi 'värillinen' on useimmissa maissa melkoinen solvaus.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Ruustinna10

26.5.2006 21:14

Erinomainen juttu, loistavaa sanankäyttöä Anna!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Mayson

28.5.2006 15:12

Loistava juttu, täynnä totuuksia, taas kerran !!

Prekariaatti=Joukko ikiteinejä, joiden huomionkipeä toiminta johtuu siitä, että äiti ei ehtinyt aamulla antaa suukkoa, ja unohti voisilmän puurosta.
Joukossa on voimaa, mutta kun joudutaan vastaamaan teoistaan, rohkeus on kadonnut taivaan tuuliin.
Samassa tuulessa heiluvat teinihaivenet leuassa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Hämmästynyt

30.5.2006 11:45

"Sen sijaan olisi tärkeää, ettei episodiin reagoitaisi kiristämällä mielenosoituksia koskevia lakeja tai lisättäisi poliisivoimia, vaan ajattelua mitä tällaisten asioiden kanssa tehdään vastaisuudessa."

=> Vastaisuudessa poliisin olisi otettava vain kovemmat otteet tällaisiin vandaaleihin ja antaa pamppua ja kyynelkaasua isän kädestä. Kyllä ne pikkupojat ja pikkutytöt oppii. Toisaalta palomiehet voisivat viilentää riehujia esimerkiksi kylmällä suihkulla!

Kenelläkään ei ole oikeutta käydä palomiesten tai poliisien kimppuun!!! Turha edes puhua mitään palomiesten tai poliisien toiminnasta tai provosoinnista, koska se on täysin epäoleellista!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Suomipalaa

31.5.2006 10:14

En lähde veikkaamaan onko Makasiini-palon takana aktivisteja vai ei, mutta erikoista, että poliisi ei ole vieläkään pystynyt selvittämään Makasiini-paloa, vaikka pulju sijaitsi miltei keskustassa ja palo alkoi päivänvalossa. Onko suomalaisista poliiseista tulossa ruotsalaisia. Porvoossa sentään nilkit jäivät kiinni verekseltään.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Irwailija

1.6.2006 18:31

Samaa mietin minäkin. Kuinka pirskatti kaupungin keskustassa voi leikkiä tulitikuilla jäämättä kiinni?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Närkästynyt

2.6.2006 21:15

Taisi ottaa toimittajatätiä päähän ettei saanut haastattelua prekariaatti-aktiiveilta. Tai sitten on vain pakottava tarve mollata toisia ihmisiä joita kiinnostaa joku muukin kuin vaan oman navan ympärillä pyöriminen. Minusta on ihailtavaa että jopa nuoret tytöt näkevät tarpeelliseksi yrittää muuttaa tätä yhteiskuntaa.

Tiedä sitten mitä City-lehti ajaa takaa julkaistessaan tällaisia juttuja joissa ei ole edes yritetty ottaa selvää asioista vaan on vaan mustamaalattu vapaaehtoistyötä ja kansalaisvaikuttamista ja esitetty typeriä stereotypioita. Edustuksellinen demokratia sopii hyvin ihmisille joita ei kiinnosta katsoa omaa nenäänsä pidemmälle.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Irwailija

3.6.2006 05:55

Miten niin jopa nuoret tytöt? Tytöt ja nuoret naiset ovat tämän maan ja maailman muutosvoima. Juttu piti tosin täysin paikkansa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

supukka

6.6.2006 11:27

Musta tuntuu että hylkään cityn..
Stereotyypit oli väsähtäneitä eikä ollenkaan paikkaansa pitäviä..

artikkeli antaa ymmärtää että jos ajattelee muutakin kun kengän pohjankuvioita niin on täys hörhö..
Jos haluaa välttyä inttämis keskusteluista ja jättää tuomasta asiaa keltaisen lehdistön ruodittavaksi niin on nynny..

pohja noteeraus cityn artikkeleista ikinä..

City
Tavoite: Kerätä mahdollisimman paljon rahaa
Sanoma: Hei me ollaan niin trendikkäitä ku ollaan hyvän näkösii ja puhutaan "tärkeitä" cityn keskustelu palstalla"
Tyypillinen jäsen: Kaupunkilainen nuori aikuinen joka ymmärtää maailmasta vain sen minkä haluaa..

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

pekari

6.6.2006 13:39

Rikkaiden perheiden fiksut pojat ja tytöt haukkuivat minua Shitti-lehdessä. Apua! Nyt otti itsemurha!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

"hörhö"

6.6.2006 17:45

en nyt sanoisi että jutun lopussa olleet stereotypiat pitivät paikkaansa. minun kohdallani suunnilleen kyllä, mutta lähinnä ne olivat vain hauska lisä juttuun. En usko, että citylehden toimittajat tarkoittavat tätä mitenkään pahalla, itse en ainakaan loukkaantunut artikkelista, vaikka sen mukaan kuulunkin hörhöihin. Ei kaikkea tarvitse ottaa niin tosissaan? Yleistämistä kyllä, mutta sitä tekevät kaikki, ei vain city.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

provosoitu_vässykkä

8.6.2006 01:12

Erittäin hyvä artikkeli etten sanoisi. Hyvät ja varteen otettavat lähteet ja kommentaattorit. Vaikka en itse vasemmistoa kannattaisi, niin voittavat he aina 10-0 prekariaatin. He ovat sentään pitkään seisoneet sanojensa takana ja ajaneet ihka oikeitakin asioita.

Kirjoittajaa tai Cityä tässä nyt on täysin turhaa haukkua. Eihän kirjoittaja edes suuremmin tuonut omia mielipiteitään ilmi paitsi lopussa pienenä city- tai pikemminkin Perho-lisänä. Hyvin koottu artikkeli, ei siitä mihinkään pääse.

Ja jos koet artikkelissa esitetyt stereotypiat jotenkin loukkaaviksi niin ehkä sinulla on jotain käsittelemättömiä asioita itsesi kanssa. Mahtoivatko ne kolahtaa sittenkin oikeaan osoitteeseen vaikka tuskin yrittävätkään olla muuta kuin provoa. Terveen omatunnon omaava ihminen osaa aika-ajoin myös nauraa itselleen.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

patamustaporvari

12.6.2006 19:28

Onneksi täällä pohjanmaalla suojeluskunta aate on saamassa hiljalleen tuulta siipiensä alle. Ehkäpä nähdään taas kunnon taloupoikaismarssi hesaan ja siinä samalla voisi hakata paskat housuun näiltä vasemmistoelukoilta.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kansalaisaktivisti

18.6.2006 09:30

Kansalaisjärjestöt tekevät todella paljon hyvää työtä. Harmi, että se saa hyvin vähän julkisuutta ja sitten muutaman punahörhön puuhista vasemmistolaisimmat toimittajat hypettävät, etenkin, jos nämä punahörhöt kivittävät palomiehiä, hakkaavat poliiseja, rikkovat ikkunoita, väsäävät polttopulloja tai tekevät muuta sellaista, mihin toimittajat haluavat uutisseulallaan aktivisteja kannustaa. Rehellisiä aktivisteja rangaistaan uutispimennolla.

Prekariaatti osasi hoitaa homman juuri oikein: järjestetään olosuhteet, joissa varmasti harrastetaan tuontapaista, ja varmemmaksi vakuudeksi vielä mielenosoituksen kutsusivuilla ylistetään edellisvuotisen mielenosoituksen ikkunanhajottamisia ja alkoistavarastamisia hienoiksi kapitalisminvastaisiksi toimiksi. Kyllä mielenosoittajat vähemmästäkin tajuavat, mitä heiltä halutaan. Levittämällä kutsua sopiville listoille vielä varmistetaan, että vanhat hakkaajamiehet ovat mukana.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

anti-pasta

26.1.2007 17:27

luokkasotaa!!!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kikkelsblaad

24.5.2008 15:18

"#
patamustaporvari 12.6.2006 19:28 Onneksi täällä pohjanmaalla suojeluskunta aate on saamassa hiljalleen tuulta siipiensä alle. Ehkäpä nähdään taas kunnon taloupoikaismarssi hesaan ja siinä samalla voisi hakata paskat housuun näiltä vasemmistoelukoilta."

Moi porvari!

Tervetuloa yrittämään! Tuollaisilta vähä-älyisiltä keskimaan junteilta otetaan kahakassa nopeasti luulot pois, kaikki vasurit nimittäin eivät ole rastat päässä kulkevia langanlaihoja puolustuskuvuttomia hippejä, ketkä ovatkin ainoita keille tuollaiset suuta soittavat paskamahaiset entiset koulukiusaaja-poroporvarit pärjäävät.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Ida

6.3.2011 12:08

Kikkelsblaad, samaa mieltä! <3

Lisäyksenä tohon SETA:n kohtaan, jäseniksi liittyvät myös kaikki jotka haluavat jäsenkortilla halvemmin DTM:ään sisään. Eli myös me hagit ja muut heterot.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi