Älykkö riisuu

Michelle Baldwin keimailee lavalla ja tutkii burleskitähtiä.

“Olen saanut runsaasti kehuja kirjastani, mutta paras saamani palaute on se, kun 20-vuotias kundi kirjoitti blogissaan, että perseeni on vertaansa vailla”, kertoo burleskihistorioitsija Michelle Baldwin.
“Olen saanut runsaasti kehuja kirjastani, mutta paras saamani palaute on se, kun 20-vuotias kundi kirjoitti blogissaan, että perseeni on vertaansa vailla”, kertoo burleskihistorioitsija Michelle Baldwin.

Päivisin Michelle Baldwin on alakulttuuritutkija ja kirjailija, joka kartoittaa burleskin ja strippauksen historiaa. Iltaisin hän vetää ylleen burleskikuningatar Vivienne VaVoomin vetimet ja muuttuu tutkimuksensa kohteeksi. Baldwin on kirjoittanut neoburleskin yleisteoksen, joka julkaistaan 10. helmikuuta suomeksi nimellä Burleskin paluu.  Helsinki Burlesque Festivalille Baldwin saapuu paitsi esiintymään, myös tekemään tutkimustyötä.

”Valmistelen parhaillaan uutta kirjaani, jossa tutkin burleskikulttuurin ilmentymiä maailman eri kolkissa. Euroopassa ollaan nyt suunnilleen samassa tilanteessa kuin Yhdysvalloissa 1990-luvun alussa. Esityksissä nähdään selvä jako klassiseen burleskiin ja outoon, kummalliseen ja kokeelliseen neoburleskiin. Yhdysvalloissa burleski on suosittua, mutta se on jämähtänyt melko pienille klubeille ja areenoille. Lontoossa ja Pariisissa burleskia esitetään suurissa saleissa ja teattereissa.”

Baldwin paitsi tutkii, myös elävöittää burleskin historiaa. Hänen burleskiroolinsa Vivienne VaVoom ja tämän luotsaama esiintyjäryhmä Burlesque As It Was tunnetaan klassisista numeroista, jotka kumartavat 1940- ja 1950-luvun burleskilegendoille kuten Dixie Evansille, Kitty Westille, Lili St. Cyrille ja Tempest Stormille.

Baldwinin perustamassa burleskikoulussa opiskellaan burleskin historiaa ja annetaan opetusta niin vasta-alkajille kuin ammattiesiintyjillekin. Hänen opetusperiaatteensa on feministinen ja tavoitteensa ravistella 2000-luvun kauneusihanteita.

“Peruskursseille tulevat naiset, jotka eivät edes halua lavoille. He oppivat sensuellia liikehdintää ja kroppansa rakastamista. Naiset, joiden muotoja ja ruumista pilkataan sekä yksityisesti että mediassa, huomaavat ensi kertaa olevansa todella seksikkäitä.”

Burleskikoulussa open täytyy tietenkin näyttää hyvältä.

“Suurin osa burleskitaiteilijoista pukeutuu ja meikkaa vain esityksiään varten. Minä sonnustaudun burleski-lookiin päivittäin. Rakastan katsoa peiliin ja nähdä laitetut hiukset ja kirkkaan huulipunan.”

Koulu on seurausta burleskin suosion räjähtämisestä. Suomeen Baldwin saapuu pääasiassa esiintymään, mutta suomalaistaviksetkin kaipaavat hänen oppejaan. Maaliskuussa Subilla alkavassa Sauma-ohjelmassa Baldwin muovaa suomalaisesta peruspirjosta burleskiprinsessan.

“Kun aloitin urani kymmenen vuotta sitten, kukaan ei tiennyt, mitä burleski oli, koko sana oli hautautunut historian uumeniin ja unohdettu. Nyt ihmiset tietävät, mistä on kyse ja osaavat vaatia laadukasta burleskia. Burleskikouluja sikiää ympäri Yhdysvaltoja.”

Ylenmääräinen suosio on myrkkyä alakulttuurille. Pelkäätkö, että burleskin suosion kasvu johtaa kaupallistumiseen ja me-hengen katoamiseen?

“Burleskipiireissä sisäänpäinlämpiävyys on ollut ongelma, joten laajempi suosio on tervetullutta. Vierastan kaupallistumista vain siinä tapauksessa, että se laskee esitysten tasoa. Toistaiseksi on käynyt päinvastoin: kun artisteille maksetaan, he tekevät laadukkaampaa työtä.”

Baldwinilla on kaksi yliopiston loppututkintoa, englannin kielestä sekä taiteista. Taiteissa hän erikoistui kuvanveistoon.

“Pääsen hyödyntämään tutkintojani lähes päivittäin. Englannin tutkinnosta on etua kirjan kirjoittamisessa ja tutkimusrutiineissa. Kuvanveistoa puolestaan käytän veistoksellisten pukujeni toteutuksissa sekä lavasteiden suunnittelussa. Opiskelu kannattaa, vaikka aikoisi tehdä uransa riisumalla vaatteitaan.”

Helsinki Burlesque Festival 4.–7.2.

Burleskiravintola avaa 19.2. Fredrikinkatu 51

File

  • Syntynyt: 27.9.1973
  • Pituus: 175 cm
  • Juoma: Sidecar-cocktail
  • Ruoka: Juusto
  • Tuoksu: Black Phoenix Alchemy Labin Belle Époque

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi