Amin Asikainen

Raivohärkä

72,5-kiloisten Euroopanmestarin Amin Asikaisen mukaan nyrkkeily ei ole tappelemista vaan tanssia, joka ei sovi naisille eikä homoille. Ja lokakuussa koittaa Idin elämän suuri hetki.

Avustajat kehästä! Punaisessa kulmauksessa Jaana Rinne, sinisessä Amin Asikainen. Box!

Hän on asunut Kirkkonummella koko ikänsä. Asemalla tuulee. Junat jatkavat kulkuaan, mutta K-Kauppa Senaattorin takana sijaitsevan McDonaldsin pihalla istuva Amin Asikainen ottaa hetkestä kiinni. On aika puhua nyrkkeilystä.

Terve Amin. Olet kuulemma tiukalla dieetillä. Kerro siitä.

"Okei. Lähden joka aamu tyhjällä vatsalla lenkille. Lenkin jälkeen harjoitan lihaskuntoa, otan varjoa ja voimistelen. Treenin jälkeen syön aamupalan. Kaurapuuroa, raejuustoa, vähän jugurttia ja kuivattuja hedelmiä. Pari palaa leipää, 17 prosenttista kevytjuustoa, kalkkunaleikettä ja kurkkua. Palan painimeksi pannullinen kahvia. Lounaaksi tonnikalaa, kanafilettä tai kalaa, lisukkeeksi vähän riisiä ja keitettyjä kasviksia: porkkanaa, papuja tai kukkakaalia. Ennen illan treeniä juon energiajuoman tai jugurtin ja treenien jälkeen vedän proteiini- tai palautusjuoman. Illalla syön joko lounaan tyyppisen kevyen lämpimän ruoan tai kaksi-kolmesataa grammaa rahkaa ananaksen kanssa ja pari kolme viipaletta ruisleipää. Tällä tyylillä mennään otteluun asti."

Keskisarjan Euroopanmestarin ruokavalioon ei kuulu hedelmiä. Onko niissä liikaa hiilareita?

"Joo. Mutta kyllä mä joskus syön illalla vesimelonia tai mandariinin."

Unelmoitko herkuista?

"Unelmoin. Ja joskus mä ostan salmiakkia kovan treenin jälkeen. Plokkaan huoltoasemalta karkkipussin ja syön sen autossa matkalla stadista himaan. Matsiin valmistautuminen on kokonaisvaltaista hommaa. Se vaatii keskittymistä. Olen ollut nyt pois duunista. Olen töissä tuossa urheilukentällä. Se on aika rentoa. Huolehdin kentästä. Leikkaan nurmikon, laitan viivat jalkapallokentälle ja pidän pukuhuoneet siisteinä. Miksi aloin ammattinyrkkeilijäksi? Mä en voisi tehdä kahdeksasta neljään duunia. Olen aina halunnut tehdä jotain erilaista. Mulla on kova kilpailuvietti. Pelasin pienenä jalkapalloa, mutta nyrkkeilyn kaltainen yksilölaji on enemmän mun juttuni."

Oletko lukenut tämän kirjan, Joyce Carroll Oatesin On Boxingin? Oatesin mukaan nyrkkeily ei ole tappelua, vaan tyyliä?

"En ole lukenut. Nyrkkeily ei ole tappelemista. Tyyliä? Tottakai. Nyrkkeily on kymmeniätuhansia kertoja salilla hiottua tekniikkaa. Siinä pitää käyttää käsiä, jalkoja ja yläkroppaa yhtä aikaa."

Mitkä ovat vahvuutesi nyrkkeilijänä?

"Nopeus ja reaktiokyky. Olen luova, teen jutut omalla tyylilläni. En ole teknisesti erityislahjakas, mutta helvetin periksiantamaton. Olen todellinen jääräpää ja harjoittelen kovaa."

Sanotaan, että nyrkkeily on parhaimmillaan tanssia?

"Joo, mutta itse en ole mitenkään rytmitajuinen nyrkkeilijä. En ikinä pärjännyt tanssitunneilla enkä voimistelutunneilla."

Ottelet keskisarjassa, 72,5-kiloisissa. Kuinka paljon marokkolaisen isäsi puolelta saadut geenit vaikuttavat kehässä?

"Taistelijan sydän tulee siltä puolelta."

Netin keskustelupalstoilla kuohuu. Rasistit ovat liikkeellä. Syynä ilmoituksesi halusta otella Marokon väreissä?

"Se oli Nytin väärinkäsitys. Tarkoitin ihan muuta. Haluaisin otellessani muistaa isääni ja sukulaisia Marokossa vaikka pienellä Marokon lipulla sortseissa tai viitassa. Meksikolaisten nyrkkeilijöiden sortsien resorissa lukee kotikaupungin nimi. Jotkut muistavat vaimoaan laittamalla sormuksen kengännauhaan matsin ajaksi. Haen vähän samaa meininkiä, omaa rituaalia. Joo. Luin niitä juttuja. Rasismi ei kuulu nyrkkeilyyn. Jokainen jätkä on tervetullut salille väristä, koosta tai uskonnosta riippumatta. Sä voit olla kiinalainen tai musta, mutta salille tultuasi olet sitä possea. Salilla tsempataan jokaista. Miten voit dissata neekereitä, kun parhaat nyrkkeilijät ovat mustia?"

Eikö Tony Halme tuonut puheillaan ja käytökselleen nyrkkeilylle pelkästään huonoa mainetta? Ex-wrestling-jätkä oli nyrkkeilijänä käsittämätön juttu.

"Halmeen aikaan nyrkkeily oli Suomessa vähän likaista. Mukana hääri kaikenlaista hämäräporukkaa. Oli kusetusta ja muuta. Nyt on toisin. Welldonen Risto Juvonen on lähtenyt mukaan terveeltä pohjalta. Vain urheilulliset meriitit kelpaavat."

Katso, tässä on Sugar Ray Leonardin kuva....

"Se oli kova. Sugar Ray oli parhaimmillaan 80-luvulla. Voitti olympiakultaa ja lähti ammattilaiseksi. Jätkässä oli tyyliä. Otteli kädet alhaalla, oli todellinen akrobaatti. Sugar Ray -nimi tuli miehen suklaanvärisestä ihosta."

Sokerinruskea iho? Brown Sugar?

"Joo."

"On vaikeaa olla musta. Oletko ollut musta? Minä olin musta silloin kun olin köyhä", Larry Holmes sanoi. Mitä raha merkitsee sulle?

"Nuorena erehtyy ajattelemaan, että sitten kun saan sen tai sen matsin hoidettua, ei tarvitse enää otella. Raha on huono motiivi. Kehään nousemisen syy pitää olla ottelu. Fyrkka vie homman kiville. Uran ehtoopuolella oleva vanha nyrkkeilijä menee pahimmillaan tuohon vipuun. Lähtee nopealla varoituksella mukaan nousevaa kykyä vastaan, joka haluaa sen päänahan. Pitäisi osata vetäytyä ajoissa."

"Astun salille. Se on karu paikka. Täällä varjoa ottava Euroopan mestari on viettänyt koko ikänsä." Nyrkkeilystä kirjoitetut jutut ovat usein melkoisia ankea lapsuus ja macholaji-kliseitä. Niitä lukiessa naurattaa. Kuinka macho sä olet?

"Suomalaiset naiset pitävät jätkän kuin jätkän aika hyvässä järjestyksessä. Ei täällä pääse kauheasti pullistelemaan. Jenkeissä pohjalta lähteminen on niin jokapäiväistä, että siellä nostetaan esiin korkeasti koulutettuja nyrkkeilijöitä. Ukrainalaiset Klitzkon veljekset, tai ainakin toinen heistä, on kouluttautunut tohtoriksi. Puoliksi meksikolainen Golden Boy Oscar de la Hoya oli kiinnostunut arkkitehtuurista, vaatteiden suunnittelemisesta ja laulamisesta. Yksi tapa lisätä mielenkiintoa nyrkkeilyä kohtaan on laittaa isossa matsissa hyvä ja paha vastakkain. Keskisarjan maailmanmestari Jermain Taylor oli symbolinen hyvä, Bernard Hopkins paha. Executor Hopkins nousi kehään teloittajaksi pukeutuneena, huppu päässä."

Mike Tyson oli ilmeisesti niin paha, ettei tarvinnut liikanimeä. Se sanoo täällä seuraavasti: Yritän osua vastustajaa nenänpäähän, koska haluan lyödä siltä nenän aivoihin.

"Joo. Se sanoi noin yhdessä dokumentissa. Tyson oli paha. Se halveksi vastustajaansa. Sillä oli likaisia juttuja. Sille nousi julkisuus oikein kunnolla päähän."

Kumpi itse olet?

"Omasta mielestäni olen hyvä, mutta kehässä paha."

Auttaako ikä käsittelemään menestystä?

"Jep, se mikä tulee nopeasti, häipyy vielä nopeammin. Omasta mielestäni kolmekymppisenä osaa pitää jo jalat maassa."

Miksi useimmat naiset eivät tykkää nyrkkeilystä?

"Ammattikehissä voi tulla pahaa jälkeä. Naiset eivät kestä katsoa sellaista. Naiset ovat kuitenkin niin herkkiä."

Nyrkkeily on herkkää.

"Se on totta. Suhteessa nyrkkeilyyn naiset edustavat ääripäitä, joko rakastavat tai vihaavat lajia. Miehet ovat välinpitämättömämpiä. Toisaalta naiset ovat myös intohimoisimpia nyrkkeilyfaneja. Jotkut heistä jumaloivat nyrkkeilyn liikettä."

Pelkääkö vaimosi?

"Pelkää. Äitini ei pysty ollenkaan katsomaan matsia. Se tsekkaa tekstiteeveestä tulokset ja katsoo matsin nauhalta. Isä tulee paikan päälle, mutta ei pysty istumaan. Se kävelee ympäriinsä hermostuneena."

Miesten nyrkkeily on seksikästä, mutta ei naisten.

"Naisten potkunyrkkeily on vielä hirveämpää kuin tavallinen nyrkkeily. Nyrkkeily ei ole kovin naisellinen laji."

Ei ole jalkapallokaan, eikä lätkä.

"Mutta sadan metrin juoksu on. Ja korkeushyppy. Ja lentopallo, se on todella naisellista."

Tanssi voi olla todella machoa. Paitsi baletti.

"Joo."

Voiko nyrkkeilijä olla homo?

"Hmm. En ole ikinä tavannut. Tuntuu aika mahdottomalta. Mennään sisälle, täällä sataa."

Ok. Tykkäätkö enemmän hampurilaisista vai kebabista?

"Kebabista. Käyn sukulaisten luona syömässä. Ne laittavat mulle aina vähän isommat annokset."

Douppaaville hiihtäjille annetaan tontti, mutta EM-nyrkkeilijä sai Kirkkonummen kunnanvaltuustolta kaksituhatta euroa. Miltä tuntui?

"Pahimmalta tuntui, että siitä riideltiin yleisönosastoja myöten."

Mistä haaveilet?

"Omasta ravintolasta, kahvilasta tai urheiluvälinekaupasta. Mun isä on ollut ikänsä yksityisyrittäjä. Sillä on ollut monta ravintolaa. Setä laittoi just tuohon kahvilan. Se on ollut Suomessa yli kymmenen vuotta. Isän neljä veljeä asuu täällä."

Oletko sä käynyt Marokossa?

"Olen. Isä, ja koko suku, on kotoisin Achidirin pienestä kylästä. Sinne saatiin sähköt vasta neljä vuotta sitten. Osa sukulaisista on muuttanut 70 kilometrin päähän isompaan kaupunkiin. Osa on tullut Suomeen. Isä asuu nykyään Tanskassa."

Perhesuhteet merkitsevät marokkolaisille paljon?

"Joo. Kaikki suomalaiset eivät sitä tajua. Kun sukulaiset kutsuvat kylään, on mentävä, on epäkohteliasta kieltäytyä. Kylässä on ruoka on valmiina. Ensin syödään, sitten juodaan teetä ja nautitaan hedelmiä. Marokkolainen kulttuuri on vähän erilainen. Jos mä menen suomalaisen kaverin luokse kylään, saan tsägällä kahvit. Suomalaiset ovat niin kiireisiä, ettei heillä riitä resursseja syöttämiseen ja juottamiseen."

Tärkeille ihmisille täytyy olla aina aikaa. Mulla on aina aikaa kummitytölle.

"Veri on vettä sakeampaa. Ollessani kesällä kaksi viikkoa Marokossa menimme joka ilta sukulaisten luo syömään. Se oli kivaa."

Nyrkkeilijöiden nimet ovat hienoja. Lempinimesi on Idi. Vituttaako, että kiltillä jätkällä on tuollainen nimi?

"Ei. Se on ollut mukana niin pienestä. Se taisi lähteä siitä, että Idi on helpompi lausua kuin Amin. Jengi alkoi kutsua mua Idiksi tai Amiksi."

Amin Asikainen puolustaa EM-titteliä Hartwall Areenalla 6.10.

Rikkaaksi on pitkä matka

Nyrkkeily on maailman vanhin ammattiurheilulaji, mutta miksi Amin Asikaisen palkkioista on puhuttu niin vähän?

Nyt korjataan asia.

Asikainen managereineen ansaitsi kesäisestä yllätyksellisestä Euroopan mestaruudestaan noin 30 000 euron ottelupalkkion. Asikaisen osuus summasta oli reilut 20 000 euroa.

Kun Asikainen nousee puolustamaan titteliään lokakuussa, hänen palkkionsa on hieman yli kaksinkertainen. Siis Amin taskuun noin 50 000 euroa, manageriportaalle vajaat 20 000 euroa.

"Managerin palkkio on 15–30 prosenttia, muu olisi jo riistoa", sanoo Asikaisen luottomies, managerivalmentaja Pekka Mäki.

Jos käy hyvin, Asikainen voittaa ja puolustaa ensi vuonna titteliään kaksi kertaa, vuoden 2007 ansiotaso on helppo laskea.

Ensin 20 prosentin mainekorotus ottelupalkkioihin, joten Asikaisen omaan taskuun kahdesta ottelusta noin

120 000 euroa. Päälle mainostulot, joiden arvo on karkeasti ottelupalkkioiden suuruinen. Summa summarum: 240 000 euroa vuodessa.

Taso on sama kuin hiihtäjä Mika Myllylällä joskus ennen doping-katastrofia. Asikaisen ainoa mahdollisuus rikastumiseen on nousta haastajana MM-otteluun Yhdysvalloissa.

"Jos sellainen saadaan veden taakse, palkkio olisi miljoona dollaria. Sillä suunnalla on liikehdintään", Mäki sanoo, mutta toppuuttelee: "Tilaisuus on valittava oikein, ei haukata liian isoa palaa kerralla."

Miljoona dollaria.

Aika paljon, vai onko?

Kannattaa muistaa, että Kimi Räikkönen ansaitsee lehtietojen mukaan Ferrarilla ensi vuonna 30 miljoonaa euroa. Se on tuhat kertaa enemmän, kun Asikaisen edellisen EM-ottelun palkkio.

Jaa/ei/poissa

Paljastamme Amin Asikainen yhteiskunnallisen vakaumuksen.

 • Ravintoloiden ovet auki aamukuuteen jaa
 • Isyysloma pakolliseksi ei
 • Äänestysikä 16 ikävuoteen ei
 • Kannabis laillistettava ei
 • Lapsen tukistus sallittava ei
 • Suomalaismisseille sallittava silikonit ei
 • Valtio ja kirkko erotettava ei
 • Kuolemantuomio palautettava ei
 • Yleinen asevelvollisuus poistettava ei
 • Turkistarhaus kiellettävä poissa
 • Ravintolatupakointi vapaaksi jaa
 • Kuukautissuojat verovähennyskelpoisiksi poissa

FILE: Amin Asikainen

 • Ikä: 30
 • Paino: 78 kg
 • Pituus: 180 cm
 • Juoma: Coca-cola light
 • Sivilisääty: Avioliitossa, 1 lapsi, tyttö
 • Tuoksu: Melonisaippua
 • Auto: Toyota Yaris

9 kommenttia

Arttud

4.10.2006 12:59

Ainakin tuo syö niin kuin homot!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Ilkkarabies

5.10.2006 17:32

Amin Asikaiselle pisteet siitä, että hän on erittäin tervehenkistä mainetta nyrkkeilylle näiden Halmeen ja Tysonin sekoilujen jälkeen. Onhan nyrkkeily kuntoilunakin päätetyöläiselle hyvin tasapainottavaa hommaa.
Jännää se, miten nopeasti potkunyrkkeily saavutti laajan suosion...Olisikohan nyt sitten nyrkkeilyn vuoro?

Mutta joutuu olemaan PRO IDI-linjalla tämänkin haastattelun jälkeen,
-Ilkka

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

erq

12.10.2006 16:20

Suomelle joitakin muita urheilu meriittejä kuin ne iänikuiset lätkävoitot -95. Nyrkkeily on seksikästä, myös media sellaista. Pidän,hyväksyn,kannatan. Hyvä Amin!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

ToKele

13.10.2006 17:43

Thai-/potkunyrkkeilyissä on suomeen tuotu useitakin maailmanmestaruuksia mutta ihmeen vähän ovat saaneet julkisuutta. Hyvä nyt että edes nyrkkeilyä tulee TV:stä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Fakta

28.11.2006 00:30

Homo nyrkkeilijä ON olemassa. Kanadan Marc LeDuc voitti Barcelonan olympialaisissa nyrkkeilyhopeaa. Hän on lopetettuaan kertonut olevansa homo. Googlettakaa. Amin Asikaisenkin kannattaisi.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Fakta

28.11.2006 00:32

http://en.wikipedia.org/wiki/Mark_Leduc

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

saku leskinen

25.3.2007 14:16

moi amin. mitä kuuluu, oli hienoa että kävit kemissä, oli tosi hyvät treenit meidän kanssa toivottavasti tulet uudestaan....

terv: suuri fanisi saku leskinen

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

cäbäri

25.6.2007 08:00

Kaikenlaisten joukkuepelaajien jälkeen, jotka pitää itseään huippu-urheilijoina, tervetullut "juttu". Ammattilaiskehässä ei tunneta sääliä, jos kaverin voi tyrmätä se tehdään vaikka 10s kuluttua. Ehkä kovin urheilulaji, olet tuhansien silmäparien alla "yksin" kehässä, kukaan ei voi sua auttaa, paitsi tuomari keskeyttämällä ottelun.

Jotenkin brutaalia meininkiä, mutta arvostan suuresti Amin Asikaista, kaikki kohdallaan!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Morocco

4.6.2010 13:13

Mielummin Marokon väreissä, rasistit ruikuttaa kun suomalaisilta ei löydy Aminin kaltaista soturia. Jos olisin Amin, ottelisin Marokon lipun alla.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi