Anna Puu

Idoli puhkeaa, folk-kuningatar syntyy.

Idols-kundit saavat lahjaksi naisten alusvaatteita. Anna Puu on saanut Bosnian YK-joukoilta tasa-arvon nimissä miesten bokserit. “Ne ovat nyt alusvaatelaatikossani.”
Idols-kundit saavat lahjaksi naisten alusvaatteita. Anna Puu on saanut Bosnian YK-joukoilta tasa-arvon nimissä miesten bokserit. “Ne ovat nyt alusvaatelaatikossani.”

Pieni, vaalea tyttö istuu keskipäivää Cafe Javan yläkerrassa. Kädessä paksu nahkaremminen kello, edessä flunssan karkoittaja -tee. Violetti pinssi pistää silmään tummanharmaan army-henkisen kauluspaidan rinnuksessa. Tukka on vähän sekaisin ja tuolin vieressä ikkunalaudalla makaa Martinin kitaralaukku.

Siinä hän istuu, tämän vuoden Idols-kakkonen. Hetken mielijohteesta koko kisaan osallistunut Outokummun edellisen kunnanjohtajan, Pirjo Puustjärven, 27-vuotias tytär Anna. Nuori nainen näyttää kaikelta muulta paitsi puunatulta formaattitähdeltä. Hänet paljastaa korkeintaan samassa pöydässä istuva levy-yhtiön tiedottaja, joka kohteliaasti poistuu toimittajan saapuessa pöytään.

"Idols kumosi kilpailijastereotypiat tällä kaudella", Anna Puu aloittaa.

Miten niin?

"Meidän on annettu olla omia persooniamme, eikä yritetty istuttaa mihinkään muottiin ja tehdä tuotteeksi."

Mutta ennakkokäsitykset Idolseista pysyvät tiukassa.

"Yleinen käsitys taitaa vieläkin olla, että Idols-tyyppi myy sielunsa asiasta kuin asiasta. Kunhan vain saa rahaa ja julkisuutta. Kilpailu on niin muovinen, että siihen osallistuvien ihmistenkin pitää olla. Kaikki unohtavat, että kisan ansiosta saan tehdä musiikkia. Muut asiat tulevat siinä sivussa, jos ovat tullakseen."

Tulokset puhuvat puolestaan. Pete Parkkosen debyyttilevy ilmestyi kaksi kuukautta sitten ja meni ensimmäisellä viikolla listaykköseksi. Nyt Parkkonen näyttää olevan jo Anttilan alelaarissa. Sinunkin debyyttilevysi meni heti ilmestymisviikollaan listakärkeen. Näemmekö myös Anna Puun levyn midprice-hyllyissä kahden kuukauden päästä?

"Oma listasijoitus oli parempi mitä arvioin. Ajattelin, että debyyttini myy hitaasti, mutta varmasti. Ja mitä Anttilaan tulee, niin siellä on nopea levyjen kierto. Ei midprice-hinta kerro vielä mitään suosiosta. Anttila on saattanut tehdä ison ennakkotilauksen ja suurena levykauppana heillä on mahdollisuus alentaa hintoja. Sehän on kuluttajalle vaan hyvä asia. Mutta koskaan ei voi tietää, miten käy. Tärkeintä on, ettei omaan levyynsä rakastu liikaa niin, että unohtaa todellisuudentajun."

Juttelin Idolsista vähän aikaa sitten macho-kuningas Frederikin kanssa. Reetun kommentti oli, että yleisö on kiinnostunut teistä formaateista nousseista artisteista korkeintaan kolme vuotta, mutta hänellä on hittejä jo 30 vuoden ajalta.

"Ei se voi mennä noin, että Idolsista noussut artisti on automaattisesti kolme vuotta julkisuudessa ja sitten hänet unohdetaan. Se on kiinni artistista, hänen persoonastaan ja musiikista loppupeleissä."

Ainakaan Egotripin Knipin, Lemonatorin Lasse Kurjen ja Jukka Immosen avustuksella tehty ensilevysi ei ole perinteistä formaattikamaa tai edes peruspoppia. Enemmänkin 1960-luvun flowerpoweria.

"Minusta leivottiin Idolsin aikaan runotyttöä, joten moni varmaan odottaa pelkkää kitaranhivelyä, tosi rauhallista singer-songwriter-tavaraa. Onneksi näin ei ole, vaikka singersongereista pidänkin. Paras musiikki on tehty 1960- ja 1970-luvuilla; The Beatles, Janis Joplin ja Jimi Hendrix, pintaa raapaistuna. Nykyään musiikin tekeminen on tehty liian helpoksi, kaiken voi tehdä koneilla. Kesän korvilla diggailen myös Finnhitsejä!"

Vicky Rostin Sata salamaa?

"Se on vähän liian karaoke-kamaa. Mutta Freeman on hyvä ja Kirka on tehnyt aikoinaan upeita käännöksiä."

Miksi tiputit stjärvi-lopun taiteilijanimestäsi?

"Pääasiassa visuaalisuuden takia. Puustjärvi levyn kannessa ei vaan näytä hyvältä. Ehkä haluan erottaa artisti-Annan ja arki-Annan. Artistiminäni tekee kaiken sydämellä, eikä turhia järkeile. Siviiliminäni taas huolehtii käytännön asioista, kuten siitä, että jääkaapissa on maitoa."

Onko artistielämään ollut totuttelemista?

"Jos joku sanoo nauttivansa tällaisesta täysin rinnoin joka hetki, niin hyvä hänelle. Suoraan sanottuna, välillä pitää hakea motivaatiota. Olimme ravintolakeikan lisäksi toissa viikonloppuna akustisella päiväkeikalla Seinäjoella. Meidät oli buukattu esiintymään ison Expert-liikkeen avajaisiin. Olihan se vähän erikoista, kun meitä ennen lavalla oli Muumit. Toisaalta nämä ovat hyviä tilaisuuksia sellaiselle porukalle, jotka eivät ikärajalliselle keikalle pääse."

Idolsista nousseet laulajat keräävät aina nuorta yleisöä. Lapsifanit, uhka vai mahdollisuus?

"Sanotaan, että mahdollisuus. Totta puhuen, nuoret fanit ovat erittäin vaativia. Idolsin varjopuoli on, että olet koko kansan tähti. Pitäisi antaa vaikka paita päältä, jos sitä pyydetään. Muuten saa vihat niskoilleen. Homma on mennyt vähän överiksi."

Oletko antanut paidan päältäsi?

"No en! Enkä hiuksianikaan."

Ai, mitä?

"Minulta on pyydetty niitä nimmaritilaisuudessa. Lisäksi yksi fani halusi ottaa kuvan pelkästään hiuksistani. En viitsinyt kieltäytyäkään."

Eli nyt jollain on lähikuva tukastasi. Hiuksista puheen ollen, keskustelupalstat ovat käyneet kuumana muun muassa siitä, oletko aito blondi.

"Niinpä. Nuorilla on nykyään liian vähän tekemistä, kun jaksavat pohtia tuollaisia asioita. Samaan kastiin menee se, että kestääkö parisuhteeni vai ei. Teinikirjoittelijat ovat sitä mieltä, että olisi pitänyt olla yhdessä vähintään seitsemän vuotta, jotta se kestäisi. Aikamoisia asiantuntijoita. En käy lukemassa juurikaan keskustelupalstoja. Tulisi paha mieli ilkeistä puheista, vaikka joku toinen vaan purkaa omaa pahaa oloaan."

Niin, oletko aito blondi?

"Olen, olen. Hiuksia on tosin vähän sävytetty."

Mikä on omituisin huhu, jonka olet kuullut itsestäsi?

"Kaveri kertoi kuulleensa yhdeltä baarimikolta, että tietyissä piireissä minua pidetään himouskovaisena. Joo, kuulun kaikkiin mahdollisiin lahkoihin. Tällaisten lisäksi koko sopassa on vielä media, joka tarttuu mitä ihmeellisimpiin asioihin."

"Annan avioliitto ei olekaan virallinen" tai "Annalla vauvakuume!" -tyyppisiä lööppejä on ollut näkyvillä.

"Avioiduin kyllä, mutta ärsyttää, että täysin joutavista asioista pitää saada mukamas uutisia. Anteeksi vaan, ettei minulla ole luurankoja kaapissa."

Ja levy-yhtiö on luultavasti antanut vielä sinulle pr-koulutustakin varmuuden vuoksi?

"Ei edes ole! Tyylini on, että sanon mitä sattuu ja kadun niitä myöhemmin, heh. Pahinta on, että tekstissä ei näy edes huumori."

Entä sponsorikuviot? Niitähän siunaantuu Idols-menestyksen myötä.

"On niitä muutama. Hiusosastolla Hairium sekä Q Hair -kampaamo ja vaatepuolella Loreak Mendian sekä kierrätysmuotia tekevä Globe Hope, mutta sen kanssa ei ole sovittu vielä mitään yksityiskohtia."

Milloin Anna Puu nähdään ensimmäisessä katumainoksessa?

"Tuskin koskaan. En ole mainostajatyyppiä. Jos kyseessä olisi arvoiltaan hyvä ja vihreä brändi tai yritys, voisin harkita. Siis aidosti, eikä vain näennäisesti. Isänikin mukaan kuulun ns. viherpiipertäjiin, mitä ei yleensä mielletä meihin kauppatieteilijöihin."

Niin, valmistuit viime vuonna kauppatieteiden maisteriksi.

"Ja sitäkin olen aina joutunut selittämään. Joidenkin mielestä koulutukseni kertoo suoraan, että olen porvari, materialisti ja kannatan kokoomusta. Sain sivuainetta lukiessani ympäristötieteiden laitoksellakin toisinaan pahaa silmää. Suurin osa siellä oli humanisteja, jotka luulevat, että kauppislaiset ovat kaikki jotain ihme riistäjiä. Mitä noin putkikatseinen ja ennakkoluuloinen näkemys kertookaan heistä itsestään?"

Totta. Ei sinua ainakaan työallergiasta voi syyttää. Olet työskennellyt rakennustyömaalla, päiväkodissa, leipomossa, puhelinmyyjänä, kaupan kassalla ja pitsakokkina.

"Eikä tuosta saa unohtaa grilliä Outokummussa. Sen nimi oli Helppo Nakki, ja sama teksti luki työpaidoissakin."

Helppo arvata, että sait ehdotteluja viikonlopun pikkutunneilla asiakkailta.

"Todellakin. Yleisin vitsi oli lihapiirakka rahalla ja maito munalla."

Ai mikä?

"Äh, ei kun maito rahalla ja lihapiirakka munalla."

Neljä päivää haastattelun jälkeen Anna lähettää vielä sähköpostia:

"Heheh, voin vain kuvitella, että Cityn kannen kulmassa lukee: "Anna Puu kuuluu uskonlahkoon". Niinhän noi otsikot aina revitään… Voin sitten myöhemmin sanoa sulle, että I told you so!"

Anna Puun debyyttialbumi ilmestyi 29.4., Anna Puu Cityn baarifestivaaleilla Lasipalatsin aukiolla Helsngissä 27.5. klo 18

File: Anna Puu

 • Pituus: 159
 • Paino: 58
 • Ruoka: Thai
 • Juoma: Kolajuomat
 • Kello: Lambretta
 • Tuoksu: Viktor & Rolf

Jaa/ei/poissa

Paljastamme Anna Puun yhteiskunnallisen vakaumuksen

 • Pääkaupunkiseudun kaupungit yhdistettävä: Poissa
 • Väkevien alkoholien mainonta sallittava: Ei
 • Perintövero poistettava: Ei
 • Turkistarhaus kiellettävä: Jaa
 • Skientologialle annettava uskonnon asema: Ei
 • Alkoholiveroa korotettava: Ei
 • Seksin alaikärajaa laskettava (nyt 16 vuotta): Ei
 • Nuuskan myynti sallittava: Ei
 • Kirjojen alv:tä laskettava: Jaa
 • Subjektiivinen päivähoito-oikeus poistettava: Ei
 • Kaupunkijoukkoliikenne ilmaiseksi: Ei
 • Televisiolupamaksu poistettava: Ei

Kim Herold Anna Puusta

“Diggaan Annasta! Tekee hyvää musiikkia, ei mitään perus-Idols-kuraa. Olen täysin koukussa muihinkin suomalaisiin artisteihin, kuten Jenni Vartiaiseen. Anna vaikutti sanavalmiilta mimmiltä.”

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi