Aseita yhä nuorempien käsiin, muuten myyntiluvut sakkaavat

New York Times kertoo, kuinka Yhdysvaltain aseteollisuus houkuttelee nuorisoa asiakkaikseen.

Kouluampumiset eivät tee hyvää aseiden myyntitilastoille. Siksipä USA:n aseteollisuus joutuu miettimään tosissaan, miten saada aseet pysymään ihmisten käsissä ja miten yhä nuoremmat saataisiin hankkimaan oma pikku pyssy.

New York Timesin tutkiva artikkeli paljastaa aseteollisuuden keinovalikoimaa: ilmaisia aseita ja ammuksia nuorisoryhmille, lobbausta löysemmän metsästyslainsäädännön puolesta, armeijatyylisten kivääreiden markkinointia "junioriampujille", sponsoroituja ampumiskilpailuja nuorisolle ja tarkkuusammuntapeli, jossa on käytössä oikeat asemallit ja linkit niiden verkkosivuille.

Teollisuuden haara on kuluttanut miljoonia, jotta aseita saataisiin entistä nuorempien lasten käsiin.

Kuten kaikessa markkinatuntemuksessa, myös asekaupassa tulee tuntea kohderyhmä. Laajojen tutkimusten viitoittamana USA:n aseteollisuus pyrkiikin löytämään 8-17-vuotiaiden ikäryhmästä niitä edelläkävijöitä, joille aseet ovat tuttuja ja jotka pystyvät rekrytoimaan harrastuksen pariin kavereitaan. Yksi keino on houkutella arkajalkoja mukaan aseiden maailmaan esimerkiksi värikuulasodan tai jousiammunnan kautta.

Junior Shooters -lehden ilmoitus neuvoo tekemään isukin kateelliseksi.
Junior Shooters -lehden ilmoitus neuvoo tekemään isukin kateelliseksi.

"Ideana on saada tulokkaat ampumaan jotain. Siitä luonnollinen seuraava askel on siirtyminen oikeisiin aseisiin", kerrotaan National Shooting Sports Foundationille ja Hunting Heritage Trustille kirjoitetussa raportissa.

Aseiden puolesta puhuvien organisaatioiden viesti on selkeä: ampuma-aseet voivat opettaa elämäntaitoja, vastuullisuutta, etiikkaa ja kansalaisuutta. New Yorkin yliopiston Jess P. Shatkin, lasten mielenterveyden asiantuntija, kuitenkin sanoo, että vaikka ympäristö olisi valvottu, ei aseen antaminen lapselle ole välttämättä järkevää. Lasten aivot on ohjelmoitu ottamaan riskejä ja aseet ja riskinotto sopivat kovin huonosti yhteen.

Aseteollisuus kuitenkin painaa täysillä asiansa puolesta. Markkinointipanostukset ovat kasvaneet, mutta myyntiluvut laskevat. Alan sisällä löytyy ilmiselvä jännite: alle 18-vuotiaita halutaan aseiden pariin, mutta lainsäädäntö estää alaikäisten aseen ostamisen.

Junior Shooters -lehden päätoimittajan Andy Finkin mukaan ei ole syitä, miksei lapsi voisi opetella käyttämään turvallisesti esimerkiksi AR-15 -rynnäkkökivääriä.

"Ne ovat työkaluja, eivät sen erilaisempia kuin auto tai pesäpallomaila. Siinä ei ole eroa ampuuko sellaisella vai .22-kaliiberisella tai haulikolla. Ero on katsojan silmässä."

Katsojan silmään AR-15 on piirtynyt muun muassa Newtownin kouluammuskelun, Auroran leffateatteriammuskelun ja Websterin palomiehiä kohtaan tehdyn hyökkäyksen yhteydessä.


Lähde: New York Times

3 kommenttia

kjuhd

29.1.2013 18:00

'muricans. Fighting for their right to kill each other.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Tatataas

29.1.2013 22:31

Ei mikään ihme, että koko maa on päästään vialla.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

30.1.2013 09:42

Oikeassa lehdistössä oli kyllä paljonkin juttuja siitä miten asemyynti kasvaa aina ampumistapausten jälkeen, lyhyellä kvg operazuunilla:

http://www.huffingtonpost.com/2012/12/17/sandy-hook-shooting-gun-sales_n_2317522.html

http://www.ft.com/cms/s/0/ea065f12-d67f-11e1-ba60-00144feabdc0.html#axzz2JRUWYAGU

http://www.thedailybeast.com/articles/2012/12/20/annie-get-your-gun-school-shooting-sparks-run-on-firearms-sales.html

Syy on kaksitahoinen: ensinnä pelko, halutaan suojautua ja ostetaan lisää aseita. Toisena pelko siitä että aselait kiristyvät eikä aseita enää saa ostaa vapaasti.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi