Asunnottomien yö muistuttaa hyvinvointivaltion ongelmasta, joka on yhä ratkaisematta

Seuraavan kerran Asunnottomien yötä vietetään 17. lokakuuta.

Koti ei ole kadulla.
Koti ei ole kadulla. Kuva: Garry Knight/Flickr.com

Asunnottomuus vaivaa yhä liian monia, vaikka asunnottomien määrä on laskenut viidettä vuotta peräkkäin. Koditon ei välttämättä ole sillan alla juopuneena, vaan punkkaa kavereidensa nurkissa vuodesta toiseen. Asunnottoman posti tulee kaverin tai sukulaisen osoitteeseen tai Poste restante-osoitteeseen. Nämä kotia vailla olevat ihmiset eivät tilastoja rasita.

Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen (ARA) mukaan viime vuoden lopussa oli 7 112 asunnotonta, joista yksineläviä oli 6 615 ja perheellisiä 497. Määrä on 331 vähemmän kuin vuonna 2016. Nuorten asunnottomuus sen sijaan lisääntyi vuonna 2017. ARAn luvut eivät kuitenkaan ota huomioon edellämainittua piiloasunnottomuutta.

Kymmenen vuotta sitten asuntoministerinä toiminut Jan Vapaavuori keräsi ryhmän asiantuntijoita kokoon ratkomaan pitkäaikaisasunnottomuutta. Syntyi asunnottomuustyön Asunto ensin -malli, jossa uusien asuntojen tuottamisen kustannukset jaettiin valtion ja kaupunkien kesken tasan.

Hankkeen idea on yksinkertainen: ensin hankitaan koti ennen kuin ratkotaan muita ongelmia. Iso osa hankkeen kokonaiskustannuksista on mennyt kotien rakentamiseen ja olemassa olevien asuntoloiden muuttamiseen asunnoiksi. Muun muassa Helsingin Alppikadun asuntolan 250 vuodesijaa on muutettu 81 asunnoksi. Hyvää työtä, jota tarvitaan lisää.

Asunnottomien yö nostaa näkyviin osattomat

Niin kauan kuin Suomen kaltaisessa hyvinvointivaltiossa esiintyy asunnottomuutta tarvitaan Asunnottomien yön kaltaisia tapahtumia. Seuraavan kerran tapahtumaa vietetään YK:n köyhyyden ja syrjäytymisen vastaisena päivänä 17. lokakuuta ympäri Suomea ainakin 21 paikkakunnalla. Asunnottomien yön kansalaisliike tukee jokaisen oikeutta vakinaiseen asuntoon, joka on jokaisen perusoikeus.

“Asunnottomuus on ihmisoikeusloukkaus, jonka juurisyitä ovat asuntomarkkinatilanne ja eriarvoisuus. Asunnottomuutta vähennetään noudattamalla Asunto ensin -periaatetta, vähentämällä eriarvoisuutta ja rakentamalla kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja, joista on kasvukeskuksissa huutava pula,” summaa Vailla vakinaista asuntoa ry:n toiminnanjohtaja Sanna Tiivola VVA:n tiedotteessa.

Helsingissä päätapahtumaa vietetään Dallapénpuistossa klo 16–22, Oulussa Rotuaarin aukiolla ja Turussa on kaksi tapahtumaa: Turun torilla ja Ekololossa. Tapahtumissa on musiikkiesityksiä, puheita ja paneelikeskusteluita. Tarjolla on ruokaa ja vaatejakoa. Ohjelma tapahtumiin päivittyy edelleen ja on luettavissa liikkeen verkkosivuilla.

Tukensa voi osoittaa myös osallistumalla Asunnottomien yön keräyksiin, kuten Partioaitan ja Vva ry:n takkikeräykseen, EHYT ry:n lapaskeräykseen tai Varsinais-Suomen Sininauha ry:n talviasustekeräykseen.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi