Bahia di Seabo

Saariahon kolumni

“And like local people say here: Kippis! You are most warmly welcome to Bahia di Seabo, Riviera of the Baltic sea.”

Tänä kesänä Helsingin veroista paikkaa on Euroopasta saanut hakea. Kesä-Stadi on vihdoinkin saanut kuorrutuksekseen ansaitsemansa ilman. Loputon kesä on hellinyt helsinkiläiset aivan uudenlaiseen avoimuuteen ja iloisuuteen.

Turistejakin on pyörinyt enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Ongelma onkin, että kesäinen Helsinki pystyy tuskin ottamaan vastaan yhtään enempää auliisti rahakukkaronsa nyörejä avaavia matkailijoita. Tunku alkaa nytkin olla jo vähän liian kova.

Mitäpä jos rakennettaisiin Sipoon rannoille oikein kunnon rantalomakeskus: Bahia de Seabo. Paikka, joka toivottaa tuhannet turistit viettämään lomaansa kolossaalisiin betonibunkkereihin meren rannalle. Tai rakennetaan saman tien kaksi. Toinen saksalaisille. Toinen englantilaisille. Eiväthän he samoihin kyliin ole ennenkään mahtuneet.

Koivut reunustavat rantabulevardia, jonka varrella kauppiaat myyvät monenmoista krääsää alkaen väärennetyistä Marimekoista ja Fiskarsin saksista päätyen t-paitoihin, jonka rinnukseen on räntätty: “My friend went to Bahia di Seabo and all I’ve got was this lousy t-shirt.”

Humaltuneet turistit toilailevat kaduilla ja baareissa, joissa Suomi-musa on kunniassaan. Kulttisuosiota ympäri Eurooppaa nauttivat hotellien uima-altailla järjestettävät letkajenkka- ja karaokeillat. Vielä kun oppisi puhumaan suomea. Tai siis suomenruotsia. Lomasta saisi niin paljon enemmän irti. Paikallisethan ovat niin kovin mukavia ja jörrillä tavalla ystävällisiä.

Eikä turistin aika tule Bahia di Seabossa ikinä pitkäksi. Siitä pitää huolen kattava ja natiiveja työllistävä retkiohjelma. Sipoon metsiin voidaan rakentaa suuria taloja, joiden pihalla turistit voivat tanssia juhannussalon ympärillä koko kesän jokaisena päivänä. Ja kotiin mennessään he toteavat: “Zum teufel! Porsasjuhla ei ole mitään suomalaiseen juhannusjuhlaan verrattuna.” Vain tippukiviluola puuttuu.

Nyt vain matkailuministeriä valitsemaan ja elinkeinoa kehittämään. Eihän tämä maa yhden Nokian varassa hengissä pysy.

1 kommentti

MN

4.9.2002 13:45

Hyvä Saariaho,

Loistava kolumni jälleen kerran! Kirjoitat kovin tärkeästä ja ajankohtaisesta aiheesta. Mielestäni on kuitenkin vähintään uhkarohkeaa jättää tämä asia kosteisiin saunailtoihin erinäisten kunnanisien päätettäväksi, ministereistä puhumattakaan.

Ehdotankin ratkaisuksi kansanliikkeen perustamista. Sipoon jälkeen vuorossa voisivat olla vaikka Tammisaari ja hieman eksoottisempana kohteena esimerkiksi Heinola. Kaupunkilomailijat sen sijaan tulevat varmasti rakastumaan Miamin ja Sydneyn risteytykseen, Lauttasaareen.

Nyt vain kansanliikettä pystyttämään ja puhaltelemaan aivan uudenlaista kuplaa. Turismissa on vastaus!

Kirjoittaja on Lontoolainen mainostyöläinen

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi