Baltian Pariisi, Rooma ja Jerusalem

Vilnassa on hauska matkustaa. Mutta missä maassa se nyt olikaan?

Matkaa Vilnaan on Helsingistä vaivaiset 800 kilometriä.
Matkaa Vilnaan on Helsingistä vaivaiset 800 kilometriä.
Olikse Vilna nyt siis Latviassa vai Liettuassa? Baltian maiden epämääräisyys haittaa suomalaisten Itä-Euroopan matkailua. Sitä paitsi siellähän on vain neuvostolähiöitä ja maantierosvoja. Väärin. Ensinnäkin Itä-Eurooppa on harhaanjohtava käsite, sillä 20 kilometriä Vilnasta on laskettu sijaitsevan Euroopan keskipisteen. Vilnan vanhan kaupungin eteläeurooppalainen kauneus pyörryttää kenet tahansa eikä lompakko kärsi ryökäleistä. Tallinna, Riika ja Vilna ovat kaikki erilaisia, eikä Tallinnan nähnyt voi todellakaan brassailla tietävänsä, miltä Vilnassa näyttää.

Kohta tuhat vuotta täyttävä Vilna on jatkuvan renoveerauksen ja rassauksen alla. Joen toisella puolella on häikäisevä vanha kaupunki, jonka sivukujat kuitenkin muistuttavat todellisesta heitteillejätöstä. Joen toisen puolen valtaavat Hotelli-pelin karseita kartioita muistuttavat modernit pilvenpiirtäjät, eli liike-elämän keskus. Vilna on sikäli vielä löytämätön helmi, että siellä on todella halpaa (olut max 1 euro), ja vanha kaupunki ei ole turistisoitunut, vaan siellä asutaan, opiskellaan ja hengaillaan. Kaduilla havisee historian henki, ja neuvostoajan ja juutalaisten kohtalon läheisyys tuntuu. Vilna on historiasta kiinnostuneiden lisäksi täydellinen matkakohde esteetikoille ja nautiskelijoille.

1. Uskonnot

Liettua oli Euroopan viimeinen pakanamaa, joka 1300-luvulla alistui kristillisille valloittajille. Nykyinen valtauskonto on roomalaiskatolisuus, mutta eurooppalaisuus näkyy myös kaikkien uskontojen soppana. Vilnan vanhassa kaupungissa nunna on tuttu näky ja kirkkoja on joka nurkan takana, tärkeimpinä Pyhän Sielun ortodoksinen kirkko (Au�sros Vartu 10), Napoleonin melkein mukaansa ottama Pyhän Annan kirkko (Maironio 8) ja valtava Katedraali (Katedros 1).

Vilnassa asui ennen Toista maailmansotaa yli 200 000 juutalaista. Natsit tappoivat heistä melkein 90 prosenttia. Nykyään juutalaisia asuu Vilnassa vain muutamia tuhansia. Liettualaisjuutalaisten historiaan voi tutustua Holocaust Museumissa (Paménkalnio 12), ja vanhan kaupungin juutalaisghetto koostuu Stikliu-, �Zydu, Jatku-, Gaono- ja �Svarco-kaduista.

2. Sosialismi

Liettua on taistellut itsenäisyydestään ensin Puolan ja sitten Neuvostoliiton kanssa. Neuvostovallan aikana (1944-1990) Vilnan kulttuuria tuhottiin. Koska kommunistisessa Neuvostoliitossa ei suvaittu uskontoja, toimi mm. Pyhän Kasimirin kirkko (Did�zioji 34) ateismin museona!

Vilnalaiset itsenäisyystaistelijat vangittiin nykyisin KGB-museona toimivaan kellariin (Auky 2 a), jossa on vanhoja sellejä ja kidutushuoneita. Liettuankielisinä oppaina toimivat entiset vangit. Vartija varoittaa ovella sulkemasta ovea takanaan, koska tilasta ei muuten pääse pois. Ei ahtaan paikan kammoisille!

Omanlaisensa neuvostohistorian nähtävyys on myös ravintolan sisältävä tv-torni(Sausio 13/Osios 10), johon neuvostoliittolaiset hyökkäsivät vuonna 1991 tappaen 14 talossa työskennellyttä aseistamatonta siviiliä.

3. Korkeat korot ja muita apuvälineitä

Vilnalaiset naiset ovat kauniita ja mallivartaloisia. He pukeutuvat älyttömän naisellisesti, eikä farkuissa ole työpaikoille asiaa. Vilnalaisille on tärkeää tulla hyvin toimeen ja varsinkin näyttää siltä. Migreenistä kärsiville tiedoksi, että naiset käyttävät hajuvettä pullokaupalla.

Tavallinen suomalainen nainen tuntee itsensä nuhjuiseksi ja töpsäkäksi vilnalaisten kaunureiden keskellä. Ei huolta – jos korkokengät haluaa, niin niitä tarjoaa klassisempaan makuun Salamander (Gedimino 24), värikkäämpään ja massampaan Danija (Gedimino 2) ja täysin kreisiin nuorten suunnittelijoiden Zoraza (Stikliu 6). Kahdessa ensimmäisessä on tyylikkäitä kenkiä myös miehille. Zorazan vaateliikkeen vieressä voi saman jengin kampaamossa päivittää tukkansa ja kyntensä. Vilnalaiset naiset ovat ahkeria opiskelemaan, ja 1500-luvulla rakennetussa yliopistossa (Universiteto 5) niin kelpaa tehdäkin. Opiskelua valvoo viereisestä palatsista (Daukanto 2) käsin itse presidentti, tällä hetkellä herra Rolandas Paksas.

4. Taiteilijaelämää

Vilna on ehdottomasti kulttuurikaupunki. Teattereita on monta, mm. National Drama Theatre (Gedimino 4) ja Jaunimo teatras (Arkliu 5). Kansallisteatterissa pitää majaansa myös liettualaisen teatterin kauhukakara, ohjaaja Oskaras Korsunovas, jonka seuraavaa shokkinäytelmää odottavat kaikki. Useimmat esitykset ovat liettuaksi, mutta syyskuussa kaupungissa on kansainväliset teatterifestivaalit ja toukokuussa vastaavat nuorisoteatterifestarit.

Jos liettualaisen teatterin historiaan haluaa tutustua, on Theatre, Music and Film Museum (Vilniaus 41) siihen sopiva. Contemporary Art Museumissa (Vokie�ciu 2) voi katsella tämän hetken taidetta, shoppailla museon kivasta kirjakaupasta ja aistia taideilmaa paikan kahvilassa.

5. Koripallo

Liettualaisten geeniperimä nyt jotenkin sattuu vanuttamaan sekä naiset että miehet. Liettuan koripalloilijat ovat kansallissankareita, ja jokaisesta pihasta löytyy koripallokenttä. USA:n NBA:ssa pelaa useita liettualaisia, Liettuan koripallojoukkue on hallitseva Euroopan mestari, ja se tuli olympialaisissakin neljänneksi. Korismatseja voi seurata 3500:n hengen Lietuvos Rytas Arenalla(Olimpieciu 3).

Koripalloilija Sarûnas Marculionis palasi NBA-uransa jälkeen Vilnaan ja perusti viihdekeskus Forum Palacen (Konstitucijos 26), jossa on mm. kuntosali, kylpylä ja AllStars Sportsbar. Toinen katsastamisen arvoinen viihde- ja ostoskeskus on Akropolis (Ozo 25), jonka luistelukentällä voi luistella ympäri vuoden, torstaisin jäädiskossa.

14 kommenttia

Minna_76

14.10.2004 20:27

Joo! Kuulostaapa hyvältä kohteelta! Itse asiassa matka onki jo varattuna, joten pääsen paikan päälle ihailemaan kaupunkia jo kk sisällä :)

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

MatkailijaOlen

14.10.2004 22:04

Ei taida kyllä Paksas olla enää liettuan presidentti!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Timbu

15.10.2004 17:07

Presidentti on Valdas Adamkus

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Puolan_Sukka

15.10.2004 17:47

Jookoskookos.com tekee Vilnaan pitkän viikonlopun reissuja, uutena vuotena seuraava.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

kauhistunut

19.10.2004 13:28

Ja lisäksi artikkeli on kirjoitettu todella huonolla suomenkielellä! Ei Vilnassa ole mitään vikaa, mutta jotain rajaa juttujen tasoon city!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Nojaa

19.10.2004 15:03

Niin... Tarkistaisitte tietonne jostain muualta kuin matkaoppaasta. Olen nyt asunut täällä muutaman kuukauden ja yli puolet tuosta artikkelista on pelkkää paskaa... Vaivautuisitte joskus käymään paikan päällä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

hyi

20.10.2004 11:26

"Natsit tappoivat heistä melkein 90 prosenttia" - haloo!! Eivät natsit tappaneet vaan MURHASIVAT juutalaisia. Tappaminen on tietääkseni ennalta suunnittelematon teko, kun taas (miljoonilta) juutalaisilta riistettiin elämä hyvin suunnitelmallisesti, järjestelmällisesti ja julmasti, sekä sitä ennen suurta osaa heistä kidutettiin eli syrjittiin, hyljeksittiin, potkittiin, laitettiin näkemään nälkää jne. kaikkialla natsidiktatuurin alueella. Olikohan artikkelin kirjoittajan sanavalinta vain pieni kielellinen epätarkkuus - vai tarkoituksellinen natsien tekojen vähättely?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

mmakine

20.10.2004 15:03

Ei pidä unohtaa Frank Zappan patsasta. Sellaista ei sentään ole joka kaupungissa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Vachoem

20.10.2004 20:19

[LAINAUS]hyi kirjoitti 20.10.2004 klo 11:26:

"Natsit tappoivat heistä melkein 90 prosenttia" - haloo!! Eivät natsit tappaneet vaan MURHASIVAT juutalaisia. Tappaminen on tietääkseni ennalta suunnittelematon teko, kun taas (miljoonilta) juutalaisilta riistettiin elämä hyvin suunnitelmallisesti, järjestelmällisesti ja julmasti, sekä sitä ennen suurta osaa heistä kidutettiin eli syrjittiin, hyljeksittiin, potkittiin, laitettiin näkemään nälkää jne. kaikkialla natsidiktatuurin alueella. Olikohan artikkelin kirjoittajan sanavalinta vain pieni kielellinen epätarkkuus - vai tarkoituksellinen natsien tekojen vähättely?[/LAINAUS]

Entä jos todettaisiin, että natsit LOPETTIVAT juutalaisia? Hei, pahemminkin olisi voinut sanansa valita?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

alt-1

23.10.2004 16:23

MAHTAVA kaupunki.. vietin kesällä pari viikkoa ja täytyy sen perusteella lisätä artikkelin mainitsematta jättäneet plussat ja miinukset.
plus:
-ruoka!!! makuhermoja hiveleviä päiviä voi viettää sellaisissa mestoissa kuin chili-ketjun raflat (kaimas, pica ja kinija. palvelu ja laatu on huippu luokkaa (ei ihme ettei kukaan syö mäkkärin pullia lietuvassa) lisäksi chili löytyy joka paikasta)
perinteisempää (ja silti aivan mahdottoman hyvää) ruokaa kannattaa mennä syömään (mielestäni) sellaseen mestaan kuin delano (se oli ainakin jossain niistä ostoskeskuksista(akropolis?!?)).

miinus:
-kielitaito. Sanotaan että soviet ajalla oli koulutus kunnossa... ja vaikka liettuan kieli onkin kaunista kuultavaa, omien kokemusten perusteella englannin taitoiset Liettuaanit on harvassa (nuoriso tosin hallitsee melko kiitettävästi)... jos omaatte liettuan taitoisia ystäviä niin vältytte monilta päänvaivoilta...

Juttu vilnasta oli hieno, toivon kuitenkin että mikäli visiteeraatte tätä pikku-paratiisia niin käytte myös maan muissa kaupungeissa (itse yllätyin käydessäni druskininkain kylpylä kaupungissa (vaikutti tosin varsin kesä-kaupungilta, että talvella voi olla vähän yksinäistä)(vrt. hanko) ja aivan mahtava elämys oli viettää juhannus Nidan kaupungissa upeat hiekkarannat... (hietsusta ei voi edes puhua samana päivänä) ja koko curland spitii (neringa?!) alue oli seisahduttavan hieno.. tosin hieman kalliimpi kuin muu liettua)

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Ei-juristi

31.10.2004 18:41

Tappaa= tehdä kuoleeksi. Nykysuomen sanakirjasta löytynee tarkempi määritelmä. En omista.

ESIMERKKI: Tämä liuos tappaa bakteereja. Tässä ei tarkoiteta että bakteerien tappaminen olisi rikoslain tarkoittama henkirikos "tappo".

Murhata taas tarkoittaa tapaa harkitusti (tai murhan tunnusmerkit täyttävästi.)

En ole kuullut verbiä tappota. (tappaa tapon tunnusmerkit täyttäen.)

Joten "90% juutalaisista tapetiin" ei ole vähättelevä. "90% juutalaisita murhattiin" korostaa että kyseessä oli harkittu toiminta.

Koska kysessä oli suuri joukko ihmisiä on asia selvä muutenkin.

Nykyisen rikoslain mukaan kyseessä ei olisi murhaaminen (henkirikos) vaan vakavampi joukkotuhonta (rikos ihmisyyttä vastaan).

Eli siis voisi perustella murhata verbin käytön olevan vähättelyä, koska se antaa kuvan että teon takana on yksittäisiä ihmisiä jotka tappoivat (henkirikos) eikä valtiollinen järjestelmä(rikos ihmisyyttä vastaan).

Eli siis natsit joukkotuhosivat 90% juutalaisista.(suomen lakiin viittaava)

Lopettaminen tarkoittaa sairaan eläimen tappamista eutanaasiamielessä.

Sen sijaan los joku puhuu lopettamisesta rikoksen ihmisyyttä vastaan kontekstissa, niin se tarkoittaa mielestäni sitä että kiistää uhrin ihmisyyden, esim kansallissosialistisen ideologian mukaan "alempirotuisuuden" tai vastaavan syyn takia.

No niin tuli kirjoitettua pilkunviilausta oikein olan takia.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

saxxxxa

24.3.2005 20:09

Parasta Baltiassa on minihameet

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

zelma

6.4.2005 16:29

Tulin just pari päivää sitten Vilnasta, ja täytyy todella suositella kaikille! Mitä tulee liettualaisten kielitaitoon jota oli kommentoitu täällä, niin esim. venäjästä on paljon hyötyä, ainakaan Eurolinesin bussikuskit eivät minulle muuta puhuneet (tosin bussikuskin kanssa selviää ehkä turhia puhumattakin ;)) Englannilla pärjää silti nuorten kanssa mainiosti, joten jos eksytte, niin kannattaa kysyä neuvoa joltakin nuoremmalta tyypiltä. Ihmiset joita matkallani tapasin, olivat tosi kohteliaita ja mukavia - mikä saattaa osittain johtua siitä, että liikuin paikallisen ystäväni seurassa... Mutta Vilna on tosiaan ihan omalaatuisensa kaupunki verrattuna Riikaan tai Tallinnaan, käykää itse kokemassa!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

bridget83

27.7.2005 11:05

Olen itse asunut Vilnassa puoli vuotta ja suosittelen lämpimästi kaikille tätä ihanaa kaupunkia! Kannattaa matkustaa sinne pian, ennen kuin Liettua on yhtä eurooppalaistunut kuin kaikki muutkin Euroopan maat!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi