Barcelonassa on kaikki

Jos et osaa päättää, haluatko kulttuurimatkalle, riehakkaalle kaupunkilomalle vai rantalomalle, mene Barcelonaan.

Barcelona tuntuu keikkuvan tyylien harjalla. Siitä huolimatta kaupungissa on leppeä espanjalaistunnelma, tai oikeastaan katalonialaistunnelma. Katalonialaisia kuvataan päämäärätietoisiksi ja muita espanjalaisia varautuneimmiksi. Eksentrikkoja ja esteetikkoja arvostetaan; harva kaupunki on toteuttanut yhtä villejä rakennussuunnitelmia kuin Antonio Gaudin satumaiset projektit, mm. kurvikas Pedrera Casa Milá, (Passeig de Grácia 92) ja yhä rakennusvaiheessa oleva särmikäs Sacrada Família -kirkko (Placa Sagrada Família).

Silmän ruokaa

Barcelonan ydinalueet ovat kävelyetäisyydellä. Tutustuminen on hyvä aloittaa La Rambla-bulevardilta, joka ulottuu meren rannasta Placa de Catalunyalle. 1800-luvulla avattu Café del Opéra houkuttelee selaamaan aamun lehdet tai tarkkailemaan kanssaihmisiä aurinkoiselta terassilta. (La Rambla 74)

La Rambla elää kellon ympäri: aamuisin lintujen myyjät ja floristit avaavat värikkäät kojunsa ja illalla illallisseurueet ja klubbaajat risteilevät bulevardin poikkikaduilla. Päivisin Katalonialle tyypilliset katutaiteilijat, ihmispatsaat, houkuttelevat valokuvaajia maalatuilla vartaloillaan ja taiturimaisella värähtämättömyydellään. Oudon tyhjiä istuinrivejä on syytä varoa: osa kadun tuoleista on maksullisia ja tyhmyyksissään niille istuvat joko maksavat tai vastaanottavat vihaisen tuoliyrittäjän sadattelut.

Jos La Ramblan ruuhka alkaa rasittaa, Barrio Góticon varjoisat kujat ja keskiaikaiset pikkuaukiot kivenheiton päässä tarjoavat suojansa. Kaupungin hauskin puisto on Gaudin suunnittelema Parc Guëll, jonne kipuaminen vaatii hieman puhtia tai lipun bussiin numero 24. 1900-luvun alussa ideoidusta projektista piti alun perin tulla varakkaiden perheiden lähiö, mutta kiemuraiset penkit ja leikkisät mosaiikkikuviot eivät miellyttäneet porvarillista makua. Hyvä niin, sillä nyt puisto on leppeä viherkeidas kaikille katalonialaisille - ja turisteille.

Ravinto ja yöjuoksut

Niin perinteikäs kuin moderni maku saavat tyydytyksen Barcelonassa. Bar-Ra (Placa de la Garduña 7) avaa aamupäivällä terassinsa joka täyttyy lounasaikaan. Illalla säpinä siirtyy sisäsaliin, jossa menu yhdistää välimerellisiä, thaimaalaisia ja meksikolaisia makuja. Taustalla soi yhtä laaja musiikkivalikoima. Sushi & News (Calle Santa Monica2) rannanseutuvilla lumoaa kalansyöjät. Pelkistetyt posliiniastiat, kauniit ja hyvät sushit ja sashimit sekä amerikkalaiset jälkiruoat hellivät makuhermoja. Suojellun rakennuksen luonnontiiliseinät ja avokeittiö ovat piste iin päällä.

Rauhallinen iltapäiväkeidas Silenus (Calle Angels 8) tarjoilee nouvelle cuisine -annoksia älykkömäisessä läpikuultavien valaisimien ja värien hallitsemassa kahvila-ravintolassa. Sisustus on vimpan päälle: vesipullotkin ovat harvinaisen viehkoja.

Yöihmiset liikkuvat paljolti musiikin perässä, ja baarit jakavat kuukauden dj-aikatauluja. Pienissäkin baareissa on lähes poikkeuksetta levyjukka miksaamassa.

Benidorm on yksi Ravalin kiinnostavista pienistä baareista, paheellisen punainen kierrätyssisustettu baari, jossa tietenkin on taitavia deejiivieraita. (C.Joaquim Costa 39).

So_da (Calle Avinyo 24) on astetta chicimpi kapakka, jonka yksi seinusta toimii muotikauppana. Piskuisen Dotlightclubin. (Carrer Nou de Sant Francesco 7) ohjelman voi tsekata vaikka ennen lähtöä (www.dotlight. com). Minibaarin illat on jaettu fuusioon, grooveen, mamboon, drum´n´bassiin, loungeen, space funkiin ja experimentaliin. Tanssilattian seinustalla esitetään kulttifilmejä.

Abaixadors Deu on kaksiosainen virvoke- ja viihdykekeskus, toisessa salissa on ravintola ja toisessa Lounge Social Club - yökerho. Paikassa järjestetään myös runonlausuntailtoja ja teatteria. Asiakkaista moni näyttää arkkitehtiopiskelijoilta tai boheeminpuoleisilta uusmediatyöläisiltä. (Carrer Abaixadors 10 ) Vastapäätä Astin-klubilla on usein live-keikkoja. Tanssijalkaa voi vipatuttaa myös entiseen salonkitanssisaliin rakennetussa elektro/teknodiskossa Apolon Nitsaclubilla (Calle Nou de la Rambla 113).

Tyyliä kaupan

Vaatteissa on kaupan joka hinnan ja maun tekstiiliä Burberryn ruutukuosista neonkeltaisiin roiskeläppiin. Nuorta espanjalaista vaate- ja esinesuunnittelua halajava suunnistaa Calle Avinyó -kadulle. Poikkeamisen arvoisia ovat erityisesti Tribu (C. Avinyó 12), Indumentaria (18), Zeta (22) ja ZsuZsa (50). Klubbaajan asusteita saa Calle Portaferrisalta. Kaupungin hienoin ostoskeskus on la Ramblan yläpäässä, El Corte Inglés -tavaratalon vieressä, upouusi El Triangle, jossa on usean kansainvälisen merkkiketjujen liikkeitä, kuten ranskalainen FNAC (levyt, kirjat, kotielektroniikka), englantilainen Habitat (ikeamaista tyyliä hieman Ikeaa sofistikoidummin ja kalliiimmin). Punainen matto ja seeprakuviopylväät vievät ranskalaisen Sephora-ketjun parfyymilandiaan. Liikkeen valikoima on häikäisevä, tuoksujen lisäksi myydään muuta kosmetiikkaa ja parfyymikirjallisuutta. Epäilijöille luvataan halpuustakuu: jos löydät putilosi halvemmalla muualta Barcelonasta, saat rahasi takaisin. Kaupassa saa meikata, puhdistaa ehostuksensa seka lukea sähköpostinsa ilmaiseksi. El Trianglen ulkoseinältä mennään sisään Camperin kenkäkauppaan, jossa muotijalkineita voi kokeilla juoksumatolla. Camperin vieressä on elegantteja releitä kauppaava Massimo Dutti.

Kauppahallitunnelmaa voi haistella ja maistella juuri remontoidussa Mercado Boqueriat´ssa la Ramblalle (91). Hedelmät ja vihannekset on koottu silmiä hiveleviin kekoihin, ja herkkusuut voivat valita kymmenistä erilaisista oliivilaaduista tai lähes sadasta juustolajista, joista queso manchego, manchalaisjuusto on yksi tyypillisimmistä.

Mangon ja Zaran liikkeet ovat vähävaraisen vaatehullun musteja,joita on sikinnytkin yhtä tiheään kuin Mc Donaldseja Helsinkiin. (Iso Mango esim. Passeig de Grácia 65:ssa ja Zara Calle Pelai 58:ssa).

Minun kaupunkini

"Barcelonassa on pienessä tilassa paljon, kulttuuria, baareja, musiikkia"
Gabriel, 36, ravintolayrittäjä, muusikko

"Katso merta, voiko mikään olla parempaa kuin se? Meri tekee Barcelonasta avoimen kaupungin."
Stefan, 26, ohjelmoija

"Parasta täällä on aurinko, voi tehdä juttuja ulkona ja kaduilla joka vuodenaikana"
Louis, 29, MC.

" Gaudin talot ovat upeita, ja muutenkin täällä on samalla tyylikästä ja vapaamielistä. "
Sandra, 20, korutaiteen opiskelija

Olutbarometri

olut = 6-12
kahvi = 4-8 mk (turistikusettajat velottavat 8 mk)
tavallinen t-paita = 40-120 mk
yöpyminen = alk. 100, Ritzistä huone 2000 mk
metro/bussi = n. 5 mk /matka, 30mk/10 matkaa

1 kommentti

jumjum

27.6.2005 18:14

Paljonko tuo Ritzin huone, 2000 mk, olis euroissa?
Markat kadotin jo ajat sitten.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi