Chez Välimäki

Kahden Michelin-tähden keittiömestari laskee nautintoja, ei ravintoarvoja.

1970-luvun puoliväli, Tampere. Hans Välimäen muori herää määrätietoiseen kolinaan keittiöstä. Muu perhe nukkuu vielä, kun hellalla kiehuu iso kattila puuroa, ja jakkaralla heiluu nelivuotias nuorimies. Homma on täysin hanskassa, on vain pakko saada kokeilla.

30 vuotta myöhemmin Välimäki on Suomen palkituin gourmet-ammattilainen, yhtä poikamaisen hullu edelleen. Suurin kiitos tuli maaliskuussa, kun miehen luotsaama Chez Dominique sai toisen tähden maailman vaikutusvaltaisimpaan ravintolaoppaaseen.

Välimäen pariskunnasta molemmat ovat kokkeja. Hans hoitaa kotiruoan muutaman kerran viikossa. Chez Dominiquen antia Käpylässä ei kuitenkaan näy.

“En ikinä laittaisi niitä täällä, duunissa saa sotkea rauhassa. Kokeilutkin kuuluvat ravintolaan, sunnuntaiaamuihin.”

Arjen periaate on mahdollisimman hyvää ja nopeasti. Iltapalaksi käy hernekeitto, ruisleipä Oltermannilla ja punainen maito.

“Rakastan leipiä, juustoja, samppanjaa ja lakritsia. Haudutettu piikkikampela on loistavaa, samoin ahvena ja kuha.” Espresso-jauhetta tavallisessa keittimessä menee 4-5 kuppia aamussa.

Nelihenkisellä perheellä on myös oma jääkaappi pelkästään viineille ja samppanjalle.

Kun Välimäki haluaa hemmotella itseään, hän menee ravintolaan, 10-20 kertaa vuodessa ulkomaille. Viimeisin huippu oli sanfranciscolainen French Laundry.

“22 ruokalajia viineineen – huikeaa. He tiesivät meidän tulevan, ja ilta oli sen mukainen.” Ravintola valittiin vuoden 2003 parhaaksi koko maailmassa.

Helsingin herkkuja ovat Demo, George ja perheen kanssa Rivoletto. Stadin juustoguru on Vanhan Kauppahallin Tuula Paalanen.

“Syöminen on silti surullisen aliarvostettu seurustelumuoto ja instant-kulttuuri roskaa. Eikö ystävien kanssa voi istua edes hetkeksi samaan pöytään? Mihin vittuun ihmisillä on niin kiire?” kuningas hymyilee, tosissaan.

Hellapoliisi

Jääkaapissa
Juustoja: parmesania, pecorinoa, Oltermannia, Dan’Up banaanijogurttia, Wigrenin makkaraa, Dijon-sinappia, punaista maitoa, wasabia, nuuskaa, laatuviinejä

Ratsia
Perunaa: kyllä
Pippurimylly: kyllä
Viinipullon ilmaaja: ei “Ilmaaminen on hanurista. Avattu pullo juodaan loppuun.”
Teepallo: kyllä
Munakuppi: kyllä
Biojäte: ei

Pannacotta

2 liivatetta
4 dl kermaa
1 dl maitoa
100 g sokeria
50 g paahdettuja mantelilastuja
2 rkl rommia
(vaniljaa)

Liota liivate kuumennettuun kerma-maitoon. Siivilöi koko seos ja kaada aluvuokiin, joihin on aiemmin kaadettu pohjalle paahdettua sokeria. Mausta ja anna makujen tasaantua / jäähtyä puoli tuntia.

Juoma: Kullankeltainen, kehittynyt valkoviini. Tuoksu runsas ja hedelmäinen, maku makea ja maukas. Esim. Monbazillac Château le Clou.
Soundtrack: Jamiroquai, Moloko.

11 kommenttia

garba

31.8.2003 18:07

ihan turhanpäiväinen artikkeli

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

jarkkko

1.9.2003 00:12

Niin, eikö kuitenkin pohjimmiltaan suurin osa Cityn jutuista ole turhia.

-j

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

garbanegro

1.9.2003 16:05

kyllä ovat

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

SomaKorppi

1.9.2003 16:19

Älkäähän nyt. City on hyvin virkistävä julkaisu.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

jukkakin

2.9.2003 18:59

Kolmen ensimmäisen vietien kirjoittajat,luultavasti teidän kulinaristinen huippu on ja pysyy hampurilainen ja ranskalaiset.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Maijja

2.9.2003 22:24

Käsittämätöntä tosiaan että ketään voi kiinostaa hyvä ruoka, ihminen hyvän ruuan takana tai paikat, joista hyvää ruokaa saa. Kun kaupasta kerran saa valmista maksalaatikkoa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

zetterberg

3.9.2003 11:45

Voi vitun luuserit,

Edustatte just sitä osastoa, joka ottaa rauhassa eikä turhaan hötkyile - eikä koskaan revitä millään sektorilla ja kulkee hammasta purren keskitietä. Taviksia pahimmasta päästä. Tiedätte itsekin kuuluvanne epäonnistujiin. Hyvä niin.

Luen teidän ajatuksia: Mitäpä sitä urheilemaan kun hikihän siitä tulee / Mitä järkeä on laskettelussa hissillä ylös jotta taas pääsee alas / Turha vaihtaa autoa kun tällä vanhallakin hyvin ehtii / On ihan älytöntä maksaa jokiravuista kun turkkilaiset saa kätevästi pakastealtaasta, kuten koko muunkin ravinnon / Hyvin menee täällä Keravalla ja rahaakaan ei kulu on kun menee vessaan ja laittaa valot pois päältä...

Te ja teidän häviäjäkavereiden luontaisiin arvoihin kuuluu kateus, vyölaukut, unisex tuulipuvut, lähiöparturit, lavaoluet laivalta, pirttikalusteet, pahkatuhkakupit, koppiveneet, sisäsandaalit, lippalakit korvalämmittimillä, angstiset työpaikat, keskipalkat, lihavat lapset, permanentit, jenkkisiilit, karavaanimatkailu sekä ennen kaikkea negatiivisuudella marinoitu lähestymistapa ihan kaikkea tavallisuudesta poikkeavaa kohtaan.

Mitä pahaa sitten on urheiluautoilla ajamisessa, hyvästä ruoasta nauttimisessa, purjehtimisessa ja Cerrutin puvuissa? Arvatenkin se, että mihinkään edellä mainituista asioista teillä ei riitä hilpukka ja samalla se muistuttaa teitä jatkuvasti haravalottojanne täytellessä ettei homma oikein ole pulkassa ja vaimokin perkele on mennyt lihoamaan aivan muodottomaksi jo vuosia sitten. Onnea vaan ja menestystä sinne alempaan keskiluokkaan. Voitte mun puolesta vetää sitä perunasoselaatikkoa niin paljon kuin sielu sietää - se kun on niin helevetin hienoa ja jää vielä hilpukkaa mennä ensi talvenakin miljoonapilkkiin. Itse puolestani taivun täysin "älyttömään" ratkaisuun ja nautin mielummin Hansin ja Matin aivan käsittämättömän erinomaisesta keittiöstä, hyvännäköisestä vaimosta, kovista tuloista ja muutenkin aika erillaisesta elämästä.

Ei muuta kun uurnalle Halmetta äänestämään...

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Miiramaari

3.9.2003 14:18

... elitismiä tai ei, Välimäki on kuitenkin aika tasokas kokki - paitsi Michelin-mies, niin ensimmäinen pohjoismaalainen, joka on valittu vuoden ravintoloitsijaksi. (Valinnan tekee The International Food & Beverage Forum.) Vähemmilläkin ansioilla on lehtien palstoille päässyt.

Tosin (hyvin kirjoittava) toimittaja on mennyt riman ali: kiinnostava henkilö ja aihe on käsitelty muutamalla virkkeellä, kun parempaankin olisi ollut mahdollisuuksia. Pitänee etsiä lehti käsiin; ehkä sieltä löytyy vähän laajempi artikkeli.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Velika

3.9.2003 15:18

Eilen se sitten testattiin ja ei ollut turha käynti
Mahtavan hieno kokemus syödä 4 ruokalajin yllätysmenyy,hienosti aseteltu,maku ja viinit sopivat hyvin yhteen.Palvelu rauhallisen ripeää.

Toivotan koko henkilökunnalle työntäyteistä syksyä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

jarkkko

3.9.2003 22:28

Nimimerkille jukkakin tiedoksi, että kannattaa joskus opetella lukemaan rivien välistä ja ymmärtämään sarkasmia ennen kuin lähtee haukkumaan ihmisiä. Minähän en ottanut kantaa herra Välimäen & kumppanit -ravintolaan, vaan City-lehden journalistiseen tasoon. Mielenkiintoinen aihe, mutta mitään sanomaton kirjoitus.

Ja kyllä hampurilainen ja ranskalaisetkin maistuvat joskus aivan yhtä hyvin kuin "köör de fileekin".

-j

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Teophilus

4.9.2003 13:01

Joka Välimäestä enemmän haluaa tietää, Cityssä oli mainio artikkeli Hans Välimäestä joskus viime keväällä, kun ravintola sai toisen misukkansa

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi