1970-luvun puoliväli, Tampere. Hans Välimäen muori herää määrätietoiseen kolinaan keittiöstä. Muu perhe nukkuu vielä, kun hellalla kiehuu iso kattila puuroa, ja jakkaralla heiluu nelivuotias nuorimies. Homma on täysin hanskassa, on vain pakko saada kokeilla.
30 vuotta myöhemmin Välimäki on Suomen palkituin gourmet-ammattilainen, yhtä poikamaisen hullu edelleen. Suurin kiitos tuli maaliskuussa, kun miehen luotsaama Chez Dominique sai toisen tähden maailman vaikutusvaltaisimpaan ravintolaoppaaseen.
Välimäen pariskunnasta molemmat ovat kokkeja. Hans hoitaa kotiruoan muutaman kerran viikossa. Chez Dominiquen antia Käpylässä ei kuitenkaan näy.
“En ikinä laittaisi niitä täällä, duunissa saa sotkea rauhassa. Kokeilutkin kuuluvat ravintolaan, sunnuntaiaamuihin.”
Arjen periaate on mahdollisimman hyvää ja nopeasti. Iltapalaksi käy hernekeitto, ruisleipä Oltermannilla ja punainen maito.
“Rakastan leipiä, juustoja, samppanjaa ja lakritsia. Haudutettu piikkikampela on loistavaa, samoin ahvena ja kuha.” Espresso-jauhetta tavallisessa keittimessä menee 4-5 kuppia aamussa.
Nelihenkisellä perheellä on myös oma jääkaappi pelkästään viineille ja samppanjalle.
Kun Välimäki haluaa hemmotella itseään, hän menee ravintolaan, 10-20 kertaa vuodessa ulkomaille. Viimeisin huippu oli sanfranciscolainen French Laundry.
“22 ruokalajia viineineen – huikeaa. He tiesivät meidän tulevan, ja ilta oli sen mukainen.” Ravintola valittiin vuoden 2003 parhaaksi koko maailmassa.
Helsingin herkkuja ovat Demo, George ja perheen kanssa Rivoletto. Stadin juustoguru on Vanhan Kauppahallin Tuula Paalanen.
“Syöminen on silti surullisen aliarvostettu seurustelumuoto ja instant-kulttuuri roskaa. Eikö ystävien kanssa voi istua edes hetkeksi samaan pöytään? Mihin vittuun ihmisillä on niin kiire?” kuningas hymyilee, tosissaan.
Hellapoliisi
Jääkaapissa
Juustoja: parmesania, pecorinoa, Oltermannia, Dan’Up banaanijogurttia, Wigrenin makkaraa, Dijon-sinappia, punaista maitoa, wasabia, nuuskaa, laatuviinejä
Ratsia
Perunaa: kyllä
Pippurimylly: kyllä
Viinipullon ilmaaja: ei “Ilmaaminen on hanurista. Avattu pullo juodaan loppuun.”
Teepallo: kyllä
Munakuppi: kyllä
Biojäte: ei
Pannacotta
2 liivatetta
4 dl kermaa
1 dl maitoa
100 g sokeria
50 g paahdettuja mantelilastuja
2 rkl rommia
(vaniljaa)
Liota liivate kuumennettuun kerma-maitoon. Siivilöi koko seos ja kaada aluvuokiin, joihin on aiemmin kaadettu pohjalle paahdettua sokeria. Mausta ja anna makujen tasaantua / jäähtyä puoli tuntia.
Juoma: Kullankeltainen, kehittynyt valkoviini. Tuoksu runsas ja hedelmäinen, maku makea ja maukas. Esim. Monbazillac Château le Clou.
Soundtrack: Jamiroquai, Moloko.