Christianian asukkaat toivovat: Osta pilvesi muualta!

Kööpenhaminasta löytyvän vapaakaupungin asukkaat kyllästyivät rikollisuuteen ja repivät kannabiskojut alas.

Kuva: Lauren / Flickr.com (cc)

Kööpenhaminan sisään piilotetun, omilla pelisäännöillään ja kulttuurillaan toimivan Christianian vapaakaupungin elo ei aina suju ongelmitta. Perjantaina Christianian asukkaat saivat tarpeekseen alueella rehottavasta rikollisuudesta ja päättivät tuhota porukalla kaupunginosan ytimessä sijaitsevan, avoimeen kannabiskauppaan erikoistuneen “Pusher Streetin” kauppapaikan. Asukkaat käyttivät rautakankia ja minikaivuria repiessään hashista ja kukkaa myyvät kojut, joita paikalliset diilerit ovat saaneet luvan kanssa käyttää vuosikymmeniä, kertoo Vice.

Kaupunkilaiset turhautuivat ja päättivät toimia keskiviikkona tapahtuneen välikohtauksen jälkeen, jossa bosnialaissyntyinen Tanskan kansalainen Mesa Hodzic avasi tulen poliisia vastaan pidätystilanteessa. Yksi poliisi kuoli ja kaksi ihmistä loukkaantui, mukaan lukien toinen poliisi. Myös ampuja kuoli välikohtauksessa. The Local -lehden mukaan asukkaat pitivät tapauksen jälkeen useita tunteja kestäneen kokouksen, jonka päätteeksi he sulkivat kannabiskojut. Ainakin toistaiseksi.

“Tuomitsemme rikollisuuden, jonka kannabiskauppa tuo mukanaan. Christiania ei voi ottaa vastuulleen koko Tanskan kannabiskauppaa”, asukkaiden edustaja Risenga Manghezi sanoi asukkaiden tiedotteessa.

“Voimme poistaa kojut, mutta emme pysty varmistamaan, etteivät ne tule takaisin. Tarvitsemme koko Tanskan apua siihen. Jos haluat tukea Christianiaa, lopeta kannabiksesi ostaminen täältä”, hän jatkoi.

Hippien 1970-luvun alussa perustaman Christianian vapaa suhtautuminen huumausaineisiin on tuonut alueelle ajan myötä kovia rikollisia, jotka ovat tarjonneet huumeiden myynnillä taloudellisia mahdollisuuksia osalle Christianian 600 asukkaasta. Vapaa suhtautuminen huumausaineisiin ja satunnaisten kävijöiden paikkaa kohtaan osoittama suosio on saanut kovan luokan rikollisten katseet kääntymään Christianiaan.

Yksi käännekohdista huonompaan suuntaan tapahtui vuonna 2004, kun poliisi päätti lopettaa huumekaupan alueella kertaheitolla massiivisella ratsialla. Silloinen kauppa saatiin tyrehtymään, mutta kovempi rikollisuus täytti pian tyhjiön ja markkinat kasvoivat entistä suuremmiksi. Tämän vuoden kesäkuussa poliisi tyhjensi jälleen kertalleen Pusher Streetin, mutta ei kestänyt kuin hetki, niin kauppa kävi jälleen. Laittoman kannabiskaupan kuriin saamisen vaikeus on herättänyt taas uutta keskustelua kannabiksen laillistamisesta, jotta rahat eivät valuisi rikollisuuteen.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi