Cityn futiskoulu

Mukana seitsemän oppiainetta.

Paljonko Cristiano Ronaldo hikoilee pelin aikana? Mitä tekemistä jalkapallolla on turvavöiden kanssa? Millä tödennäköisyydellä rankkari menee sisään rangaistuspotkukilpailussa? Tsekkaa Cityn futiskoulu. Mukana 7 oppiainetta.

Matematiikka

Keskiverto kenttäpelaajalla on pallo hallussa vain kahdessa prosentissa liikkumastaan ajasta.

Maalivahti liikkuu ottelun aikana lähes 5,2 kilometriä. Hänellä on pallo hallussaan kymmenen prosenttia liikkuma-ajasta. Neljännes liikkeestä suuntautuu taaksepäin.

94 prosentissa rangaistuspotkuista maalivahti aavistaa oikealle tai vasemmalle. Oikein aavistetaan neljä kymmenestä potkusta. Oikein aavistetuista potkuista maalivahti saa torjuttua vain 25 prosenttia. Tilastollisesti kannattavampaa olisi pysyä liikkumattomana maalin keskellä.

Yksin läpi -tilanteissa maalivahdilla on paremmat mahdollisuudet torjuntaan, jos hän lähtee vastaan. Vaikka pelaaja yrittäisi ohittaa maalivahdin harhauttamalla, on todennäköisyydet torjuntaan paremmat kuin laukausta odottamalla.

Noin 80 prosenttia kaikista tehdyistä maaleista syntyy korkeintaan kolmen syötön jälkeen.

Kauppatiede

Päivälleen vuosi ennen tämän lehden ilmestymistä Real Madrid maksoi Manchester Unitedille 80 puntaa (n. 95 milj. euroa) Cristiano Ronaldon siirrosta. Kyseessä on suurin pelaajasta maksettu summa kautta aikojen.

Tänä vuonna kolme parhaiten palkattua pelaajaa löytyy Espanjasta. 1. Cristiano Ronaldo 13,5 miljoonaa euroa, 2. Zlatan Ibrahimovic 12,5 miljoonaa 3. Lionel Messi 10,9 miljoonaa.

Grant Thornton -konsulttiyrityksen arvion mukaan Etelä-Afrikan MM-kilpailut tuovat maahan yli 10 miljardia euroa.

Keskiverto kisaturistin odotetaan viipyvän Etelä-Afrikassa 18 päivää ja kuluttuvan noin 3 200 euroa.

FIFA on antanut jokaiselle MM-kilpailuihin osallistuvalle maalle miljoona dollaria valmistautumiseen. Voittajajoukkue kuittaa 30 miljoonaa dollaria. Alkulohkosta tippuville joukkueille on luvassa 8 miljoonaa dollaria.

Kansainvälinen jalkapalloliitto FIFA teki viime vuonna 196 miljoonaa dollaria voittoa.

Fysiikka

Etelä-Afrikan MM-kisoissa käytettävä pelipallo Jabulani on koottu kahdeksasta muotoonvaletusta polyuretaaniosasta, jotka on kuumasaumattu yhteen ilman ompeleita. Jabulanin on sanottu olevan maailman pyörein pallo.

Brasilialainen keskikenttäpelaaja Didi, eli Waldir Pereira oli ensimmäinen pelaaja, joka käytti potkuissaan sivukierrettä. Fanit keksivät Didin potkusta ilmauksen "folha seca", joka tarkoittaa kuivaa lehteä. Nimi kuvaa pallon tapaa leijailla ja pudota kuin lehti.

David Beckhamin vapaapotkun vauhti on 27–31 metriä sekunnissa, eli 95–112 km/h.

Vapaapotkuissa pallo pyörii 5–10 kierrosta sekunnissa. 23 metrin päästä annettu vapaapotku on maalissa noin sekunnissa, joten pallolla on aikaa 5–10 täyteen pyörähdykseen.

Jalan kosketus palloon kovassa potkussa kestää suunnilleen sadasosasekunnin.

Paikallaan olevan pallon lähtönopeus on 20 prosenttia sitä potkaisevan jalan nopeutta suurempi. Suurempi nopeus johtuu pallon kimmoisuudesta.

Kulmapotkua puskeva pelaaja saa päähänsä kovemman iskun kuin pitkää maalipotkua puskeva. 25 metriä sekunnissa lähtevä potku osuu 37 metrin kulmapotkun jälkeen pelaajan päähän 17 metrin sekuntivauhdilla. 65 metriä pitkässä maalipotkussa nopeutta on jäljellä vain 12,7 metriä sekunnissa.

Kemia

Kaksissa edellisissä MM-kisoissa eniten käytetyt lääkkeet olivat tulehduskipulääkkeitä, joihin kuuluu esimerkiksi ibuprofeiini. Yli puolet pelaajista käytti lääkkeitä ainakin kerran turnauksen aikana. 11 prosenttia pelaajista söi lääkkeitä ennen jokaista ottelua.

Vuoden 2006 MM-kilpailuissa 90 prosenttia pelaajista söi vitamiineja tai mineraaleja. Rauta oli yleisin käytetty mineraali.

Ravintolisiä käytti viime turnauksessa vain harvat pelaajat. Aminohappoja söi 11 prosenttia, kreatiinia 7 prosenttia ja luonnonlääkkeitä 7 prosenttia pelaajista.

Argentiinalainen Diego Maradona jäi USA:ssa järjestetyissä vuoden 1994 MM-kisoissa kiinni kiellettyjen aineiden käytöstä. Maradonan kuuluisaan cocktailiin kuului efedriiniä, fenyylipropanoliamiinia, pseudoefedriiniä ja methylefedriiniä.

Jalkapallo-ottelussa käytetystä energiasta 90 prosenttia saadaan lihaksiin varastoiduista adenosiinitrifostaateista eli ATP:stä. Keho tuottaa ATP:tä aerobisista lähteistä eli jatkuvan ponnistuksen osana sisäänhengitetystä hapesta.

Kemianyritys Monsantossa valmisti ensimmäisen korvikenurmen kutomalla nailonkuituja mattoon. Yritys asensi ensimmäisen keinonurmikentän vuonna 1964 koulun pihalle Providenceen Rhode Islandille.

Jalkapalloilijoiden kannattaa pitää urheilujuomaa suussa muutaman sekunnin ajan ennen nielemistä. Urheilujuoman hiilihydraatit stimuloivat suun kautta pelaajan hermojärjestelmää ja vapauttavat ylimääräistä energiaa.

Ottelupallon täyttäminen sääntöjen mukaiseen paineeseen vaatii seitsemän grammaa ilmaa, eli alle kaksi prosenttia pallon painosta on ilmaa.

Biologia

Rangaistuspotku voi tappaa. Sydänkohtausten määrä Englannin ja Walesin sairaaloissa nousi 25 prosenttia, kun Englanti hävisi Argenttiinalle vuoden 1998 MM-kilpailuissa rangaistuspotkukilpailulla. Vuonna 1996 Alankomaiden kuolleisuus sydänkohtauksiin nousi päivän ajaksi 50 prosenttia, kun Ranska pudotti Hollannin euroopanmestaruuskilpailuista rangaistuslaukauksilla.

Brittitutkijat ovat verranneet pelaajien testosteronitasoja koti- ja vieraspeleissä sekä harjoituksissa. Kotipeleissä testosteronitasot ovat selvästi korkeampia. Kotietu voi siis olla seurausta biologisesta reviirin puolustamisesta.

Biologi John Manning on löytänyt linkin pelaajien taitojen ja sormien pituuden välillä. Huippujalkapalloilijoilla on etusormia pidemmät nimettömät. Manningin mukaan syynä on kohdussa saatu testosteroni.

Loukkaantumisriski on ottelussa suurin ensimmäisen ja viimeisen 15 minuutin välillä.

Kentän vaarallisimmat alueet löytyvät hyökkäys- ja puolustuspään keskialueelta. Näillä alueilla tapahtuvat pelitapahtumat johtavat useammin loukkaantumisiin kuin kohtaamiset muilla alueilla.

Puolustajien keskimääräinen pulssi on ottelun aikana 155, keskikenttäpelaajien 170 ja hyökkääjien 171.

Täydet 90 minuuttia pelaava ammattitason jalkapalloilija kuluttaa ottelun aikana noin 1700 kilokaloria. Määrä vastaa 67 prosenttia keskimääräisen terveen miehen päivittäisestä ravintosuosituksesta.

Hikoilu pudottaa huippufutaajan painoa ottelun aikana 2–2,5 kiloa.

Kun pelaajan juoksuvauhti on neljä metriä sekunnissa, pallon kuljettaminen lisää energiankulutusta seitsemän prosenttia.

Alkuvuodesta syntyminen kannattaa. Alle 17-vuotiaiden MM-kilpailuissa lähes 40 prosenttia pelaajista oli syntynyt vuoden kolmen ensimmäisen kuukauden aikana. Vain 16 prosenttia oli syntynyt kolmen viimeisen kuukauden aikana.

Maantieto

Korkealla harjoittelevat joukkueet saavat ohuesta ilmanalasta hyötyä sekä korkealla että matalalla pelatessaan. Matalalla pelaavat joukkueet eivät totu korkeaan ilmanalaan ja heidän fyysinen suorituskykynsä vähenee. Bolivian pääkaupungissa La Pazissa sijaitseva Astadio Hernando Siles Zuazo -stadion on 3,637 metriä merenpinnan yläpuolella.

Maailman suurin käytössä oleva jalkapallostadioni löytyy Pohjois-Koreasta. Rungrado May Day -stadionille mahtuu istumaan yli 150,000 katsojaa. Jalkapallon lisäksi stadionilla on järjestetty mm. julkisia teloituksia.

Sparta Prahalla on maailman suurin harjoituskeskus. Vuonna 1926 rakennetulla Strahov stadionilla ei enää pelata otteluita, vaan Spartan treenien lisäksi stadionilla järjestetään musiikkikonsertteja. Katsomoon mahtuu 220,000 ihmistä.

Pohjoisilla leveysasteilla nurmen hoito on vaikeaa, joten tekonurmet ovat yleisiä. Tekonurmella suositaan pelityyliä, jossa palloa pidetään enemmän keskikentällä ja edetään lyhyillä syötöillä. Myös puolustus on tekonurmella vähemmän aggressiivista.

Eurooppalainen joukkue on ollut aina mukana jalkapallon MM-finaaleissa, paitsi vuosina 1930 ja 1950.

Psykologia

Filmatessaan pelaajat lentävät ilmassa kädet taaksepäin taivutettuina, polvet koukussa ja rintakehä eteenpäin puskettuna. Sen sijaan luonnollisessa kaatumisessa kädet menevät alas kaatumista pehmentääkseen tai sivuille tasapainon saamiseksi. Molemmat kädet olkapäiden yläpuolella on merkki filmauksesta.

Los Alamos
National Laboratoryn tutkijat analysoivat yli 300,000 peliä ja tulivat siihen tulokseen, että jalkapallo on maailman jännittävin peli. Jalkapallo-ottelut eivät olleet ennalta-arvattavia ja tuottivat näin ollen enemmän jännitystä kuin koripallo, baseball, jääkiekko tai amerikkalainen jalkapallo.

Punainen on voittajien väri. Nature-lehdessä esitetyn tutkimuksen mukaan punaisissa pelaavat joukkueet voittavat Britannian jalkapallosarjoissa useammin kuin muut. Ero on muutamien prosenttien luokkaa.

Norjalaisen tutkimuksen mukaan pelaajien julkisella statuksella on vaikutus suoritukseen rangaistuslaukauskilpailussa. Arvokisoissa menestyneiden maiden korkean profiilin pelaajat käyttävät arvokilpailuissa vähemmän aikaa potkuun valmistautumiseen ja onnistuvat tuntemattomampia pelaajia harvemmin.

Pelaajalle ehkä stressaavimman pelitilanteen, rangaistuspotkun, onnistumisprosentti on 80. Rangaistuspotkukilpailussa tiivistyneet paineet pudottavat luvun 75 prosenttiin.

Amerikkalainen tutkimus on löytänyt viitteitä siitä, että jalkapalloa pelaavat 14–18-vuotiaat teinit ovat ahkerampia turvavyön käyttäjiä. Jalkapalloa pelaamaton vertailuryhmä oli käyttämättä turvavyötä 25 prosenttia useammin. Futisäidit kunniaan.

Usein uskotaan, että juuri ennen puoliaikaa tehdyllä maalilla on suurempi vaikutus pelin tulokseen kuin aiemmin tehdyllä. Tiede kiistää tämän oletuksen.

Yleisesti ajatellaan myös, että juuri maalin tehnyt joukkue on haavoittuvainen. Tutkijat eivät kuitenkaan ole löytäneet todisteita maalia juhlineiden joukkueiden puolustuksen heikkoudesta.

Lähteet: Ken Bray: Jalkapallon salat, Nature, Journal of Sport Science, British Medical Journal, British Journal of Sport Medicine, Scandinavian Journal of Medicine and Science in Sports, Medicine and Science in Sports and Exercise, Journal of Economic Psychology, Health Education and Behavior, Psychology & Behavior, FIFA, BBC, Times, NY Times, AFP, Daily Telegraph, University of Portsmouth, Guinness World Records

Loppukevennys: Guinnessin ennätykset

Englantilainen opettaja Danny Brooks heitti rajaheiton maailmanennätyksen, 49,78 metriä. Vauhdinotossa hän käytti puolivolttia.

Englantilainen Dan Magness teki jalkapallon kontrolloimisen ennätyksen pitäessään palloa ilmassa 24 tuntia.
Ruotsalainen Tomas Lundman on pitänyt palloa päällään ilmassa yhtäjaksoisesti 8 tuntia 32 minuuttia 3 sekunttia.

Kanadalainen Chloe Hegland teki vuonna 2007 naisten maailmanennätyksen koskiessaan ilmassa olevaan palloon minuutin aikana 339 kertaa.
Norjalainen Mathias Jensen  piti palloa ilmassa puolen minuutin ajan 164 kosketuksella.

Kiinalainen Gao Chong piti vuonna 2007 palloa ilmassa minuutin ajan koskettaen  päällään palloon 341 kertaa.

MM-tavarajoukkue

Tsekkaa myös Cityn kisakamaesittely!

3 kommenttia

Oerjan

11.6.2010 09:21

Liikaa tavaraa ei jaksa lukee

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Ida

11.6.2010 13:24

^Be a man. ;)

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

JeBaa

21.6.2010 02:04

Yllättävän iso prosentti näköjään syö vitamiineja.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi