Cityn opas kiekkohulluuteen

Cityn MM-opas paljastaa suomalaisesta kiekkoilusta sen, mitä et todellakaan tiennyt.

Tiesit, että jääkiekkoilijat ovat isoja miehiä. Tiesitkö, että he ovat isoja, taikauskoisia miehiä?

Yhdelle on tärkeää, missä järjestyksessä hän pukee varusteensa tai kummalla jalalla astuu jäälle. Toinen rituaalikiekkoilija pukee aina vasemman luistimen ensiksi jalkaansa. Esimerkiksi ennen MM-kisoja Riikassa pelatuissa otteluissa Juha Lind halusi tulla kentälle aina viimeisenä. Jos joku jäi pukukoppiin puuhastelemaan, Lind odotti, kunnes viimeinenkin pelaaja astui jäälle. Miksi ihmeessä isot, aikuiset miehet käyttäytyvät näin kummallisesti?

“Pelaaja hakee rituaaleilla turvallisuuden tunnetta. Rituaalit ovat vaaraksi, jos niistä tulee pääasia. Jääkiekkoilijat ovat taikauskoista porukkaa”, valmentaja Raimo Summanen toteaa.

Monesta jääkiekkoilijasta on tullut rituaaliensa uhri.

“Varsinkin jenkkipelaajilla on syvälle juurtunut taikausko. Jos joku ajaa ennen onnistunutta peliä punaisia päin, hän tekee saman ennen seuraavaa peliä”, kertoo NHL-maalivahti Jani Hurme.

Kun peli sujuu huonosti, kiekkoilija vaihtaa vanhat rituaalit uusiin.

“Minulla oli kuuden ottelun maaliton jakso. Tein seuraavassa pelissä taas maalin, kun olin laittanut pelimailani edelliseksi päiväksi saunaan. Sanoin jengikavereilleni, että mailani olivat kipeinä, ja siihen auttaa sauna. Tästä ei tullut onneksi rituaalia, kun onnistuin ilman saunaa tekemään seuraavassakin pelissä maalin”, kertoo Floridan hyökkääjä Olli Jokinen.

Osa pelaajista varjelee taikojaan kuin valtionsalaisuutta.

“Olen taikauskoinen ja minulla muutamia erikoisia juttuja, joita teen ennen peliä. En halua kertoa niistä, koska ne eivät enää toimisi sen jälkeen”, Jokereiden Ville Peltonen sanoo.

Toni Lydman, puolustaja
“Hallille ajaessa kuuntelen raskasta musiikkia, viimeksi stereoissa on soinut Children of Bodom. Tavaksi on muodostunut, että laitan vasemman luistimen jalkaan ensimmäiseksi.”

Tomi Kallio, hyökkääjä
“Pesen jalat kuumalla vedellä ennen ottelua. Tapa iskostui TPS:ssä, kun ennen yhtä peliä jalat olivat kylmettyneet. Lämmittelin niitä suihkussa, ja peli kulki mainiosti. Jos on iltapeli, nukun pari tuntia iltapäivällä ja otan ennen peliä kaksi Red Bullia. Lisäksi teen alkuverryttelyn, hypyt, juoksut ja venyttelyt, aina samalla tavalla ja samassa järjestyksessä.”

Niklas Hagman, hyökkääjä
“Jätän pelipäivänä aamupalan syömättä ja kuuntelen Metallicaa tai Marilyn Mansonia. Sain lisättyä jopa Floridan lämmittelysound-trackiin Rammsteinia. Tapoihini kuuluu, että käyn läpi vastustajan pelaajalistan ja etsin sieltä heikoimman pelaajan.”

Tuukka Mäntylä, puolustaja
“Peliaamuna otan mukaani uuden mailan. Hallille päästyäni nappaan aina yhden Buranan ja kaksi Berocca-tablettia. Teen aina ennen peliä yksin 20 minuutin lenkin.”

Teemu Selänne, hyökkääjä
“Tapoihini kuuluu, että laitan aina samalla tavalla kahdeksan kierrosta teippiä mailan ympäri ja kiristän oikean luistimen ensiksi kiinni. Aiemmin olin erittäin taikauskoinen. Ajoin esimerkiksi jokaisena pelipäivänä samaa reittiä hallille.”

Kimmo Timonen, puolustaja
“Jos peli on klo 19, lähetän lapset hoitoon ja nukun tasan kahden tunnin päiväunet kello yhdestä eteenpäin.”

Petteri Nummelin, puolustaja
“Puen munasuojat aina ensimmäiseksi päälle. Haluan käydä peliä edeltävänä päivänä punttisalilla.”

Marko Kiprusoff, puolustaja
“Laitan aina oikean luistimen ensimmäisenä jalkaan.”

Olli Jokinen, hyökkääjä
“Tällä kaudella olen ottanut kevyen hieronnan tunti ja kymmenen minuuttia ennen jokaista peliä. Olen jo vuosia juonut pelipäivänä kolme kuppia kahvia, joista yhden kupin ensimmäisellä erätauolla. Puen munasuojat ensimmäiseksi päälle ja loput varusteet aina vasemmalta oikealle.”

Jani Hurme, maalivahti
“Aamutreenien jälkeen pulahdan kylmäaltaaseen. Pelipäivänä syön aina spaghettia ja jauhelihakastiketta. Aloitan varusteiden pukemisen aina alavartalosta samassa järjestyksessä: pelisukat, sukkanauhat, munakuppi, polvisuojat.”

Arto Järvelä, tuomari
“Minulla oli jokaisessa hallissa omat rituaalit. Esimerkiksi Tampereella juoksin aina käytävää ympäri täsmälleen kolme kierrosta. Peliä varten oli kahdeksan paitaa, jotka nostin pukukopissa samaan kohtaan ja samassa järjestyksessä.”

Kari Lehtonen, maalivahti
“Minulle on tärkeää, että mailani on joka pelissä samalla tavalla teipattu. Tunnustelen lavan moneen kertaan, jotta tiedän sen olevan kuten viimeksikin. Teen aina samanlaisen lenkin kotihallissa. Aloitan pukukopin käytävältä ja juoksen tasan puolitoista kierrosta. Pelipäivänä saavun aamujäälle tuntia aiemmin kuin muut.”

Raimo Helminen, hyökkääjä
“Jo toistakymmentä vuotta olen sitonut oikean luistimen kiinni ensimmäiseksi. Haluan varmistaa, että se menee tarpeeksi kireälle.”

Pasi Nurminen, maalivahti
“Pelipäivänä nukun parin tunnin päiväunet ja syön aina viisi tuntia ennen ottelua.”

Hannu Aravirta, valmentaja
“Olen yrittänyt välttää rituaaleja, mutta läppään aina ‘faivit’ joukkueen johdon kanssa aitioon mennessä. Turnauksissa haluan päästä eroon porukasta, mihin hidas lenkki on mitä parhain. Kuuntelen turnauksissa rauhallisina hetkinä Frank Sinatraa ja J. Karjalaista.”

Peliareenat: vältä wc-hätää Tampereella

Hartwall Areena, Helsinki

Katsomo: 13 665 paikkaa, 78 aitiota.
Ravintolat: Neljä ravintolaa. 4 000 ravintolapaikka, joista 250:stä näkee pelin. 21 fast food -pistettä.
Vessat: 415 kpl. 1 wc-istuin / 33 katsojaa.
Autopaikat: 1 391.
Erikoista: Hartwall Areenan Hesburgereista on myyty yhdessä lätkäpelissä
6 000 hampurilaista. Hallin ulkopuolella kolme kisatelttaa ja kymmeniä vessoja.
Huom! Kaukaloa levennettiin kaksi metriä viime helmikuussa.

Elysée Arena, Turku

Katsomo: 11 820 paikkaa, 71 aitiota.
Ravintolat: Normaalisti kymmenen ravintolaa, MM-kisojen ajaksi rakennetaan lisäksi olut- ja tilausravintola. 4 000 ravintolapaikkaa, joista 400:sta näkee pelin. 25 fast food -pistettä.
Vessat: 262 kpl. 1 wc-istuin / 45 katsojaa.
Autopaikat: 1 460.
Erikoista: Hallin seiniin on käytetty miljoona punaruskeaa tiiltä. Ravintolat on suunnitellut Sedu Koskinen.
Huom! Kaukalo ja videoscreeni uusittiin viime kesänä.

Hakametsän halli, Tampere

Katsomo: 8 070 paikkaa, 23 aitiota.
Ravintolat: 6 ravintolaa, joissa 150 paikkaa, josta näkee peliin. 20 fast food -pistettä.
Vessat: 80 kpl. 1 wc-istuin/100 katsojaa.
Autopaikat: 2 000.
Erikoista: Halli valmistui vuonna 1965 ja on Suomen vanhin jäähalli. Kapeaan kaukaloon on saatu erikoislupa Kansainväliseltä kiekkoliitolta.
Huom! Kaksi metriä normaalia kapeampi kaukalo, eli nopeampaa peliä. Jäähdytyskoneet uusittiin viime keväänä, jää priimakunnossa. Huonoin wc-suhde.

Suomi jäällä

26.4. klo 20 Itävalta–Suomi, Hartwall Areena
28.4. klo 19 Suomi–Slovakia, Hakametsä
30.4. klo 16 Suomi–Tsekki, Elysée Arena

Ravintolakiekko: pelaa itse Vanhalla!

Helsinki

Vanha, Mannerheimintie 3 B
Koko vanha ylioppilastalo on kisojen ajan käytössä. Juhlasaliin sekä juhlaravintolan puolelle on asennettu jättimäiset screenit. Matseja voi seurata myös Beercafen tv:stä. Oheisohjelmassa on muun muassa pöytälätkää, ja salin puolelle rakennetaan kaukalo, jossa voi pelata sählyä. Musiikista vastaa house-bändi sekä vierailevat bändit kuten Jean S. Paikalle mahtuu 1 000 katsojaa.

SF-baari, Uudenmaankatu 14–16
Matti Nykäsen ex-vaimo Sari Paanalan suomikaraokebaari toimii MM-kisojen aikana myös kisastudiona. Baarissa on neljä plasmateeveetä ja suuri videokangas. Joku laulaa varmasti “Me ollaan sankareita kaikki”.

Sports Academy, Kaivokatu 8
Helsingin penkkiurheilijoiden mekka. Tungosta ja tunnelmaa riittää Suomen otteluiden aikana. Kisastudiossa on paljon myös naiskauneutta. Kaksi screenia, 50 tv:tä ja tilaa 500 penkkiurheilijalle. Avoinna ke-la klo 03:een. Keittiöstä ruokaa iltakymmeneen saakka.

Labyrinth, Iso Roobertinkatu 3–5
Roban chillailubaarin etuosaan on pystytetty videoscreen kisojen ajaksi. Takatilassa peliä voi seurata tv:stä. Luvassa on tarjousdrinkkejä aina, kun Suomi tekee maalin. Niille, joita pelit eivät kiinnosta, on varattu kattava valikoima lautapelejä. 70 asiakaspaikkaa.

Fever Bar & Club, Annankatu 32
Kisastudio aukeaa entisen DTM:n paikalle avatussa Feverissä joka päivä klo 15. Otteluita voi seurata kuudelta plasmateeveeltä ja yhdeltä videoscreeniltä. Kisojen aikana luvassa juomatarjouksia. Tilaa 350 katsojalle.

Leijonatori, Rautatientori
Penkkiurheilijan paratiisi, jossa on 2 200 neliön ravintola-alue, 40 neliön jättiscreen sekä useita pienempiä videokankaita. Innokkaat voivat pelata jääkiekkoa pöytälätkäversiona Pöytäjääkiekkoliiton opastamana. Vapunpäivänä esiintymässä on Osmo’s Cosmos. Tilaa 1 400 katsojalle.

Hartwall Areenan piha
Kolme laajakankaalla varustettua kisatelttaa. Kahteen yleisölle varattuun telttaan mahtuu 1 000 ihmistä, kutsuvierastelttaan 2 000. Kymmeniä ulkovessoja on varattu telttailijoiden käyttöön.

Eksoottinen vaihtoehto: Cafe Bar Luna, Myyrmäentie 2, Vantaa
Länsi-Vantaan veikkaajien ja urheilukansan kohtaamispaikka sekä paikallisen korisjoukkueen, Pussihukkien, kantapaikka Myyrmäen urheilutaloa vastapäätä. Kaksi bilispöytää ja jukeboksi. Otteluita voi seurata videoscreeniltä tai tv:stä. Tapana on ollut, että mitä enemmän kotijoukkue johtaa, sen halvempaa olut on pelin aikana. Jos sama käytäntö toistuu tänä vuonna, suosittelemme Suomi–Itävalta-ottelua.

Tampere

Wanha Posti & Henry’s Pub, Hämeenkatu 13 A
Vanhan postin tiloihin rakennettu olutravintola, jossa on tarjolla 90 erilaista olutta sekä laaja viskivalikoima. Pelejä voi seurata kahdelta screeniltä ja tv:stä. Pelien aikana on maaliveikkaus, jossa voittajat palkitaan oluella.

Grand Star Café, Hämeenkatu 10
Tampereen pääkadulla sijaitseva sporttihenkinen pubi, jonka kisastudiossa seurataan pelejä videotykin ja suuren teeveen välityksellä. MM-kisoja varten pubiin on hommattu digi-boksi. Grand Starin takaosassa on suomirock-baari, jossa meno jatkuu Suomen voiton jälkeen. 150 asiakaspaikkaa.

Turku

Amarillo, Eerikinkatu 15
Illanviettoravintola ja asiantuntevien jääkiekkofanien kisastudio. Fanipaidat päälle, sillä samassa paikassa pelattiin SM-liigakaudella TPS-otteluiden jälkipelit. Ottelut näkee videokankaalta sekä neljästä tv:stä. Tilaa 300 katsojalle.

Bavaria, Brahenkatu 12 B
Turkulainen vastine Sports Academylle. Lätkäfriikit kokoontuvat yläkerran virallisessa Karjala-kisastudiossa. Luvassa on tungosta, screen, neljä tv:tä sekä Karjala-olutta kisojen ajan erikoishintaan.

Eksoottinen vaihtoehto: Panimoravintola Koulu, Eerikinkatu 18
Turun kulttuurieliitin kantapaikka sekä elokuvakerhojen perinteinen jatkopaikka. Asiakkaina paikallisia kirjailijoita ja runoilijoita, kuten Reijo Mäki sekä yliopiston professoreita. Ottelut näkee videoscreeniltä.

10 kommenttia

Big Uncle

28.4.2003 12:35

Olen Hollannissa tyokomennuksella koko kisojen ajan. Taalla mitaan latkaa katsota. Curlingin MM kisat on lahinna latkaa mita taalla tulee telkkarista. Synkkaa...

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

samat sanat

28.4.2003 18:15

Niinpä, Hollannissa minäkin ja Eurosportiltakin tulee vaan snookeria... Saksan kanavilta näkee uutisista niiden maalit, jos ovat saaneet yhtään tehtyä..

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Hokimän

28.4.2003 23:46

Mutta onkos Hollannilla joku syy lähettää lätkää?? Oma joukkue?? Hiljasta on! Riutukaa! Hollanti banniin!!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

FF

29.4.2003 22:18

Eipä sitä jääkoronaa paljon muualla kun Suomessa katsota mutta karjalalippis päähän ja kolme kokoa liian pieni suomipaita päälle niin eiköhän tunnelma ole taattu. "Ihanaa Leijonat Ihanaa" vielä soimaan niin kaikilla on hauskaa. Uuh...

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

bedlam

30.4.2003 20:43

Se oli Slovenia eikä Slovakia...

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Ik heet kissa

1.5.2003 13:50

Jääkendolle iso uuh...

En o Antsa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Miä

1.5.2003 16:14

*naks naks* tuttu ääni Analle, mutta sama alkaa kuulua Aralle jollei mestaruutta tule.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

panzai

6.5.2003 12:25

Ois voinu mainita jotai faktoja Oulun raksilastakin, NO! helsinki keskeisyys...

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Oulusta

8.5.2003 10:44

Panzai: Eiköhän tässä artikkelissa käsitelty vain MM-peliareenat...

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

tamifani

17.5.2013 18:05

Näkyykö Hartwall areenan teltoissa myös välierät ja finaalipelit vaikka ne tukholmassa pelataan?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi