Elisa: Verkkosisällöt kohtuuhintaiseksi ja jakoon ajallaan

Yhtiö vastustaa käräjäoikeuden päätöstä laittaa Pirate Bay pannaan. Piratismia vastaan löytyisi sen mukaan tehokkaammatkin keinot.

Helsingin käräjäoikeus antoi tänään päätöksen, jonka mukaan Internet-operaattori Elisan tulee estää asiakkailtaan pääsy tekijänoikeuksia loukkaavan Pirate Bayn sivuille. Toukokuussa vireille pistetyssä asiassa on takana Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus ry, joka hoitaa asiaa Musiikkituottajat - IFPI ry:n puolesta. Elisaa uhkaa asiassa 100000 euron sakko.

Elisa vastustaa päätöstä, sillä yhtiön mukaan päätöksestä aiheutuisi sille huomattavia kustannuksia ja koska määräys ei olisi teknisesti toteutettavissa. Elisa valittaa tiedotteessaan päätöksen sisällön olevan niin epäselvä, ettei sen perusteella voida ryhtyä toimenpiteisiin.

”Nyt tehdyllä päätöksellä ei käytännössä ole merkitystä laittoman sisällönjakelun torjumisessa. Toimijoiden pitäisi keskittyä toimenpiteisiin, joilla aidosti voidaan vähentää piratismia eli käytännössä sisällön saamista verkkojakeluun kohtuullisella hinnalla ja samaan aikaan muun jakelun kanssa. Lisäksi operaattoreita on kohdeltava tasapuolisesti, eikä yhtä toimijaa voida asettaa viranomaisen asemaan”, Elisan liittymäliiketoiminnanjohtaja Henri Korpi sanoo.

Musiikkituottajien mukaan muitakin operaattoreita vastaan tullaan nostamaan kanne.

”Pääkanteen lisäksi oikeudenhaltijat tulevat hakemaan nyt keskeyttämismääräyksiä Pirate Bayn osalta muitakin teleoperaattoreita koskien. Laillisen digitaalisen markkinan kehittäminen Suomessa ja Euroopassa edellyttää, että Pirate Bayn kaltaisiin harmaan talouden toimijoihin puututaan määrätietoisesti. Suomen lainsäädäntö ei valitettavasti vastaa tällä hetkellä eurooppalaisia normeja, mutta pyrimme hyödyntämään nyt käytössä olevat keinot laillisten digipalveluiden tukemiseksi”, Musiikkituottajia edustava Lauri Rechardt sanoo.

The Pirate Bay on maailman suurin ja Suomen suosituin BitTorrent-sivusto, jonka perustajat Hans Neij, Peter Sunde Kolmisoppi ja Gottfrid Warg on tuomittu Ruotsissa vankeusrangaistuksiin ja mittaviin vahingonkorvauksiin. Tuomioista huolimatta Pirate Bay on jatkanut toimintaansa.

Tämänpäiväisen päätöksen mukaan Elisan pitäisi postaa palvelimeltaan yksilöimättömät Pirate Bayn domain-nimet sekä estää liikenne myös yksilöimättömiin ip-osoitteisiin.

Tietokone-lehden haastattelema operaattoreiden solmupisteen Ficix ry:n puheenjohtaja Jorma Mellin sanoo, että nyt annettu määräys ei ole teknisesti vakaalla pohjalla. Hänen mukaansa Elisalle määrätty suodatus voitaisiin kiertää helposti: palvelulla voi olla useita ip-osoitteita, ja se voi vastata useissa eri domain-osoitteissa. Lisäksi vertaisverkon käyttäjä voi muodostaa salatun yhteyden Pirate Bayhin, jolloin ip- tai domain-estot eivät enää estäisi pääsyä palvelimelle.

Toistaiseksi Pirate Bay -sivusto toimii normaalisti. Asian käsittelyä jatketaan Elisan valituksen johdosta hovioikeudessa.

7 kommenttia

hahah

26.10.2011 20:25

lol. katotaan ku onnistutte...

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

SebastianMaki

26.10.2011 20:38

Kyseessä oleva suodatus on kierretty jo ennen päätöksen voimaantuloa.
Lähde: http://twitter.com/#!/piraattinuoret

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

anonymous1

26.10.2011 22:30

Kyllä vain. Täs viimeisen kymmenen vuoden aikana olen opetellut ostamaan CD-levyjä. IFPI tekee tälläistä vain saadakseen mediakohua - minä puolestani lopetan CD-levyjen ostamisen (verkosta en oo muutenkaan ostanut tai ladannut), keskityn nyt sitten kavereilta kopioimiseen / kirjaston CD:ltä kopioimiseen.

Ei tulisi mieleenkään maksaa levyistä jonka kattojärjestöllä ei ole mitään maalaisjärkeä toiminnassaan. Maailma on kyllä mennyt hulluksi.

Heh, piti ostaa NAS-levykin osissa, jos ostaa levy sisällä NAS-purkin niin siitä menee teosto-maksu...

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Leccare

27.10.2011 11:11

Pahuuden voimat käyttävät hyväkseen oikeusistuimien tietämättömyyttä sekä helposti korruptoitavia kansanedustajia eduskunnassa. Musiikin ostoboikotti jatkuu.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Mikko

28.10.2011 00:50

Vallan mainio päätös oikeudelta. Odotan seuraavaksi uhkasakkoa Suomen valtiolle, jotta se poistaa tiet (auto-, kävely- ja pyörätiet), joita pitkin pääsee tekemään ties millaisia rikoksia.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

shiwan8

28.10.2011 19:22

Jeesustelua sanon minä. Ainoa asia mitä piratismin kuolemisella saadaan aikaan, on kalliimpaa kulutusmediaa. Hinnan nousu ei hyödytä artistia (tmv.) koska palkkion osuus tuotekohtaisesti ei tule nousemaan. Myös myynti tulee tippumaan merkittävästi kun levyt alkavat maksamaan nykyisen 16€-22€ akselin sijasta 25€-30€. Näin voi olla, että artistin ja kuluttajan välissä olevien tahojen tilit eivät muutu miksikään, mutta artisti ja kuluttaja molemmat häviävät. Fiksumpaa olisi laskea hintoja...

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi