Elon Musk tahtoo viedä netin avaruuteen, jotta kaikki ihmiset voisivat käyttää sitä

Mahtipontinen suunnitelma on vain välitavoite matkalla kohti Marsiin rakennettavaa kaupunkia.

Elon Musk.
Elon Musk.

Ne, jotka tuntevat Elon Muskin nimen ja teot, tietävät, että mies tahtoo muuttaa maailmaa. Muskille se ei tarkoita omasta itsestä kumpuavaa muutosta, joka heijastuu lähimmäisenrakkautena ympärillä oleviin ihmisiin ja sitä kautta makes a difference. Ei, hän on sitä tyyppiä, joka tuhoaa innovaatioillaan teollisuudenaloja, jotta ihmiskunta voisi selviytyä.

Nyt Musk on rakentamassa internetiä avaruuteen. Käytännössä tämä tarkoittaa 10 miljardin dollarin projektia, jossa avaruuteen lähetetään 4000 toisiinsa synkronoitua satelliittia, jotka tekevät nettiyhteyden mahdolliseksi kaikkialla maailmassa, jopa köyhimmissä osissa. Space X -projektin myötä netti olisi läsnä koko ajan. Internetoperaattorit tuskin ovat ideasta innoissaan.

Vaikka idea kuulostaa tärähtäneeltä, on Musk tosissaan. SpaceX haki juuri lupaa Yhdysvaltain telehallintavirastolta ensimmäisten satelliittien testaukseen, kertoo Washington Post. Testien olisi määrä alkaa ensi vuonna ja arvioiden mukaan sen valmiiksi saaminen kestäisi viisi vuotta.

Musk näkee satelliitti-internetissä ikään kuin mahdollisuuden rakentaa koko netti uusiksi. 10 miljardin sijoitukset voivat olla perinteisessä talousajattelussa vaikeasti perusteltavissa, mutta Muskille se on sijoitus tulevaisuuteen.

“Syy, miksi en ole (aiemmin) tuonut SpaceX-projektia julki, on se, että sen tavoitteet on asetettu hyvin pitkällä aikavälillä eli tavoitteena on rakentaa kaupunki Marsiin.”

Elon Musk on tullut tutuksi PayPalin ja Teslan johtohahmona. Satelliitti-internetiä on suunnitellut aiemmin muun muassa Facebook, joka luopui omasta ohjelmastaan liian kalliina sekä Virginin Richard Branson, jonka OneWeb-projekti havittelee satelliittien avulla toteutettavaa nettiä joka puolella maailmaan. Google on tehnyt työtä netin viemisessä syrjäseuduille oman Project Loon -ilmapalloprojektillaan ja on nyt mukana miljardin sijoituksella myös Muskin SpaceX-operaatiossa.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi