Emilia Vähämartti aka Mimi Van Detta

Bay City Roller.

Roller Derby, hikistä vaihtoehtourheilua.
Roller Derby, hikistä vaihtoehtourheilua.

Emilia Vähämartti aka Mimi Van Detta on Lahden Roller Derby –pioneereja.

Kenelle Roller Derby sopii?

"Melkein kenelle tahansa täysi-ikäiselle, joka ei pelkää kontaktia ja mustelmia. Lajissa lentää välillä nenälleen. Aloittaa voi, vaikka ei osaisikaan luistella. Aika harvalla on aikaisempaa kokemusta derby-rulliksista (quad skates, paripyörät edessä ja takana)."

Saavatko pojat tulla mukaan?

"Suomessa Roller Derby on naisten laji. Tammikuussa alkaa uusien jäsenien rekrytointi ja alkeiskurssi. Pojat pääsevät ainoastaan tuomareiksi ja huoltajiksi. Amerikassa on sekajoukkueitakin."

Roller Derbyssa luistellaan ovaalia, ohitetaan vastustajia, taklataan ja blokataan. Mitä ei saa tehdä?

"Vastustajan selkään ei saa puskea, ei saa kampittaa, roikkua, lyödä, eikä käyttää kyynärpäitä. Taklataan niin kuin jääkiekossa. Sääntöjä tietysti joskus rikotaan ja sitä varten on tuomarit."

Yleisimmät vammat?

"Olemme luistelleet kesästä asti. Yksi tyttö on saanut aivotärähdyksen, muuten on selvitty mustelmilla."

Lajin estetiikkaan kuuluu kuulemma "ristiriidoilla ja stereotypioilla leikittelevä 1990-luvun feminismi." Missä se näkyy?

"Ainakin tietyissä poikia kyykyttävissä sloganeissa. You skate like a boy! Pelottavat roller-tytöt tulee! En ole feministi, mutta tämä on hyvä tapa purkaa paineita."

Seurasi Bay City Rollers on tehnyt sponsorisopimuksen Apulannan kanssa. Mihin yhteistyö velvoittaa?

"Hotpantsien takapuoleen tulee Apulannan logo. Rockmusa kuuluu lajiin olennaisena osana, mutta ei meidän ole pakko Apulantaa soittaa, vaikka niillä onkin hyviä, aggressiivisia vaihtoehtoja sisääntulobiiseiksi."

Roller-nimesi Van Detta lienee väännös (veri)kostosta, vendetta. Oletko kostonhimoinen luonne?

"En erityisen. Ensin minusta piti tulla Von Glitter, joka olisi kuvannut persoonaani paremmin, mutta nimi oli jo jonkun drag queenin käytössä. Mimi tulee etunimestäni ja minua kutsutaan jo ihan yleisesti Mimiksi. Derby-piireissä kutsumme toisiamme alter egojen nimillä."

http://www.lahtirollerderby.com

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi