Eurooppa Go-Go

City listaa kesän 100 kuuminta tapahtumaa

Missä nähdä Eminem? Milloin Tukholma syö kaduilla? Mikä on Love Paraden puketumiskoodi? Mitä tapahtuu Pamplonan härkähulabaloossa? Minne nousee maailman suurin kaljapuutarha? Milloin Tour de France saapuu Pariisiin? Vetävätkö Notting Hillin karnevaalit vertoja Riolle? Missä nähdä HIM ja REM samalla lavalla? Ja onko James Joycellekin oma festivaalinsa? Tsekkaa Cityn Euroopan-kiertue. Voit tänä kesänä olla osa sitä.

Kesäkuu

Klubiraamattu DJ Magazine valitsi Tiëston vuoden tiskijukaksi.
Klubiraamattu DJ Magazine valitsi Tiëston vuoden tiskijukaksi.
Tiësto ja Cox Ibizalla
Ibiza herää talvivaahdostaan. Englantilainen, top 20-dj Judge Jules soittaa ensimmäisen keikkansa jo toukokuun viime metreillä. Teknon pioneeri, englantilainen Carl Cox rantautuu avajaisjuhliin 1.6. Sekä Judge Jules että Carl Cox molemmat on (pian) nähty Suomessa. Hollantilainen, maailman parhaaksi dj:ksi valitun Tiëston ensimmäinen keikka on 19.6. Amnesiassa. Tiësto on soittanut yhdessä Mobyn ja David Bowien kanssa. Ministry of Sound starttaa 19.6. ja Gatecrasher 24.6.
Ibizan suurin klubi, ja samoin maailman suurin yökerho, on Privilege. Paras meno saarella on elokuussa ja juhlijat ovat pääasiassa brittejä. Ohjelmoitu meno jatkuu syyskuun loppuun.
Ibizalle pääsee kätevästi Barcelonasta lautalla (www.umafisa.com).
29.5.–28.9. Ibiza Espanja
www.ibiza-spotlight.com

Art decoa
Art deco oli 1900-luvun suosituin ja loistokkain suuntaus. Maailman kuuluisimmat art deco -rakennukset lienevät Empire State Building ja Chrysler Building. Victoria and Albert Museumiin kootut 300 tyylisuunnan esinettä, mm. huonekalut ja korut, valaisevat tyylisuunnan estetiikkaa. Näyttely siirtyy heinäkuussa Torontoon ja San Franciscoon.
1.6.–20.7. Victoria and Albert Museum Lontoo Iso-Britannia www.vam.ac.uk

Tukholmassa juoksuaika
Kesän ensimmäinen eurooppalaismaratoni juostaan Tukholmassa. Maratonreitti kulkee kuninkaanlinnan ohi ja Gamla stanin ja Östermalmin läpi. Karnevaalitunnelma. Ilmoittautumismahdollisuus on valitettavasti jo mennyt.
14.6. Tukholma, Ruotsi
www.marathon.se

Rollarit kiertää, dollarit kiertää
Rollarit nuoleskelevat fanejaan Forty Licks -kiertueella ympäri Eurooppaa: Saksa, Italia, Itävalta, Espanja, Ranska, Tanska, Ruotsi, Alankomaat, Tsekki, Englanti, Skotlanti, Irlanti.
4.6.–29.8. mm. München, Milano, Berliini, Wien, Madrid, Barcelona, Pariisi...
www.rollingstones.com/tour

Luksusluokan Vermo
Ascot on maailman suurin ja kaunein hevoskilpailu. Ascotissa käyvät niin kuningatar kuin James Bondkin. Sivuosa hevoskisalla oli myös My fair lady -musikaalissa. Halvimmat liput maksavat 12 puntaa.
17.–21.6. Berkshire, Englanti
www.ascot-authority.co.uk

Juhannus på svenska
Vietä juhannusjuhlia ruotsalaisittain Tukholmassa: ruotsalaisten Seurasaari, maailman suurin ulkoilmamuseo Skansen, järjestää perinteiset juhannusjuhlat kello 14:stä eteenpäin. Skansenissa on myös eläinpuisto, jossa on 261 eri eläinlajia.
20.6. Skansen, Ruotsi
www.skansen.se

Paul McCartney kotonaan
Oman kylän poika esiintyy omassa kylässä: Liverpoolissa. Liput maksavat 30-60 puntaa. Paulin tytär Stella McCartney avasi juuri kaupan Lontoossa. Avajaisissa olivat mm. Madonna ja Tom Ford.
1.6. Kings dock, Liverpool Englanti
www.paulmccartney.com

BJ: Bounce
Bon Jovin Euroopan-kiertueen kruunaa ulkoilmakeikka Hyde Parkissa Lontoossa 28.6. BJ kiertää myös Saksassa, Alankomaissa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Irlannissa ja Skotlannissa.
1.6.–28.6. mm. Amsterdam, Dublin, Lontoo...
www.islandrecords.com/bonjovi/ontheroad.las

Da Vincin kootut
Louvressa esitellään 1519 kuolleen Leonardo da Vincin piirroksia ja käsikirjoituksia, jotka ovat ensimmäistä kertaa nähtävillä 50 vuoteen. Näyttelyyn on kerätty piirroksia Yhdysvalloista, Saksasta ja Italiasta. Tosin Louvren omakin da Vinci -kokoelma on maailman parhaimmistoa.
8.5.–14.6. Napoleon Hall Louvre, Pariisi, Ranska

Pedon lukuja Euroopalle
Keskiaikainen kidutusväline Iron Maiden kiertää pitkästä aikaa Eurooppaa. Kiertuepaikkoja on lähes 20! Vain Suomen, Ruotsin ja Norjan keikat ovat loppuunmyytyjä.
3.6.–12.7. mm. Katowice, Budapest, Wien, Barcelona, Madrid, Pariisi...
www.ironmaiden.com

MC GP
Kimi Räikkönen kaahaa formulatähtien kotikaupungin katuja. Ohittaako Schumi Räkän MM-pisteissä? Kuka saa palkinnon prinssi Albertilta? Viime vuonna osakilpailun voitti David Coulthard. Viimeisimmät suomalaisvoitot tulivat 1983 ja 1998.
1.6. Monte Carlo Monaco
www.f1.com

Waterloo!
Joka vuosi Waterloon saapuu ihmisiä muistelemaan menneitä: Wellingtonin ja Napoleonin yhteenottoa. Ohjattuja kierroksia. Noin kymmenen vuoden välein taistelu uudelleen lavastetaan: Seuraavan kerran Napolen ja Wellington sotivat 2005.
18.6. Waterloo, Belgia
waterloobattletours.users.btopenworld.com

Napoleon-päivät
Korsika juhlii saaren omaa poikaa kolme päivää. 600 osaanottaja Napoleonin aikaisissa varustuksissa. Keskustelua Napoleonista ja tämän vaikutuksesta maailmanhistoriaan. Myös näytelmiä ja näyttelyitä.
13.–15.6. Ajaccio Korsika Ranska
www.corsica.net/corsica/fr/event/napo/index.htm

Syö Tukholma!
Tukholmassa syödään kuusi päivää ja kaupungin ravintoloitsijat tarjoavat parastaan Restaurangernas dageilla. Maistelemaan pääsee 35 kruunulla. Festareilla valitaan mm. vuoden ravintoloitsija ja vuoden ruotsalaisruoka.
5.–9.6. Kungsträdgården Tukholma, Ruotsi
www.restaurangernasdag.se

Lenny Kravitz Milanossa
Jostakin syystä Lenny Kravitzin keikka-aikatauluja vartioidaan kuin valtionsalaisuutta. Ex-rastapää, Lisa Bonnet’n ex ja Vanessa Paradis’n ex, keikkailee ainakin Milanossa, liput 34-85 e.
6.6. Milano, Italia

Nyt luistaa
Taitoluistelun ystävä, olet tullut taivaaseen. Jevgeni Plitsenko Show’ssa sirklaavat olympiavoittaja Jevgeni Plitsenko, Alexei Urmanov, Elena Bereznaya ja Irina Slutskaya sirklaavat. Herkku on Venäjällä harvinaista.
6.6. Jääpalatsi. Pietari, Venäjä

Virolainen beachparty
Püharjarven beachparty järjestetään järven rannalla. Paljon deejiitä, paikallisia opiskelijoita, halpaa olutta ja kahden päivän bileet. Otepää sijaitsee Tartosta etelään, noin 50 kilometriä Latvian rajalta.
7.–8.6. Pühajarve Otepää, Viro

Ranskan Ascot
Voit ihmetellä 23 000 muun ihmisen kanssa niin juoksevia kolmivuotisia kuin hienoston hattuja Ranskan hevoskaupungissa Chantillyssa, jossa ravataan Prix de Diane Hermès´n palkinnosta. Täällä selviää, kuka on kukin Ranskassa.
8.6. Chantilly, Ranska

Hultsfred – Ruotsin ykkösfestari
Linkin Park, Massive Attack, Radiohead, Stereophonics, Queens of the Stone Age. 1200 kruunulla näet ne Etelä-Ruotsissa, maan suosituimmilla rockfestareilla.
12.6.–14.6. Hultsfred Ruotsi
www.rockparty.se

REM-vaihe
R.E.M. on taas kiertueella: Alankomaista Belgiaan, Briteistä Saksaan, Tanskaan, Sveitsiin ja Itävaltaan, sieltä Puolaan, Irlannitiin, Ranskaan ja Italiaan.
21.6.–27.7. m.m. Utrecht, Amsterdam, Lontoo, Hampuri, Odense, Berliini, München, Locarno, Wien, Varsova, Manchester, Dublin...
www.pollstar.com

Entistä kalpeampi Massive Attack Roskildessa.
Entistä kalpeampi Massive Attack Roskildessa.
Legenda: Roskilde
Jotakin hyvää Tanskan maalla: Massive Attack, Björk, Kimmo Pohjonen, The Cardigans, Jori Hulkkonen, Iron Maiden, Los Lobos, The Hellacopters, Metallica, Tuomas Salmela. Roskilde ei ole suotta Tanskan suurin festari. Ja se lienee myös suomalaisten parhaiten tuntema festari Suomen rajojen ulkopuolella. Festariliput maksavat 155 euroa ja niitä saa Lippupalvelusta.
Legenda kertoo, että muutama vuosi sitten Danzigin noustua lavalle monen päivän kaunis ilma oli kuin salamaniskusta päättynyt ja taivaalle oli kerääntynyt tummia pilviä.
Roskilde sijaitsee samalla saarella kuin Kööpenhamina, mutta noin 40 kilometriä länteen.
22.–29.6. Roskilde Tanska
www.roskilde-festival.dk

James Joyce -festivaali
Bloomsday-festareilla juhlitaan James Joycea ja hänen mestariteostaan Odysseusta. Odysseus on muuten myös Bret ”Amerikan Psyko” Easton Ellisin suosikkikirja. Teosta luetaan ja näytellään. Omat kirjat mukaan!
12.6.–16.6. Dublin, Irlanti
www.jamesjoyce.ie

Springsteen kiertää
Pomon keikalle saa vielä lippuja: Hampuriin (12.6.), Firenzeen (8.6.), Muncheniin (10.6.) ja Wieniin (25.6.). Myöskään Helsingin (16.6.) keikkaa Bruce-fanin ei kannata jättää väliin.
8.–28.6. Firenze, München, Hampuri, Kööpenhamina, Göteborg, Wien, Milano
www.brucespringsteen.net

Taiteen olympialaiset
Art Basel on maailman suurin nykytaiteen tapahtuma, jossa huippugalleriat esittelevät taidetta 1900- ja 2000-luvuilta. New York Times kutsuu näitä taiteen olympialaisiksi. Tänä vuonna esillä on mm. Pablo Picassoa ja Max Ernstiä.
18.–23.6. Basel Sveitsi
www.artbasel.com

Hyvästi venäläiset!
Budapestissa muistellaan vieläkin hyvällä viimeisen venäläissotilaan lähtöä kesäkuun lopussa 1991, ja juhlat ovat sen mukaiset. Naamiaisia, konsertteja, juhlia.
28.–29.6. Budapest Unkari
www.budapestinfo.hu/en

Venetsian biennale
Kuvataidetta, tanssitaidetta, elokuvataidetta. Pelkästään arkkitehtuurinäyttelyssä kävi viime vuonna 100 000 ihmistä. Suomella on biennalissa oma paviljonkinsa.
15.6.–2.11. Giardini della Biennale Arsenale, Museo Correr, Stazione Santa Lucia, Venetsia, Italia

Näe kuningatar!
Jos haluat kesällä ihmetellä muutakin kuin kuningatartuuttia, käy seuraamassa kuningatar Elisabeth II:n syntymäpäivän kunniaksi järjestettyä paraatia. Paraati lähtee Buckinghamin palatsilta kello 10.30 ja palaa 12.15.
14.6. Buckingham Palace Lontoo Englanti
www.travelbritain.org

Gay Pride!
Maailman kuuluisimmilla ”homofestareilla” käy yli 350 000 ihmistä. Berliinin 11. gay priden teema on Zeigt Euch eli present yourself. Gay Pride -viikon kohokohta on 28. päivän Christopher Street Day -paraati eli gay pride -paraati.
21.-28.6. Schöneberg Berliini Saksa
www.gay-stadtfest.de

Yhden miehen kokoelma
Harvardin käynyt Grenville L. Winthorp oli taiteen ystävä: seinällä roikkui mm. Delacroix’ta, Renoiria, Blakea. Winthorp kuoli 1943 ja lahjoitti kokoelmansa Harvardin yliopistolle. Nyt se on nähtävissä Lontoossa seitsemällä punnalla.
25.6.–14.9. National Gallery, Lontoo, Englanti

Formulaa
Taas kisataan F1-pojoista ja Schumacherilla on kotikenttäetu. Michael Schumacher onkin ajanut radan nopeimman kierroksen, mutta viime vuonna pärinän voitti tallitoveri Rubens Barrichello.
27.–29.6. Nünburgring GP Saksa
www.formula1.com

24 h kuskausta
Le Mansissa ajetaan 24 h. Varsinainen kisa käydään 14.6. Rataa kiertää mm. JJ Lehto. Männävuosina ylinopeutta (300 km/h) ovat ajaneet mm. formulakuskit Michele Alboreto ja Alex Wurz. Mika Salo ajaa tänä vuonna Le Mansissa ensimmäistä kertaa.
9.6.–15.6. Le Mans, Ranska. www.lemans.org

Juutalaisfestari
Krakova, tuo juutalaishistoriastaan surullisenkuuluisa kaupunki, järjestää juutalaisen kulttuurin festivaalin 13. kerran. Festareilla on taidetta, elokuvaa, musiikkia ja akateemista väittelyä. Tänä vuonna keskustellaan mm. juutalaisten ja puolalaisten suhteesta.
28.6.-6.7. Krakova Puola
www.jewishfestival.pl

Eminem
Yhteiskunnan ykkösvihollinen Eminem purkaa Anger management -kiertueella tunteitaan äitiään kohtaan: 13.6. uhrina on Essen, 15.6. Hampuri, 17.-18.6. Amsterdam, 19.6., 21.-22.6. Milton, 24.6. Glasgow ja 26.-27.6. Dublin.
15.6.–27.6. Saksa, Hollanti, Ranska, Englanti, Skotlanti. www.eminem.com

Oopperakisat
Joka toinen vuosi järjestettävä Cardiffin laulukilpailu on yksi maailman arvostetuimmista laulukilpailuista. Viisi finalistia kiistelee 10 000 punnan palkinnosta ja konsertista BBC:n orkesterin edessä. Luritukset televisioidaan.
22.-29.6. Cardiff, Wales
http://www.bbc.co.uk/wales/cardiffsinger01

Englannin ykkösfestari
Glastonbury Festival on suosittu festivaali, niin suosittu että tänä vuonna liput on myyty loppuun. Festivaalit käydään yksityisellä pellolla melko lähellä Bristolia ja Bathia.
27.6.–30.6. Glastonbury, Englanti
www.glastonburyfestivals.co.uk

Sukkuloita Veenukseen
Paris Air Show’ssa vierailee yli 300 000 vierasta, pääosin lentämisen ammattilaisia. Kyseessä on Euroopan suurin ilmailualan tapahtuma. Messuilla ovat esiintyneet mm. Boeing 777 ja Tupolev160.
15.6.–22.6. Le Borget, Pariisi, Ranska
www.paris-air-show.com

Robbie kiertopalkintona
Kuinka Robbie Williamsin selibaatti on vaikuttanut tähden laulutaitoon selviää noin 30 eurolla. Karismaatikko kiertää Skotlannista Ranskan kautta Itävaltaan, Saksaan, Alankomaihin, Belgiaan, Tanskaan, Ruotsiin ja koti-Englantiin.
28.6.-9.8. mm. Pariisi, Wien, Amsterdam...

Tennari
Boris Becker on historian nuorin Wimbledon-voittaja. Palkinto iskettiin käteen BB2:sen ollessa 17 vuotta. Tänä vuonna palkintosummaan on tullut indeksikorotus, mutta lippuja ei vieläkään saa lipputoimistoista, vaan tennisklubeilta ja kisat järjestevältä organisaatiolta.
23.6.–6.7. Wimbledon, Englanti

Van Gogh vaikuttaa
Vincent Van Goghin vaikutusta nykytaiteeseen ihmetellään Van Gogh Museossa. Esillä on sekä mestarin töitä että vaikutteille altistuneita töitä. Näyttely on toinen suurnäyttely, joka juhlistaa Van Goghin 150 vuotta.
27.6.–12.10. Van Gogh Museum, Amsterdam, Alankomaat

MC TV
Vuodesta 1961 alkaen on Monte Carlon tv-festivaaleilla palkittu vuosittain television parhaat. Saippuasarjatähtien lisäksi festivaaleilla pörrää myös kuninkaallisia. Tänä vuonna ehdolla ovat muun muassa West Wing, Sopranos ja Sex and the City. Palkintojenjakotilaisuus alkaa Grimaldi Forumissa lauantaina 5. 7. klo 18. Bongauspaikalle on syytä saapua ajoissa. Yleisöllehän tilaisuuteen ei ole pääsyä.
30.6.—5.7. Grimaldi Forum, Monaco.

Heinäkuu

Pamplonassa voi jäädä härän alle. Sitä tuskin vakuutus korvaa.
Pamplonassa voi jäädä härän alle. Sitä tuskin vakuutus korvaa.
Härkää sarvista
Heinäkuun kuudentena kello 12 ammutaan pohjoisespanjalaisen (noin 120 kilometriä Bilbaosta) Pamplonan kaupungintalon edessä yksi ainoa raketti – ja siitä alkaa Euroopan hurjin fiesta, San Fermin Festival. Viikon ajan espanjalainen Pamplonan pikkukaupunki on kaaoksen, tungoksen ja hullunrohkeiden temppujen sekopäinen näyttämö. Viikon ajan tuhannet ihmiset juhlivat siellä aamuun asti ja juoksevat päivisin härkiä karkuun kaupungin kaduilla. Välillä joku tietenkin kuolee. Härkäjuoksua on harrastettu kaupungissa jo 1800-luvulta alkaen, uusiin huvituksiin kuuluvat lisäksi juokseminen busseja karkuun sekä ns. stagediving Navarrerian suihkulähteen huipulta.
Hulluja nuo espanjalaiset!
6.–14. 7. Pamplona, Espanja
www.sanfermin.com

Kaupunkifestarit Manchesterissa
Briteissä kaupunkifestivaaleillakin esiintyy isoja nimiä. Manchester Movessa musisoivat muun muassa Badly Drawn Boy, Manic Street Preachers sekä kaikkialle ehtivä R.E.M.
11.–13.7. Manchester, Britannia
www.warntickets.co.uk/artists/move.htm

Karlovy Varyn elokuvafestivaalit
Yksi maailman vanhimmista elokuvafestivaaleista. Karlovy Varyyn, jossa festivaalit järjestetään, kannattaa matkustaa jo pelkästään paikan kauneuden takia. Festareilla esitetään Kaurismäen päihittänyt Oscar-voittaja Nowhere in Africa.
4.–12.7. Karlovy Vary, Tsekki. www.kviff.com

Tallinnan juoksuaika
Tallinnan maratonille kelpaavat vain kovakuntoiset: aikaraja on viisi tuntia ja lämpötilakin nousee yli kahteen kymppiin. Viimeinen ilmoittautumispäivä on 1.7. Ei, jos makaat yhä sohvalla et ehdi kesäkuntoon.
12.7. Tallinna Eesti
www.hot.ee/tallinnmarathon/eng.html

Irlannin parhaat festarit
Irlannin isoimmat festarit, Witn-ness Festival, kokoaa yhteen yli 70 000 ihmistä. Esiintyjät ovat huipputasoa, ja pitkälti samoja kuin Skotlannin T in the Park -festareilla.
12.–13.7. County Kildare, Irlanti
www.witnness.com

Grec2003
Espanjassa osataan juhlia, koko kuukausi! Barcelonan tärkeimmillä kesäfestareilla on konsertteja ja katuteatteria. Baletinhimoisille balettia. Jazz-konsertoijista tulonsa ovat varmistaneet Herbie Hancock ja Bobby Hutcherson.
25.6.-31.7. Barcelona Espanja

Punkyreggae-Deutschland
Vuodesta 1986 alkaen järjestetty Summer Jam on Euroopan suurin reggaetapahtuma. Paikalla tänä vuonna muun muassa Jimmy Cliff ja Bunny Wailer.
4.–6.7. Fühlinger See Saksa
www.reggaenode.de/summerjam/

Me halutaan olla viikinkejä
Pidetään kesäteatterissa kekkereitä. Joka vuosi Jelsin ulkoilmateatteri näyttelee viikinkejä: taisteluja, hevosia ja show, joka perustuu muinaisiin viikinkimyytteihin.
4.-20.7. Jels, Tanska

Kukkia, muttei mehiläisiä…
Maailman suurin ja mahtavin kukkaistapahtuma, Hampton Court Flower Show on viherpeukalon unelma. Tänä vuonna mm. vesipuutarhoja. Komeimmat istutukset nähdään palatsin puistossa.
8.–13. 7. Hampton Court Palace, Lontoo, Britannia.
www.rhs.org.uk

Peer Gyntiä
Peer Gynt -festivaali on kymmenpäiväinen kulttuuritapahtuma, jossa nähdään muun muassa Henrik Ibsenin Peer Gynt ulkoilmanäytöksenä erämaamaisemissa järven rannalla. Luvassa myös komediailta!
31.7.–10.8., Gala-järvi, Norja.
www.PeerGynt.no

Ranskan ympäriajot
Tänä vuonna vietetään Tour De Francen 100-vuotisjuhlaa. Kolmen viikon aikana kilpailijat kiertävät koko Ranskan, ajaen yli 3000 kilometriä. Loppumetrien taistoa voi todistaa Pariisin Champs-Elysées’lla 27.7.
5.–27. 7., Ranska.
www.letour.fr

Täysikuun trance
Fullmoon-festari on matkakohde trancen ystäville. Viisipäiväiseen tapahtumaan saapuu artisteja 15:stä eri maasta. Mukana muun muassa Astral Projection, Goa Gil ja Space Tribe.
13.–17.7. Berliinin lähistö, Saksa
www.fullmoon-festival.de

4th of July
Oletko amerikkalaismielinen? Juhli jenkkilää Genevessä, jossa järjestetään maailman suurin Yhdysvaltain kansallispäiväjuhla, 4th of July, Yhdysvaltain ulkopuolella. Juhlinnan paikka selviää vain Yhdysvaltojen Geneven suurlähetystöstä.
4.7. Geneve Sveitsi

Makeat juhlat
Suklaafestivaali lienee monen unelma. Milka Chocolate Festivalissa erilaisten kilpailujen palkintoina on yli 1000 kiloa suklaata. Kun syöt voittosuklaasi, olet nauttinut viisi miljoonaa kaloria. Sillä määrällä toimistotyöläinen eläisi lähes seitsemän vuotta syömättä mitään muuta.
5.7. Bludenz, Itävalta

Teatteria Ranskassa
Ranskan vanhin teatterifestivaali tuo Avignonin kaupunkiin nelisenkymmentä teatterin ja modernin tanssin parhaimmistoon kuuluvaa esitystä sekä yli 100 000 teatterin ystävää.
8.–28. 7. Avignon, Ranska.
www.festival-avignon.com/en/index.php3

F1-France
Magny-Coursin rata sijaitsee Ranskan Neversissä, lähes Ranskan keskipisteessä, 230 kilometrin päässä Pariisista. Viime vuonna Kimi Räikkönen kaahasi täällä kakkoseksi, voittaja oli – yllätys, yllätys – Michael Schumacher.
4.–6.7. Magny-Cours Nevers Ranska.
www.formula1.com

HIM ja REM
Midtfyns festivaalin suurimpia nimiä ovat Badly Drawn Boy, Manic Street Preachers, The Flaming Lips ja R.E.M. Suomea edustavat HIM ja The Rasmus. Yleisöä tilaisuuteen mahtuu jopa 30 000.
2.–6. 7. Ringe (Fyn), Tanska.
www.midtfynsfestival.dk

Olutfestivaali Virossa
Tallinnan Ollesummer Beerfestival on hilpeä tapahtuma, jossa voi kaljanjuonnin ohella kuunnella musiikkia, tanssia break dancea ja hypätä benjihyppyjä.
5.–9.7. Tallinna, Eesti

Klassisesti pihalla
Classic Open Air on oopperaa, operetteja ja klassisen musiikin konsertteja ulkoilmassa, tunnelmavalaistuksessa 1700-luvun rakennusten ympäröimänä. Mukana muun muassa Berliinin Sinfoniaorkesteri.
9.–15.7. Berliini, Saksa
www.classicopenair.de

Montreux´n jazzfestivaalit
Järjestyksessään 37:nnet Montreux´n jazzfestivaalit tarjoavat paljon muutakin kuin jazzia. Esiintymässä mm. Radiohead, Simply Red, Jethro Tull, Gary Moore, Morcheeba, Jamiroquai ja ZZ Top. Jos festariohjelma tympii, kierrä Montreux Freddie Mercuryn jalanjäljissä (www.mont-reux.ch/freddie-mercury), kostuta varpaasi Geneve-järvessä tai kurkkaa kivenheiton päässä sijaitsevaan Ranskaan.
4.–19. 7. Montreux, Sveitsi. www.montreuxjazz.com

Cardigans Skotlannissa.
Cardigans Skotlannissa.
Iso T Skoteissa
T in the Park on legenda. Nyt kymmenettä kertaa järjestettävä festivaali on kiistatta yksi Euroopan parhaista. Esiintyjälista on jälleen vaikuttava yhdistelmä supertähtiä ja tuoreita lupauksia: Coldplay, Death in Vegas, Ed Harcourt, Mull Historical Society, R.E.M, Röyksopp, Super Furry Animals, Supergrass, The Cardigans, The Datsuns, The Flaming Lips, The White Stripes, Tricky, Turbonegro… Jos aikoo nähdä edes nämä esiintyjät, ei aikaa jää kovin paljon leirintäalueella hengailuun. Mutta sitähän ehtii tehdä sitten suomalaisilla festareilla.
Festarialue on 50 minuutin junamatkan päässä Edinburghista ja tunti 20 minuutin matkan päässä Glasgow’sta. Myös bussi kulkee.
12.–13.7. Balado, Skotlanti.
www.tinthepark.com

Espanjazz!
San Sebastianin jazzfestivaali on yksi Euroopan vanhimmista festivaaleista. Ulkoilmatapahtumia ja ilmaisia konsertteja iltaisin. Paikalle odotetaan yli
40 000 vierasta.
21.–26. 7. San Sebastian, Espanja
www.jazzaldia.com/

Joulupukki-kongressi (K-12)
Miten joulupukki huolehtii ammattitaidostaan? Tapaamalla muita pukkeja. Bakkenin huvipuiston vuotuiseen kongressiin kokoontuu 120 joulupukkia. Oma parta mukaan.
21.-23.8. Bakken Tanska

Jazzia Skotlannissa
Edinburgh Jazz and Blues Festival on Ison-Britannian vanhin jazzfestivaali. Esityksiä klubeilla ja puistoissa, edustettuina kaikki jazzmusiikin tyylilajit. Noin
50 000 vierasta vuosittain.
25.7.–3.8. Edinburgh, Skotlanti.
www.jazzmusic.co.uk

Wagner-festarit
Näille taidefestareille Hitlerkin tulisi, jos pääsisi. Richard Wagneria juhlitaan neljä päivää Wagnerin rakennuttamassa Festivaaliteatterissa. Tannhäuser, Valkyyria, Lohengrin, Holländer ja muut klassikot kuullaan täällä.
25.–28.7. Bayreuth, Saksa
www.bayerischer-hof.de

Trikolori liehumaan
Bastiljin päivänä Ranskassa juhlistetaan vuonna 1789 tapahtunutta monarkian kaatumista. Koko Ranska juhlii ilotulituksin ja kaduilla hulinoiden. Perinteinen sotilasparaati marssii Champs-Elyséetä. Pariisin juhlimiskeskus on Eiffel-torni.
14.7. Ranska

Shakespeare kuvataiteessa
Shakespearen näytelmät ovat maailmankuuluja. Nyt on tilaisuus nähdä, miten Shakespeare on vaikuttanut kuvataiteeseen. Shakespeare in Art -näyttelyssä mm. Hogarthin ja Delacroix’n töitä.
16.7.– 19.10. Dulwich Picture Gallery, Lontoo, Iso-Britannia.

Golfista virtaa
Englannin suurin golftapahtuma ja suurista turnauksista vanhin, British Open, kerää maailman parhaat pelaajat, mm. Tiger Woods, David Duval, Jesper Parnevik, pistämään kilvan palloa reikään. Kisat palaavat taas Royal St George’sin kentälle.
17.-20.8. Royal St. George’s Golf Club Sandwich, Kent, Englanti

Massive Attack Ranskassa
Bristol-soundin ja trip hopin airut, Massive Attack on aikuistunut. Onko aikuisuus tylsää? Sen voi selvittää vaikka Ranskan Nîmesissa heinäkuussa. Vain 42 euroa.
20.7. Arenes de Nîmes, Nîmes, Ranska.

Tukholman jazzfestivaalit
Naapurimaassa juhlitaan Tukholman jazzfestivaalien 20-vuotista taivalta. Paikalle saapuvat muun muassa Herbie Hancock, Roy Hargrove ja Randy Brecker.
25.7.–2.8. Tukholma, Ruotsi.
www.stockholmjazz.com

Katumuotia
Coral Fashion Show on Saksan suurin muotitapahtuma. 500 mallia esittelee Thierry Muglerin, Wolfgang Joopin ja muiden kansainvälisten huippujen luomuksia koko Kurfürstendammin pituisella catwalkilla.
26.7. Berliini, Saksa.
www.coral.de/

La bella opera!
Säveltäjä Gioachino Rossinin kotikaupungissa, Pesarossa, vuosittain järjestettävä Rossini Opera Festival on ollut näytön paikka nuorille kyvyille jo vuodesta 1980. Liput 10-110 euroa. Suosittelemme tapahtumaa jo oopperatalon vuoksi.
28.7.–22.8. Pesaro, Italia.
www.rossinioperafestival.it

Kutsu kunikaallisille synttäreille
Tämän vuoksi kannattaa matkustaa Öölantiin: Prinsessa Victoria täyttää 26 vuotta, ja koko kansa juhlii Borgholmin urheilukentällä. Kuninkaalliset saapuvat juhlapaikalle 17.45.
14.7. Öölanti, Ruotsi
www.victoriadagen.nu

British formula
Kimi Räikkönen McLarenin kotiradalla Silverstonessa. Viimeksi suomalainen voitti osakilpailun kaksi vuotta sitten. Nopeimman kierroksen on hurauttanut Rubens Barrichello.
18.–20.7. Silverstone, Britannia.
www.formula1.com

Biitsille Pariisissa
Heinäkuun lopussa Seinen rannoista tehdään kunnon rantoja, siis hiekkarantoja. Ja rannalla pistetään tapahtumaan: ohjelmassa on sekä urheilua että kulttuuria, ja ennen kaikkea täällä kaikki pariisilaiset ovat. Rantaleikit loppuvat elokuun puolessa välissä.
20.7.-17.8. Pariisi, Ranska. www.franceguide.com

Raketteja Ranskassa
Kansainväliset ilotulitusfestivaalit järjestetän Cannes’ssa heinä–elokuussa. Tapahtuma jakautuu usealle viikonlopulle, ja yleisön määräksi arvellaan noin 1,5 miljoonaa.
14.7.–24.8. Cannes, Ranska.

Festarit Sveitsissä
Gurtenfestivalissa esiintyvät Asian Dub Foundation, Tricky, Massive Attack, Moloko, The Cardigans, Röyksopp, Alanis Morrisette, Danko Jones… Osaavat ne sveitsiläisetkin.
18.–20.7. Bern, Sveitsi.
www.gurtenfestival.ch

Ranskan ykkösfestarit
11 vuotta vanhat bretagnelaisfestarit, Vieilles Charrues, keräävät päivittäin 50 000 kuuntelijaa. Tänä vuonna kuuntelun kohteena on mm. R.E.M.
18.–20.7. Carhaix Ranska
www.vieillescharrues.asso.fr/festival/index.php

Pyhä vaellus Kreikassa
Pieni Tinosin saari täyttyy pyhiinvaeltajista neljä kertaa vuodessa, uskonnollisten juhlien aikaan. Heinäkuussa on vuorossa nunna Pelagian näyn muistopäivä. Tinosilta voi myös ostaa vanhaa ja uudempaakin kreikkalaista taidetta.
23.7. Tinos, Kreikka.

Love Parade
Love Paradeja järjestetään nykyisin ympäri maailmaa, mutta Berliinin Love Parade on se aito ja alkuperäinen. Kulkue on kasvanut 14 vuodessa muutaman sadan ihmisen tapahtumasta mammuttimaiseksi yli miljoonan tanssijan kaaokseksi. Klubit on nostettu pyörille, ja musiikista vastaa noin 250 dj:tä. Paraatin teema on itsestäänselvä: ”Love Rules”. Pukeutumiskoodi: mitä tahansa ja pilli.
12.7. Berliini, Saksa
www.loveparade.net

Elokuu

Kun kuningatar on poissa, hiiret hyppivät pöydillä.
Kun kuningatar on poissa, hiiret hyppivät pöydillä.
Näin eläköön kuningatar!
Buckinghamin palatsi, kuningatar Elizabeth II:n kaupunkiasunto avautuu yleisölle kahdeksi kuukaudeksi kuningattaren vieraillessa Skotlannissa. Hulppea ympäristö on koristeltu tyyliin sopivasti – muun muassa Rembrandtin ja Rubensin maalauksin. Nyt yleisölle avattavat tilat ovat niitä, joissa kuningatar normaalisti vastaanottaa korkea-arvoiset vieraansa.
6.8.–28.9. Buckinghamin palatsi, Lontoo, Britannia. Auki 9.30–16.30. Liput 12 puntaa.
www.royal.gov.uk

Uitmarkt-festarit
Voiko puoli miljoonaa ihmistä olla väärässä? Se selviää Alankomaiden suurimmassa kulttuuritapahtumassa, Uitmarkt-festivaaleilla. Tarjolla on näytteitä tulevan syksyn teatterista, cabaret’sta, popista, tanssista ja klassisesta.
29.-31.8. Leidseplein Museumplein, Amsterdam Alankomaat

Purjelaivoja Riikassa
The Cutty Sark Tall Ships’ Race palaa neljän vuoden tauon jälkeen Itämerelle. Jos et ehtinyt nähdä aluksia Turussa, matkusta Riikaan. Riikan-vierailu on kilvan ohjelmassa nyt ensimmäistä kertaa. Kilpaan on ilmottautunut yli 80 alusta.
10.–13.8. Riika Latvia
www.tallshipsraces.com

Astu aikakoneeseen
Tanskalainen Horsensin kaupunki leikkii jokaisen elokuun viimeinen viikonloppu keskiaikaa. Kyseessä on yksi Euroopan suurimmista keskiaikaisjuhlista. Täällä näkee spitaalisia, prostituoituja, kerjäläisiä ja pyhiinvaeltajia.
30.–31.8. Horsens, Tanska

Parittelufestari
Yksinäisten sydänten kerho kokoontuu Irlantiin Matchmaking Festivaleille: musiikkia, tanssia ja ilotulitusta. Festareiden päätteeksi sinkut valitsevat halutuimman poikamiehen ja festarikuningattaren.
30.8.-6.10. Lisdoonvarna, Irlanti

B(i)erlin
Jos jossakin osataan juoda kaljaa, niin Saksassa. Berliinin vuosittaisilla festivaaleilla esitellään nyt 1650 eri olutta 75 eri maasta ja 190 eri panimosta. Festivaaleilla on myös maailman suurin kaljapuutarha: 2 kilometriä pitkä festarialue.
1.–3.8. Berliini, Saksa
www.bierfestival-berlin.de

Kuumailmapalloilua Liettuassa
Liettuassa järjestetään kolmannettoista kuumailmapalloilun EM-kisat. Kilpailijat toteuttavat ilmassa erilaisia tehtäviä. Osallistujia on myös Suomesta. Tosin mestaruus on useimmiten mennyt britille.
8.–17.8. Vilna, Liettua.
www.ballooning.lt

Antiikkia Monacossa
Monte Carlon kahdeksannet kansainväliset antiikkimessut kokoavat yhteen suihkuseurapiirien kerman. Pöytiä, veistoksia, koruja, huonekaluja. Messuille pääsee 8 eurolla, mutta näyttelykalujen varoitetaan olevan kalliita.
9.–17. 8. Espace Fontvieille, Monte Carlo, Monaco

Kirjanoppineille
Edinburghin kirjamessut on maailman suurin kirjatapahtuma. Se järjestetään kauniissa Charlotte Square Gardensissa. Edinburghissa käy paljon Nobel-kirjailijoita. Ohjelma vahvistetaan kesäkuussa, sen voi tilata messujen kotisivuilta.
9.–25.8. Edinburgh, Skotlanti
www.edbookfest.co.uk

Formuloita Unkarissa
Suomalaisten suosikki GP, jossa Kimi kaahasi viime vuonna neloseksi. Ja tuntuu, ettei viime vuonna voittanut GP:tä kukaan muu kuin Schumacher.
22.–24.8. Budapest, Unkari.
www.formula1.com

RHCP
Red Hot Chili Peppers kaartaa Eurooppaan vasta lomakauden päätyttyä. Keikat ovat Saksassa, Iso-Britanniassa ja Irlannissa.
13.8.–24.8. Stuttgart, V2003 Festival, Berliini, Duisburg, slame Castle, Glasgow
www.redhotchilipeppers.com

Naisten kymppi på svenska
Ruotsissa naiset ovat juosseet jo vuodesta 1984. Viime vuonna juoksujalkaa pisti 220 000 naista. Kympin voi hölkätä joko kellotettuna tai ilman kelloa. Ilmoittautumismaksu on 210-265 kruunua. Juoksureitti kulkee Skansenin ohi.
31.8. Tukholma, Ruotsi
www.tjejmilen.se

F1-Deutschland
Nopeimman kierroksen ennätystä hallitsee Michael Schumacher, joka myös voitti kisan viime vuonna. Kimi ei päässyt vuosi sitten maaliin, ehkä nyt?
1.–3.8. Hockenheim, Saksa.
www.formula1.com

Street Parade Zürichissa
Vuodesta 1992 alkaen järjestetty Street Parade mainostaa itseään maailman suurimmaksi ja kauneimmaksi teknotapahtumaksi. Viime vuonna Zürichin kaduilla tanssi 650 000 ihmistä.
9.8. Zürich Sveitsi
www.streetparade.com

Rubensin ajat
Kerran vuodessa Antwerpenin vanhan kaupungin keskustori muuttuu 1600-luvun markkinapaikaksi ja tuolloin kävijöitä torilla on tuhansia. Parhaimman Rubensin ajan kostyymin omaava kauppias palkitaan.
15.8. Grote Markt, Antwerpen, Belgia.

Brittien ykkösregatta
Cowes Week ei ole, kuten ääntämisestä voisi päätellä, lehmien viikko, vaan kuuluisa 177-vuotinen brittiregatta, itse asiassa maailman suurin. 8000 purjehtijaa kilpailee paremmuudesta.
2.–9.8. Cowes Isle of Wight, Englanti
www.cowesweek.co.uk

Festarit saarella
Budapestissa, Tonavassa sijaitsevalla saarella järjestettävä Sziget- festivaali on Keski-Euroopan suurin musiikki- ja kulttuuritapahtuma. Viime vuonna viikon mittaisilla festivaaleilla juhli 350 000 ihmistä. Massive Attack, Morcheeba, Moloko, Asian Dub Foundation ym.
30.7.–6.8., Budapest, Unkari.

Muoti messuaa
Leipzigin muotimessuilla esittäytyy 800 yritystä 20 eri maasta. Leipzig onkin yksi suurimmista vaatteiden sisäänostokeskuksista. Fashion Nightissa muodista pääsevät nauttimaan myös tavalliset ihmiset: kaupat ovat auki ja muotinäytöksiä järjestetään liukuhihnalta.
9.–11.8. Fashion Fair, Leipzig, Saksa

Merifestarit
Merellistä hauskaa: soutukisoja, purjehtimista, surffausta ja melontaa luvataan Lissabonin merifestivaaleilla. Merta juhlitaan, sillä onhan Lissabon portti maailmaan: täältä sitä lähdettiin ensimmäistä kertaa Ameriikkaan.
17.–31.8. Praca Duce de Saldanha Lissabon Portugali

Notting Hillin karnevaalit
Vuodesta 1964 alkaen järjestetty karnevaali vetää Lontoon Notting Hillin kapeille kaduille yli miljoona ihmistä karnevaaliasuineen, rumpuineen ja pilleineen. Notting Hillin karnevaaleja on verrattu jopa Rioon. Pääparaati velloo kaduilla maanantaina. Notting Hill oli muutama vuosi takaperin Lontoon muodikkaimpia asuinalueita ja siellä kuvattiin myös elokuva Notting Hill
23.–25.8., Notting Hill, Lontoo, Britannia.
www.rbkc.gov.uk/NottingHill03/general/

7 kommenttia

ff

22.5.2003 16:33

Miksei elokuussa mainita Euroopan suurimpia Unkarin Sziget-festareita? vetää bilettäjiä saareen viikon aikana 400 000.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Tiina, Pariisi

22.5.2003 18:44

Pieni korjaus. Da Vinci -näyttely Louvressa on avoinna 14.7. saakka. Näyttely on hyvä mutta tunkkainen. Jonottamaan saa varautua. Louvressa on nuorisokortti Carte Jeune Louvre, 15 euroa/vuosi. Sillä pääsee mm. tähän näyttelyyn ilmaiseksi ja jonon ohi.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

jazzmaniac

23.5.2003 09:58

Jazz-festivaalien kermaan kuuluva PoriJazz on unohtunut listalta? Esimerkiksi viime vuonna festivaalilla vieraili 122.000 kävijää, lippuja myytiin 65.000 kpl. Ilmaiskonserteissa kävi yli 50.000 kuulijaa
Ulkomaisia esiintyjäryhmiä oli 58 ja suomalaisia 40. Yksittäisiä artisteja oli yhteensä 542.
Konsertteja järjestettiin 106 kpl yhdessätoista konserttipaikassa. Soitto soi 221 tuntia, eli lähes kymmenen vuorokautta yhtä mittaa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Shadow78Hki

23.5.2003 10:14

Minne jäi dance valley damin läheltä 2.8. ?? Maailman suurin teknofestari..

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

saybia

23.5.2003 14:57

ja missä on La Tomatina? tomaattimehun makuinen ja näköinen.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Hannu Waher

17.6.2003 11:07

"Purjelaivoja Riikassa" vinkkaa lehtenne. No näinkin, mutta kuvateksti "Viime vuonna Tall Ships´ Race käytiin Turussa" on jo liikaa. Alukset nimittäin saapuvat Riikaan juuri Turusta ! Eli suuret purjelaivat nähtävissä Turussa 31.7.-3.8.2003. Ilmoittautuneita laivoja mukana 97 kpl.

Terveisin
Hannu Waher
Lehdistöpäällikkö
Tall Ships´ Race Turku 2003

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

utriano

22.7.2003 19:06

T in the park nähty!
Suosittelen kaikkille. Loistavat festarit Skotlannin sydämmessä. Ensi kesää ajatelle, suosittelen reissua Skotlantiin ja kyseisillä festareilla käymistä. Musiikkia ja menoa on koko ajan joka puolella, niin paljon että joutui oikein miettimään ketä haluaa nähdä. Ihmiset ystävällisi, vaan ehkä hiema pilvessä. Oksentelu ja örveltäminen puuttui kokonaan, joten siltä kannalta siistit festerit. Ainoa miinus tulee käviöille, jotka eivät jaksa nähdä vaivaa kiikuttaa roskia roskikseen (joita alue oli pullollaan).

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi