Fitness

Kuntosali tietää paremmin.

Know-How-kuntosalit tulevat

Taustalla soi lempeä musiikki ja viherkasvit ja patsaat luovat rauhallista tunnelmaa tilavassa salissa.

Tietokone mittaa kunnon, säätää vastukset ja opastaa oikeisiin liikeratoihin. Turun Motivus Centrumin terveyssali houkuttelee asiakkaikseen niitä, joita perinteiset kuntosalit eivät miellytä.

”Terveyssalin etu on sen rauhallisuus ja yksilöllisyys. Asiakkaat ovat hieman tavallista vanhempia, 28-80-vuotiaita”, kunto-ohjaaja Pia Svegin kertoo.

Jokaiselle asiakkaalle laaditaan oma kunto-ohjelma, joka talletetaan henkilökohtaiselle älyavaimelle. Avain säätää laitteiden vastukset, painot ja korkeudet, tallentaa tiedot harjoittelusta ja muuttaa säätöjä kunnon kohentuessa. Laitteet huolehtivat myös, että liikkeet tulee tehtyä oikein eikä käyttäjän syke nouse liian korkeaksi.

”Näillä laitteilla ei voi tehdä väärin”, Pia Svegin kiteyttää.

Mitä lysti sitten maksaa? Enemmän kuin tavallisesti, totta kai. VIP Clubin jäsenyys maksaa 40,30 euroa ja kolmen kuukauden Terveyssali-kortti noin 270 euroa – 100 euroa enemmän kuin Motivuksen tavallinen kuntosalikortti. Helsingin Motivus Kamppiin juuri avatussa VIP Clubissa on vielä tyyriimpää: kuuden kuukauden VIP-kortti maksaa 890 tai 1 140 euroa valituista palveluista riippuen. Tietokoneohjattujen laitteiden lisäksi Helsingissä on tarjolla mm. jääallas, yksilölliset saunat, solarium, rentoutumishuone ja hierovat nojatuolit.

Kuka siis enää kaipaa puntteja ja kuntopyörää?

Koko elämä kuntoon salilla

Kuntosalit eriytyvät. Kellariin rakennetut ahtaat hikisalit alkavat näyttää vanhanaikaisilta, kun uudet, monipuolisemmat ja viihtyisämmät salit houkuttelevat maksukykyi-

siä aikuisia. City kysyi kolmelta kuntosalitoiminnan ammattilaiselta, miltä tulevaisuuden kuntosali näyttää.

Yhteyspäällikkö Titta Airaksinen, Motivus:

”Kuntosaleista kehittyy suuria hyvinvointikeskuksia, jotka tarjoavat jokaiselle jotakin. Viihtyisyyteen panostetaan. Otamme entistä paremmin huomioon vanhempien ja aiemmin vähän liikkuneiden ihmisten tarpeet. Heitä varten tulee olemaan myös hintaluokaltaan erilaista tarjontaa.”

Toimitusjohtaja Mikko Mustala, CMS Finland:

”On tapahtumassa erittäin positiivinen ilmiö: kaikki kuntosalit eivät ole samanlaisia. Toiset käyttäjät haluavat edelleen vain rautaa mutta toiset myös sosiaalista kanssakäymistä. Kuntoklubien jäsenyys tarjoaa juuri tätä: yhteisiä tiloja ja tapahtumia, joissa ihmiset voivat tutustua toisiinsa.”

Kehityspäällikkö Satu Mansikkamäki, Suomen Kuntourheiluliitto:

”Kuntosaleja ei enää rakenneta vain itseä varten, vaan mietitään myös käyttäjien tarpeita. Saliyrittäjien tulisi määrittää kohderyhmänsä ja panostaa saliympäristöön, laitteisiin ja ohjaukseen sen mukaisesti. Varsinkin vanhemmat käyttäjät arvostavat pätevää ohjausta ja tilojen laadukkuutta.”

Humalassa, muttei heinänuhassa

Siitepölyallergiaan on nyt markkinoilla uusi kylmäkuivattu antihistamiinivalmiste, joka ei väsytä. Reseptittä myytävä Clarityn-S ei vaikuta keskushermostoon, joten sen kanssa voi huoletta nauttia myös alkoholia. Pilleri liukenee suussa välittömästi, joten se ei tarvitse kyytipojakseen nestettä.

Juoksu ei pelasta sauhuttelijaa

Liikunta ei vähennä sauhuttelijoiden riskiä sairastua keuhkosyöpään, todetaan suomalais-yhdysvaltalaisessa tutkimuksessa. Kymmenen vuoden seuranta-aikana lähes viidellä prosentilla tutkituista 27 000 tupakoivasta miehestä ilmeni keuhkosyöpä. Liikunta ei vaikuttanut sairastumisriskiin suuntaan eikä toiseen.
(International Journal of Cancer)

Jalkatreeni sandaaleissa

Scholl on täydentänyt terveyskenkien valikoimaansa Innovation-sarjalla, jonka pastellisävyt ja hippihenkiset kukkakuviot sopivat piristämään erityisesti nuorten naisten jalkoja. Paitsi iloa silmille, sandaalit tarjoavat harjoitusta jaloille: anatominen pyökistä valmistettu jalkapeti harjoittaa jalkoja ja sääriä.

Jos tupakoit, saat tytön

Tupakoivat vanhemmat saavat useammin tyttö- kuin poikavauvan. Tanskalais-japanilaisen tutkimuksen mukaan tupakoimattomat vanhemmat saavat hieman useammin poika- kuin tyttölapsen, mutta tupakoivien vanhempien kohdalla suhde kääntyy ylösalaisin. Vähiten poikia saavat parit, joista molemmat polttavat vähintään askin tupakkaa päivässä. Tulevan äidin tupakointi vaikuttaa vauvan sukupuoleen hieman isän tupakointia enemmän.
(Lancet)

Rautanainen jumppaa kovemmin

Lieväkin raudanpuute voi hidastaa kuntoilijan vauhtia. Amerikkalaistutkimuksessa rautalisä vauhditti lihasten hapenottokyvyn kohentumista naisilla, joilla oli todettu lievä raudanpuute ja jotka treenasivat aerobisia lajeja neljän viikon ajan. Tutkimuksessa oli mukana 41 naista, jotka eivät harrastaneet aktiivisesti liikuntaa.
(The Am. Jour. of Clinical Nutrition)

Ilman-kostuttimesta astma?

Karvainen lemmikkieläin lisää lapsen riskiä sairastua astmaan. Amerikkalaistutkimuksen tulos ei ole järin yllättävä, mutta toinen tutkimuksessa ilmennyt asia sen sijaan on: myös kotona käytetty ilmankostutin lisäsi tutkittujen astmariskiä. Tutkimukseen osallistui 3535 tervettä lasta, joista 265 sairastui astmaan viiden vuoden seurannan aikana.
(Epidemiology)

Geeliä niskaan

Särkeekö niska, rasittuiko selkä? Suomalainen Zon-kipugeeli lupaa lievittää lihas- ja nivelkipuja sekä niihin liittyviä tulehduksia. Paikallinen iholle levitettävä kipulääke helpottaa myös turvotusta eikä se ärsytä vatsaa, kuten suun kautta otettava lääke. Zon-kipugeelin vaikuttava aine on ketoprofeiini.

1 kommentti

Susan Cytko

24.10.2002 04:50

Food is life.

If we believe breastfeeding is crucial for the baby why do adults forget that protecting our immune system does not stop.

There are those who suffer from auto-immune disease. The symptoms color lives dramatically. The reason is still unclear why this type of disease attacks our body but we live in world of bad diet, pollution, toxins, infectious mold, bacteria, and virus. Plus the disadvantage of overused antibiotics. Without a healthy immune system the body reacts in many different ways and this shows when we fall for disease. The symptoms make life harder and each day is colored differently for each person.

Immune 26 is a new biotechnical breakthrough specialized in feeding and building up the immune system. Symptoms have been relieved overhaul 80% and for some people, and that means that they can live a better life. Getting out of bed improved appetite, easing the pain of joints, a feeling of wellbeing.

Immune 26 is NOT a DRUG, A HERB, or a VITAMIN. It is a specialized new biotechnical breakthrough, A FOOD. Many judge the book by the cover without reading the contents. There have been amazing results for those who suffer with disease and as it is a food it is safe for the whole family to take daily blended in juice.

We would like to send you our story.

Susan Cytko
Edmonton
Alberta
Canada
T6A 3E3
1-780-465-6632

cytko4@telusplanet.net

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi