Fitness

Valoa kansalle ja muita masennusvinkkejä

Viime vuonna mielialalääkkeiden kulutus ylitti jo särkylääkkeiden kulutuksen. Myynti on lähes nelinkertaistunut sitten 1990-luvun alun.

Masennus ei ole pelkkä mielenterveyden flunssa, ja sen syyt ovat monet. Yleisimmin masennus johtuu siitä, että aivojen hermovälittäjäainekset ovat epätasapainossa. Myös stressi tai liian vähäinen valonsaanti voivat laukaista masennuksen. Joka kymmenes masennustapaus johtuu Suomessa talvesta.

“Tasainen valon ja pimeän vaihtelu takaa tasaisen mielen. Valo pitää huolen kehon rytmistä ja aivojen hermovälittäjäaineiden oikeista suhteista”, sanoo Kansanterveyslaitoksen valohoitoihin perehtynyt erikoistutkija Timo Partonen. Niinpä, ja aurinko laskee kello neljä.

Vakavasta kaamosmasennuksesta kärsii pari prosenttia suomalaisista, ja pimeä haittaa kokonaisuudessaan joka viidennen oloa.

“Keinotekoinen kirkasvalo on tällä hetkellä tehokkaimmaksi havaittu apu”, sanoo Partonen.

“Tunti päivässä, aamuisin viiden päivän ajan, tuo helpotusta 2-3 viikoksi kerrallaan.” Kirkasvalolamput maksavat 100-500 euroa.

Valotutkijat ovat nyt erityisen kiinnostuneita niin kutsutusta sarastusvalosta. Lamppu, joka imitoi auringonnousua ihmisen vielä nukkuessa, saattaa osoittautua jopa kirkasvaloa tehokkaammaksi.

Lisätietoa valosta sekä itsehoitovinkkejä: Timo Partonen: Kaamoksesta kesään (Duodecim, 2002). Lähde: Tohtorin kotikonstit – Depressio. Yli sata neuvoa masennuksen lievittämiseksi. Toim. Mary S. Kittel. Otava 2002.

Hikoile kuin Jennifer Lopez

Jumppaverkkarit viettävät 15 minuutin kuuluisuuttaan. Parrasvaloihin ne nosti Jennifer Lopez, joka hyppelehtii I’m Real -videollaan vaaleanpunaisessa huppupuvussa. Entertainment Weekly -lehden mukaan losangelesilainen Juicy Couture ennakoi trendin jo pari vuotta sitten, ja sen vannoutuneita asiakkaita ovat muun muassa Madonna, Gwyneth Paltrow ja Cameron Diaz.

Kuis kuitus?

Leipäostoksilla pitäisi kiinnittää huomiota leivän kuitupitoisuuteen. Mitä enemmän kuitua, sitä parempi. Esimeriksi leseet ja jyvärouheet lisäävät vaaleankin leivän ravintoarvoa huomattavasti. Riittävä kuidun saanti nopeuttaa suolen mutta hidastaa mahalaukun toimintaa. Näläntunne pysyy pitempään poissa, ja verensokeri säilyy tasaisena. Päivän kokonaisenergiasta viljan ihanneosuus on kolmannes.

Lähteet: Leipätiedotus, Fitness 9/02.

Kuivat alla

Talviliikkujan pahin virhe on pukea alimmaiseksi puuvillavaate. Se kastuu hetkessä, imee kosteuden ja jäädyttää kantajansa. Puuvillan sijaan alle pitää pukea kevyt polyesterineule, ja sen päälle fleece-vaate, joka pukkaa hikeä kehosta ulospäin. Paras kuorikerros pitää tuulen ja lumen.

Huoletta munaa

Ravinnon sisältämä kolesteroli vaikuttaa vain vähän veren kolesterolipitoisuuteen. Oleellisempaa on rasvan laatu, eli tyydyttyneen, kovan rasvan määrä. Siksi kananmunaa päästetään hiljalleen pannasta. Muna on tehokas proteiinin, vitamiinien ja kivennäisaineiden lähde. Munien D-vitamiinipitoisuuden lisäämistä pimeän talven varalle suunnitellaan.

Lähde: Finfood Kananmunatiedotus.

Palaudu suklaamaidolla

Gainomax Recovery on maitopohjainen palautumisjuoma, jossa on vahvistuksena reilusti proteiinia ja hiilihydraatteja. Gainomax on myös tehokas kalsiumpaukku, mutta laktoosin ja rasvan määrä juomassa on minimoitu. Gainomaxin kehityksen takana on Ruotsin pohjoisin meijeri, joka sanoo tuottavansa raaka-aineet mahdollisimman luontoystävällisesti. Cityn kuntoileva koe-eläin lausui seuraavaa: “Tehosi sekä naiseen että mieheen. Jyrkkiä portaitakin nousi treenin jälkeen kuin tyhjää vain. Kevyt ja voimakas olo. Maku on kuitenkin niin ällö, että jo parin desin purkki tekee pahaa.”

www.gainomax.com

Krapulan ABC

Jos ennaltaehkäisy ei onnistunut, lääkäri Mikael Nyström YTHS:stä neuvoo kokeilemaan seuraavaa:
1. Kävely ulkona. Mitä kamalampi ilma, sitä paremmin veri kiertää.
2. Juo ennen nukkumaanmenoa 0,5 litraa omena- tai sekahedelmämehua. Mehu palauttaa verensokerin tasapainon.
3. Mansikkaleivos ja sen päälle silliä. Hoitaa sekä suolan että makean puutteen.
Jos takana on pitkä putki, lääkkeet ainoastaan ärsyttävät väsynyttä vatsaa.

Miten selvitä yksistä jos toisista pikkujouluista?

Cityn virallinen masennuksen-torjuntasuunnitelma

1. Liiku säännöllisesti.
Liikunta vapautta kehossa useita mielihyvää tuottavia kemikaaleja, mm. endorfiinia.

2. Syö pastaa.
Pitkäketjuiset hiilihydraatit kuten pasta ja kokojyväleipä nostavat aivojen serotoniinitasoa. Monen depressiolääkkeen vaikutus perustuu juuri serotoniiniin.

3. Unohda ihmedieetit.
Hiilihydraatittomat ruokavaliot vähentävät serotoniin tuotantoa.

4. Syö kalaa vähintään kolme kertaa viikossa.
Kala on ehdoton mielialan heilahtelua estävän Omega-3-rasvahapon lähde.

5. Älä juo kahvia tai colaa.
35 % masennuksesta kärsivistä voi selvästi paremmin ilman kofeiinia.

6. Syö appelsiineja ja mustaherukoita.
C-vitamiininpuutteen ensioire on usein masennus.

7. Älä juo.
Alkoholi alentaa hermoston Omega-3-rasvahappotasoa ja sekoittaa aivojen kyvyn säädellä serotoniinin tuottoa.

8. Maista rautaa.
Raudanpuute johtaa anemiaan, ja anemian pääoire on masennus. Joka kymmenes naisista saa ravinnostaan liian vähän rautaa.

9. Maista jodia.
Myös jodin puute laskee mielialaa. Älä silti lisää suolaa, vaan ota päivittäin myös jodia sisältä monivitamiinitabletti.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi