Halaa yksinäs

Kolumni

Yritän päästä Stockalle katsastamaan puolukanpunaisia kumisaappaita. Joukko viekkaasti hymyileviä naisia on levittänyt ketjun Kolmen sepän aukion poikki. Kädet levällään nämä neidot kurkottelevat minua kohti. Osa kantaa pahvilappuja, joihin on töherretty ”Ilmaisia halauksia”. Viittaa myyntitoimintaan. Yrittävätkö nämä maksuttomilla maistiaisilla saada minut vakiasiakkaaksi? Näyttävät olevan naisiin päin kallellaan, mutta kaikki kelpaa.

Joillakin hassuilla ihmisillä tuntuu olevan sellainen päähänpinttymä, että suomalainen on synkkä ja estynyt ja ainoa parannuskeino on tuntemattoman lähentely. Jos on pitkän päivän jälkeen väsynyt, piristyy dösässä kummasti, jos vierustoveri alkaa höpöttää outoja. Kertoo vaikka lapsistaan tai kyselee mitä toinen lukee. Erilaisissa kokoontumisissa ja yleisötilaisuuksissa kannattaa alkaa taputella lähinnä seisovaa, jotta hänelle tulisi parempi mieli.

Niissä muissa maissa, missä on kulttuuria ja sivistystä (siellä Euroopassa, tiedättehän), halaillaan kaikkialla. Tuntemattomat avautuvat toisilleen julkisella paikalla. Siellä Euroopassa ne jatkuvasti hiplaavat toisiaan metrossa. Suutelevat poskillekin. Höpsismiä!

Eikö kaikissa suurkaupungeissa (Suomessa siis Helsinki) etikettiin kuulu jättää vieras ihminen rauhaan? Säästää halaukset ynnä muut hellyydenosoitukset läheisille. Kehonkieli kertoo, jos kaipaan juttukaveria. Naapuria tervehdin, mutta jätän tuntemattoman Sokoksen hississä rauhaan. Koko kaupunkielämän idea on, ettei turhaan häiritä muita.

Suomalaisten itsehillintä ei aina johdu estyneisyydestä. On tietty hyväksi, jos muita ihmisiä lähestyy lempeästi eikä aina puukko ojossa. Mutta pitääkö mennä suoraan ääripäästä toiseen? Eikö hiljainen hymy riittäisi? Voisiko myönteisen asenteen ujuttaa ensin ajatuksen ja tunteiden tasolle, ettei menisi pelkäksi mekaaniseksi hieronnaksi.

Halaus on ykkösterapiaa iloon ja murheeseen. Pettynyt australialainen lentomatkaaja keksi helpottaa muiden palaajien kotiintuloa kotikutoisella halaushoidollaan. Suomeen tuotuna väkisin halaaminen puistattaa. Halatkaa keskenänne!

Ja minua vain, jos uskallatte.

Kirjoittaja on entinen kampaamoapulainen

4 kommenttia

zöppidis

14.12.2007 13:24

Asian ytimeen. Ollaan niin perkeleen eurooppalaisia ja amerikkalaisia että pitää idioottina apinoida sikäläinen ku7lttuuri vaikka puoliväkisin. Pakko halailla ettei kukaan pidä junttina tai estyneenä. Suomalaiseen, etenkin miestenväliseen kanssakäymiseen kuuluu fyysisenä kontaktian vain ja ainoastaan kättely. Tai sitten paini.

Onko siis niin että ns. itsetuntomme on edelleen pohjalukemissa kun pitää apinoida käyttäytymismallit "suuresta maailmasta" ilman suodatinta? Miksei voitaisi olla omia, luonnollisia ja jöröjä itsejämme? Kyllä suomalainenkin osaa olla kohtelias ja ystävällinen ilman tekaistua läheisyyttä. Omalla, suomalaisella tavallaan.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kansainvälinen näkökulma

17.12.2007 14:56

Halauskampanjoilla ja taskuvarkausaalloilla saattaa olla korrelaatiota.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Tarzan*

22.12.2007 00:24

Helsinki=suurkaupunki?
HAHAHA, kiitos city-lehdelle päivän nauruista!
Suomen suurin tuppukylä oli ilmeisesti kyseessä?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Jane...

27.12.2007 14:03

Lue Tarzan tarkemmin. Se on ironiaa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi