Helsinki kasvaa ja tiivistyy – tsekkaa perusperiaatteet videolta

Kaupungin parin vuoden takainen video yksinkertaistaa tiiviimmän kaupunkirakentamisen perusteet.

Helsinki kasvaa kovaa vauhtia, sillä pääkaupunkiin muuttaa tuhansia uusia asukkaita vuodessa. Helsingin kaupungin tietokeskuksen arviossa väestömäärä kasvaa 650 000 asukkaaseen vuoteen 2020 mennessä ja vuonna 2028 ylitetään 700 000 asukkaan rajan.

Jatkuva kasvu aiheuttaa jonkinmoista painetta toimivalle kaupungille, mutta fakta on se, että Helsinkiin, yhteen harvoiten asutetuista pääkaupungeista, mahtuu vielä paljon lisää jengiä.

Parin vuoden takainen Helsinki 2050 – Kodikas suurkaupunki -video summaa hyvin kaupungin varsin järkeviä kasvulinjauksia: koska uusia asuinalueita ei riitä loputtomasti, pitää kaupunkia tiivistää, jotta samalla voidaan varmistaa palvelujen läsnäolo. Hauska visualisaatio on opettavainen ja havainnollistava, joskin hieman mutkat suoriksi vetävä yksinkertaistus kaupunkirakentamisesta.

Video nostettiin esiin hetki sitten Lisää kaupunkia Helsinkiin -ryhmässä. Siellä videota kommentoitiin “söpöksi”, mutta annettiin samalla palautetta siitä, ettei se ota huomioon pääkaupunkiseutua kokonaisuutena ja toisaalta esittää asiat liian positiivisessa valossa, kun tosielämässä tiiviimmän kaupungin eteen mahtuu paljon vaikeita päätöksiä, esimerkiksi investointeihin, maankäyttöön ja täydennysrakentamiseen liittyen.

Osmo Soininvaara huomauttaa ryhmässä, että videon käyttämä 9000 ihmisen vuosittainen kasvu, joka on poimittu voimakkaimman kasvun skenaariosta, on varsin perusteltu, sillä Helsingin osalta kasvu ei ole niinkään ennustamista, vaan päättämistä, koska kaikki rakentuu mitä kaavoitetaan ja nopeimman kasvun skenaariosta ollaan todellisuudessa edellä.

Soininvaara painii kaupunkipolitiikan kimpussa myös tuoreessa vaalikirjassaan, yhdessä toisen kaupunkiaktiivin Mikko Särelän kanssa kirjoitetussa Kaupunkirakentamisen aika – kuinka 2020-luvulla rakennetaan hyvää kaupunkia. Kirjassa kaksikko ruotii kaupunkien viehätystä ja pohtivat muuttuvaa työelämää. Erityishuomion saa myös asuntojen korkeat hinnat. Soininvaara ja Särelä kannattavat tiivimpää kaupunkia, jalankulun ja pyöräilyn edellytysten parantamista, umpikortteleita, kivijalkaa ja riittävästi viheralueita.

Kaupunki on onnistunut vastaamaan kasvuhaasteisiin melko hyvin viime vuosina. Jopa niin hyvin, että esimerkiksi Mikael Jungner kyselee, onko kohta kautensa päättävä kaupunginhallitus kaikkien aikojen paras Helsingissä? Vaikka kaupungin kaavoittamista usein moititaan hitaaksi, on viime vuosina saatu aikaa suhteellisen paljon.

Kaupunkisuunnittelulautakunnan tuoreessa vuosikertomuksessa kerrotaan, kuinka viime vuonna Helsinkiin kaavoitettiin 8100 asuntoa ja kerrosneliöinä yhteensä 1 276 k-m2.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi