Hilkka Haaga, minkälainen on hyvän ilmakitarashow’n anatomia?

Oululainen Hilkka Haaga on ollut kymmen vuotta mukana ilmakitaraperheessä.

Hilkka Haaga näyttää, miten ilmakitara kuritetaan.
Hilkka Haaga näyttää, miten ilmakitara kuritetaan.

Ilmakitarafestareiden tuottaja Hilkka "Gore Kitty" Haaga on ollut kymmen vuotta mukana ilmakitaraperheessä.

"Ilmakitaransoiton aate on edistää maailmanrauhaa. Jos kaikki soittaisivat ilmakitaraa, ei olisi sotia, ilmastonmuutos pysähtyisi ja kaikki rakastaisivat toisiaan", hän vakuuttaa.

Minkälainen on hyvän ilmakitarashow’n anatomia?

"Esityksessä pitää olla draaman kaari. Itse pidän parodioista ja intertekstuaalisista viittauksista eli viitteistä toisiin teoksiin. Pelkkä tekniikka ja hassut vaatteet eivät siis riitä, pitää olla ilmaisua."

Miten ilmakitaranimi muodostetaan?

"Suurimmalla osalla esiintyjistä on niin sanottu ilmakitarapersoona. Siinä pääsee toisen housuihin. Monilla on nimessään jostain syystä sana devil. Tämä trendi on kyllä kääntynyt laskuun. Sitten on näitä, jotka viittaavat ulkonäköön, kuten Nordic Thunder. Kaksimielisyys on nousussa."

Millainen on oma ilmakitarapersoonasi Gore Kitty?

"Lähdin mukaan, kun ajattelin, että on todella ikävää, jos joku todella kaukaa Suomeen soittamaan tullut jää kisassa jumboksi. Gore Kitty on huonouden multihuipentuma: suoriutuu aina alta riman, ja nimikin on ihan kökkö. Hän on hatunnosto tumpeluudelle! Olen ollut mukana kaksissa Suomen mestaruuskisoissa ja kolmissa MM-kisoissa. Kerran epäonnistuin häviämisessäkin ja pääsin karsinnoista mukaan isolle lavalle MM-kisaan."

Miksi olet nyt tuotantotiimissä etkä kisaamassa?

"Olen niin paska. Olen arvokkaampi tuottajana ja saan silti olla mukana ilmakitaraperheessä, joka pitää yhtä vuoden ympäri. Me myös matkustamme toistemme luokse maasta toiseen. Tämä on semmoista heittäytymistä ja mieletön tapa tutustua ihmisiin. Ilma, jota hengitämme, on kaikille samaa – myös tuotantopuolella."

Kisahistorian karsein kommellus?

"Yhdysvaltain-kiertueella vuonna 2010 yhdeltä kisaajalta irtosi varvas. Nainen oli niin hurmoksessa, ettei huomannut volttia tehdessään, että varvas oli jäänyt kiinni johonkin. Se vain repeytyi irti."


Ilmakitaransoiton MM-kisat 22.–24.8. Rotuaarin aukiolla Oulussa.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi