Huonosti menee

Kolumni

Juppi tai duunari, huonosti menee, kertoo HS (28.8.) tulevasta teatterisyksystä. (Juppi? Joko tuo kaunainen kasarinimike voitaisiin sinetöidä samaan hautakammioon kuin mikrokeittokirja ja Pac Man?) Huonosti menee, ja vika on siinä, että a) ei ole töitä tai b) on töitä.

Aloitetaan työttömyydestä. Syksyn näytelmäkirjailija Arto Salminen sanoo, että työttömyysongelmia voitaisiin ratkoa “palaamalla 70-luvulle tai sitä edeltävälle ajalle.” Äkkiseltään tämä tuntuu hiukan vaikealta ajatukselta, mutta Salminen sanoo, että sitten alkaa tapahtua, kun länsimaissa aloitetaan poliittiset murhat ja “sisällissodan tapaiset väkivaltaisuudet.”

Niitä odotellessa me töissä käyvät taas joudumme huomaamaan, että löydämme ja hukkaamme oman minuutemme tässä vaahtoavassa pintamaailmassa.

Justiinsa juu. Misä mää oon. Voisiko joku nyt kerrankin kertoa missä menee raja: millaisen työpaikan saa vastaanottaa, jotta ei huomaa viettävänsä joulua yksin lahjojen keskellä?

Suomeen mahtuu yksi ajatus kerrallaan, ja jos se ei ole “Tommi Evilä presidentiksi”, niin se on: työnteko tappaa.

Harmi vain, että valaistuneet panttaavat itsellään tietoa siitä, mitä tässä nyt oikein pitäisi tehdä. Jos on huonosti palkatussa hommassa, on riistetty. Jos saa parempaa liksaa, ajautuu keskiluokkaan ja sitten ei taas tiedä todellisuudesta mitään.

Todellisuus on jotain, minne vain Jari Tervon veroäyrejä salaa kadehtivat yhteiskunnalliset taiteilijat pääsevät kurkkaamaan. Sieltä ammennetaan ideoita uusiin kässäreihin, joissa oksennetaan verta ja kaikki on päin helvettiä. Lisää aiheesta Pahan Maan kakkososassa Hapan Naama.

Salminen itse kertoo työskennelleensä värivarastossa. Häntä vituttaa vieläkin se, että hän sattui lainaamaan satasen miehelle, joka ei enää tullutkaan maanantaina töihin. “Se on elämää, jota keskiluokan on vaikea ymmärtää: mies ei tule töihin, kukaan ei tiedä siitä mitään.”

Arto, kyllä minä käsitän: vippaaja jäi dokaamaan, eikä tullut töihin. Simple as fuck.

Ymmärrän senkin, että keskiluokkaisen ihmisen on kovin vaikea luopua saavuttamastaan elintasosta. Koska itseään on ikävä katsoa peiliin ja myöntää olevansa kulutusriippuvainen, voi omatunnon ohitusleikkauksen suorittaa demonisoimalla työnantajat.

Helpompaa on Päivi Storgårdin kertoa työuupumuksestaan Kotilääkärissä kuin vaihtaa ylityöt pienempään asuntoon ja kelailla siellä raakaa suomalaista arkitodellisuutta.

Kirjoittaja on hevoshullu blondi

1 kommentti

Opiskelija24

12.9.2005 16:31

Työttömyys onkin sellainen itsetutkiskelun paikka näille keskiluokkaisille jotka saavat fudut tai joutuvat vaan muuten pakon edessä työttömäksi. Saisvat edes nämä suojatyöpaikan omaavat ajatella tämän päivän nuoria jotka joutuvat pakosta työttömyysputkeen suoraan ammattikoulusta niiltä aloilta millä työpaikkoja ei kertakaikkiaan ole saatavilla kuin ylimmän koulutuksen omaaville ja kokeneille konkareille.

Esim. Japanissa tilanne esimerkki on vielä räikeämpää jos suuryritys menee konkurssiin tekee toimitusjohtaja itsellensä harakirin. Suomessa taidetaan tarttua siihen pulloon. Kapitalistinen tulojako ei ole oikeudenmukainen ollut sen syntymästään lähtien. Tästähän perin alkujaan on ollut ns. vasemmistonuorten mielenosoituksista kyse ja mitä enemmän kaivetaan kuilua keskiluokan ja vähäosaisten välillä niin sitä suuremmat ovat vaikutukset.

Ahneet osakkeiden omistajat siirtävät tehtaat halvempiin maihin ja Kiinalaiset saavat työskennellä 15 sentin tuntipalkalla kun samalla optioille kumartavat osakkeiden omistajat (suuryrityksen hallituksen jäsenet) kauhovat irtisanottuista työntekijöistä kertyneet boonukset optio-ohjelmilla omiin liiveihinsä. Totuutta on niin kipeä katsoa suoraan silmiin ja juuri näiden yritysjohtajien osakkeenomistajien.

Olisi kyllä niin sadistisen nautinnollista näiden Suomen vähäosaisten lukea lehdistä sitä kuinka joku näistä Suomen ökyrikkaista mobiilimiljonääreistä itkisi omaisuutensa häviämistä huonosti sijoitettuihin osakkeisiin. Herra isoherrankin perseet olisivat samalla tavalla auki kuin yli 300.000 Suomalaisen on koko ajan.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi