Internetistä, hyvää iltaa

Kolumni.

Lisäksi kirjoittajia vituttaa hiilijalanjäljet.
Lisäksi kirjoittajia vituttaa hiilijalanjäljet.

Internetissä uutisesta ei kukaan maksa mitään, joten media on täysin riippuvainen mainostuloista. Niinpä netti pullistelee minuutissa tehtyjä paskajuttuja, joiden ainoa tavoite on maksimoida klikkaukset. Ja vitutus.

1. Tyhjästä revitty kura
Kun ei ole mitään kerrottavaa, jutut luodaan tyhjästä. Harmi vain, että useimmat kyllä tietävät kertomattakin, että työttömyyden kasvu on lisännyt taloushuolia. Vähintään yhtä paskaa on vanhojen juttujen lämmittely nollahaastatteluilla: “En olisi ikinä arvannut etukäteen, että Juha kidnappaa Koneen perijättären.” KUMMA HOMMA!

2. Muka-tutkimukset
Joka kesä CampingPoprilli todetaan parhaaksi makkaraksi toimittajasta ja hänen kusipääpojastaan kootulla tutkimusryhmällä. Yleensä ei jakseta nähdä edes tätä vaivaa, vaan jutun taustaksi löydetään “kansainvälinen tutkimus”, jonka tarkempi lähde unohdetaan mainita.

3. Nollakohut
Mitään tarkoittamattoman kohu-sanan käyttö KAIKISSA jutuissa kertoo kiusallisella tavalla toimittajan kädettömyydestä. Hei, tusinasopuli, Pasa ja Atpo täällä: kerran vielä nimität jonkun BB-Pirkon toosanjakoa kohuksi, niin me nimitetään sulle oma hautakivi!

4. Vastuunpakoilu
Kun generoidaan uutisia sarjatulella tyhjästä, on tärkeää suojata selusta. Homma hoituu esimerkiksi puolihuolimattomalla passiivilla: “Kimi nähtiin pettämässä”. Ovelaa on myös muotoilla juttu kysymyksen muotoon: “Huijasiko Vanhanen?” Kysytkö sä, vitun urpo, multa, tapahtuko toi homma? Käsittääkseni sä tässä oot se ns. journalisti!

5. Kusetus ja koijaus
Negaatiolla tapahtumattomastakin asiasta saadaan uutinen: “Kaikkonen kieltää lahjukset”. Samalla jätetään lukija funtsimaan, että miksihän se asian kieltää, taitaa valehdella. Onneksi johonkin voi luottaa, kuten kiinteistövälittäjien haastatteluihin, joissa he takaavat, että asuntojen hinnat nousevat.

6.Lukijat, jotka mahdollistavat tämän kaiken
Miten vieläkään ei ole lyöty lekalla päähän niitä idiootteja, jotka kahvipöydissä julistavat, kuinka “uutisessa sanottiin”?

2 kommenttia

jugular

29.10.2009 11:05

Oliko tämä jonkinlaista City-lehden itseironiaa? :D

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

ohsphsv

31.10.2009 09:33

Ymmärtääkseni Cityssä ei kyllä kauhistella oikein mitään. Eikä kyllä kerrota mitään Seiska-paljastuksiakaan, mutta jokainenhan tekee oman luentansa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi